Bulgaria anunta un urias plan de masuri sociale, Romania anunta mariri de taxe si impozite

In vremea in care Klaus Iohannis ii anunta pe Romania ca de povara facturilor si preturilor uriase din ultimul an si jumatate de vina e Putin iar guvernul meu cel fabulos anunta mariri de taxe si impozite, Bulgaria anunta un urias plan de masuri sociale care va fi activat incepand cu 1 iulie 2022 pentru ca populatia sa poata traversa mai usor perioada critica ce va urma odata cu iarna lui 2022.

Bulgaria anunta un urias plan de masuri sociale

In concret, incepand cu data 1 iulie 2022 Bulgaria a anuntat ca va activa un pachet social in valoare de 1,1 miliarde de euro pentru ajutorarea populatiei. Printre masurile anuntate de Executivul de la Sofia se numara eliminarea completa de TVA la paine, majorarea pensiilor si alocatiilor cu 20%, reduceri de taxe pentru familiile tinere. De asemenea, TVA-ul la incalzire si gaze naturale pentru gospodarii va scadea de la 20% la 9% timp de un an. Din pachetul de masuri sociale va face parte si o subventionare cu 0,25 de leva pentru litrul de benzină, motorină, GPL si gaz metan, de unde va rezulta un pret de sub 7 lei/litru. In acelasi pachet de 82 de masuri anuntate, guvernul de la Sofia va mentine actualul nivel de impozitare, reducand in acelasi timp contributiile la asigurarile sociale cu doua puncte procentuale pana la 29,6% si va continua programul de sprijin prin despagubirea companiilor pentru costurile ridicate cu energia, despagubiri acordate inca din vara anului trecut.

Măsurile sunt o oportunitate pentru a-i sprijini pe cei mai vulnerabili, care sunt în cel mai mare pericol de pe urma impactului inflaţiei şi au un accent specific pe combustibili şi energie. Pachetul garantează că standardul de viaţă pentru toţi cetăţenii bulgari va fi menţinut

a declarat premierul Kiril Petkov pentru presa bulgara si citat de observatornews.ro

Finantarea va fi asigurata din profitul excesiv al companiilor de energie care vor fi taxate suplimentar

In vremea in care guvernul de la Bucuresti se zbate sa gaseasca finantare pentru aia 50 euro la doua luni oferiti ca praf in ochii paturii cele mai sarace a populatiei Romaniei, Parlamentul de la Sofia anunta ca noul pachet de masuri sociale nu va majora tinta de deficit bugetar, de 4% din PIB pentru acest an, finantarea lui facandu’se prin cresterea veniturilor la buget din taxe, principala sursa de finantare gasita fiind taxarea profiturilor excesive inregistrate de firmele din energie ca urmare a majorarii preturilor la petrol si gaze. Calculele exacte vor fi făcute cu ocazia rectificării bugetului de stat in luna iulie, conform declaratiilor ministrul bulgar al Finantelor, Assen Vassilev.

Opinie personala

Programul social al Bulgariei este inspirat de pachetele sociale aplicate deja in Spania, Italia si Franta, tari cu un nivel de trai mult mai ridicat decat cele din Est, lucru laudabil pentru bulgari care se pare ca stiu sa ia lumina care trebuie atunci cand vine vorba sa isi protejeze social populatia de dezastrul care se anunta de la toamna incolo. In acelasi timp guvernul de la Bucuresti cu Iohannis in frunte anunta maridi de taxe si impozite, pachetul de masuri sociale luate pana acum reducandu’se la aia 50 de euro la doua luni pentru cei mai saraci dintre romani, o reducere a facturilor la energie ce sunt subventionate mascat tot din buzunarul nostru si cam atat. Cine sunt acum prostii Europei?

Bulgaria anunta un urias plan de masuri sociale
Bulgaria anunta un urias plan de masuri sociale

13 comentarii la „Bulgaria anunta un urias plan de masuri sociale, Romania anunta mariri de taxe si impozite”

 1. Sursa inflației vine de peste ocean – e decontul prostiilor și hoțiilor din pandemie .. cursul leu – euro e practic constant, dar preturile cresc in dolari, iar in euro și mai zdravăn, prin obligativitatea importului gazului lichefiat american, după cel al dozelor fără număr de vaccin.
  .. economia vestică produce bășini financiare, boți de Twitter și transsexuali .. ieri citeam că nemții nici sticle și borcane nu mai au, că alea veneau din Ucraina, produse cu energia din centralele construite de urss, și pe care rușii le recuperează in momentul de față.. avem de ales – dăm vina pe Putin, și înghițim tot șocul inflaționist, care e foarte posibil să devină mult mult mai rău, sau tăiem drastic importurile, ‘inchidem’ temporar economia, pe model rusesc, și încercăm să ne descurcăm cu mâncarea și energia pe care le putem produce singuri .. posibil să fie cam situația războiului din Ucraina, adică să mergem pe prima variantă, și după ce totul va fi praf și pulbere, să ajungem la a doua variantă oricum peste câțiva ani. Intrăm într-o epocă în care contează ce resurse minerale ai, și ce produse de bază îți poți asigura prin muncă proprie – de la energie și mâncare, la haine și alcool .. s-au deșteptat fraierii planetei, de la ruși la chinezi , indieni și restul din brics, iar șmecherii planetei, ai căror slugi suntem, vor găsi din ce in ce mai greu alți fraieri ..

  Răspunde

 2. Merită o oră și ceva din timpul nostru ..
  Macar să înțelegem de ce suntem în rahat fără soluție de a ne extrage din asta .. istoria trece pe lângă noi liniștită..

  Răspunde
   • Ești cârcotaș tovarășe.. tu nu ai fost in excursie in Vietnam? laugh .. dincolo de asta, ideea este despre cum gândește și câte știe .. nu am nicio problema nici cu afilierea cuiva câtă vreme nu este un imbecil .. problemele mele cu tefeleii nu sunt de natură partizană și ideologică , ci imbecilitatea cronică a multora dintre ei..

    Răspunde
    • Mergand pe recomandarea ta m’am uitat, recunosc … ca dimineata sarisem peste, cam tot asa cum sarise si Vasile cu exceptia celor 10 minute de intro, si eu n’am fost in Vietnam! laugh Da, daca treci peste introducere si alea 10 minute de inceput, discutia devine tot mai interesanta atingand puncte nevralgice, ba chiar avand tupeul sa puna degetul pe rana, analiza fiind surprinzator de obiectiva si echilibrata! Fata de ce maimute vezi in rest, merita pierduta ora aia.

     Răspunde
  • La ce penurie este, e de înțeles entuziasmul. Dar am prins timpuri mai bune, pe lângă Bombonel, tipul e precum motănelul din banc cu celebrele cinci minute. Interesant cum îi culege tov Cristoiu, deși pare că e baiat bun de când cu pandemia, a se vedea și dna din Franța, care ne ține la curent cu toate, direct de la Paris! Coincidențe, fente, socoteli. pardon Și unde spunea domnul că e profesor? cool
   Nu reușesc neam să împac imaginea de puteri economice ale lumii cu mizeria pestilențială în care trăiesc mulți dintre cetățenii acelor state…
   Și cu Davos ce- au făcut?

   Răspunde
   • De fapt nu e vorba de ‘puteri economice’ ci de proiecția puterii la modul aspirational .. puterea economică e foarte relativă – unii zic că este în bursă, alții în sondele de petrol, alții în grâul cultivat toamna trecută, mulți români ar lega dezvoltarea economică de proviziile de țuică din beci .. bunăstarea e și ea foarte relativă – un rus muci de beat in șanț este tot un cetățean al unui fost și posibil viitor imperiu, și în plus fericit în beția lui, la fel pentru francezi, englezi, etc.. noi românii, avem vocație de iobagi, lucru de altfel admis și de băiatul ăla, indiferent unde și-a dat doctoratul, sau la ce facultate predă .. acum nu sunt toți Câțu gen, indiferent de ce studii și unde ..

    Răspunde
    • Mie nu mi- e indiferent.
     Puterea economică este exact ce se înțelege și la asta face referire. Dar narativul e expirat. Vezi transferul de putere preconizat al statelor către OMS. A scris și Ice mai sus.

     Răspunde
 3. Bulgaria e laboratorul DE in Oiropa asa cum noi suntem laboratorul SUA. Nemtii s-au abtinut sa bage prea mult cocs in BG ca sa nu-i supere pe yankei dar acum o vor face ca sa arate ca laboratorul lor merge mai bine decat al americanilor. Asa, de moft, ca e iubire mare intre teutoni si cow-boy-s. Deci BG va baga tare pe economic iar noi pe puscoace. Ghici cine iese in paguba? cool

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura