Ciudatenii geografice – partea intaia

Personal imi plac rau ciudateniile geografice, in special cele legate de frontierele statelor, locuri de care fooarte multi habar nu au.

File:Point Roberts, Washington.JPG

Point Roberts

Este o exclava a SUA situate pe o peninsula un pic la sud de Vancouver, Canada, adica ceea ce vedeti mai sus, cu o suprafata de 12 km patrati. Locuitorii – 1300 la numar – nu au o legatura terestra cu SUA, trebuind sa treaca prin Canada ca sa ajunga in statul Washington.  Aceasta anormalitate a aparut din delimitarea frontierei cu Canada in 1846 de-a lungul paralelei 49. O mare afacere locala este inchirierea de casute postale pentru companii din zona Vancouver pentru a primi corespondenta fara a plati taxe suplimentare de frontier. Este considerat cel mai sigur oras din SUA, asta si datorita izolarii sale.

 

File:NORTHWEST Angle.pngNorthwest Angle

Acest teritoriu American inconjurat de Canada este tot o creatie a politicii frontierei commune Americano-canadiene si a unor greseli topografice majore, corectate apoi tot in 1846. Eroarea s-a datorat unei credinte gresite ca Mississippi izvoraste mult mai la nord decat in realitate, or frontiera trebuia stabilita” prin Lacul Padurilor pana la punctul cel mai de NV al Lacului Padurilor si apoi direct spre Vest pana la raul Mississippi”.  Corectarea erorii a stability frontier ca o linie N-S de la punctul cel mai de NV pana la paralela 49 si apoi spre Vest pe paralela 49 pana la Pcific, unde frontier a creat exclave sus-amintita.Stabilirea definitive a frontierei a facut ca acest teritoriu, plus cateva insule si doua promontorii izolate sa ramana inconjurate de Canada. 318 km patrati si 152 de locuitori in orasul Angle Inlet.

Afacerea numarul 1 este turismul de pescuit si vanatoare, deoarece nu exista restrictii ca in Canada, dar drumul este complicat, trebuind a traversa frontier de 2 ori pana a ajunge acolo. O atractie deosebita: oficiul postal!

Aceste ciudatenii  – si sunt multe – insa nu pot rivaliza , parerea mea, cu Bir Tawil.

Bir Tawil este o chestie unica:un teritoriu de 2060 km patrati facut sendvis intre Egipt si Sudan pe care nicio tara nu il vrea, nici macar vecinii. Este cu adevarat un terra nullius- taramul nimanui.

Este ultimul teritoriu liber din lume pe care nu il vrea nimeni, cu exceptia catorva nebuni de pe net si a doi indivizi care au plantat steaguri acolo. Steaguri din capul lor, evident! Si va dat seama cat a durat sa ajunga acolo!

Jack Shenker’s makeshift flag planted in Bir Tawil.

Cum vi se par ciudateniile astea geografice?

ice4you®

Sunt un scrijelitor independent pe peretii internetului si jurnalist 2.0 nemiluit inca de prin 2005, cand inca nimeni nu avea habar cu ce se mananca, cum nici eu nu prea intelegeam atunci mare lucru despre fenomenul asta! Scriu si aici, mai scriu si prin alte locuri, in timp adunand mii de articole, advertoriale, analize ... din toate cate nimic, scrisul find una din pasiunile mele. Bun venit in IceWorld, blog de opinie si polemica libera!

You may also like...

2 Responses

  1. radu says:

    Dezamagire totala, nici macar MC ICE nu m-a onorat, cred ca trebuie sa ne intoarcem la politica .
    NAA, o sa mai urc cate ceva de calatorii, geografie, istorie, nu scapati de mine asa usor!

  2. ice4you® says:

    LoL … Radule … dupa cum ai vazut, nici timp de scris nu prea am mai avut si din cate vad si altii sunt la fel de prinsi ca mine. laugh Da’i tu numa’tare inainte!