De la 1 iulie 2021, TVA si taxe vamale pentru toate comenzile din China

Potrivit unei noi directive a Uniuni Europene, incepand cu data de 1 iulie 2021, toate statele membre ale UE sunt obligate sa implementeze o serie de modificari in ceea ce priveste aplicarea TVA-ului pentru segmentul e-commerce, astfel incat la toate produsele importate din afara UE sa fie aplicata cota TVA, indiferent de valoarea acestora, valorile mici fiind scutite pana acum de TVA.

De ce a luat UE aceasta decizie

Conform noi directive, aceasta decizie a fost luata in urma faptului ca Uniunea Europeana considera ca pierderile anuale inregistrate in urma micilor tranzactii din afara spatiului UE insumeaza sute de milioane de euro din neimpozitarea coletelor venite din afara tarilor membre a caror valoare este sub 10 euro, de la 1 iulie 2021 orice comandă făcuta din China sau orice alta tara non-UE urmand sa fie taxate cu valoarea TVA conform tarii unde ajung coletele.

De la 1 iulie 2021, TVA pentru orice produs importat din China

Lovitura cea mai mare este data celor care obisnuiau pana acum sa cumpere produse foarte ieftine de platformele e-commerce din China si care pentru a scapa pana acum de aplicarea TVA, obisnuiau sa isi imparta produsele in mai multe comenzi astfel incat valoarea declarata a unui produs sa nu depaseasca suma de 10EU pentru a fi scutite de TVA. Incepand de la 1 iulie  2021 acest lucru nu va mai fi posibil conform noilor reglementari, astfel ca in Romania de exemplu, un produs care costa pana acum 9,99 euro fiind scutit de TVA dupa intrarea in vigoare a acestei noi reglementari, valoarea acestuia va ajunge la 11,8 euro in urma aplicarii cotei TVA de 19%, plus taxe vamale de aproximativ 1,5 euro pentru fiecare produs in parte.

Cine colecteaza TVA pentru produsele din afara UE

Conform noilor reglementari, platformele de comert electronic vor deveni responsabile pentru plata TVA atunci cand faciliteaza vanzări de bunuri din partea unor furnizori non UE pana la un plafon maxim de 150 de euro. Platformele respective au si obligatii legate de pastrarea datelor despre furnizorii de bunuri, dar si despre natura bunurilor livrate, date pe care le vor furniza catre administratia fiscala a fiecarei tari UE ce se va ocupa de colectarea TVA.

Opinie personala

Aflati in plin razboi economic intre China si restul lumii, acesta decizie, despre care se vorbea de vreo doi ani, nu mai putea fi amanata in felul acesta pe langa colectarea de TVA, UE pune si frana comenzilor de produse ieftine din China, tendinta naturala a celor care isi comandau astfel de produse de acolo urmand sa se indrepte inspre micile cumparaturi la nivel local, aplicarea noilor taxe scumpindu’le cu aproximativ 22%, fapt ce le face mult mai neatractive pentru cei care comandau pana acum.

12 comentarii la „De la 1 iulie 2021, TVA si taxe vamale pentru toate comenzile din China”

 1. A sosit timpul sa comandam piulite sau alte chestii de valori minuscule ambalate individual pe adresele europarlamentarilor. DDOS postal.

  Răspunde
  • Discutia e de vreo doi ani, daca nu ar fi fost pandemia sufletului intra in vigoare de anul trecut dar a fost amanata ca se importa masiv via China. Magazinele alea online mici? Probabil ca vor disparea sau migra inspre dropship’uri mari, beleau mai mare e la ‘zdemiile de „magazine” de pe feisbuc de pe la noi si altii, ca aici e lovitura defapt.

   Răspunde
 2. Eu deja am fost afectat, dar cred că dacă în țară produsele vin tot din China și sunt la preț dublu sau triplu, 19-20% nu mă va face sa nu comand din China „nimicuri”.
  Da, aș da mai mulți bani facă ar fi fabricate in Romania!

  Răspunde
  • Daca ce cumparai era cu valori mai mari nu te prea afecteaza in nici un fel pentru ca oricum ce era peste 20EU aveau TVA si taxe vamale aplicate, asa ca nu prea o sa simti chiar mare scofala, la comenzile astea mici insa e alta povestea si s’ar putea sa le gasesti in curand chiar mai ieftine prin tara.

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura