Din nou teroare la Paris|Motivatia antentatelor

Titlul spune totul. Franta, si cu ea Europa, sunt din nou in doliu. Cel mai grav atac terrorist de la cele din  Londra in 2007 lasa in urma aproape o mie de victime morti si raniti. Cuplat cu doborarea unui avion rus de pasageri acest atac nu este intamplator. IS , chiar daca in Siria si Irak a pierdut masiv in ultima perioada, reactioneaza exact cum a facut-o Al Qaeda, comitand atacuri teroriste cu un impact emotional urias.

De la implicarea Rusiei in Siria riscul de atac terrorist era deja extreme de ridicat. Dupa o perioada de atacuri contra rebelilor anti-assadisti, rusii au atacat masiv tinte IS pentru ca trupele lui Assad sa recupereze mai multe orase strategice ciucerite de IS. Coalitia internationala, pe langa sprijinirea aliatilor lor locali, a schimbat strategia de ceva timp. Avioane americane, britanice si franceze au atacat masiv campuri si instalatii petroliere aflate sub control IS, estimandu-se ca veniturile IS din petrol s-au redus semnificativ. In plus, mai multi comandanti IS au fost ucisi in raiduri cu drone, inclusive, se presupune, notoriul calau Jihadi John. In teren IS a suferit mai multe infrangeri in ultima perioada, trupele irakiene fiind in pozitia de a elibera Ramadi, iar trupele kurde din Siria si Irak sprijinite de militiile minoritatii Yazidi au eliberat mai multe orase, incluzand Sinjar, un oras deosebit de strategic din Irak, cazut ieri dupa o ofensiva blitz a kurzilor care au ucis sute de islamisti.Aceiasi kurzi care cu ceva timp in urma, lansau prin surprindere un masiv atac la periferia orasului Kirkuk, eliminand sute de islamisti.Urmatoarea tinta: orasul Mosul.Batalia pentru acest oras pare ca va incepe in curand.

Tot in urma cu ceva timp Turcia a devenit parte a coalitiei. Raspunsul IS: doua atentate, unul in orasul Suruc, la granite cu Siria, altul la Instanbul. Bilantul a fost tragic: peste 200 de morti. Iar acum doua zile aliatii lui Assad din Liban au fost tinta unor atentate extreme de sangeroase.IS pare ca a lansat un val de atentate sinucigase pentru a isi destabiliza adversarii si a slabi presiunea la care este supus.

In fapt IS foloseste aceeasi tactica ca si Al Qaeda: ataca statele care fac parte din coalitie plus Rusia pentru a o destrama.

Nu cred insa ca acesta va fi rezultatul. Rusia isi va spori atacurile contra IS si livrarile catre Assad. S-ar putea ca aliatii, trecand peste opozitia Turciei, sa ii inarmeze masiv pe kurzi  si pe aliatii lor, mai ales ca se doreste recuperarea orasului Mosul, al doilea din Irak dupa Bagdad. De asemenea, kurzii sirieni detin pozitii, dupa ofensiva fulger din primavera pornita din orasul eliberat Kobane, la doar 40 km de Raqqa, capitala IS. Este probabila o offensiva masiva si  coordonata contra IS, nu ofensivele localizate de pana acum. Iranul va juca un rol extrem de important.

IS va fi supus unei presiuni uriase si vor urma si alte atacuri sangeroase, mai mult ca sigur. Sa nu uitam ca exista conflicte si in Libia, Egipt si Yemen simultan. Iar insurgentele islamiste din Somalia , Nigeria si Sahelul subsaharian sunt inca foarte active.Sa nu uitam nici de acutizarea conflictului israeliano-palestinian din ultima vreme.

Cutia Pandorei deschisa acum 14 ani nu pare ca va putea fi inchisa prea curand.

Se cuvine sa ne rugam azi pentru cei plecati atat de tragic si familiile lor!

Un comentariu la „Din nou teroare la Paris|Motivatia antentatelor”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura