Epopeea taxei auto|Recuperarea ei in 2016

Batjocura cu taxa auto/poluare/de prima inatriculare si cum i’o mai zice, este una care a inceput prin 2007 si continua si acum desi a fost subiect de campanie pentru toate mizeriile ce alergau dupa voturi de atunci incoace. Recent, datorita proceduri de infrigment a UE inceputa inca din 2007, s’a dat o ordonanta de urgenta prin care cei care au platit taxa auto intre 2007-2013 isi vor putea recupera banii incasati ilegal de catre stat … si cam aici se incheie si vestile bune pentru ca batjocura statului fata de cetateanul de buna credinta, continua astfel:

 1. Inca nu exista norme de aplicare iar in ordonanta nu este specificat clar deloc cine incaseaza respectiva taxa in cazul in care masina intre timp si’a schimbat primul propietar. Ar fi complet aberant ca primul sa o incaseze din momentul in care cel de al doilea cand a cumparat masina a facut acest lucru cu tot cu taxa ce teoretic primul proprietar a recuperat’o deja din pretul de vanzare al masinii. In plus de asta, documentul fiscal care atesta faptul ca taxa a fost platita, este eliberat pe numele noului proprietar in vederea reinmatricularii si nu pe cel al vechiului proprietar, cum este si normal dealfel, pentru ca primul proprietar este decazut instant din drepturi in urma unui contract de vazare-cumparare si inscrierea la ANAF a masinii pe numele noului proprietar ce urmeaza sa ii plateasca taxele si impozitele pe proprietate de atunci inainte;
 2. Conform datelor pe care le’am gasit pe net, pentru recuperarea taxei auto ai nevoie de urmatoarele documente: carte de indentitate, chitanta sau copie care atesta plata taxei, cartea de indentitate si talonul masinii in original. Ce nu e bine aici? Pai in cazul in care masina si’a schimbat proprietarul nici unul dintre cei doi nu va putea cere recuperarea taxei pentru ca primul chiar daca sa zicem ca ar mai avea sau ar face rost de chitanta, nu mai are nici cartea si nici talonul masinii pe care oricum sunt trecute datele noului proprietar. Cel care a cumparat masina, nu o poate recupera pentru ca nu mai are chitanta respectiva sau daca ar facea rost prin absurd, chitanta respectiva nu se poate elibera pe numele lui ci al celui care a platit’o ce intre timp nu mai este proprietarul de drept al masinii deci nu poate sa mai ceara ceva pentru un bun pe care nu il mai are in proprietate! Mai are rost sa mai intreb ce se intampla cu banii incasati ilegal la masinile ale caror prim proprietar a murit intre timp, dar masina este inca in proprietatea celui de al doilea proprietar?
 3. Sa zicem ca totul este ok si este aprobata recuperarea taxei … hehe … nici aici nu este atat de simplu si nici de bun simt cum pare, pentru ca desi ai platit tot banii gramada ca un prost pe o taxa ilegala, banii aia ii vezi inapoi esalonati pe o perioada de 5 ani de la aprobarea restituirii taxei!

Ce intelegem de aici?

Mizeria asta de stat roman a gasit solutia perfecta pentru a scapa atat de infrigment cat si de restituirea banilor incasati ilegal ca taxa in cea mai mare parte a lor! Majoritatea a masinilor cumparate intre 2007-2013 intre timp au schimbat cel putin un proprietar ca sa nu mai punem in discutie faptul ca in noul cod civil este prevazut faptul ca orice suma nerevendicata timp de maxim 5 ani se prescrie, deci teoretic doar aia care au platit taxa prin 2011-2012 ar mai aiba o vaga sansa de a isi mai vedea banii inapoi, desi pana acum in afara de datul in judecata nu aveai cum sa iti vezi banii, iar cei care au pierdut in judecata sunt exclusi de la posibilitatea recuperarii taxei! Daca se dorea ca taxa aia sa fie restituita cu adevarat, procedura era cu mult mai simpla, dreptul de recuperare fiind dat ultimului proprietar care a cumparat legal masina, dovada de nerecuperare a taxei de care oricum a avut nevoie atunci cand a reinmatriculat masina, ar fi trebuit sa fie mai mult decat suficienta deoarece pe carte de indentitate a masinii este trecuta data primei inatriculari in Romania de unde se deduce destul de usor si taxa platita la aceea vreme in functie si de restul datelor masinii pe care le gasesti tot pe acea carte! Deci pur teoretic, la fel cum ti’au calculat taxa aia ilegala atunci cand ai platit’o tu lor, tot la fel pot sa o calculeze si acum cand e sa iti dea ei banii inapoi!

In concluzie:

Noua ordonanta este atat praf in ochii prostilor, cat si o metoda geniala de eludare a infrigmentului. Daca o tine sau nu vrajeala … ramane de vazut, desi, eu sunt aproape sigur ca va tine si vor scapa si de procesele ce le puteai intenta pana acum pentru recuperarea taxei, deoarece de acum si doar in teorie, ai la dispozitie o cale legala de recuperare a acesteia, nefiind deloc treaba lor daca te incadrezi sau nu. Deci … inca o lege data pentru ei si in nici un caz pentru noi! laugh


Voi ce parere aveti? Aveti vreo masina pentru care trebuie sa recuperati taxa? Sunteti primul sau al doilea/treilea proprietar? Ce aveti de gand?

ice4you®

Sunt un scrijelitor independent pe peretii internetului si jurnalist 2.0 nemiluit inca de prin 2005, cand inca nimeni nu avea habar cu ce se mananca, cum nici eu nu prea intelegeam atunci mare lucru despre fenomenul asta! Scriu si aici, mai scriu si prin alte locuri, in timp adunand mii de articole, advertoriale, analize ... din toate cate nimic, scrisul find una din pasiunile mele. Bun venit in IceWorld, blog de opinie si polemica libera!

You may also like...

8 Responses

 1. radu says:

  Am vandut masina care am avut-o, ala care a luat-o ca epava de la mine si a reparat-o poate, din partea mea, sa recupereze taxa, i-am dat toate hartiile.
  N-am de gand sa recuperez taxa la masina care o am acum deoarece nu am timp si rabdare sa alerg dupa ea si, oricum, cand faci instrainarea noul proprietar trebuie sa achite timbru de mediu, fapt pentru care masina ar deveni greu de vandut.
  Multam, dar puteti sa va bagati Ordonanta undeva, este la fel de utila ca o gaura in cap….

 2. ice4you® says:

  Depinde cati bani ai putea lua pe acea taxa, interesanta fiind mai ales pentru aia care le’ar da la REMAT ca unele sunt terminate mai ales alea cumparate in perioada 2007->. Intr’un final … este o mare aberatie si cum ziceam … doar inca o lege facuta pentru ca sa isi scoata ei izmenele.

 3. Radu says:

  Frate, de la prima as scoate maxim 1000 de ron, deci 200 ron pe an, iar de la masina actuala tot atat, ca au aceeasi cm cubi!
  Zau ca nu merita nervii si alergatura, exact pe ce se bazeaza nenorocitii cand dau asemenea aberatii.
  Da, daca aveam un parc auto era altceva…

 4. ice4you® says:

  Eu per teoretic as avea de recuperat vreo 1000EU plus 20% pentru fiecare an din 2008 incoace. Nu prea imi vine deloc sa o las balta … dar se pare ca au avut ei grija sa nu ma mai zbat din momentul in care ai nevoie chiar si de un document de la prima inmatriculare a masinii in strainatate din cate am inteles eu plus chitanta pacii pe care nu am platit’o eu si care oricum a ramas la dosarul primei inmatriculari. laugh In situatia mea mai sunt multi altii … eu unul sper sa iasa ceva razmerita ca pur si simplu isi bat joc de noi.

  P.S. 1000 lei + 20%/an … se aduna ceva … cu banii aia iti platesti taxa de drumuri + ceva din asigurare vreme de 5 ani … de ce mama dracului sa ii lasi lor de pomana?!

 5. radu says:

  Mister ICE, prima mea masina am dat-o, deci nu prea mai am ce lua, ia r la a doua… a trecut pe la 2 insi pana la mine, este atat de complicat cu actele si, neexistand o norma legala clara, trebuie sa sap dupa acte eu.
  Ca sa fie totul mai misteaux, ambii fosti proprietari sunt plecati din Romania si n-am idee cum sa dau de ei.
  Isi, ca sa fie cireasa pe tort asezata, nu am primit chitanta de taxa, nici macar in copie, la cumpararea masinii, am luat de la Finante( cu pile, ca dura vreo saptamana) o hartie care spunea ca taxa a fost platita si nerecuperata si asa mi-am inmatriculat Megan-ul pe numele meu.
  Sincer, chiar crezi ca merita nervii, alergatura, banii cheltuiti – presupun ca trebuie sa te duci la Deva pentru treaba asta, nu?

 6. ice4you® says:

  Teoretic as rezolva aici … partea comica este ca, ce am uitat noi este noua prevedere din codul civil unde …

  “este prevazut faptul ca orice suma nerevendicata timp de maxim 5 ani se prescrie, deci teoretic doar aia de prin 2011-2012 ar mai aiba o vaga sansa de a isi mai vedea banii inapoi …”

  In rest tu te incadrezi in acea majoritate a masinilor care au schimbat cel putin un proprietar, cum ma incadrez si eu dealtfel si cred ca 90% din restul pentru ca multe au fost inmatriculate inainte de vanzare mai ales in vremea aia cand toata lumea era speriata de taxa pacii si fugeau de masini neinmatriculate. Jigodiile care au elaborat legea stiu toate astea si iote asa au ticluit’o cu mult talent si aproape inatacabila. Trebuie sa ii respectii pentru asta mai ales tu ca jurist! laugh

  Minunat! Deci ne’am linistit, da? laugh

 1. 07/09/2017

  […] Scriam acum ceva vreme despre un al episod al bataii de joc cu taxa aia auto ilegala sub diverse forme pe care romanul cinstit a platit’o statului roman intre 2007 si 2013. Pe vremea aia aveam de’a face doar cu legea care promitea cu surle si trambite restituirea taxei incasate ilegal, doar ca lipseau normele clare de aplicare ale acestei ordonante de urgenta. Ei bine aceastea au aparut intr’un final … deci, ce trebuie sa faci daca vrei sa recuperezi aceasta taxa ilegala pe care ai platit’o pentru o masina: […]

 2. 07/09/2017

  […] recuperari taxei auto au facut’o cat de stramba au putut, despre asta scriind eu destul pe aici si aici. Ei bine, ceva imi spune mie ca pana la urma nu scap de a da statul in judecata pentru […]