Euro a ajuns la 5 lei

In ciuda lucrurilor bune si fantastice pe care le predica Citu zi de zi de prin universul lui paralel, astazi moneda euro a atins pragul psihologic de 5 lei pe la casele de schimb valutar, cursul oficial BNR inregistrand un nou record de 4,93 lei.

De ce a crescut euro

Principalul factor al acestei cresteri este instabilitatea politica din coalitia de guvernare unde e un haos general, fripturistii din politica fiind in plina paruiala pe ciolanl lupta pentru interese fiind in plina desfasurare si al carui sfarsit nu se intrevede prea curand, un eventual armistitiu nefiind un semnal de stabilitate in piata sensibila la asemenea speculatii. Un alt factor important este cel legat de cresterea importurilor in perspectiva sarbatorilor care se apropie, balanta economica import-export fiind la pamant de luni bune de zile. La toate astea se mai adauga si pandemia completata de instabilitatea economica datorata lipsei de investitii si explozia imprumuturilor la dobanzi tot mai mari de pe piata externa.

Ce inseamna aceasta crestere a euro

In primul rand pe piata speculativa treaba asta va accelera scumpirea monedei europene in ritm accelerat, astfel ca probabil pana in vara, 1 euro va trece oficial de pragul de 5 lei. In al doilea rand, vor urma scumpiri in cascada la toate produsele, atat alimentare cat si nealimentare, mare parte din produsele de pe piata din Romania fiind produse de import, balanta comerciala fiind si aici la un nivel critic de luni bune de zile, Romania importand mult mai mult decat exporta, pandemia dand peste cap cam toate ramurile de productie ale economiei, HORECA fiind doar o veriga a lantului, grav afectata fiind si industria textila si de productie auto care se confrunta si cu o grava criza a chipurilor care din estimarile specialistilor va mai dura minim doi ani de acum inainte.

Rate, chirii, asigurari, taxe si utilitati mai scumpe

Pentru ca ratele la banci sunt raportate fie la moneda europeana (Eurobor) fie la Robor si aici vor exista cresteri destul de semnificative in perioada urmatoare, de asemenea chiriile a caror majoritatea covarsitoare sunt raportate la euro si de asemenea utilitatile al caror costuri la multe dintre ele sunt raportate la moneda europeana.

Perspectiva trendului Euro din acest an

Estimarile specialistilor in finante care vedeau atingerea pragului psihologic de 5 lei pentru 1 Euro abia la sfarsitul anului, s’au dovedit unele mult prea optimiste avand in vedere ca suntem doar in cea de a patra luna a acestui an si am ajuns la acel nivel. Avand in vedere perspectiva economica precara si viitorul incert, precum si o perioada in care importurile vor fi in crestere deoarece se anunta si un an agricol extrem de slab din pricina vremii si al subfinantarii, pana la sfaristul anului, probabil ca acest trend crescator se va pastra.

Opine personala

Daca mai e loc de una, legati’va bine centurile de siguranta si tineti bine de bani! In rest tot ce pot sa mai zic e ca ne asteapta vremuri grele, cei mai loviti urmeaza sa fie cei care au credite la banci dar nu numai, contractia economica in urma scaderii puterii de cumparare si a reduceri naturale a consumului urmand probabil sa afecteze si ce a mai ramas din micile afaceri unde somajul va inflorii.

Pentru vesti bune va rog sa vizitati pagina de facebook a lui Citu unde economia duduie si se intampla doar #lucrurifantastice pentru romani!

8 comentarii la „Euro a ajuns la 5 lei”

    • Teoretic, fara suportul BNR, Euro la 6 lei ar fi scorul corect. In rest, la 5, teoretic, trebuia sa ajunga dupa al doilea trimestu al anului asta, dar au avut astia grija sa rezolve cu cacaturile lor din politica iar BNR se pare ca a hotarat sa nu mai intervina in piata.

      Răspunde
    • Pai tot ce se face il ultimul an jumate,nu tot ptr castigul alora a fost facut? Dap, „vesta si acordeoane” in rest …

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura