In sfarsit … >>UPDATED

… se aud voci ale unor oficiali romani care admit sau emit teorii conform carora, Romania si tarile din coada Europei sunt tinute pe loc in ce priveste dezvoltarea de catre restul statelor europene in frunte cu Germania care deltfel a avut si grija sa isi puna marionete la conducerea lor, in genul capului de paie de pe la noi!

Nu, nu este o teorie deloc absurda si pentru a intelege mecanismele geopolitice actuale ai nevoie de un minim de informare in ce priveste functionarea lor. Nici o alta tara din esalonul superior al UE nu are ca tinta absurdul deficit de 1% in afara de tarile bananiere in frunte cu Romania. Pentru cei care nu inteleg ce inseamna acest deficit le pot spune doar ca este una din principalele frane ale unei dezvoltari normale in care o tara cunoaste dezvoltare capitalista in urma stimularii consumului care aduce atat bani din taxe la buget cat si creaza locuri de munca ce aduc bani la randul lor intr’o economie sanatoasa ce se afla in curs de dezvoltare cum este cea a Romaniei!

Ca sa pun bomboana pe coliva mai spun doar ca in vremea in care Germania predica tarilor ca Romania lectii despre beneficiile asuteritatii, anunta in paralel cresterea cheltuielilor publice de dezvoltare! Pai cum dracu mai frate, daca e atat de buna austeritate asta de ce nu o aplica si pe la ei?!

In incheiere ma mir doar sa aud asemenea voci cum ma mir ca incep si politicienii de pe la noi sa prinda curaj … lucru ce dealtfel ma si bucura pentru ca nu putem doar sa stam capra la pretentiile absurde ale unei UE care in forma actuala si’a dovedit incapacitatea de functionare normala si un FMI care in toata istoria lui nu a dovedit niciodata ca este capabil sa ofere solutii eficiente cuiva, ba chiar dimpotriva! S’ar putea ca teama lor in ce priveste Grecia ca si precedent sa fie intemeiata mai ales ca tot mai multe state incep sa se cam sature de austeritatea care nu a adus absolut nimic bun pentru nimeni in afara de cateva state in frunte cu Germania.

Later edit:

In sprijinul afirmatiilor mele aberante vine Moise Guran cu acest articol explicit.

4 comentarii la „In sfarsit … >>UPDATED”

  1. Asa zisa criza prin care au trecut si inca mai trec tarile din sudul Europei, precum Spania, Italia sau Grecia (nu Romania ca Romania e la un alt nivel) a afectat Germania in urma cu mai bine de 15 ani pe vremea lui Gerhard Schroder: http://www.wsj.com/articles/SB10001424052702304141204577508530981893226
    Germania isi permite sa investeasca si sa creasca pentru simplul fapt ca au trecut prin criza cu mult inaintea tarilor afectate inca de criza zilele astea si isi permite sa impuna reforme si limite intocmai pentru ca au „experienta” crizei si au finantat o mare parte din datoriile publice si private ale statelor aflate in dificultate.
    E usor sa privim lucrurile dintr-un singur unghi si sa tragem concluzii pripite bazate doar pe situatia interna din Romania, insa istoria economica a Germaniei de la caderea zidului Berlinului si pana la finalul celui de-al doilea mandat al lui Schroder dovedeste faptul ca pe alocuri Germania a avut probleme mult mai grave si daca si le-a rezolvat pana prin 2005 e si normal ca din 2008 sa fie in stare sa dea sfaturi.

    Răspunde
  2. Sunt de acord cu tine pana la punctul la care toata lumea trebuie sa inteleaga ca problemele financiare difera de la o tara la alta iar rezolvarile acestor probleme de asemenea! Nu exista solutii miraculoase si universal valabile pentru nimeni, se poate doar invata din exemplul altor state insa nu se poate si impune ceva cum se incearca prin tarile balcanice, austeritatea prelungita si impusa doar pentru a avea creditorii siguranta ca isi vad banii inapoi nefiind o solutie viabila, in acest sens tre rog sa iei exemplul Argentinei, o situatie foarte asemanatoare cu cea a Romaniei, care sub masurile dure de austeritate impuse de FMI intr’un final a intrat in colaps, pierzand absolut tot ce aveau pana in ziua in care nu au mai respectat acordurile FMI, au inceput sa isi aplice propriile masuri si in doi ani de zile tara a iesit din criza urcand mai apoi fulminant dpdv economic. Am sa fac un post cu un documentar in acest sens pentru a fi mai usor de inteles de ce Romania nu trebuie sa ajunga acolo si sa inteleaga odata pentru totdeauna ca progresul sta in mainile noastre si nu in ale altora!

    Iaca si postul in cauza: https://ingerisidemoni.ro/blog/sa-intelegem-austeritatea-impusa-de-fni-si-ue-prin-prisma-altora-tari-argentina/

    Răspunde
  3. Corect ceea ce spui, doar ca eu vad in austeritatea prelungita si mai ales impusa doar o asumare a faptului ca tarile carora li se impun astfel de limite colcaie de coruptie si evaziune fiscala. Uite iti dau un exemplu concret din Spania. Sunt 16 comunitati autonome si din cele 16 doar una singura (Valencia) a avut un parcurs atipic in timpul crizei. E comunitatea cu cea mai mare rata a proceselor pentru coruptie si pentru tunuri rezultate din coruptie si e in continuare comunitatea cu cel mai mare deficit si cu cei mai multi someri. Ori cum statul spaniol desi ofera un anumit grad de autonomie guvernelor locale e obligat sa impuna masuri ca sa limiteze deficitul acelor guverne locale ce au abuzat ani la randul. Si astfel pentru ca nu poate sa impuna limitari doar unei comunitati anume datorita constitutiei e obligat sa dea legi pentru toata lumea. In UE nu exista o astfel de limitare si atunci fiecare tara isi ia „terapia de soc” de care are parte.
    Probabil ca suna cinic, insa oricine are interesul sa faca profit, si FMI si BCE si BERD etc. Nimeni nu da bani fara sa urmareasca profit. Ori felul in care se aplica politica de austeritate poate sa aiba in opinia mea doua efecte intentionate, pe langa profit:
    1. Pedepsirea populatiei pentru ca sustine corupti (prin masurile de austeritate)
    2. Impunerea cu forta a unei politici in rand cu cea considerata cea mai buna pentru tara respectiva.
    Asta nu inseamna ca cei care fac asta au dreptate sau au scrupule, pentru ca adeseori n-au. Totusi se merge pe principiul „I have the pussy I make the rules”.

    Răspunde
  4. Tocamai de aia … avem nevoie de politicieni si nu „ridicatori de maini”! Dupa ’90 probabil ca este pentru prima oara cand se incearca ceva de genul asta, ar fi bine sa incercam sa sprijinim genul asta de atitudine atata vreme cat Romania nu este nici pe departe intr’o situatie critica ci doar tinuta la un nivel de jos pentru ca au nevoie de mana de munca ieftina (oricat s’ar da politicienii de la ei cu curul de pamant) si pastrarea pietei de desfacere, motiv pentru care dealtfel ne’au si primit pe usa din dos a UE.

    In rest in ce priveste Spania, situtia de la ei este total diferita de la noi! Acolo s’au aruncat bani grei pe investitii inutile doar pentru profitul unora … nu e cazul la noi, pentru ca daca aia au autostrazi care duc nicaieri, noi nu avem aproape deloc. laugh Despre situatia de acolo am scris noi pe aici.

    In rest … iti recomand inca odata sa citesti si sa privesti aici https://ingerisidemoni.ro/blog/sa-intelegem-austeritatea-impusa-de-fni-si-ue-prin-prisma-altora-tari-argentina/ unde poate duce o politica neo-liberala absurda.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura