Noua ordine mondiala – ganduri la o cafea

Pe scurt UE si SUA poarta discutii in privinta eliminarii totale sau partiale a taxelor de import-export intr’un acord bilateral ce urmareste pe cat posibil scoaterea din joc a Chinei pe cele doua piete comune.

Ce inseamna asta pentru UE si mai ales o tara ca Romania?

Teoretic o crestere a exporturilor pe o piata destul de inaccesibila pana acum pentru marea majoritate statelor europene si in special Romaniei. Practic … atata vreme cat all is Made in China nu ar insemna decat faptul ca vom importa aceleasi chinezarii via USA ceia ce inseamna automat preturi mult mai mari datorate poleirii acestor chinezarii cu un brand.

Ce inseamna asta la nivel mondial?

Sunt semne ca asistam la o noua ordine mondiala deoarece in timpul in care UE si USA incheie acest acord bilateral, China este de ceva vreme in tratative cu Rusia pentru o piata comuna fara taxe din care sa sa fie eliminate valutele straine (dolarul in special) toate tranzactiile urmand sa se faca doar in yeni si ruble. In paralel avem o intensificare a tensiunilor intre cele doua Coreei (nordul facand de curand teste nucleare) si o Japonie care isi revendica anumite teritorii in dauna Chinei. Poate merg cam departe cu ideeile insa este posibil sa asistam la un nou razboi rece in care de aceasta data miza nu va mai fi o Europa impartita ci o Asia impartita de marile puteri mizele economice fiind uriase iar un razboi clasic nefiind in interesul nimanui in acest moment.

Hai gata … am terminat si „previziunile” si cafeaua! laugh

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura