Periuta de dinti: clasica sau electrica?

Daca periutele de dinti clasice au aparut prin anii ’20 si de atunci s’au tot perfectionat in ce priveste forma si textura perilor, →periutele de dinti electrice au aparut undeva pe la inceputurile anilor ’90 si tot de atunci exista o intreaga discutie despre care este mai buna. Din tot ce am citit pana acum legat de acest subiect, am ajuns la concluzia ca ambele periute sunt la fel de bune si eficiente cu conditia sa fie folosite corect si mai ales sa ne spalam zilnic cu ele.

Ei bine … eu unul pana mai ieri, am folosit doar →periute clasice pe care le schimbam odata pe luna. Am preferat mereu periutele clasice fara multe fite pe care sa mi’le permit sa le schimb mai des, decat unele mai scumpe pe care sa mi’le permit mai rar, iar de periat o fac temeinic … la mine o spalare dureaza in jurul a 3-4 minute, completata fiind de ata dentara si apa de gura la nevoie. Datorita geneticii sanatoase si probabil si a faptului ca am avut grija de mic de dinti mei, pana acum ma pot lauda cu o singura masea sparta de un dentist dobitoc si o plomba pe care o am de vreo 6 ani. In rest, multumesc lui Dumnezeu, sunt ok. Cu toate astea … ieri am primit in avans cadou de Florii (multumesc! smile ) o periuta de dinti electrica Nevadent/Dentalux pe care am gasiti in oferta de la Lidl …

 

In principiu, avem de a face cu o periuta electrica destul de bine fabricata cu acumulator intern li-ion long life, care a venit insotita de o statie de incarcare prin inductie, suport si 8 capete cu perii rotunjiti din monofilament de nailon DuPoint Tyrex (compatibilitate OralB) marcate diferit, plus un toc pentru voiaj …

 

Lucru ce o face utila pentru intreaga familie si nu doar pentru un singur utilizator. Acumulator s’a incarcat in aproximativ o ora, din cele citite tot cam atat ar tine si daca periuta ar fi pornita non-stop. In consecinta … avand in vedere ca un spalat dureaza 2-4 minute, un plin de baterie acopera lejer o saptamana de utilizare.

Ca si functii, aceasta are 3 setari si mai multe functii …

 

  • Clean – pentru curatare temeinica, aproximativ 7000 rotatii pe minut;
  • Soft – pentru dinti sensibili, aproximativ 5940 rotatii pe minut;
  • Puls – pentru curatarea combinata a dintilor si gingiilor;
  • Temporizator de 2 minute cu cronometru de 30 de secunde, pentru schimbarea cadranului maxilarului;
  • Incarcare prin inductie.

Utilizare efectiva:

Sa zicem ca am avut ceva emotii la inceput pentru ca mi’se parea destul de ciudat sa ma spal cu asa ceva, insa dupa ce am inceput sa o folosesc m’am adaptat repede si am observat si destul de repede avantajele in primul rand prind diminuarea efortului si in al doilea rand si cel mai important, dupa spalare dintii ii simt a fi mai curati decat inainte mai ales in zonele mai greu accesibile desi faceam eforturi substantiale si cu periuta clasica. Pana una, nu am abandonat nici periuta clasica …

 

Alegand sa le combin cu avantajele fiecareia fara a le exclude, astfel ca dupa un prim periaj de 2 minute cu cea electrica, pentru 1 minut macar mai fac si un al doilea periaj usor cu cea manuala.

Concluzie: dupa utilizarea de o viata a celei manuale si utilizarea de o zi a cele electrice eu unul am ajuns destul de repede la concluzia ca cele doua metode de igiena dentara nu se exclud una pe alta ci doar se completeaza la fel ca si in cazul atei dentare. Ambele variante de spalare a dintilor au avantaje si dezavantaje pe lang dezbatute pe net si nu numai, in mare parte ce are una, nu are cealalta si viceversa … pai si atunci … cine te impiedica sa nu le completezi pe amandoua?! laugh

Deci din punctul meu de vedere, cumpararea unei asemenea periute de dinti electrice merita ca si completare la cea manuala, mai ales ca gasiti o gama larga de capete pentru ele.

O larga oferta de asemenea periute pentru toate buzunarele →gasiti aici! Cumparati’va una macar pentru testare, parerea mea este ca o sa ajungeti la concluzia ca merita!

Voi aveti sau ati testat asa ceva?

12 comentarii la „Periuta de dinti: clasica sau electrica?”

  1. Am avut, nu mai am, sunt ok, dar… belea maxima cu capetele rotative cand se uzeaza si nu mai gasesti sa cumperi, sunt bune de aruncat atunci, ca nu se gasesc doua sa semene, intentionat cred!

    Răspunde
  2. Mi’am pus si eu aceiasi problema, dar la LIDL zic ei ca aduc periodic, din cele compatibile cu toata gama, iar daca nu sunt in stoc, din cate am inteles poti sa faci comanda prin departamentul lor de asistenta. Eu preventiv mi’am luat un set cu inca 8 capete de la ei cu 20 lei. Astea ar trebui sa ma tina mult si bine. Din cate zic ei, par a fi compatibile si cu OralB … acum nu stiu care modele mai exact.

    Răspunde
  3. Am avut si eu si cred ca o mai am. Era printre primele variante, dar nu s-a atins nimeni de ea foarte mult timp.
    Medicul meu mi-a zis clar: cea mai simpla periuta de dinti, o schimbi la 2-3 luni si termini povestea. Daca ai dinti mici, cu distante micute si n-are acces peria bagi ata dentara, daca n-ai probleme de genul folosesti apa de gura.
    PS. Aveam si eu in draft fix acelasi subiect laugh

    Răspunde
  4. Eu am o istorie mai nasoala cu dantura, in sensul ca timp de multi ani am neglijat semnificativ igiena dentara, iar consecintele au fost foarte mari si foarte evidente anul trecut cand am fost la foarte multe vizite la dentist pentru reparatii multe, majore si extrem de costisitoare.

    Atunci mi-a recomandat dentistul sa fac si trecerea la o periuta electrica, lucru care l-am si facut si nu regret deloc. E mai usor de folosit si chiar curata mai bine, simt ca dintii mei sunt „fericiti”. Din fericire acum sunt mult mai constient de ce inseamna igiena dentara si nu las nici o zi sa treaca fara a-i acorda atentie.

    Binenteles, dupa cum ziceai si tu: periuta trebuie neaparat completata cu ata dentara, care in opinia mea e una dintre cele mai utile inventii ale tuturor timpurilor.

    Cel mai frustrant aspect, in schimb, e faptul ca nu pot gasi nicaieri o carcasa pentru ea ca s-o pot transporta in conditii bune pe unde calatoresc. Prin urmare, in aceste cazuri, inca recurg la periuta clasica.

    Toate acestea imi amintesc totusi de cat de prost sta acest popor la capitolul igiena dentara, in special in mediul rural unde multi oameni n-au vazut niciodata o periuta de dinti. Nici „la oras” nu e cu mult mai bine, din cate am auzit. Am mai multi prieteni dentisti care mi-au spus niste povesti cu pacienti care pot usor sa fie catalogate ca „horror”. Motivul pentru asta e pentru ca probabil igiena dentara era extrem de jos pe lista de prioritati in timpul regimului trecut, oamenii pur si simplu asa fiind obisnuiti.

    Răspunde
  5. @Marius – cum ziceam, ambele variante sunt ok, conditia este sa te speli pe dinti in primul rand si in al doilea cat de corect se poate. Asta e parerea mea. Eu am primit’o cadou si ma bucur de ea, insa nu e vorba ca in toti anii astia nu m’am descurcat foarte bine cu cea clasica.
    Habar nu ai de cate ori mi s’a intamplat si mie sa am in draft posturi pe care le gaseam la tine, defapt ti’am mai zis si eu, pe unele le’am publicat pe altele nu. laugh

    @SoboLAN – eu cand eram mic, imi aduc aminte si acum de durerile indurate intr’o noapte de la o masea de lapte. Atat de tare ma durut ca eu din ziua aia am facut toate eforturile sa evit sa mai traiesc asa ceva si sa ma spal pe dinti fie si cu bicarbonat daca nu aveam pasta de dinti care pe vremea lui Ceasca era o problema fiind de o calitate indoielnica. Imi aduc aminte ca strangeam bani sa imi cumpar periute de care trageam cum puteam da niciodata nu ma culcam seara fara sa ma spal pe dinti. Acum sunt atat de maniac incat daca plec undeva si uit sa imi iau periuta si pasta de acasa sunt in stare sa plec la 3 dimineata sa caut vreun non-stop de unde sa imi cumpar … si nu s’a intamplat o singura data. Am prieteni pe unde ma mai duc care au in pastrare o periuta de a mea ca sa nu mai fiu nevoit sa plec noaptea dupa una daca am uitat’o acasa! laugh
    In rest am avut si noroc cu o genetica buna de la ai mei … conteaza destul de mult si asta. In ce priveste periuta electrica … si senzatia mea este ca dinti sunt mai curati decat inainte desi m’am spalat doar de doua ori cu ea.
    In rest … din pacate, da, la noi este o problema de cultura, desi am sa te surprind poate cand spun ca nici pe dincolo sa nu crezi ca e un soi de religie spalatul pe dinti, ba dimpotriva. Cu mersul la dentist e mai greu si la mine din pacate pentru ca probabil ca si restul, am impamantenita frica aia de dentist mostenita de pe vremuri cand existau mai mult un soi de macelari care pe langa nepricepere foloseau si instrumente rudimentare, anestezia fiind un mare lux. Stiu ca vremurile s’au schimbat … dar cand imi aduc aminte cum m;au chinuit cand eram mic … si acum mi’se scoala parul pe spate.

    P.S. Eu la periuta mea, pe langa un frumos suport de perete pentru incarcare, care este prevazut si cu un compartiment special pentru 4 capete, am primit in set un soi de toc pentru voiaj, dintr’un plastic de buna calitate care permite transportul in bune conditii a periutei plus doua capete …

    Răspunde
  6. Mda, stiu despre ce frica vorbesti, cele mai multe operatiuni stomatologice sunt de multe ori cel putin inconfortabile fizic si semi-tortura psihologica (cand auzi sunetul frezei iti vine sa sari de pe scaun laugh ) . Pentru mine cel mai groaznic a fost primul si ultimul tratament endodontic care l-am avut. Nu a fost deloc durere, dar din punct de vedere psihologic a fost groaznic. Imi imaginam constant ce si cum face (pentru ca nu poti vedea) si a fost chiar oribil. 30 de minute le-am simtit de parca erau 30 de ore.

    Daaaar fast-forward cateva luni si sunt foarte bucuros acum sa zic ca ma duc cu mare placere la dentist. Atunci cand ai grija de dantura, vizitele acolo sunt mai mult o formalitate. Poate iti mai face cate un detartraj sau mai face mici corectii la unele plombe (cele din compozit trebuie completate o data la cativa ani) .

    Răspunde
  7. Salut ICE.
    Recent mi-au reaparut niste probleme dentare si am inceput sa ma informez mai mult pe subiect.
    Am citit destule articole insa e util cred si o modelare dupa cei putini privilegiati fie genetic, fie prin obiceiuri corecte.
    Am cateva intrebari pentru dvs pentru ca sunteti unul din cei care stau bine la capitolul dantura.
    1 dimineata va spalati pe dinti inainte sau dupa micul dejun ?
    2 intre mesele principale mai consumati ceva dulciuri ex cativa biscuti sau 2-3 cuburi de ciocolata sau vreun corn/covrig de patiserie etc
    Eu am procedat asa, nu toate o data si nu zilnic bineinteles..
    3 in general sunteti un consumator de dulciuri ? Zilnic, 2-3 ori pe saptamana, mai rar …?
    4 cat de mult sunteti prieten cu soarele ?
    5 pe timpul saptamanii si in week-end periaj de 2-3-4 ori pe zi ?
    6 paste din comert obisnuite sau ceva mai deosebit ?
    7 iarna utilizarea unui supliment de minerale (calciu magneziu samd ) e un obicei ?
    Destul de multe intrebari din care sa reiasa portretul robot al unei danturi sanatoase.
    PS toti suntem destul de ocupati asa ca nu e nici o graba cu intrebarile.
    Doar le-am lasat aici si cand va permite timpul sa aruncati dvs o privire la ele.

    Răspunde
  8. Salut VIC!

    Dincolo de toate si orice sta genetica. Orice ai face, daca genetic esti predispus la o dantura slaba, vei vizita destul de des cabinetele stomatologice, de aia cumva suntem programati genetic sa ne alegem parteneri cu parul si dantura sanatoasa. Pe de alta parte intervin si obiceiurile nesanatoase cum ar fi consumul ridicat de zahar, care dupa ce a fost adus in Europa a creat o reala epidemie de probleme dentare. Dar sa incerc sa iti raspunde rand:

    1. Dimineata folosesc apa de gura cu care ma clatesc foarte bine dupa ce mananc;
    2. Foarte rar consum dulciuri, prefer fructele sau un vreun covrig ceva, dar sarat;
    3. Foarte rar … si atunci in cantitati reduse;
    4. Inspre deloc laugh
    5. Un periaj exagerat este la fel de anapoda ca si unul lipsa! Din punctul meu de vedere, seara este cea mai importanta parte a ingienei dentare, dimineata se poate folosi si apa de gura cu care sa te clatesti foarte bine daca nu ai chef/timp de un periaj;
    6. Paste din comert;
    7. Pentru mine nu, prefer sa le iau din alimentatie.

    Răspunde
  9. Multumesc pentru precizari.
    Daca spuneti ca nu prea e prietenie cu soarele inseamna ca alimentatia e suficient de corecta ca sa preluati mineralele necesare. Soare –vitamina d – calciu samd se stie legatura.
    Sa zic un pont care chiar se simte in cazul meu: periute cu peri moi adica soft nu cele hard sau medium. Si eu ca majoritatea romanilor nici nu citeam specificatiile tehnice, cumparam periute dupa aspect si mai putin dupa textura perilor care conteaza mult si pot provoca dinti sensibili si alte probleme. Adica un periaj prea dur – pornit de la intentii bune – poate fi destul de daunator.

    Răspunde
  10. Smaltul poate fi afectat de la periute sau paste de dinti prea abrazive. In timp lucrul asta duce la deteriorarea lui si aparitia cariilor. O alta treaba la care trebuie sa fi atent sunt gingiile care trebuie masate permanent pentru a evita aparitia gingivitei. Secretul e sa iti folosesti dantura, adica sa eviti pe cat posibil doar alimentele moi si bauturile accidulate.

    Răspunde
  11. Folosesc periuta electrica de dinti de mai bine de doi ani. Sunt deja la al doilea model, prima a fost una cu baterii. Cand s-a defectat am cumparat una cu acumulator, si se observa diferenta.

    Este mult mai puternica si curata mai eficient dantura!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura