Rasismul e o problema mai mare decat armele in SUA

You may also like...

5 Responses

 1. Malin says:

  E un calcul care se face gresit in situatia SUA (cel putin asa consider eu). Am observat ca foarte multa lume raporteaza situatia din SUA facand comparatie cu alte tari ceea ce e gresit pentru ca alte tari n-au permisivitatea asta in ceea ce priveste inarmarea populatiei.
  Gradul de rasism probabil ca se poate asocia si compara cu anumite tari, dar ca sa faci o comparatie clara in ceea ce priveste SUA trebuie sa faci un calcul matematic care sa includa numarul de victime raportat la volumul populatiei si mai ales volumul populatiei posesoare de arme.
  Evident ca rasismul e cauza, insa si abuzurile politiei alimenteaza din greu vapaia in cazul asta pentru ca sunt atat de frecvente abuzurile politiei in SUA incat nu exista film sau serial unde “aia buni” sa nu-i inhate pe aia rai folosind metode mai putin legale si corecte. De la filaj neautorizat la santaj, patrundere prin efractie etc., orice numai sa existe cauza probabila ca sa poata sa intre peste ei.
  Lucrul asta nu se intampla in UE, cel putin in tarile pe care le cunosc eu mai bine si tocmai de aceea nivelul de nervozitate al populatiei nu-i chiar asa de mare in ceea ce priveste politia.
  Apropo de subiect, un fost coleg de munca mi-a povestit cum intr-o seara in timp ce astepta pe cineva a fost abordat de doi tablagii care nu doar ca l-au incatusat si l-au dus la sectie ca sa-i dea amenda ci l-au si calcat pe cap la propriu pentru ca statea si fuma mult prea aproape de o scoala (conform agentilor).
  Asa ca vina o are statul politienesc nu inarmarea populatiei.

 2. Radu says:

  Malin, SUA conduc in toate statisticvile legate de arme de foc: numar, crime, morti, atacuri armate samd.
  Cetatenii de culoare sunt 40 de milioane, insa sunt peste 50% din detinuti, adica vreo 1.6 milioane. Enorm!! Este clar ca rasismul nu a murit in America!
  Cat despre accesibilitate… Clinton interzisese pe 10 ani din 1994 armele militare si incarcatoarele de mare capacitate, adica peste 10 gloante. In 200 4 interdictia a expirat si vanzarile de acest tip au explodat ca si toate statisticile negre!. Mai toate atacurile armate de atunci incoace au fost comise cu arme militare sau similar celor militare, folosind munitie de razboi pe care poti sa o iei de la Walmart la liber!!!
  dezaxatul din Dallas era veteran de razboi, reservist, bine antrenat, exista pe youtube un video extrem de graphic in care omul atrage un politest intr-o capcana si il ucide cu sange rece; unii comentatori spuneau ca este o tactica militara numita juma de placinta, adica tragi in dreapta sau in stanga si apoi tai placinta in directive opusa si cazi in spatele inamicului si il omori. Tipul a facut fata la zeci de politisti si se zice ca avea la el atata munitie ca ii cadea din buzunare in timp ce fugea, https://www.youtube.com/watch?v=murLU0us4eY.

 3. cola says:

  democratia din sua e ceva mai ‘speciala’… Radule, te poti duce linistit in america, ca nu te impusca nimeni, asta daca nu esti de culoare, evident laugh am stat cativa ani buni acolo, si n-am fost legitimat de politie vreodata .. exista cateva reguli clare, pe care le-am invatat in primele zile – cand ai de-a face cu organul, nu misti la propriu – daca esti oprit cu masina, e bine sa ai actele la vedere pe bord, nu in torpedou, nu in vreun buzunar, stai cu mainile la vedere, si nu faci miscari bruste. la fel, e bine sa ai niste marunti prin buzunar, nu prea multi, dar suficient sa multumeasca vreun ratacit care iti cere cativa dolari, si e dispus sa-ti zboare creierii daca nu-i ai. politia apare la cateva minute dupa orice incident raportat, si e bine sa ai o mecla si atitudine pasnica atunci cand apare, samd.. statistica mea individuala – in cativa ani, mi-a fost sparta/furata masina de doua ori de gasti de adolescenti de culoare (si nu stationam in vreun ghetou) , si recuperata inainte sa-mi dau eu seama ca e furata – evident de catre politie, in romania, nu mi s-a intamplat minunea niciodata in mult mai multi ani – dar daca mi s-ar fi intamplat as fi recuperat-o la pulivara… dreptul de a avea arme e constitutional, si constitutia nu se schimba cand o cere vreun ong.. nivelul de violenta nu e mai mare decat cel din romania – tine de natura umana, atata ca violenta e mai eficienta in victime acolo, iar la noi e mai spectaculoasa..

 4. ice4you® says:

  Ar fi enorm de multe de scris pe subiectul asta, dar voi incerca sa concentrez cateva ideei.
  Dar sa o luam catinel cu inceputul …
  Dupa sute de ani de segregare rasiala, cum oare poate crede cineva ca aceasta poate sa dispara in cativa zeci? In plus de asta daca albii s’au invatat un soi de “stapani”, negrii s’au invatat un soi de “victime” vesnic oprimate chiar daca lucrul asta are mai mult sau mai putin legatura cu realitatea actuala. Daca adaugam aici si enclavizarea din ghettouri, plus inegalitatea sociala cred ca este suficient pentru a avea un amestec exploziv care mereu va face victime de o parte si de alta. Nu sunt departe anii ’90 cand s’au intamplat cam aceleasi lucruri, aduceti’va aminte de Revolta din Los Angeles din ’92, soldata cu 53 de victime si un oras in stare de asediu pentru cateva zile! Cauzele au fost cam aceleasi de astazi, iar solutii de atunci si pana astazi s’au redus mai mult la petarde politice decat la solutii reale, alegerea unui presedinte de culoare si reinvierea “Vislului american”, fiind gaselnita numarul 1 care insa treptat a inceput sa nu mai fie indeajuns pentru ca acest lucru nu a dus la nici o schimbare la nivelul paturilor sociale de jos, unde problemele sunt aceleasi: infractionalitatea extrem de mare (peste 50% din detinutii din USA sunt de culoare); rata uriasa a somajului; o justitie relativ transparenta; lipsa unor programe de integrare sociala; reducerea fenomenului “Gangs” ce uneori este singura alternativa pentru tinerii izolati in ghettouri, fenomen ce a crescut exploziv si total necontrolat in ultimi anii. Abuzurile politistilor sunt la fel de mari ca si cele de ultraj iar asta nu aduce nimanui nimic bun pentru nimeni, deoarece chiar si niste banale accidente rezultate din aceste confruntari pot denatura si duce la situatii critice!
  Pe scurt … cam astea sunt problemele reale! Ca ar avea sau nu arme de foc, nu cred ca numarul victimelor ar fi mai mic, ba chiar dimpotriva, cum zicea Cola mai sus, macar alea le ingaduie sa fie mai eficienti, desi si aici trebuie limitat cumva accesul populatiei la arme grele si munitie fara numar.

 5. Nautilus says:

  ” Nu sunt departe anii ’90 cand s’au intamplat cam aceleasi lucruri, aduceti’va aminte de Revolta din Los Angeles din ’92, soldata cu 53 de victime si un oras in stare de asediu pentru cateva zile! Cauzele au fost cam aceleasi de astazi, iar solutii de atunci si pana astazi s’au redus mai mult la petarde politice decat la solutii reale, alegerea unui presedinte de culoare si reinvierea “Vislului american”, fiind gaselnita numarul 1″

  Dacă îi întrebi pe americanii băştinaşi, ei răspund cam aşa: “pe vremea confruntărilor pentru drepturi civile din anii 1960 şi pe vremea crizei din anii 1980 a fost o treabă cu adevărat violentă, cu morţi şi răniţi, dar în zilele noastre s-au calmat lucrurile şi nu te mai poţi aştepta să te împuşte lumea pe stradă.”

  Ceea ce sună foarte rezonabil şi conform cu publicaţiile autorităţilor (care spun că anii post-2010 au avut cel mai mic număr de infracţiuni violente din istorie).

  Şi e la fel de rezonabil ca atunci când spui într-o ceată de români: “la Loviluţie a fost adevărata violenţă, s-au omorât 1000 de oameni, acum s-au calmat lucrurile şi nu se mai omoară lumea.”

  Partea proastă e, cum spunea Orwell, că îţi permiţi să fii pacifist numai atunci când există nişte ticăloşi gata să folosească ei violenţa în locul tău.

  Ghici din ce clase sociale se recrutează poliţia şi jandarmeria / SWAT? La americănoşi, dar şi la români, ruşi, ucrainieni, klingonieni, bubuli şi orice alt neam?

  Îmi aminteşte de un incident destul de comic din iarna 2010-2011, cu un goriloi de la BGS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: