Relansarea cursei pentru Luna – rusii au plecat in misiunea LUNA 25

Dupa 47 de ani de la ultima lansare a unei rachete a URSS spre luna, misiunea Luna 25 a decolat cu succes pe 10 august 2023, ora 23:10 UTC, cu ajutorul unei rachete Soyuz-2.1b din Cosmodromul Vostochny din Regiunea Amur, estul indepartat al Rusiei, prin aceasta misiune relansandu’se cursa spatiala pentru Luna.

Relansarea cursei pentru Luna – rusii au plecat in misiunea LUNA25

Luna-25 este o misiune de aselenizare fara echipaj uman, a agentiei spatiale a Federatiei Ruse, Roscosmos. Conform graficului anuntat de agentia spatiala Roscosmos, modulul lunar va aseleniza în apropierea polului sudic lunar la craterul Boguslavsky, la 21 august. Numele misiuni „Luna 25”, face referire la continuitatea programului sovietic „Luna” din anii ’70, desi este conceptualizat ca un nou program de explorare lunara a Roscosmos, denumit oficial ca Luna-Glob.

Scopul misiunii LUNA 25

Misiunea Luna 25 este bazata pe un lander, cu misiunea principala de a testa si demonstra noile tehnologii de aselenizare dezvoltate de Roscosmos pentru misiuni ulterioare ce urmeaza sa fie desfasurate pe luna in cadrul programului Luna-Glob. Conform informatiilor publicate de agentia spatiala rusa, landerul va transporta 30 kg de instrumente stiintifice, inclusiv un brat robotic pentru probe de sol si hardware de foraj special conceput pentru suprafata lunara. Studiile efectuate au la baza intentia Rusiei de a construii in viitor o baza selenara autosustenabila.

NASA planuieste pentru 2025 o misiunea pe luna cu echipaj uman

Oficialii de la NASA si’au propus ca în 2024 sa lanseze misiunea Artemis 2, iar la bordul navei să fie doi astronauti. Zborul se va face fara aselinizare, aceasta urmand sa fie realizata in 2025 de catre echipajul misiunii Artemis 3. In viitor, in cadrul misiunii Artemis. Conform declaratiilor, oficialii de la NASA planuiesc sa respecte „corectitudinea politica” si sa trimita prima femeie pe Luna si prima persoană de culoare, intrucat, spre deosebire de programul Apollo din anii ’70. Obiectivul principal al celor de la NASA este de a transforma Luna intr’o baza pentru dezvoltarea tehnologiilor necesare pentru a trimite oameni pe Marte.

Rusia se retrage de pe Spatia Spatiala Internationala in 2024, intr’un prim avanpost spatial esclusiv rusesc

Roscosmos a publicat in 2022 planurile pentru statia de service orbital (ROSS) pe care Rusia urmaza sa inceapa sa o construiasca incepand cu 2024, an dupa care a anuntat ca va parasi definitiv Statia Spatiala Internationala (ISS).

UPDATE: 20.08.2023

Agentia Spatiala a Federatiei Ruse, Roskosmos, a anuntat ca a pierdut contactul cu sonda la scurt timp dupa ce a aparut o problema, sambata, in timp ce era dirijata pentru a intra pe orbita de preaselenizare.

„Sistemul s-a deplasat pe o orbită imprevizibilă şi a încetat să mai existe în urma coliziunii cu suprafaţa Lunii”

a anuntat duminica Roskosmos intr’un comunicat citat de TASS.

In luna iunie a anului trecut, seful Roskosmos, Iuri Borissov, a recunoscut in fata presedintelui Vladimir Putin ca misiunea Luna-25 este una „riscanta”.

„Probabilitatea de reuşită pentru astfel de misiuni este estimată la aproximativ 70%”

a spus Iuri Borissov la o intalnire cu presedintele Vladimir Putin despre sonda care cantarea aproximativ 800 de kilograme.

Agentia Roskosmos mai transmite ca a fost formata o comisie interdepartamentala speciala care va investiga cauzele pierderii navei spatiale.

7 comentarii la „Relansarea cursei pentru Luna – rusii au plecat in misiunea LUNA 25”

    • Vorba unui prieten care a citit articolul de aici, dar ii lene sa comenteze ( punish ), si d’aia mai bine ma suna ..

      „Ba, asa de rau au infant NATO in Ucraina, ca i’au alungat pe rusi pe Luna!”

      rofl

      Răspunde
    • Ai uitat de lopeți, tovarășe .. că așa au zis hoholii, că în bahmut i-au tăbăcit wagnerii cu lopețile militare .. e un mister cum un popor de inculți și bețivi, ‘suboameni’ cum le zic vesticii, sunt în stare să își propună să ajungă pe lună.. sigur rușii au călcat în rahat de urs când erau mici, și ăla de știe, poartă noroc ..

      Răspunde
  1. Dacă va ateriza cu succes, Luna-25 va ajunge cu două zile înaintea sondei indiene Chandrayaan-3 pentru o primă aterizare lunară istorică în terenul accidentat al polului sudic lunar . Toate sondele anterioare au aterizat în regiunea ecuatorială.
    Astfel de misiuni complexe au întotdeauna o probabilitate de eșec deloc neglijabilă, aspectul cel mai important al acestei lansări este faptul că Rusia s-a întors la cercetarea interplanetară… benzinăria deghizată în țară.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura