#Slava Canalul Bâstroe

„Bunele” relatii de vecinatate pe care Romania le’a avut cu Ucraina de’a lungul a 30 de ani isi arata roadele si azi, diplomatia condusa de liderul suprem, Klaus Werner Iohannis dand inca o lovitura prin lucrarile pe care ucrainienii le fac pe Canalul Bâstroe, incalcand toate tratatele internationale posibile, aceste lucrari reprezentand inceputul sfarsitului pentru Rezervatia naturala biosfera Delta Dunarii, un miracol al naturii pentru care n’am vazut vreo organizatie de asta de mediu sa se dea cu curul de pamant, ca deh, nu e pe niciun call de finantare.

Pentru Delta Dunarii consecintele sunt dezastruoase

Bratul Chilia are 116 km lungime, dintre ei aproape 86 reprezinta granita Romaniei cu Ucraina. Legatura cu Marea Neagra se realizeaza prin bratul Bâstroe, care permite doar navigarea usoara. Prin lucrarile incepute Ucraina vrea sa il faca navigabil international si integrabil in reteaua transeuropeana de transport TEN-T, pentru a beneficia si de finantarea necesara executarii lucrarilor de dragare si amenajare, lucru pe care incearca sa il faca nu de cand Ucraina a fost invadata de rusi, ci din 2004. Potrivit documentelor trimise inclusiv partii romane, Ucraina vrea sa efectueze lucrari care sa ajunga de la cinci la o adancime de opt metri prin operatiuni de dragaj. In 1991 Ucraina a sabotat intentionat canalul Sulina prin scufundarea unei nave.

nava ucraineana scufundata intentionat in canalul sulina
FOTO. 1991. Nava Rostock, răsturnată de către ucrainieni de a curmezișul canalului Sulina, intr-o acțiune de sabotaj, menită să transforme Sulina in canal nenavigabil iar Chilia, intr-unul navigabil intr-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat. Sursa: Liviu Mihaiu/facebook

Pierderi teritoriale si moartea canalului Sulina

Dincolo de distrugerea ecosistemului din Delta Dunarii, argumentele care au stat in favoarea Romaniei in negocierile internationale sunt legate de riscul erodarii puternice a malului drept pe bratul Chilia, urmat de pierderi de teritoriu, de asemenea, canalul Sulina in timp ar putea deveni impropriu desfasurari navigatiei din pricina reducerii volumului de apa. In aceste conditii, informatii alarmante au ajuns deja la institutiile de resort, conforma carora ucrainenii ar fi dragat deja peste sase metri la gura canalului Bâstroe, iar volumul apei pe Chilia si Sulina ar indica o scadere alarmanta fata de cotele normale.

#Slava Canalul Bâstroe

Ce scrie Liviu Mihaiu, fost guvernator al Deltei Dunarii:

„Și vă spun vouă ca să știți, transformarea brațului Chilia in canal navigabil -111 km plus – inseamnă moartea intregii Delte a Dunării. Comisarii noștri europeni se opun vehement in acest moment la Comisie. Min de Externe joacă balet, că, deh…Singurul care are putere reală in cestiune este Mircea Geoană, sgradj NATO. La care i-am indrumat pe toți. Cestiune, cu care, Geoană are acum posibilitatea să câștige președinția României din primul tur, nu-i așa, salvând Delta Dunării…”

a scris Liviu Mihaiu pe facebook.

„Ucrainenii lucrează la greu și cer ca TOT canalul Chilia să fie lucrat de ei pentru a-și face ei canal navigabil pentru siderurgia oligarhilor ucraineni. Acum nenorociții ce fac? Vor să distrugă și canalul Chilia, să-și facă mendrele pentru că toată lumea nu-i refuză. Chilia ia 60% din debitul de apă al Deltei. Știi cât de greu e de făcut? Fiind cel mai rapid canal, trebuie să bagi zeci de miliarde, îl iau deluviunile, tot ce ai făcut peste noapte îți ia a doua zi. Ca să-l faci îmbordurat ca Sulina costă zeci de miliarde și ai terminat Delta definitiv!”

a declarat Liviu Mihaiu la podcastul EVZ.

Ce face Romania

In afara de niste opinii zise cu frica de a nu il supara pe presedintele galaxiei Zelensky si cate un latrat pe ici, colo, nimic, absolut nimic, la fel cum nu a facut nici de 30 de ani de cand problema asta a Canalul Bâstroe a ramas in coada de peste dupa ce Romania a reusit sa impiedice temporar lucrarile pe care ucraineni le faceau in anii ’90, iar acum, profitand de faptul ca toata lumea ii canta si ii ridica in slavi, au avut chiar tupeul de a trimite o cerere de finantare a lucrarilor de dragare catre Comisia Europeana, cerere despre care noi am aflat public abia cand a expirat termenul in care Romania trebuia sa raspunda acestei solicitari.

Multumirile Ucrainei pentru sprijinul acordat pana acum de Romania

Sunt multe si nu mai contenesc, incepand cu ignorarea purtatorilor de tzucal ai Romaniei si pana la noua lege a educatiei promovata de Zelensky in decembrie, lege care interzice invatamantul in limba minoritatilor din Ucraina printre care se afla si romanii din Bucovina de Nord. Tot ca multumire pentru sprijinul tot mai nesabuit acordat de Romania tarii vecine si prietene Ucraina se afla si invadarea pietei din Romania si Europa cu grau ucrainean modificat genetic, fapt ce a dus la putrezirea graului romanesc in  silozuri, anul agricol 2023 pentru Romania incepand cu dezastrul uriaselor pierderi ale fermierilor romani, precum si milioane ce trebuie cheltuite de Romania pentru a repara drumurile distruse de miile de TIR’uri care au transportat acele grane. Tot la multumirile Ucrainei la adresa Romaniei se inscrie si prigoana preotilor ortodoxi romani din Bucovina. Si acum, ca o ultima flegma intre ochii si bomboana de pe coliva, Ucraina lui Zelensky multumeste Romaniei prin dragarea Canalului Bâstroe, dragare ce inseamna pe langa sfarsitul Deltei Dunarii si sfarsitului accesului maritim al Romaniei la Dunare – Marea Neagra.

Multumirile Uniunii Europene pentru sprijinul acordat pana acum de Romania

Multumiri si sprijin a primit Romania si din partea Uniunii Europene pentru uriasul efort de a gestiona cele cateva milioane de refugiati care au ramas sau tranzitat Romania prin alocare de zero fonduri in directia asta si refuzarea seaca si rece a intrarii Romaniei in Spatiul Schengen.

Multumirile USA, partenerul strategic, pentru sprijinul acordat pana acum de Romania

Desi am platit de vreo trei ani cu multe miliarde de dolari niste arme pe care Zelensky le obtine la prima bataie din pinteni, nici pana azi Romania nu a primit acele arme, acum cateva zile ajungand in tara primul sistem Patriot si Himmars din cele platite in avans, ca deh, asa e cand esti rezervatie. Si ca veni vorba de rezervatie, nici nu i s’a uscat bine cerneala pe semnatura de numire a noii ambasadoare a USA in Romania, ca a si inceput sa latre somatii si ordine pentru marionetele care ocupa Palatul Victoria, pentru restul iobagilor din rezervatie, vizele ramanand la fel de valabile …

UPDATE – Ucraina acuza voalat Romania de alimentarea propagandei ruse

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Ucrainei in Romania, lucrarile de dragare care se desfasoara pe Canalul Bâstroe, „sunt executate exclusiv în cadrul frontierei de stat a Ucrainei, sunt de natură operaţională curentă şi vizează exclusiv întreţinerea căii navigabile, adică asigurarea siguranţei navigaţiei prin menţinerea caracteristicilor tehnice actuale, precum şi eliminarea consecinţelor de colmatare naturală.”

„Toate lucrările de dragare pe Dunăre, desfăşurate în prezent de către partea ucraineană, care sunt executate exclusiv în cadrul frontierei de stat a Ucrainei, sunt de natură operaţională curentă şi vizează exclusiv întreţinerea căii navigabile, adică asigurarea siguranţei navigaţiei prin menţinerea caracteristicilor tehnice actuale, precum şi eliminarea consecinţelor de colmatare naturală. Lucrările operaţionale de dragare pe şenalul maritim navigabil, ca urmare a colmatării naturale semnificative, se execută în mod permanent de mai mulţi ani în zonele specificate şi convenite, în conformitate cu normele legislaţiei ucrainene, acordurile şi convenţiile internaţionale. (…) În cazul în care partea ucraineană va planifica implementarea proiectelor majore diferite de cele operaţionale curente, partea română va fi informată în prealabil şi va avea loc convenirea acestora în conformitate cu legislaţia în vigoare, acordurile şi convenţiile internaţionale. În condiţiile războiului brutal în desfăşurare al Rusiei împotriva Ucrainei exprimăm recunoştinţă României pentru solidaritatea fermă cu poporul ucrainean si îndemnăm la avansarea responsabilă de informaţii publice pentru a nu prejudicia relaţiilor bilaterale şi pentru a nu alimenta propaganda rusă”

se arata intr’un comunicat al reprezentantiilor Ambasadei Ucrainei in Romania, transmis sambata.

Demersurile anuntate de Romania cu privire la lucrari de dragare efectuate de Ucraina pe Canalul Bâstroe

Ministerul Afacerilor Externe:

Am solicitat incepand cu 13 februarie date Administratiei Rezervariei Biosferei Delta Dunarii si Politiei de Frontiera, iar în funcţie de răspunsurile autorităţilor române de resort, MAE va întreprinde imediat demersurile diplomatice necesare în cazul în care va rezulta că au fost derulate activităţi având ca scop adâncirea rutei de navigaţie.De asemenea, MAE preciza că a transmis inclusiv în cursul anului trecut atât Comisiei Europene, cât şi autorităţilor ucrainene că autorităţile române nu sunt de acord cu propunerea de includere a braţelor Chilia şi Bâstroe ale Dunării în reţeaua transeuropeană de transport – propunere a cărei realizare este urmărită de Ucraina încă din anul 2014 – întrucât este necesar ca proiectul canalului de navigaţie realizat de Ucraina să respecte strict prevederile de drept internaţional aplicabile, inclusiv şi mai ales reglementările în materie de protecţie a mediului.

se arata intr’un comunicat al MAE.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor:

„Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor are două proceduri de mediu deschise cu partea ucraineană cu privire la investiţii în zona Deltei Dunării. Ambele proceduri se bazează pe legislaţia naţională ucraineană şi pe cea din România, respectiv pe convenţii internaţionale – convenţia ESPOO în mod special. Nici legislaţia naţională a României, nici legislaţia ucraineană nu permit desfăşurarea unor lucrări în acea zonă care să pună în pericol biodiversitatea şi ecosistemele din Delta Dunării”

a transmis ministrul Mediului intr’o declaratie video.

”Sunt convins că pe căile diplomatice se vor găsi soluţiile de comunicare cu partea ucraineană. Subliniez încă o dată că Ministerul Mediului va urmări aceste lucrări, va urmări procedurile bazate pe convenţiile europene şi internaţionale şi vom împiedica toate lucrările care pot afecta biodiversitatea şi ecosistemul Deltei Dunării! (…) Subliniez încă o dată că Ministerul Mediului va urmări aceste lucrări, va urmări procedurile bazate pe convenţiile europene şi internaţionale şi vom împiedica toate lucrările care pot afecta biodiversitatea şi ecosistemul Deltei Dunării”

a transmis ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Ministerul Transporturilor contrazice comunicatul Ambasadei Ucraina: „lucrările efectuate sunt de adâncire substantiala a senalului”

În contextul în care Ambasada Ucrainei a anunțat sâmbătă, 18 februruarie, că Administrația Fluvială a Dunării de Jos a fost informată de partea ucraineană din august 2022 cu privire la lucrările executate pe canalul Bîstroe, reprezentantul Ministerului Transporturilor, Alin Șerbănescu a precizat că  Ucraina a informat doar cu privire la dragaje de întreținere, însă lucrările efectuate sunt de adâncire a senalului, „ceea ce nu mai înseamnă o simplă întreținere ci modificarea substanțială a adancimilor”.

Sursa: adevarul.ro

Consilierul lui Zelenski, Mihailo Podoliak, recunoaste lucrarile, dar sustine ca „in perioada asta există alte priorități.”

”Cred că acum avem și alte priorități, este război. Aceste discuții despre ecologia unei zone Delta Dunării se pot discuta în detalii la nivelul ministerelor noastre pentru a fi găsite soluțiile necesare. Acestea minimizează impactul ecologic al războiului din Ucraina și minimizează urmările lui negative. Totuși, în prim plan iese altceva: războiul, armamentul, apoi celelalte nuanțe legate de ecologia regională.”

a transmis consilierul lui Zelenski.

UPDATE

18 comentarii la „#Slava Canalul Bâstroe”

 1. Din cate am inteles, daca slugile de la noi nu au la indemana si nu intocmesc rapid un dosar care sa contina studii si dovezi clare ca acele lucrari afecteaza Delta Dunarii, e pa/la revedere, ucraineni pot sa faca ce vor ei sa faca acolo si o vor face si pe banii primiti de la UE dupa ce acel canal va fi acceptat de UE ca parte a canalelor navigabile europene! Sa fiu sincer, cred ca ucraineni stiu foarte bine ce fac, respectiv ca incompetenta din Romania nu va putea sa ii impiedice sa faca acel canal, iar din cate vad nici UE nu se arata deloc impotriva, nici macar o singura asociatie de aia care salveaza planeta nefind asmutita sa faca scandal, toti stau pe burta. Vai de mama noastra, si nu m-ar mira deloc daca maine-poimaine Romania sa ramana si fara dreptul de a mai folosi canalul Sulina.

  Răspunde
  • Cam pe acolo e situatia din cate am inteles si eu, Romania poate bloca lucrarile daca refuzul este unul foarte bine documentat si argumentat cu studii din care sa reiasa impactul negativ asupra mediului. La cum stiu ca se fac lucurile pe la noi, pot sa fac pariu ca acele studii nu exista, drept pentru care argumentatia va fi socotita o simpla gargara iar tot jocul asta de glezne cu opozitia Romaniei va ramane doar joc de glezne iar noi vom pierde tot ce putem pierde, posibil si accesul la canalul Sulina care probabil ca va ramane fara apa suficienta pentru a mai putea fi condiderat navigabil.

   Răspunde
 2. Din cate vad incepe sa se duca dracului #Slava si tot mai multi deschid in sfarsit ochii si pricep cine sunt nenorocitii astia de ucraineni care ne-au facut numai probleme pe la granite!

  Răspunde
  • Faptul ca am ajutat refugiatii a fost un lucru bun si care a scos tot ce era mai bun din poporul asta, in rarele momente cat reusim cumva sa ne aratam fata aia umana pe care o avem. Faptul ca am ajutat umanitar si in rest, e din nou un lucru bun si crestinesc. Faptul ca ne’am varat inconstienti in prima linie a criticilor si am sustinut inconstient anumite actiuni e o problema, pentru ca gunoaiele astea de slugi sunt vremelnice si se duc linistiti sa isi manace banii capatati ca spaga pentru tradarea nationala prin locuri frumoase si cu soare in vremea in care au ruinat tara asta doar in timp vom afla prin ce dracului de intelegeri secrete ne’au tarat fara ca noi sa avem habar lasandu’ne amanet cu o tara ostila la granite.

   Răspunde
 3. Bai, da’ nu s-ar putea sa le dam si Dobrogea toata, acum ca tot au impanzit-o cu refugees? Macar sa stim o treaba. Eventual si Ardealul ungurilor. Ca oricum ne chinuim degeaba si se stie ca boala lunga e moarte curata. Eu abia astept sa invat bulgareste. Draghi zriteli nasha programa zavarse! Sau: leka nosh detza!beach
  PS Ah, am uitat, ce misto e in UE! Claba!
  PPS Era un proverb chinezesc care spunea cam asa: de prosti nu e pacat sa-ti bati joc. Probleme, ma?

  Răspunde
  • Cum am scris si mai sus, faptul ca am ajutat refugiatii si ne’am aratat fata umana de popor uman si cu credinta in Dumnezeu, e un lucru bun si m’am bucurat sa vad asta. Restul sunt dezastruoase pentru tara asta condusa de slugile astea vremelnice carora noi le’am permis sa ne vanda pentru interesele lor personale.

   Răspunde
  • Greșoi! Balșoi greșoi!
   Austriecilor o să le dăm pe vecie 8% din PIB ca ungurii să accepte să ne ia Erdély, o să virăm 10% din PIB în conturile lui big guy&son neocon inc. ca primă de succes că oblasturile Tulcea, Galați și Brăila să treacă în administrarea Eretz Ukraina, Moldova cât a mai rămas o unim cu Basarabia într-o nouă entitate statală, Muntenia și Oltenia le declarăm stat independent, Republica Romanistan, Constanța și Călărasi le declarăm regat sub conducerea lui Geoană rege, susținut de familiile Costea, Garofil, Culețu, Shapera.
   Să nu uit Stamulă preia funția de guvernator a băncii centrale a noului regat și Institul Aspen preia rolul CCR sub conducerea lui Monica Macovei.

   Răspunde
 4. Las si replica asta aici, ca sa fie lucrurile ceva mai clare …

  Răspunde
 5. La Bucureşti in 2008 incepea cea de-a patra Reuniune a Părţilor la Convenţia privind Evaluarea Impactului asupra Mediului în Context Transfrontieră (Convenţia Espoo).
  La Reuniune s-a susţinut oficial argumentele potrivit cărora Ucraina nu şi-a respectat obligaţiile asumate în cadrul acestui acord internaţional de mediu, cu privire la construcţia unei căi navigabile de mare adâncime de-a lungul Canalului Bâstroe, ce traversează direct partea ucraineană a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării….
  Apoi Ucraina apela la o firma olandeza sa arate ca impactul de mediu era minim…
  Apoi au urmat inundatiile din Moldova cu sprijinul ucrainenilor ce nu au anuntat partea romana ca dau drumul la baraje pe Siret…

  Răspunde
  • Facem pariu ca in maxim o saptamana nimeni nu o sa mai vorbeasca despre dezastrul national numit #CanalulBastroe , ba chiar Romania o sa dea cate maini de ajutor se vor cere de „partenerul strategic” pentru finalizarea lui? Cine tine pariul? hi

   Răspunde
   • Las-o naibi de Delta ca nu reusesc astia sa adanceasca nimic si chiar daca reusesc nu tine mult! Asta e subiect fals, sa uiti sa cumperi actiunii la Hidroelectrica ! drinks

    Răspunde
 6. „Faptul ca am ajutat refugiatii a fost un lucru bun si care a scos tot ce era mai bun din poporul asta…”

  Frate, înțeleg că vrei să te implici în proiecte sociale… Sincere felicitări! DAR de aici și până la a evidenția un aspect care, din start, a fost greșit, anume de a „ajuta”, fără discernământ ( să-ți smintesc de maldărele de haine/lenjerii pe care ucranii le ignorau efectiv) mi se pare doar o altă fațetă a prostiei românești venită dintr-un iubirim tâmp. Dacă la un an de când ucranii persiflează tot și toate, vrei să insiști totuși pe aceeași pedală, io zic că ne merităm total soarta și ar trebui să punem batista pe țambal și să trecem efectiv sub controlul lor.
  Spun asta pentru că nici acum nu poci pricepe care a fost măreția acelui gest de întrajutorare?????? Adică românul stătea el, așa, pleoștit și se întreba: ce mă fac? Nu am cu cine să fac milostenie! La mine în țară sunt numai sătui, nimeni n-are nevoie de vreun ajutor! Toți copiii au părinți, sunt hrăniți exemplar, spălați, bine îmbrăcați, iar io aș vrea să dau și io ceva, de pomană, de bogdaproste, dar n-am ciu!!!! Oh, bine că a venit războiul ăsta! Io-te, din Porsche-le ăla coboară o mamaie blondă de vreo 30 de ani. Săraca, a plecat în grabă doar cu vrei 3 blănuri la care și-a asortat vrei 15-16 toalete. Las’ că i-am luat io de la China-shop o pufoaică 100% poliester, n-a văzut toată Ucraina așa ceva! Să vezi ce-mi mulțumește!

  Adevărul că zona unde stai e un pic ferită de invazia ăstora. Da’ te invit să faci un drum pe E85, indiferent de sens, să vezi cum circulă tir-iștii lor, să le vezi mașinile ucranilor, să le simți aerele de rasă-superioară pe care o afișează…

  Și nu, te rog nu-mi spune că tot ce ai vrut să evidențiezi este bunătatea și ospitalitatea, empatia românilor!
  Asta nu e empatie, E DOAR PROSTIE! Altfel și stră-stră-străbunicii puteau fi empatici cu turcaleții care veneau să-i cucerească și ar fi trebuit să le lase mămăliga aburind pe masă, nu fântâni otrăvite!

  Repet: SUNTEM DOAR PROȘTI ȘI ATÂT!

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura