Srebrenica 20 de ani – Triumful raului

Saptamana aceasta s-au implinit 20 de ani de la ceea ce numim azi cel mai mare masacru in Europa de la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial.

In acele zile fierbinti din iulie 1995 s-au petrecut evenimente desprinse din paginile cele mai negre ale bestialitatii umane. Dupa invadarea enclavei Srebrenica zona protejata ONU trupele sarbe au trecut la separarea barbatilor, deseori incluzand si baieti sub 18 ani, de copii femei si batrani, si la vanarea sistematica a tuturor celor ce se ascundeau. Dupa deportarea femeilor, copiilor si batranilor in autobuze(cu sprijin ONU, care a livrat , azi o stim, peste 10000 de litr de combustibil, trupelor sarbe) si plecarea castilor albastre, nederanjati de nimeni, desi miile de prizonieri erau vizibili pe fotografiile luate de sateliti si avioane de spionaj U2, sarbii au trecut la masacrarea sistematica a barbatilor. Din 45000 de locuitori au scapat cam 37000. Aproximativ 3000 de barbati au luat calea codrului si au reusit sa treaca in teritoriul aflat sub controlul armastei bosniace. Au existat doar 15 supravietuitori ai masacrului.

Aceste executii sunt azi denumit genocid si sunt recunoscute ca atare de instantele internationale si de instante nationale. Cei care au planuit au fost prinsi; pana la  finele anului 2015 Mladici si Karadzici isi vor afla sentinta, iar sute de executanti, inclusive adjunctii lui Mladici, au fost judecati si condamnati.

Dar de ce consider eu ca Raul a triumfat?

Deoarece nu exista o reconciliere intre popoarele Bosniei nici azi. Deoarece sarbii ca popor si conducatorii lor nu recunosc genocidul si nu au oferit scuze; in fapt, putini sarbi recunosc atrocitatile comise si de obicei sunt din Belgrad. Nici azi refugiatii nu s-au intors acasa, in special la Srebrenica, autoritatile fiecarei entitati din Bosnia punand mari obstacole reintoarcerii, deoarece ar altera caracterul monoetnic obtinut calcand pe munti de cadavre.

TPI si instantele nationale din fosta Iugoslavie au judecat mii de suspecti in acesti 20 de ani. Pana si Serbia a facut mai mult decat sarbii din Bosnia, care refuza sistematic judecarea criminalilor de razboi. Macar a celor mai importanti.Fara justitie si dreptate cum poate exista o coexistenta pasnica?

Capac pune insa Rusia, care face tot posibilul sa isi bage coada, inclusive folosind dreptul de veto la ONU contra oricarei rezolutii care ar declara Srebrenica drept genocid .

De 2 ori in 20 de ani ONU a suferit mari esecuri in Rwanda si fosta Iugoslavie. In cazul african s-a facut in mare parte dreptate, iar Rwanda aproape si-a revenit, inregistrand un trend de dezvoltare. In cazul iugoslav a face dreptate victimelor si a instaura un stat adevarat in Bosnia ramane un deziderat.

Spre stiinta acelora care sunt suporteri sarbi, este un fapt agreat de toata lumea ca sarbii au comis cam 80% din crimele comise in razboaiele din fosta Yugoslavie. Ca si in cazul fostei URSS lupta pe ruinele fostei federatii inca nu s-a incheiat. Iar Croatia este de departe tara care a depasit cu brio trecutul: aproape 3000 de croati si sarbi au fost judecati pentru crime de razboi, mai multi  decat in toate celalate tari la un loc.

PPS Cand a intrat triumphal in Srebrenica, Mladici a spus ceva care si azi ma urmareste:

„a venit vremea sa incheiem socotelile cu turcii”…

Am vazut acest video in Olanda in 1999. Pentru un intelectual bosniac ce se considera pana in 1992, Mladici stia desigur  ca musulmanii din Bosnia sunt, etnic vorbind, sarbi si croati convertiti. Expresia fetei spune insa totul: ii lipsea svastica si runele SS.Dar fanatismul si ura erau aceleasi….

Nu-i de mirare ca  adjunctul lui, un minion pe nume Krstic, ordona in clar pe statii radio trupelor:

… omorati-i pe toti! Unul sa nu scape!

Atentionat ca sunt ascultati, a replicat furios:

… f… in gura pe turci , si ce daca? omorati-i pe toti!

Pentru aceste cuvinte a primit 35 de ani de inchisoare in 2004.

 

2 comentarii la „Srebrenica 20 de ani – Triumful raului”

 1. Din pacate acolo totul mocneste … lucrurile nu sunt lamurite nici pe departe, ura interetnica rabufneste periodic din cauza lucrurilor ce mereu au ramas in coada de peste alimnetate fiind de extremisti. Trist .. si pacat in acelasi timp …

  Răspunde
 2. Cand era presedinte Tadici las sarbi parca se miscasera lucrurile dar cu radicalul Nikolici scolit de Slobo nema nista!
  La croati cand a ajuns Sipe Mesici presedinte erau vai mama, dar omul a sfintit locul si actualul presedinte tot asa se comporta, nu-I deloc de mirare ca de la o tara devastate de razboi Croatia este azi memebra UE si peste noi lejer la toate capitolele.
  Si ce a facut mesici prima oara ca presedinte? A pensionat toti generali nationalisti, a scos din circuit toti titoistii vopsiti in de-ai lu’ tata Tudjman si a promovat o clasa politica tanara.
  Ice frate, crede-ma ca le stiu cu Bosnia, a fost cat p-aici sa lucrez si acolo si la \haga la TPI, dar nu mi-au iesit ploile. Atata timp cat pacea de la Dayton a oprit razboiul si atat nu s-a rezolvat nimic. Bosnia are azi ATENTIE 14 guverne locale si unul central, trei sisteme separate de invatamant si alte domenii in care totul este tripartite, inclusive Presedentia. Parlamentarii celor 3 popoare s-au certat 6 luni vizavi de prima pagina din pasapoarte, adica pe alfabetele latin si chirilic.
  Unde mai pui ca fiecare entitate are mai multe puteri ca guvernul federal. Singurele institutii nationale sunt cele de forta si Justitia. Si nationala de forbal(Dzeko e tare frate!)
  Ce este mai rau este ca Bosnia multietnica si seculara lasa loc azi unui stat profund divizat si in care religia joaca un rol tot mai puternic. Toate cultele principale sunt in plina constructive de biserici, catedrale si moschei. Chiar se plangea raposatul Alija Izetbegovici ca I se ofera bani de catre statele arabe cu conditia de a ridica moschei.
  Iar consecinta este ridicarea unui tineret musulman mult mai radicalizat si religios decat parintii lor, care pleaca cu sutele in Siria si care nu este dispus la toleranta.
  Sarbii si croatii au agitat in cursul razboiului spectrul jihadului;in realitate putin peste 800 de mujahedini au existat pana in 1995. Bosnia avea nevoie de arme nu de voluntari .
  Dar acestia au plecat apoi in lumea larga si au fondat Al Qaida. Planificatorul atacurilor de la 11 sept 2001 Khalkid S. Mohamed si doi dintre atacatori au luptat in Bosnia. Iar o mare parte lupta acum in Siria si Irak de partea IS. Mai mereu s-au aratat dezamagiti de musulmanii din Bosnia spunand ca nu sunt demni de a fi musulmani.Dar experienta capataa in 3 ani de razboi a dat roade.
  Nu degeaba spune BBC ca Bosnia a fost leaganul jihadismului. Iar acum exista un pericol real: ca acesti mujahedini sa vina din nou in Bosnia, unde vor gasi un teren fertil pentru a instiga.
  Chiar in iunie ac IS a numit un „emir” care sa vina in Bosnia si sa lanseze lupta pentru un „califat” si razbunare contra sarbilor. Nu va da fiori gandul ca ceea ce s-a intamplat in Siria si Irak se poate repeat? Colea peste gard…
  Cat despre maica Rusie, hai sictir, ca pe fata tin cu sarbi dar in timpul razboiului au vandut arme munitii si echipamente la greu tuturor taberelor.
  Cat despre noi, noi am vandut cred Slovaciei surplurile noastre de tehnica si arme care prompt le-a vandut Croatiei. Daca nu ma credeti priviti cu atentie acest clip

  https://www.youtube.com/watch?v=CIlad0glHeE

  ; la final APR romanesti deschid focul cu rachete romanesti asupra prietenilor nostril sarbi…

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura