SRI SRL| De la institutie bugetara la una cu parteneriat privat

Dragi mei cititori, de la o zi la alta in mintea mea asta putina, dar macar neiluminata cu lanterna de la telefon, incep multe intrebari sa primeasca tot mai multe raspunsuri care sa ma ajute sa inteleg idiocratia asta de 27 de ani in care traim in tarisoara asta a noastra.

Am scris mult, mai ales in ultima vreme in incercarea de a gasi raspunsuri, unele le’am primit dupa ce am citit si studiat tot ce am gasit, altele le’am primit de la comunisti mai batrani ca mine, maestri in tainele scrisului cum ar fi tovarasul Cristoiu, al carui fan nu sunt, dar trebuie sa il respect cu toate metehnele lui, mai ales de cand nu mai e sclavul invitatul permanent al vreunui trust de presa.Cu introducerea facuta sa trecem la subiectul nostru, SRI SRL, despre care am mai scris eu aici, fix acum un an, dar neavand toate datele ce au venit dupa defectarea lui Ghita, nu am inteles atunci exact mecanismul de operare ce era bine mascat de perdelele de fum caracteristice serviciului.

 

Pe aceasta cale, as dori sa multumesc Comisiei Parlamentare de control SRI, ca ne tine in continuare ca pe niste prosti in intuneric, dovedindu’se si ei a fi in continuare doar niste sclavi aserviti unei conspiratii legale, despre care au cunostiinta, dar se fac ca ploua in vremea in care niste OG’uri penibile au creat reactia ce o vedem astazi, tocmai pentru a acoperii alte OG’uri care au transformat tara asta intr’un STAT DE DREPTI! Banguiau ei ceva legat de legislatia ce trebuie schimbata (fara a spune clar DE CE), dar cu tot cu banguiala am ramas ca intre timp imi e tot mai clar ca au dat’o la pace dupa ejectarea din atentia publica a lui Coldea.

Ok, legati’va bine centurile si ajutati de maestrul Cristoiu, (la care trebuie sa treceti peste admiratia ce o are neostoita pentru Basescu) sa patrundem pe tenebroasele cai, ce odata luminate, ne va fi mai usor sa intelegem cum dracu o institutie din prima linie de aparare a tarii, a ajuns una care a inrobit’o ca un cancer in toti anii astia…

Dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă, trecerea în rezervă a generalului Florian Coldea, prim adjunct al SRI timp de 12 ani, fotografiile cu generăleasa Elena Iftode petrecînd vacanţe de lux la Monte Carlo pe banii unui om de afaceri, Dosarul Black Cube, suspiciunile că SRI-ul condus de Eduard Hellvig se află în spatele Operaţiunii prezidenţiale Răsturnarea Guvernului PSD-ALDE, criza de nervi făcută de Raţa mecanică de la Cotroceni în faţa reducerii uriaşului buget al SRI – cel mai mare dintre ţările membre UE prin raportare la numărul de locuitori – au ridicat în presa independentă, cea care încă nu face parte încă din Diviza Presă a Binomului, chestiunea activităţii SRI ca Societate Comercială.
Da, ca Societate Comercială, pentru că prin Lege SRI poate obţine bani şi în afara celor daţi prin Bugetul de stat aprobat de Parlament. Felul în care SRI obţine banii din activităţi comerciale şi felul în care-i cheltuie scapă oricărui control democratic. Nici Comisia de control parlamentar al SRI, nici măcar CSAT nu poate verifica activităţile comerciale ale SRI.
Cum s-a ajuns la această fantastică aberaţie într-un stat de drept?
Ţineţi-vă bine!
Printr-o ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ!
Nu prin proiect de Lege depus în Parlament, supus şi dezbaterii publice, ci – incredibil – printr-o Ordonanţă de Urgenţă.

La o emisiune TV, Traian Băsescu mi-a atras atenţia asupra acestei anomalii:
Legea nr. 14 din 24 februarie 1992 privind Organizarea şi funcţionarea SRI, publicată în MO nr. 33 din 3 martie 1992, a fost modificată, printr-o Ordonanţă de Urgenţă de Guvernul Adrian Năstase. E vorba de Ordonanța de Urgență pentru modificarea art. 42 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii aprobată de Guvernul PSD Adrian Năstase în Şedinţa de Guvern din 13 iunie 2002.

Printr-o Ordonanță de Urgență, se reduce drastic controlul democratic al SRI

Din 1992 pînă azi, SRI activează pe baza Legii nr. 14 din 24 februarie 1992.
Timp de 25 de ani, Legea a suferit modificări minore.
Cu o singură excepție, cea in 2002, prin care SRI primește dreptul de a desfășura activități comerciale prin firme sub acoperire.
– În 1998, prin Legea nr.181 din 9 octombrie 1998 pentru modificarea art. 28 din Legea nr.14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii.
Prin lege se modifica un termen în sensul unei mai bunei precizări.
– În 2003, prin Ordonanţa de urgenţă nr. 52 din 12 iunie 2003 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Roman de Informaţii. Se modifică articolul 40 și se introduce un nou aliniat la articolul 25 pentru corelarea Legii SRI cu dispoziţiile Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice
– În 2013, prin Legea Nr. 255 din 19 iulie 2013 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Pentru că Legea prevedea și implicarea SRI se modifică în chip automat în Legea SRI la art. 9, art. 10, art. 11.
– În 2016, prin O.U.G. nr. 6/2016, publicată în MO din 14 martie 2016 privind Măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal.
E vorba de măsurile cerute de CCR pentru scoaterea SRI din supravegherea tehnică. În chip automat se modifică și articole din Legea SRI.

În democraţie şi cu atît mai mult într-o democraţie ca a noastră, marcată de fantoma fostei Securităţi, una dintre marile probleme o reprezintă controlul democratic al Serviciilor Secrete.
Din trecerea în revistă a modificărilor suferite timp de 25 de ani de Legea din 1992, cadrul juridic care reglementează şi controlul democratic al SRI, se vede clar că modificările au fost minore, cu o singură excepție.
Cea mai mare modificare, modificarea care a schimbat din temelii relaţia dintre societate şi SRI a fost făcută prin Ordonanţa de Urgenţă din 2002.
În ce a constat modificarea?
Articolul 42 al Legii nr. 14 din 24 februarie 1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii prevede clar că SRI se finanţează exclusiv de la Bugetul de Stat:

„Clădirile, mijloacele de transport, aparatura tehnicăşi celelalte mijloace materiale pentru funcţionarii Serviciului Român de Informaţii se asigură de Guvern.
Fondurile băneşti necesare desfăşurării activităţii Serviciului Român de Informaţii sînt prevăzute în cadrul bugetului de stat, aprobat de Parlament.
Serviciul Român de Informaţii are parc propriu de mijloace de transport pentru aparatul central şi unităţile din subordine, care se stabileşte prin tabelele de înzestrare ale unităţilor aprobate de director.”

Limitarea finanțării la Bugetul de stat ținea de controlul parlamentar al SRI. Banii primiți de SRI erau aprobat prin Bugetul de stat votat de Parlament.
Acest articol a fost modificat prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului Adrian Năstase din 13 iunie 2002, publicată în Monitorul Oficial nr. 452 din 21 iunie 2002:

„Guvernul României
Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea art. 42 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii

În temeiul art. 114 alin. (4) din Constituţie,
Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă:

Articol unic. – Articolul 42 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, publicată în Monitorul oficial al României, Partea I, nr. 33 din 3 martie 1992, cu modificările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:
«Art. 42 – Fondurile băneşti necesare pentru desfăşurarea activităţilor în Serviciul Român de Informaţii se asigură astfel: de la bugetul de stat; din venituri extrabugetare; din credite externe; din alte surse legal constituite.
Veniturile extrabugetare se constituie din: contravaloarea bunurilor valorificate potrivit legislaţiei specifice sectorului de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională; sumele încasate din prestări de servicii executate la cererea persoanelor fizice şi juridice, prin unităţile Serviciului Român de Informaţii, în domeniile şi în condiţiile stabilite prin ordin al directorului Serviciului Român de Informaţii; alte venituri realizate în condiţiile prezentei legi.
Veniturile extrabugetare obţinute, în lei şi în valută, vor fi utilizate integral pentru finanţarea cheltuielilor curente şi de capital, iar disponibilul rămas la sfîrşitul anului va fi reportat în anul următor şi va fi folosit cu aceeaşi destinaţie.
Planificarea, evidenţa, utilizarea, justificarea şi controlul cheltuielilor operative destinate realizării activităţii specifice Serviciului Român de Informaţii se efectuează în conformitate cu regulile generale în această materie, aprobate de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
Clădirile, mijloacele de transport, aparatura tehnică şi celelalte mijloace materiale necesare Serviciului Român de Informaţii se asigură prin hotărîre a Guvernului, sau se achiziţionează în condiţiile legii.
Terenurile şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea Serviciul Român de Informaţii sînt bunuri proprietate publică a statului.
Serviciul Român de Informaţii primeşte şi administrează bunuri proprietate publică şi privată a statului, putînd să le închirieze în funcţie de regimul lor juridic reţinînd sub formă de venituri extrabugetare o cotă parte de 50% din valoarea chiriei încasate.
Serviciul Român de Informaţii are parc propriu de mijloace de transport pentru aparatul central şi unităţile din subordine, care se stabileşte prin tabelele de înzestrare ale unităţilor, aprobate de directorul Serviciului Român de Informaţii».

Prim-ministru Adrian Năstase
Bucureşti, 13 iunie 2002
Nr. 72
Contrasemnează:
Ministrul finanţelor publice Mihai Nicolae Tănăsescu
Directorul Serviciului Român de informaţii: Alexandru-Radu Timofte”

Aşa cum se vede, articolul 42 e modificat în chip radical pentru a se da SRI posibilitatea de a obţine bani şi prin activități comerciale proprii, inclusiv prin firme sub acoperire.

Banii de la Buget sunt insuficienți pentru SRI

….

Citeste mai departe … si discutam dupa, daca mai avem ce, pe la comentarii ….

14 comentarii la „SRI SRL| De la institutie bugetara la una cu parteneriat privat”

 1. Situația e scăpată de sub control.. in IT, energie, sănătate s-a cangrenat piața cu firme sub acoperire sau sub protecția directa a unor securiști .. și e vorba de SRI,SIE, 2 și un sfert, servicii străine deopotrivă .. partea nașpa e că până și mafia ar avea mai mult respect pentru regulile de piață .. cazul Ghiță e emblematic – nu este despre corupție sau spionaj – este despre banii securistilor.. Băsescu , bine asezonat în golaniile astea, a spus-o direct – Ghiță și-a imaginat că sunt banii lui..

  Răspunde
 2. Infiltratii sau carcotasii or sa zica: „si pe vremea lui taica Ciuruitu, securitatea avea firme!”

  Corect! Dar diferenta era ca erau de comert exterior si aduceau in tara valuta la greu!

  Alte concluzii:

  – nu am avut si nu avem institutii ale statului care sa se opuna unor astfel de ilegalitati-legalizate si abuzurilor ci doar sa faca jocurile, vezi „Avocatul poporului”;
  – nu avem jurnalism de investigatie doar tompete de partid si/sau securisti;
  – nu avem societate civila reala, ci doar marionete tradatoare de tara;
  – suntem si am fost condusi de lepre aservite, vanzatori de tara si nu de patrioti.

  In rest, flashmob’uri si team-building’uri de strada manipulate din Centre de comanda si mai ales streche nationala dusa pana la patologic si idolatrizarea institutiilor de forta in detrimentul celor democratice.

  Vorba lui Cristoiu …

  „Asa se scris la noi istoria.
  Amin!”

  Răspunde
 3. Mare pervers Cristoiu asta, se da impotriva si-l baga tot pe Nastase in fata, eu citind articolul asta am ajuns la concluzia ca Adrian Nastase e devina pentru toata sarada de acum laugh
  Asta cu SRI vs control e de neurmarit democratic e tot o manipulare si o idee ce incearca a se implementa in mintile feisbucistilor . ca SRI ar fi D-zeu in Romania si desigur… a fost creiat tot de psedisti, o fi Cristoiu un pârci da tehnicile de manipulare sunt aceleasi dintodeauna

  Răspunde
 4. Pe mine m’a interesat din tot articolul strict parcusul legii si modificarile ei de’a lungul regimurilor schimbate, punand asta in paralel cu evenimentele din ultimi 27 de ani ce au culminat cu defectarea lui Ghita. E clar ca toti au stiut cum e treaba si toti s’au gandit ca pot sa il stapaneasca in interes propriu, cat si cum au reusit unii sau altii e discutabil, in schimb ca s’a intins ca un cancer peste tot, asta este indiscutabil.

  In rest … manipularile lui taica Cristoiu ca vulpe batrana care este, bagate pe ici pe colo prin context nu s’au prins de mine. Poate ca din cauza ca nu’s feisbucist? laugh

  Răspunde
 5. Vasile, acu pe bune, nu o să apuce să plătească Năstase în viața asta cate rele a făcut.. așa scârbit eram de persoana asta, că mi s-a tulburat gândirea, și am votat Băsescu.. de nu-mi mai venea nici să bag in buzunar mana cu care votasem.. că ce a urmat după el a fost coșmar, e clar, dar în perioada convenției și a lui Năstase s-au pus germenii distrugerii viitoare .. tot Năstase a dat legea cu procurorii magistrați, samd.. Năstase a fost ultimul nomenclaturist la putere, după el urmând doar securiștii la putere..

  Răspunde
 6. NU vreau sa intru la polemici, Nastase vs ce au facut ceilalti dupa el si dar daca ar fi iesit presedinte …. si atunci era multa manipulare venita pe partea de presa si tv-euri de la…. A3 care acum face ce face? Mituri urbane, ca Nastase a facut si a dres normal ca au fost cum sunt si acum ca si cu Iohannis ca merge la schi cand bietul de el nu mai are somn si-i stau dumicati in gat de la atatea griji laugh Nastase a pierdut si a plecat ba a facut si parnaie pentru un rahat, sa fim seriosi, astia au pierdut si in loc sa plece scot lumea in strada si invita corporatiile sa faca blocada economica pana crapa psd-ul si toti aia de i-au votat sad

  Răspunde
 7. Mereu a fost manipulare pana la dracu si inapoi. Azi e doar mai directa si bine targetata datorita tehnologiei. In rest nu cred ca e vorba de o polemica ci mai degraba ati reusit sa va completati cumva si unul si altul avand o parte din adevar iar cine vrea sa il inteleaga o poate face. Pe final si dincolo de orice, tristetea si realismul situatiei se afla in ultimul tau paragraf. S’a dus dracu tot … si e tot mai rau.

  Răspunde
 8. Vasile, e evident ca nu se compara Nastase nici cu Basescu, nici cu Iohannis – prin cultura,anvergura politica samd .. dar din punctul meu de vedere tot un ticalos ramane .. fie doar si pentru ca l-ar fi dus mintea sa faca si altcumva, plus ca stia foarte bine ce pericole ne pasc.. hai sa nu vedem totul in negru – exista si o nuantza de gri in toata istoria asta – daca ii biruieste in final trump pe globalisti, sa vezi breaking news la noi – ca de obicei, securistii de la noi joaca la N capete – dosarul lui Plicusor Ban a fost scos la vedere, chiar daca nu misca nimic in el in momentul asta, doar sa existe premisele sa fie saltat sobolanul usr in 24 ore la nevoie, ca dovada a obedientei fata de papucul american , fara sa fie lumea luata prin surprindere .. daca dragnea si tariceanu isi joaca libertatea si ei stiu asta de destula vreme, neicusor bran al nostru a fost luat cumva prin surprindere – e cazul sa-l anunte careva ca e cu chilotii in vine pe tabla de sah, si sunt cel putin 50% sanse sa i-o traga sistemul exact intre buci ..

  Răspunde
 9. Cola, Plicuşor pare a fi deja împachetat. Azi a ieşit la iveală că şi-ar fi cumpărat un teren intravilan la Predeal cu 24 de euro/mp în 2008, c-a vândut 18 la sută dintr-o societate cu 180.000 de euro şi nu-şi aminteşte ce-a făcut cu 100.000 de euro! Asta pe lângă treaba cu banii de campanie. Pentru că e prea prost să fie idiot util, părerea mea e că Plicuşor va face cunoştință cu WC-ul turcesc al statului de drept ca să poată fi salvați ceilalți securişti. Uniunea Salvați Securiştii….ghinion, Plicuşor, pare-se că nu mai corespunzi. smile

  Răspunde
 10. Intrigat, doamne ajuta, aș avea motiv de o bere in plus, dar io sunt mai sceptic de felul meu.. va fi sacrificat când se va cere tăierea mielului sorosist, sper că de pastele asta ..

  Răspunde
 11. Nu-i o veste prea bună, Cola. Plicuşor a „căzut pe interceptări” exact ca Mircea Băsescu. Ca să nu bată prea tare la ochi, după ce l-au condamnat pe Dragnea că i-a trimis pe unii să-i scoată pe oameni la vot şi i-a stresat, vor trebui să găsească un țap ispăşitor pentru delapidare şi spălare de bani iar Plicuşor e deja liability. Îl vor sacrifica ca să scape pe alții. Securismul merge înainte.

  Răspunde
 12. Cola, nu stiu…. ne furam singuri caciula de aproape o luna de zile…. ca popor! Motivul a fost si nu a fost in comparatie cu actiunile declansate, Nicusor Dan, Iohannis tot cricul asta e o sceneta proasta, zic eu prima parte, la care spectatori aplauda frenetic si cer permanent bis, e horror. Scenarii, conspiratii, nu ne mai scoate nici dracu’ din asta, caracatita e prea puternica si Romania nu mai e demult a noastra si-n aceste zile s-a vazut si se vede mai bine ca niciodata, pentru cine poate si vrea. Pe zi ce trece actiunile sunt tot mai clare si e din ce in ce mai clar pentru ce lupta fiecare, sigur nu pentru fraieri de romani care ingheata seara de seara in Piata sau la Cotroceni in numele unor idealuri care nu sunt ale lor sau reprezinta doar lozinci fara substanta.

  Răspunde
 13. Vasile draga, concluzia ta e amara, dar cat se poate de reala! Pe zi ce trece imi dau seama ca toata zbaterea asta este inutila. O sa incerc azi sa scriu o postare pe tema asta … desi sunt deja sictirit de tot circul, sentimentul meu fiind ca e un soi de fuga pe gheata.

  P.S. Plicusor Ban e doar distragerea atentiei, devine evident de la o zi la alta ca l’au impins inainte doar pentru a fi sacrificat la momentul potrivit, o posibila lovitura de imagine a justitiei independente in frunte cu salvatoarea Romaniei, fecioara dreptatii Lulutza.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura