Ultrascurte in ZigZag 16

Prima ediție a Ultrascurtelor în ZigZag din acest an debutează în forță cu câteva subiecte pentru care timpul nu mai are răbdare, unele dintre ele find evenimente ce pot reprezenta puncte importante de turnură a istoriei contemporane. Așadar, pe scurt:

1. MApN va achiziţiona 200 de rachete pentru sistemele PATRIOT, pe care le va dona Ucrainei

Costul acestor rachete este de peste un miliard de euro, demersul făcând parte dintr-un contract aliat, informează un comunicat al MApN, potrivit Agerpres. Partea proastă este că această achiziție vine într’un moment cum nu e poate mai prost pentru economia României, Anul Nou debutând cu un uriaș împrumut al României, respectiv 757 mil. lei, printr’o licitaţie de obligaţiuni de stat cu o valoare nominală de 600 milioane lei, scadențe în mai 2027, cu o uriașă dobândă de 6,3% pe an. Partea mai proastă este că, potrivit informațiilor pe surse, aceste rachete, de a căror funcționalitate și eficientă ne’am lămurit deja mai mult decat ce predica propaganda, România le va dona Ucrainei pentru a face față atacurilor dezlănțuite ale rușilor, Ucraina find la fundul sacului după ce banii ce ar trebui livrați de USA și UE se lovesc de o puternică opoziție internă. Partea și mai proastă este că Ucraina a atacat înainte de Revelion teritorii de la granița cu Rusia, folosind muniție occidentală. Ce poate decurge de aici, va las pe voi să concluzionați.

2. Mult laudatele tancuri americane Abrams se dovedesc vulnerabile în Ucraina, motiv pentru care nu sunt folosite

Promovate a fi cele mai bune tancuri din lume și cele care vor schimba soarta războiului din Ucraina, potrivit Forbes, tancurile americane Abrams se dovedesc a fi atât de vulnerabile în războiul din Ucraina, încât ucraineni au ales nu le folosescă în operațiunile terestre, pentru a nu avea soarta tristă a tancurilor Leopard 2, cu care soldații ucraineni au refuzat să mai continue lupta.

3. Serbia reintroduce serviciul militar obligatoriu din nevoi de securitate națională

Pe fondul tentativei unui Euromaidan și în Serbia pe modelul celui patentat în 2014 în Ucraina, precum și tensiunile în creștere din Kosovo, ministrul sârb al apărării, Milos Vucevic, a anunţat că Statul Major al Forţelor Armate sârbe va prezenta preşedintelui Serbiei, în calitate de comandant şef, şi parlamentului o iniţiativă de a anula decizia de suspendare a serviciului militar obligatoriu, informează agenţia Tanjug.  Motivele invocate de Vucevic sunt legate de securitatea țării și nevoia de noi recruți după 13 ani în care serviciul militar obligatoriu a fost suspendat și în Serbia.

4. Binecuvântarea „căsătoriilor” homosexuale rupe Biserica Catolică în două

Pe 18 decembrie 2023, Dicasteriul pentru Doctrina Credinței a dat publicității declarația Fiducia Supplicans, care vorbește despre posibilitatea binecuvântării cuplurilor de același sex. Aceasta decizie a Suveranului Pontif, a rupt Bisecica Catolica in doua, Arhiepiscopul Carlo Maria Viganò, fost nunțiu apostolic al Vaticanului în Statele Unite, mergand pana la a afirmat că Vaticanul modern este o „abominație a pustiirii” și Papa Francisc este slujitor al Satanei, un „uzurpator care stă pe tronul Apostolului Petru” și „care păcătuiește împotriva Sfântului Duh”.

5. Primul ciclon polar din această iarnă, aruncă în aer optimismul european

Iarna blândă de până acum a ținut optimismul european la cote înalte cu privire la resusele pe care Europa le are pentru a depăși cu bine și această iarnă, fără gaz rusesc. Odată cu primul ciclon polar din această iarnă, în Europa au început și problemele și odată cu ele și scăderea optimismului european cu privire la iarnă care abia de acum pare să înceapă cu adevărat, problemele legate de stocurile de gaze și suprasolicitarile rețelelor de energie find deja niște motive de uriașă îngrijorare la nivelul mai multor state europene, a căror speranța se agață de episoade scurte de ger, care dacă s’ar prelungii, ar putea provoca probleme fără precedent la nivel european.

6. Pe tastaturi apare un buton nou, aceasta find prima modificare majoră a tastaturilor de PC din ultimi 30 de ani

Microsoft va introduce un buton nou pe tastaturile pentru PC-uri și laptopurile Windows, un buton dedicat unui asistent AI, informează Forbes. Acest buton, urmează să fie plasat de producătorii de tastaturi în dreapta tastei „Space”, urmând că înlocuiască tasta CTRL sau o tastă de meniu, în funcție de designul tastaturii. Potrivit vicepreședintele executiv al Microsofit, Yusuf Mehd, apăsarea acestei taste va activa Copilot de la Microsoft, un chatbot AI ce ajută utilizatorii în cercetare, redactare de texte, creare de imagini și transformarea ideilor în compoziții muzicale.

7. Au apărut primele nume de pe lista clienților rețelei de pedofilie a lui Jeffrey Epstein

Desecretizarea parțială a listei cu nume ale probabililor clienții ai rețelei de pedofilie și prostituție infantilă a lui Jeffrey Epstain, aduce în atenția publică primele nume mari, printre care se află menționați Prince Andrew, Bill Clinton, Bill Gates, Ghislaine Maxwell, David Copperfield, Leonardo DiCaprio, Al Gore, Stephen Hawking, Naomi Campbell, Bruce Willis, Cameron Diaz, Michael Jackson, Donald Trump și multe alte nume de ale unor oameni de stinta, doctori, politicieni în administrația națională și locală, artiști și colaboratori de la Hollywood și Brodway, pe care le puteți vedea aici. Scandalul este abia la început, anul acesta urmând probabil ca acesta să atingă apogeul. In mainstream media de la noi, e liniste.

8. Tucker Carlson, interviu în exclusivitate cu fratele lui Epstein: „Nu a fost sinucidere!” 

Pe lângă marile mistere pe care le’a lăsat Epstein în urma lui, respectiv cine a fost cu adevărat, cine a fost în spatele lui, cum a făcut uriașă avere pe care a deținut’o și unde au dispărut banii după moartea lui, într’un interviu oferit în exlusivitate pentru celebrul Tucker Carlson, fratele lui Epstein neagă cu vehemență posibilitatea sinuciderii în închisoare a lui Epstein, oferind și câteva dovezi verbale în acest sens:

Continuăm ZigZag’ul la comentarii …

7 comentarii la „Ultrascurte in ZigZag 16”

 1. E o nenorocire cu lista aia, dar teama imi este ca va musamaluliza totul si dupa ce trec alegerile uita toata lumea!
  In rest, ma bucur nespus de preturi taxele marite sa cumparam rachete ptr ucraineni si orice fier vechi mai are partenerul strategic de vandut!

  Răspunde
  • Nu putem nega faptul ca intr’un fel sau altul, vehicularea unor nume are intr’o oarecare masura legatura si cu alegerile de anul asta din SUA, primul vizat find Trump, desi din cate se pare, ar fi rupt orice legaturi cu Epstein din 1996 incoace, oferind chiar si sprijin juridic uneia dintre victime. De tulbure e inca tulbure, „lista neagra” cu cei implicati direct find la Departamentul de Justitie al SUA, de unde ramane sa vedem cand, sau mai bine zis daca, va vedea vreodata lumina zilei. hi

   Răspunde
 2. 1. E pe principiul „mai bine să se bată la ei acolo decât să ajungem să ne batem la noi”, asta cu rachetele. Cu împrumutul, ori cu el, ori fără el, tot în rahat ajungem dar poate ne salvam oleacă cu ceva producție de „instrumente de măcel” că e cerere mare ca pe vremea Logan seria 1.

  2. O mână de tancuri, că sunt Abrams, că sunt Leopard, sunt prea puține pentru a face vreo diferență. Oricum, înainte ca dronele să domine frontul, speranța de viață în luptă pentru un tanc era de câteva ore. Acum, se numără în minute. Orice tanc sau vehicul aflat în imediata vecinătate a liniei de contact este extrem de vulnerabil, nu contează cât blindaj, ce tip, ce contramăsuri are la dispoziție, ceva o să îl lovească rapid cu daune totale.

  3. Chestie pentru termen mediu spre lung, până ajungi să ai vreo 5 rotații, restul sunt carne de tun.

  4. Una din „fundamentalele probleme” ale umanității, nu dormeam bine.

  5. E frumos și la americani, e cu de toate.

  6. Chiar că aveam nevoie de încă un buton, dedicat. Nu era de ajuns că ne-am legat dopurile de sticlă. Dar uite cum „another great KPI was achieved, let this guy have a raise!”.

  7 și 8. Asta da, o chestie urâtă. Abominabilă. Dar în definitiv ne arată încă odată că omul este un animal perfid, plin de orgolii și mânat de instinctele primare. La noi e liniște că nu ies bani, e departe. Sinucidere? Probabil că nu, mai contează?

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura