Unde dai si cine crapa

De vreo 3 ani de zile statul se lauda ca a facut progrese in ce privesc taierile ilegale de lemn atat prin controalele si raziile organizate cat si prin reducerea cantitatii de masa lemnoasa autorizata pentru taierile legale. In teorie toate suna bine si frumos, in practica insa, primii care au resimtit acest lucru si au avut de suferit nu a fost cei din mafia lemnului, care taie si in continuare la fel de ilegal si al fel de mult ca si pana cum, ci populatia formata din oamenii aia de rand care se incalzesc cu lemne din lipsa alternativelor, astfel ca de la an la an, deseul lemnos destinat incalzirii a devenit din ce in ce mai rar si din ce in ce mai scump, o mana de ajutor la situatia asta dand si mafia lemnului care ca in orice perioada de prohibitie nu a facut decat sa profite, tinand lemnul de foc in paduri si depozitele goale pentru a ii creste artificial pretul in prag de iarna cand cererea excede oferta. Lucrul asta a dus atat la o scumpire absurda cat si la situatii dramatice mai ales in zonele care nu au exploatari pe aproape.

Daca ar fi sa iau un exemplu concret, pe la mine in zona natala, fiind o zona muntoasa gaterele prospera in continuare din lemn de calitate furat si carat in TIR’uri cu prelata pe care le vede toata prostimea dar nimeni in rest, in vremea in care lemnul de foc se gaseste din ce in ce de mai proasta calitate, la care insa pretul s’a dublat fata de acum 3 ani! Si acum imi suna in urechi promisiunile de la inceputul anului ale mizeriilor astora care ne conduc, cum ca se va rezolva si aceasta grea mostenire prin masuri luate impreuna cu cei de la Romsilva printr’un nou Cod Silvic; ei bine si aia a ramas doar o promisiune si cam atat ca in loc de rezolvari in beneficiul populatiei acestia anuntand recent ca situatia se va inrautatii in urmatorii ani in loc sa se imbunatateasca, de vina fiind nu lemnul ala exportat ca materie prima din taieri ilegale sub aceleasi priviri ingaduitoare ale autoritatilor, ci tot a amaratiilor care se incalzesc cu deseurile de lemn provenit din taieri ilegale, de parca ar avea vreo alta alternativa sau tot vina lor ar fi ca aceste taieri exista, si am ajuns sa zic ca ar trebui sa multumeasca lui Dumnezeu ca exista pentru ca altfel ar ingheta in case cat e dupa grija statului in aceasta privinta.

Daca de Schweighofer s’a inghesuit toata lumea in frunte cu domnul nostru presedinte sa le poarte de grija ca sa jefuiasca in liniste Romania de masa lemnoasa seculara, la oamenii astia se gandeste oare cineva?

 

5 comentarii la „Unde dai si cine crapa”

  1. Sunt cateva chestii in tara asta care trebuiau sa fie de importanta strategica si in proprietatea statului, exploatarea resurselor naturale de orice fel, productia de energie si distributia, cu legi clare, responsabilitati maxime la nivel de securitate nationala, din pacate o ardem nonsalant si imbecil la nivel de Africa ecuatoriala si am ajuns sa stam cu chirie in propria casa si sa ne uitam pe geam cum alti dorm in patul nostru si sa mancam resturile aruncate sub masa ca la cotei, suntem niste cotei pribegi in tara noastra, am pus un presedinte strain, cum am facut mereu de-a lungul istoriei, nu ne ia nimeni partea, suntem o tara orfana.

    Răspunde
  2. Vasile, e de Doamne fereste cum a ajuns tara asta! Energia e pe mainile altora care fac ce vor fara ca nimeni sa ii traga la raspundere in afara de cateva mustrari prin presa sub forma prafului de ochii pentru prosti; resursele naturale sunt pe mana altora care le exploateaza cum vor, tot cu ajutorul nemijlocit al ticalosilor de pe la noi; agricultura si industria alimentara asemenea … si statul roman? Care stat? Vorba unui bun prieten: ba e un miracol ca tara asta mai exista ca numai Dumnezeu are grija de ea!

    Răspunde
  3. Bre, tovarăși.. soluția e simplă.. nu avem lemn de foc, punem pe foc mobilă din asta bună, din lemn românesc, de o fac capitaliștii străini la noi.. că aia sunt gospodari , și găsesc lemn.. facem atâtea mofturi, zău așa.. numai la Ikea găsești material lemnos sa încălzești vreo două județe, laolaltă cu rumegușul și cocoloașele de hârtie aferente mobilei tip tfl..

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura