Poveste a instalarii unor panouri fotovoltaice ongrid incepe acum vreo doi ani de zile, cand din plictiseala m’am inscris in programul „Casa Verde”, si de atunci pana azi cand in sfarsit am reusit sa le conectez la retea, a fost un drum lung si epic, in care mi’a trebuit multa rabdare si ceva nervi irositi, precum si niste bani cheltuiti, pentru ca nimic nu e niciodata gratuit si cu atat mai putin cand asa pare a fi!
Acte, birocratie, impotenta statului si umblatura
In urma cu doi ani , in plina pandemie m’am apucat sa aleg dupa acte, pandemia ingreunand mult misiunea asta pe langa clasica birocratie excesiva. Dupa ce am reusit sa adun toate actele la un loc (si nu putine), am cautat sa gasesc un montator agreat in program pentru panourile alea si intr’un final am decis sa merg cu Esolar, find deja inscris pe o lista a lor de asteptare, cu un an inainte sa porneasca programul, despre aventura cu Esolar, voi reveni putin mai tarziu. Partea cea mai misto a fost ca nu ne’a luat decat vreo 3 luni sa depunem actele, deoarece in bunul spirit al statului roman, bineinteles ca aplicatia aia de inscriere a cazut in 15 minute de la lansare, si nu le’a luat decat vreo 3 luni sa o reporneasca. Intr’un final, dupa lupte grele, Esolar m’a anuntat ca a reusit sa depuna si dosarul meu inainte sa pice din nou aplicatia aia si de atunci a mai durat inca 1 an pana sa primesc si confirmarea finantarii.
Priza de pamant, buletinul PRAM si durerea de cap
Pentru a obtine avizarea montarii si calitatea de prosumator, inainte de montarea panourilor este nevoie de o pamantare care sa corespunda la norme, cea pe care o aveam eu find una clasica. Asa ca, pentru ca nu puteam obtine altfel buletinul PRAM, am fost nevoit sa mai fac inca o pamantare care sa corespunda standardelor si sa fie insotita de un buletin PRAM care sa ateste ca are o valoarea sub 4 Ohm si asta e o intreaga distractie, pentru ca manopera in sine presupune saparea unui sant cu o adancime de 30-40cm in care se infig la 3 m distanta niste tarusi de 1,5m lungime, ce sunt conectati intre ei prin sudura unei platbande speciale. Numarul tarusilor si lungimea santului depinde de conductivitatea solului, respectiv un sol nisipos si uscat, presupune mai mult tarusi, unul umed si negru mai putini si asa mai departe.
La mine au fost intr’un final suficienti 7 tarusi pusi prin aproape toata curtea ce a fost sapata, iar de costat m’a costat aproximativ ~2.500 de lei, doar buletinul PRAM find 300 de lei, restul find manopera pe lucrare si materialele care sunt destul de piperate. Partea cea mai nasola este ca buletinele PRAM nu le da oricine, in sensul asta trebuind sa cauti o firma sau PFA care sa aiba autorizare in acest sens si nu sunt foarte multe, cel putin aici in zona existand doar doua firme care nu lucreaza cu persoane fizice, norocul meu find cu un vecin care lucreaza la una din firmele astea si dupa ce mi’a facut lucrarea (in doua etape pentru ca n’a dat bine la masuratori din prima), am obtinut si buletinul PRAM.
Aventura cu Esolar
Revenind la Esolar, am pornit cu ei pe drumul asta inca cu vreun an inainte sa porneasca programul, punandu’ma pe o lista de asteptare dupa ce i’am contactat cu email si odata cu ei si alte firme specializate. Dintre toti Esolar mi s’au parut cei mai seriosi si profesionisti dupa modul in care mi’au raspuns la email si primi care m’au anuntat in avans ca urmeaza lansarea programului „Casa Verde”, trimitandu’mi un email foarte expliciti cu ce acte trebuie sa ma apuc sa adun in prealabil. De atunci si pana acum, cand in sfarsit am pus in functiune panourile, comunicarea cu ei a fost exemplara, 90% find facuta pe email, cat de explicit si profesionist se poate. In ce privesc apelurile telefonice care au fost doar cateva, nici aici nu am nimic sa le reprosez, atat doamna Militaru Adriana, cat si doamnele Iasmina Ignat, Alice Iovanescu, Georgescu Magda, precum si intreaga echipa cu care am avut contact in diversele etape ale derularii programului comportandu’se profesionist si cu mult bun simt, motiv pentru care le multumesc tuturor! Daca ar fi sa scriu un disclaimer, atunci as scrie ca acest articol nu este unul sponsorizat sub orice forma, intre mine si Esolar neexistand nicio relatie comerciala, cu exceptia acestei colaborari unde am fost tratat ca orice alt client.
Randamentul din prima zi
De ales am ales montarea pachetului standard, respectiv acel minim de 3kWh, materializat prin montarea de 6 panouri a 550Wh fiecare dintre ele, contributia la cofinantare find de 3.000 de lei. Panourile montate sunt panouri de ultima generatie cu celule monocristaline Half-Cell, ceea ce le face mai eficiente si potrivite pentru zonele de munte cu mai putin soare, cum este si cea unde le’am montat, un invertor Growatt si tot ce a cuprins ca materiale necesare montarii lor. Cam astea sunt rezultatele in cele cateva ore dintr’o zi mai mult inorata si cu ceva soare la momentul capturii:
Am avut si putin noroc
Partea buna este ca acum trei ani de zile, in zona s’au efectuat lucrari de modernizare a retelelor de electricitate, ocazie cu care au schimbat si contoarele electrice cu unele bidirectionale de generatie noua. Acest lucru a fost un foarte mare avantaj, deoarece panourile odata montate au devenit functionale in retea inca din primul moment, tot ce trebuie acum sa mai fac este sa fac o cerere de prosumator la E-distributie! Daca nu aveam montat un asemenea contor, aici intervenea o alta durere de cap, respectiv o cerere catre distribuitor prin care sa solicit schimbarea contorului de energie electrica cu unul bidirectional, lucru care s’ar fi facut abia peste cateva luni de zile, costul contorului urmand sa fie suportat de mine, respectiv inca vreo 6-700 de lei, si asta cu conditia sa gasesc vreunul, pe piata find o mare criza de contoare de energie electrica.
La final
Asadar, dupa o lupta de doi ani si ceva, in sfarsit pot sa spun ca am aprins becul din primul curent electric produs de mine, pentru ca partea faina este ca in retea ajunge injectat ca stocare doar curentul pe care il produc dincolo de consumul meu instant de energie electrica, rezerva ce o pot folosi pentru lunile de iarna cand productia este una scazuta iar consumul de energie ceva mai mare. Deocamdata nu am avut timp sa ma dezmetecesc si nici sa spun daca a meritat sau nu, acest lucru urmand sa se vada in lunile viitoare si timpul in care se va amortiza partea mea de contributie + nervii si timpul irosit! Una peste alta e ok, si daca aveti de gand sa merge pe drumul asta, tot ce pot sa va doresc este mult succes, nervi de fier si rabdare, foarte multa rabdare!
UPDATE 10.07.2023
Am depus online dosarul de prosumator la E-Distributie. Ramane de vazut cat dureaza aprobarea lui, avand in vedere ca am deja smartmeter bidirectional instalat, aprobarea find mai mult o banala formalitate.
Update
Cateva ore mai tarziu, mi’a fost activat contul de prosumator in aplicatia E-distributie si emisa factura in valoare de 65,45 lei, reprezentand contravaloarea emiterii Avizului Tehnic de Racordare (ATR).
Dupa plata facturii pe care o voi efectua maine, termenul legal de emitere a avizului ATR este de maxim 30 de zile, ramane sa vedem cand se va intampla si acest lucru care practic este ultima etapa a dobandirii dreptului de prosumator.
UPDATE 12.07.2023
Desi sunt inca in asteptarea ATR, in contul meu de prosumator pe portalul E-Distributie, apare ca inregistrata productia de energie, datele transmise de smartmeter find actualizate la 24 de ore:
UPDATE 14.07.2023
Am obtinut Certificatul de Racordare si odata cu el am incheiat si procedura de racodare la operatorul de retea (E-Distributie), urmand ca de luni sa trec la ultima etapa a procesului de racordare, respectiv finalizarea dosarului de prosumator la furnizorului de energie electrica, in cazul meu Hidroelectrica.
UPDATE 15.07.2023
- Primii 100kWh de energie electrica produsi din panouri fotovoltaice
- Intretinere panouri fotovoltaice pentru o eficienta cat mai buna
UPDATE 17.07.2023
Am semnat si incheiat contractul de vanzare-cumparare energie electrica cu Hidroelectrica, ultimul pas pe care il mai aveam de facut, procedura find una efectuata in maxim 2 minute online, in urmatoarele 5 minute primind si contractul pe Email! Si cu asta pot declara ca incepand de astazi sunt prosumator cu acte in regula!
UPDATE 26.07.2023
Mi’a fost citita si prima productie de energie electrica injectata in retea ca si prosumator:
Noa, ce fain! Sa le folosesti sanatos, eu nu am prins finantare anul asta, a fost nebunie, in 3 minute s-au epuizat toate fondurile pe zona Vest. Poate la anul am mai mult noroc.
Dupa explozia preturilor la energie, a fost nebunie anul asta, basca s’a mai simplificat un pic si procedura fapt ce a atras mai multa lume fata de acum 2 ani cand era un chin si’o jale cu actele. Imi pare rau ca nu ai prins, poate iti iasa la urmatoarea tura, incearca sa iei legatura cu baietii de la firma cu care am lucrat eu, poate te ajuta un pic sa fie mai pregatit, aveau si pe Facebook un tutorial daca imi aduc eu bine aminte.
N-au auzit ce zic ăștia pe Twitter? Că vor muricanii să astupe soarele? Să vezi atunci năcaz.
Pana il acopera muricanii, or sa il taxeze comunistii din Europa, dar tu cred ca stii mai bine, ca doar pa Spanea e deja aplicat modelul.
Fain, bravo! Sunt curios cam cat va fi media/luna/vara fata de restul anului cand este mai putin soare, poate mai revi cum un update in timp!
Periodic o sa incerc sa vin cu ceva update’uri ca e destul de mare interesul, iar datele ce le gasesti pe ici-colo, sunt destul de confuze, multi care scriu sunt fie „influenceri”, fie in vreo relatie comerciala cu vanzatorii de panouri. La mine nu e cazul, motiv pentru care o sa incerc sa fiu cat de concret se poate.
Noi am reusit sa depunem dosarul tot pentru pachetul asta de baza, am primit acceptul dosarului in prima faza, dar mai avem de trecut si cu a doua triere a dosarelor, unde din cate am inteles pica destul de multe dosare. Sa speram ca revin si eu pe aici peste 2 ani bucuros ca am reusit sa dam drumul la instalatie. P.S. M-ai pus un pic pe ganduri cu pamantarea, nu stiam de asta! Nu am ales inca nici firma, o sa ma uit si eu la Esolar sa vad ce oferte au, eventual le fac o solicitare!
Nu stiu acum cum e procedura, insa am inteles ca a fost simplificata, existand o faza initiala de depunere a dosarelor intr’o aplicatie informatica, urmata de una finala in care sa se faca trierea efectiva a dosarelor si aprobarea lor finala. Oricum ar fi, din ce am mai vorbit cu baietii care mi’au facut montarea efectiva, pe langa criza de contoare, exista si o criza de panouri in momentul asta, motiv pentru care probabil ca va dura ceva pana se va trece la montarea efectiva a lor, sa speram ca va fi ceva mai scurta decat a fost pana acum.
Al doilea „băiat deștept din energie” pe care il cunosc personal. Primu e de la inceput, are Lexus, echipă dă fotbal… Bravo ,acu poti dormi cu lumina aprinsă.
Eu am Renault si beau cu un prieten care are o echipa de fotbal formata din burtosii de pe la munca. De dormit dorm noaptea cu lumina stinsa, cu sau fara panouri! Ma bucur ca te’am onorat cu mine si bucuria de a ma cunoaste personal! Si cati ani au trecut de atunci ….
Felicitari, esti singurul din cati stiu ca si-au bagat dosarul si are panourile pe casa, restul find in diverse stadii, unora findu-le refuzata finantarea. Sunt si eu curios ce parere vei avea in timp, eu din pacate stau la bloc si nu pot aplica!
Multumesc! A fost multa munca, multa alergatura, atentie maxima la toate detaliile pana la ultima virgula, respectiv documentele care trebuiau sa fie valabile si fara incurcaturi de familie, drepturi de proprietate, cooproprietari, sau alte balarii. Pe motivul asta am inteles ca au fost respinse cele mai multe dosare, altele au ajuns prea tarziu sa mai prinda finantare, sau pur si simplua s’au respins si nu cred ca au fost multi cei care au contestat lucrul asta ca era pierdere inutila de timp.
In cazul complexelor rezidentiale cum sunt blocurile, e complicat pentru ca avem de a face cu o suprafata comuna, practic, nimeni nu este proprietarul acoperisului sa il poata utiliza in acest sens, plus ca in cazul unei initiative comune, ar fi o problema cu impartitul productiei de energie intre locatari, deoarece curentul produs ar fi la comun si nu stiu cum s’ar putea face o impartire echitabila si nici formula prin care ar putea ca locatarii sa devina prosumatori. Singura varianta care probabil s’ar putea pune in practica ar fi o investitie din banii tai a unui sistem bazat pe baterii, dupa ce obtii acordul tuturor vecinilor si asociatiei de proprietari in sensul asta, ceea ce e deja misiune imposibila. O alta varianta ar fi ca in timp, sa se creeze programe care sa permita instalarea de panouri si pompe de caldura, care sa asigure pentru intreg blocul incalzirea, apa menajera, iluminatul pe scara blocului si actionarea electrica a liftului, din cate am inteles, noile contructii doar cam asa vor putea sa mai obtina aviz de constructie in viitor, desi e acest lucru ar duce la un cost imens al locuintelor pentru ca sunt si vor ramane tehnologii foarte scumpe care presupun investitii la fel de scumpe, de unde cred ca prea curand aceste constructii nu au un viitor fezabil decat pentru aia cu foarte multi bani.
Toate ca toate, dar iti place sa mananci una dintre literele i acolo unde ar trebui sa fie cate doua!!!
Mi s’a mai spus … is sarac, n’am bani de corectura.
Am depus actele anul trecut si mi-au fost respinse pe motiv ca nu aveam facuta intabularea casei, desi aveam actele de mostenire. Mi s-a parut un abuz, nu am facut contestatie si nici nu am mai incercat anul asta pentru ca nu am avut timp sa umblu dupa actele de intabulare, care ma si costa destul de mult.
Nu sunt un jurist, dar nu cred ca vorbim de un abuz, pentru ca la tine situatia in acte este incerta, motiv pentru care nu ai putut sa adaugi la dosar certificatul de Carte Funciara, intabularea find procesul de inscriere in Cartea Funciara a unui drept real imobiliar si dovada ca esti proprietarul de drept al acelui imobil, care este liber de alte sarcini. Cata vreme acea intabulare nu este facuta, nu poti dovedi ca acel imobil este liber de sarcini de orice fel, respectiv are o situatie incerta juridic, finantarea aia presupunand niste obligatii pe care le ai contractual vreme de 6 ani cu finantatorul, respectiv AFM.
Tu consumi ce produci si ce este nevoie in plus iei din retea? Am inteles eu bine? Sau ce produci bagi in retea si iti scade furnizorul ulterior din factura si tu platesti doar ce consumi din retea? Intreb ca s-au tot sucit cu treaba asta pana cand nu a mai inteles nimeni nimic.
Prima forma a legii si cele doua modificari ulterioare au fost niste mizerii, respectiv o mica compensare la factura (0,22 bani /kWh) dupa ce iti erau scazute taxele aferente. In 2021 au fost nevoiti insa sa schimbe lege si de atunci formula e una simpla si corecta in acelasi timp, respectiv: din productia/zi iti asiguri consumul instant, respectiv ce consumatori ai prin casa consuma din curentul produs. Daca productia ta este sub necesar, restul de energie necesara o iei din retea la pretul pe care il ai contractat cu furnizorul, adica cel care era valabil si pana sa iti pui panouri. Daca consumul tau este sub productie, ce produci in plus se contorizeaza si respectiva productie suplimentara urmeaza sa o folosesti in lunile de iarna, urmand sa iti fie compensata cantitativ la regularizare, conform prevederilor legale:
Altfel spus, pentru mici prosumatori:
Sper ca ai inteles acum, daca nu, aici gasesti mai multe explicatii. Toate cele bune!
Asa e fain si pare destul de fairplay. Multumesc de lamuriri!
Da, este o formula de bun simt si pana la obtinerea avizului ATR, macar te bucuri de productie in consumul instant ce il ai peste zi.
Cu placere!
Sa fie intru ceas bun Maitre!
Sa fie! Multam domnucule draga, sa vedem acum cat o dura si dosarul de prosumator. Teoretic e o banala formalitate, practic…eheheeee…
@ice,
Da, știu că durează, câteodată chiar exagerat de mult, ceea ce nu-ți doresc…!
Oricum, faptul că sistemul produce și poți consuma direct, este MAAAAARE lucru!!!! Vară, aer condiționat, frigider supra-solicitat, congelator cu consum mai mare decât normal, că…vară! Și consum acoperit „from the Sky” !!!! Bravos! 👍👍👍👍👍👏👏👏👏
Maaaanăăă! Vreau și eu!!!!!
Multam fin!
Spre MAREA mea surprindere, azi mi’au si activat contul si mi’au si trimis factura pentru eliberarea avizului ATR. Dupa plata facturii pe care o sa o fac maine, conform legii sunt obligati sa imi trimita avizul in termen de maxim 30 de zile, acum sa vedem cat de rapid se misca in termenul asta, eu intre timp macar beneficiez de ce produc!
Domnule Fane, incearca sa accesezi programul cand va fi urmatoarea etapa a lui, probabil ca la anul, numai bine ai timp sa te documentezi cum trebuie. In rest ai nevoie de nervi tari si rabdare, dar daca esti incapatanat ca mine, cu ceva noroc intr’un final s’ar putea sa iti iasa! Succes!
În primul rând, a se slăbi cu „Domnule Fane”, ok? 👍
În al doilea rând, uită-te spre str. Independenței, tocmai îți fac cu mâna 😂😂😂.
În al treilea rând, sunt în situația unui alt vizitator de p-aci, adică am casă părinților la țară dar mai am de mâncat pită până ‘oi beneficia de pensie, să mă pot retrage la țară și, astfel, să se merite investiția în panouri. Mulțumesc, oricum pentru urare!
La cât de radical mă consider eu, investiția aș face-o 100% finanțare proprie și complet off-grid, cu acumulatori și tot tacâmul, ca să nu ajung cumva la mâna sistemului, fie prin taxe pe soare, fie din alte cauze…
Mă mai bate un gând de ceva timp: am o fântână veche, cu tuburi mari, adîncime ~15m=15 tuburi, din care 10-12 pline și din care nu prea consum decât udat rar, consum cam un tub, a doua zi e la loc… Fântâna e la max 7 m de casă, deci mai mult decât ideal! E, mă bate gândul să încerc o pompă de căldură apă-aer… Deocamdată mă documentez… Sigur, dacă combin cele 2 chestii, panouri+pompă de căldură e și mai și, dar vedem dacă socoteala de-acasă se pupă cu aia din târg!
Independenta nu exista, e doar o iluzie! Sa le luam pe rand: taxa pe soare se va aplica la orice panou montat si nu doar la cele ongrid! Ai panou pe casa/curte/cacastoare, platesti! Nu mai ai voie sa ai panou, le dai jos! Csf, ncsf. In ce priveste fantana, azi o ai, maine poti sa nu o mai ai … lucru aplicat deja la fosele septice care trebuie inregistrate, sau daca te toarna vreun „avertizor de integritate” te alegi cu o amenda de iti sar capacele si cacastoarea betoanata!
De pompele de caldura de care vorbesti am studiat si eu problema! Se aplica in zonele calde ale globului si mai putin in cazul iernilor reci de pe la noi, aerul obtinut astfel e in jur de 10 grade, treaba verificata deja si la pompele de caldura ce le’au montat prieteni de ai mei! Vara ar fi ok ca poti obtine „aer conditionat” moca.
Pentru independenta visata, ai varianta sa te muti undeva printr’o pestera! Si aici o sa fie bine, pana dau vreuni peste tine si te iau pe sus ca ai stricat habitatul liliacului cu burta roz!
Oh, nuuuuu! Acum, ochelariiiiiiii!!!
A se citi :
Maaaaaamăăăă! Vreau și eu!!!!
Sorry…! 😕😲🥴
Salut! Avem o casuta batraneasca la tara unde pentru moment nu locuieste nimeni, contractul de curent este la Enel. Daca mi-as monta acolo niste panouri ongrid, oare as putea sa folosesc curentul produs acolo, unde locuiesc la oras?
Salut! Hm, banuiesc ca la ce se stocheaza in retea te referi ca de instant nu poate fi vorba. Nu stiu exacat insa nici nu prea vad cum ai putea face asta atata vreme cat vorbim de doua contracte diferite la curent, respectiv contractul de la tara si contractul de unde locuiesti. Nu cred ca se poate „porta” productia dintr’o parte in alta, singurul lucru ce l’ai putea face in cazul dat este sa instalezi o capacitate care sa iti permita sa vinzi curentul produs, dar aici vorbim de cu totul alte lucruri, respectiv o afacere de productie a energiei electrice decat idea de a iti asigura tu necesarul de energie, pentru treaba asta intereseaza’te de cu totul alte finantari si programe decat „Casa Verde”, care se adreseaza strict productiei si consumului propriu din gospodarii, mecanismul find bazat pe compensare cantitativa.
Eu intelesesem ca ai putea face o sparla de asta si ma gandeam ca daca pun la tara panourile ar fi fain sa pot consuma in oras ce se produce, aici stau la bloc. Multumesc de lamuriri!
Buna ziua! Care este valoarea maxima a subventiei pe care o da statul? La necesarul meu zilnic as avea nevoie de minim 20 Kw, am primit cateva oferte pe email de la distribuitori, iar pentru necesarul meu costa ffff mult si nu prea imi permit banii aia.
Exista o singura valoare pentru subventia acordata de stat si acea este in valoare de 20.000 de lei (aproximativ 4.000EU), indiferent de ce sistem va montati, singura conditie fine ca sistemul sa nu fie mai mic de 3 kWh. Pentru nevoile dumnevoastra un sistem de minim 20 kWh este unul destul de piperat, acea subvenite acoperind destul de putin din totalul investitiei.
Acum poti sa faci upgrade linistit la RTX 4090.
Pentru aia trebuie sa triplez numarul de panouri!
Nicio sansa anul asta sa prind finantare pe zona SUD, am stat pe laptop ca la BF, pana am introduc eu datele s-a terminat programul.
A fost nebunie peste tot in tara, inscrierea in program a semanat mai degraba cu un soi de tombola, buna comparatia cu BF! Mai incerci la anul, poate ai noroc!
Buna! Pentru panouri cu baterii este nevoie sa obtii vreo autorizatie ca sa le poti monta? Am o mica cabanuta la munte unde urcam din cand in cand cu prietenii si familia, as fi interesata sa montez 2-3 panouri de mica capacitate de la care sa alimentez iluminatul, doua televizoare si un mic frigider, toate find modele de rulota, cu alimentare la 12V, si 3 becuri led. Ai idee cat m-ar costa o instalatie de asta?
Buna ziua! Pentru montarea unui sistem fotovoltaic care stocheaza energia in baterii, din cate stiu nu este nevoie de nicio autorizatie, mai ales ca vorbim de unul de capacitate foarte mica. Nu sunt profesionist in domeniul asta, insa cred ca sistemul offgrid de aici, teoretic ar cam fi suficient pentru cerintele tale, mai ales daca faci si o gestiune inteligenta a consumului. Daca iti permit sa cheltuiesti ceva mai multi bani, cu sistemul offgrid de aici opinia mea este ca nu ai avea nici o problema, acest model find ok si daca pe viitor creste consumul din diverse motive.
Multumesc frumos de lamuriri, cred ca voi alege cea de a doua varianta deoarece nu este cu mult mai scumpa decat prima si cum este posibil ca pe viitor sa creasca consumul, ar fi bine ca macar daca cumpar acum ceva sa fie bun si din perspectiva asta! As mai avea inca o intrebare daca nu te superi! Oare este un chit complet, adica contine tot ce este nevoie pentru a putea sa fie pus in functiune?
Din descriere, este un pachet complet ce permite a fi pus in functiune, fara a mai fi nevoie de altceva decat poate cel mult niste cabluri ceva mai lungi, daca cele incluse in pachet sunt prea scurte pentru locul unde urmeaza sa fie montat sistemul:
Cred ca in weekend mergem la cabanuta sa facem planul si niste masuratori! Multumesc!
Cu placere, spor!
Buna! Am revenit sa iti multumesc de recomandare, am reusit sa montam chitul si suntem multumiti de rezultate, cablurile incluse in set find suficiente! Nu a fost foarte complicat, desi in prima zi nu a reglat ceva bine sotul meu si aveam usoare fluctuatii de tensiune cand pornea frigiderul, dar apoi a reusit sa seteze ceva acolo si a fost bine. O zi buna!
Sa le folositi sanatosi!
Intrebare: daca ai fi fost dispus sa suporti tu tot costul, ar fi fost tot procesul de 100 ori mai simplu si rapid?
La partea de montare efectiva clar ca da, la partea de acte, nu, pentru ca aia e procedura standard si depinzi de ei, termenele varind intre 15 si 90 de zile, sau poate chiar mai mult.
Succese peste succese!!
Am tras tare, dar macar am terminat si cu astea!