Atentie: la impozitul veniturilor din chirie catre firma, trebuie sa depuneti declaratia unica pentru CASS

Incepand cu acest an, daca obtii un venit dintr’o chirie data catre o firma, din anuntul celor de la ANAF, ai putea intelege ca nu mai esti obligat sa depui declaratia unica pe venit, impozitul find retinut la sursa.

În cazul veniturilor din chirii plătite de către companii, de la 1 ianuarie 2024, impozitul este reținut și declarat de către plătitor. În acest caz, proprietarul persoană fizică nu mai are obligația de a depune declarația unică pentru declararea impozitului pe venit.

se arata in comunicatul ANAF.

Conform acestui comunicat, multi vor intelege ca nu mai exista obligativitatea de a se depuna acea declaratie unica si ca totul este ok, sumele datorate find retinute la susa, respectiv de catre firma, lucru pe care dealtfel ti’l vor spune si cei de la call center, in realitate insa, nu este asa, deoarece firmele retin doar impozitul de 10%, iar obligatia ta este sa depui in continuare declaratia unica in SPV, pentru impozitatea CASS, iar acest lucru il gasiti la „Venituri extrasalariale”.

Persoanele fizice care obțin venituri extrasalariale pot datora pentru aceste venituri, în plus față de impozitul pe venit, și o contribuție plafonată de asigurări sociale de sănătate, dacă veniturile obținute depășesc anumite plafoane, de 6, 12 și 24 de salarii minime pe economie. Contribuția la sănătate reprezintă 10% din aceste plafoane și trebuie raportată prin declarația unică. Pentru anul 2023, salariul minim pe economie ce trebuie luat în calcul pentru stabilirea plafoanelor este de 3.000 de lei, iar pentru 2024, 3.300 lei. Din 2024, persoanele fizice care obțin venituri extrasalariale nu mai au posibilitatea de a redirecționa, prin declarația unică, până la 3,5% din impozitul pe venit pentru susţinerea entităţilor nonprofit sau acordarea de burse. Această opțiune rămâne valabilă doar pentru veniturile salariale.

Asadar, indiferent ca obtineti un venit din chirie de la o firma sau persoana fizica, obligatia de a depune declaratia unica pentru CASS ramane in vigoare, singura modificare fiind aceea ca incepand cu 1 ianuarie, in cazul chiriilor catre firme, impozitul de 10% este retinut de firma, dar nu si CASS’ul pentru care trebuie depusa in continuare declaratia unica, in functie de acele praguri stabilite de lege.

3 comentarii la „Atentie: la impozitul veniturilor din chirie catre firma, trebuie sa depuneti declaratia unica pentru CASS”

  • E un serviciu care ar trebui sa functioneze macar pentru informatiile de baza si indrumarea omului de buna credinta care se pierde in hatisul fara sfarsit al modificarilor fiscale ce au loc la cateva luni. Nu e cazul, multi dintre operatorii de acolo stiu mai putin decat aia care intreaba, iar daca suni de zece ori, obtii zece raspunsuri complet diferite! Practic, in ziua de azi ca sa te descurci prin ce cacat de legislatie avem noi, trebuie fie sa platesti un contabil, fie sa te apuci serios de studii financiar-contabile si Juridice in acelasi timp. E o batjocura cum rar vezi, eu anul trecut fiind ars destul de serios, pentru o incurcatura a lor, pe care a trebuit eu sa o descurc platind niste bani ce teoretic ii mai platisem odata, dar i’au plasat ei in alta parte a contributiilor. Eu linistit ca e ok, ma trezesc cu notificare de plata fara nicio explicatie, o luna mi’a luat sa descurc hatisul si sa aflu ce e cu suma aia la care se pusese dobanda la dobanda vreme de vreo patru ani, norocul meu find ca am avut la cine sa apelez in ANAF si ala si’a facut mila sa se uite peste situatie si sa ma lamureasca, ca asa’i in tenis. In concluzie, chiar si atunci cand esti sigur ca ai inteles ceva si ca esti ok, mai asigura’te cel putin inca odata!

   Răspunde
 1. Băboieru, din taxele și impozitele noastre se îndestulează aleșii care folosesc apelativul „oameni de rând” în ce ne privește.
  Această făptură, https://www.activenews.ro/documente/Florina%20Rares%20Bogdan.jpg , este consoarta unui ales, formator de opinie etc.
  Doar prețul sandalelor eidepășește 2000 euro.
  Dacă tu te plângi de fiscalitate ridicată, gândește-te că după ce o înțolește, soțul făpturii abia mai are bani să-și ia un ruj roz pentru uz propriu și e cogeamitea europarlamentar care ne reprezintă. Doar n-ai vrea să apară în public nerujat? Greșesc?

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura