Treptat a prins si la noi moda catering’ului care cica ar inlocui „cu succes” mancarea proaspata facuta in casa, astfel ca si pe la noi, unii aleg sa puna pe masa de sarbatori mancare produsa la nivel industrial, desi, in realitate dincolo de aparentul banal gatit, in esenta este cu mult mai mult decat mancare.
Mancare traditionala facuta in casa de sarbatori, sau comandata la catering?
Dintre cei care aleg varianta catering’ului, unii motiveaza lipsa de timp pentru a face mancare casa, altii nepriceperea, altii comoditatea. Pana la urma este o problema de alegere, chiar daca eu nu o inteleg, si cred in continuare ca sarbatorile sunt si ar trebui sa fie mult mai mult decat banala rutina de zi cu zi, in care schimbam „meniul de la Mec „cu cateringul de la „La mama”.
Desi, nu e vorba doar de mancare
Dincolo de imbuibarea prost inteleasa de multi, mancarea de sarbatori facuta in casa pleaca de la dragostea pe care sotia, mama sau bunica, o are pentru cei dragi de care se ingrijeste. Pleaca de la bucuria de a gati ceva ce nu e doar mancare, ci unul din motivele de bucurie in zilele de sarbatoare. Pleaca de la „sarmale cum face sotia mea, nu face nimeni, nici racituri ca mama si nici cozonac ca bunica!” Pleaca de la ceva ce ramane dincolo de imbuibare, ramane imprimata in amintiri si bucuria de a face ceva bun pentru cei dragi de care sa te bucuri in linistea luminata a sarbatorilor, daca pe parcursul anului exista mai putin timp pentru asta.
Sarbatorile de iarna nu mai sunt ce au fost! Asa sa fie?
Pai si cum sa mai fie sarbatorile ce au fost, cand in case nu mai miroase a casa de om? Cum sa mai fie ceva, cand locul ritualului ancestral al gatitului mancarii care apropie oamenii si familiile in jurul pregatirii mesei de sarbatori, avem catering care livreaza niste mancare in care nu a pus nimeni nici un pic de suflet, produsul rezultat find strict un produs industrial, ce doar umple stomacuri pana la imbuibare, dar deloc suflete? Ce s’a pierdut nu sunt sarbatorile de altadata, ci lumina ce o aveam in suflete altadata, cand in casa mirosea a cozonac si sarmale, iar bunica sau mama, isi puneau sufletul pe masa, printre bucate!
Pentru altceva, exista catering.
Citeste si:
- Originea și istoricul cuvântului “LER” din colindele românești
- Mancarea traditionala romaneasca de Craciun, izvor de sanatate pentru sistemul imunitar
- Tradiții și obiceiuri de Crăciun la români și în restul lumii
- Traditii si superstitii in Ajunul Craciunului
- La colindete si nu la colindat – traditii adevarate de Craciun
- Totul despre Craciun, crestinism si paganism
- Pitaraii de la Jiet
- Originea colindului „O, brad frumos”, cel mai răspândit colind de Crăciun
- Bradul de Crăciun – obiceiuri, superstiții și tradiția ancestrală a Butucului de Crăciun la român
- Ignatul la romani – traditii care nu trebuie sa moara
- Solstiţiul de Iarnă, istorie, tradiții și obiceiuri de prin veacuri adunate
De mic am fost obisnuit de mama, o gospodina de nota 1000 cu mancare facuta in casa mai ales de sarbatori. Cand m-am casatorit vreo 3 ani tot mama s-a ocupat de noi dupa care am trimis-o pe sotia mea sa faca ia niste cursuri intensive de la mama si de atunci ea se ocupa de partea aceasta cu mare placere. Ar fi culmea sa mananc mancare cumparata de la supermarket sau fast-food si in aceasta perioada. Nu concep eu si in nici un caz ea. Deci, sunt 100% de acord cu mancarea facuta in casa.
Am plecat din tara de multi ani dar mi-am pastrat intacte bunele obiceiuri primite acolo de la mama si bunica mea. Desi in alta tara unde obiceiurile sunt diferite, facutul mancarii in casa a ramas un obicei mai ales in perioada sarbatorilor de iarna iar Mike, englez get-beget nu concepe sa nu manance sarmale de Craciun, varza o punem si aici singuri la murat.
Sarbatori fericite dragul nostru,
Te pupam,
Ramona & Mike.
P.S. Multumim pentru fotografii!!!
Da de ce nu va ganditi ca sunt unii care nu stiu sa isi gateasca singuri si alta varianta poate ca nu au???
time is money :)) si atunci lumea prefera cateringul, acuma depinde de fiecare 😉
Eugen – sarbatori fericite si masa imbelsugata! 😉
Ramona – sa iti tina Dumnezeu obiceiul, pofta buna la sarmale si multumesc de urari! Or sa mai vina fotografii … sa am timp de ele doar. 😉
Claudyu – este doar o discutie in care si cei singuri pot sa isi exprime parerea si le inteleg pozitia.
Bidrom – este o zicala capitalista pe care eu am ales sa nu o respect. Timpul inseamna bani dar banii nu sunt totul iar timpul nu exista! 😉
Bai da ce boshorogi suntetzi, in afara de sarmale mai stitzi si altceva????????
Voi gati cu drag si in acest an ca in fiecare an de pana acum. Nici nu ma gandesc sa ma fac de ras cu mancare de cumparat.
unknown te-ai trezit vorbind?
Craciunul fara piftie, sarmale si cozonac facute acasa ala nu e Craciun! 😛
@unknown – inainte sa scri, invata sa vorbesti! Craciun fericit la McDonald’s!
Tina – spor la treaba!
Mos Craciun – pana si tu stii cum e un Craciun la romani. Daca tu nu, atunci cine?
da de unde shti tu ca mananc la mcdonalds??? boshorogi huuuooooooo!!!!!!!!!
Alin – si ala este un mod placut de a gatii in casa. Fructul dragostei este minunat daca este gatit cum trebuie.
unknown – este ultimul tau comentariu pe acest blog. Nu de alta da nu vreau sa iti obosesti inutil prapaditul ala de neuron pe care il mai ai.
Voi comanda la catering cum am facut si anul trecut. Simplu, rapid, comod, eu una am fost foarte multumita si nu a trebuit sa mai stau 3 zile prin bucatarie.
uite un punct de vedere realist si corect. bravo!
Un subiect nu foarte inspirat, tovarășe Ice, din cauza timingului.. în săptămâna turbată dinainte de Crăciun nu se discută despre preferințe culinare .. la astfel de discuții pasiunile sunt mai mari la români decât pentru subiecte legate de al treilea război mondial, la egalitate cu tehnologia optimă a pârlitului porcului, și de ce UE este dușmanul cuțitelor ascuțite prin obligativitatea asomării.. să mănânce fiecare ce vrea, după bugetul de bani, de timp și de pricepere .. oricum fiecare percepe Crăciunul după propria busola, iar nordul magnetic de tot mișcă, e demonstrat științific..
No, ce sa fac eu tov. Cola, daca eu de azi am pus punct la tot, m’am retras in linistea pesterii mele si de pe aici doar imi scriu gandurile in asteptarea bucuriei Craciunului?!
Indiscutabil mancare facuta acasa, salata de beauf si prajituri cum face nevasta-mea, nu face nimeni!
Eu traiesc la sat,undeva prin banat,macarea cea mai buna se face pe cuptorul cu lemne,nimic nou si introvertit,decat traditii romanesti si mancare facuta acasa cu gustul de alta data,pe care nu-l gusta orisicine,restul la tot mai multi ramane doar amintire.
Categoric gătit in casă.
1.Nu face nimeni sarmale mai bune decât ale mele.
2. Se pune prea multa sare in preparatele de la catering. Sau poate msg. Nu simti alt gust.
3. Macar de sarbatori sa nu comandam mâncare.
Hai ca sa faci sarmale sau cozonac nu e pentru toata lumea. Da o friptura, sau o tocanita de aia sa o tii 3 ore la cuptor sa miroase casa a sarbatori poate toata lumea!
Gatit acasa. Asa ca pe vremuri. Eh, unii n-au timp, si-i inteleg. Dar romanii, in general, nu doar de sarbatori isi gatesc acasa, ci si de-a lungul anului. Si multi au pastrat obiceiul si daca au emigrat. Asta pentru ca suntem mai „inapoiati” :))
Mi-a povestit maică-mea cum se închidea în bucătărie cu porcul trei zile, ca să-l tranşeze. totul era plin de grăsime şi ea plină de nervi 😀🥰dar ce bunătăţi făcea din el!
well, intre timp femeiile au ajuns in cosmos… adica ceva mai sus de conditia de gospodina.
Catering Maitre, lumea a evoluat sau esti nostalgic? Stai sa caut o poza cu rafturile goale si sanii cu butelii prin zapada! 😈
Noi, pentru ca sambata a fost ziua sotiei, am intrat in atmosfera Craciunului mai repede‼️😍🙏☦️
Mancare facuta in casa logic
Nu doar masa de sarbatori ci toate mesele ar trebui facute si mancate in familie, e cel mai sfant si intim ritual al unei familii, mancarea facuta cu dragoste si binecuvantata cu ganduri bune are pentru cei din familie cel mai bun gust, gustul de acasa. Succes modernilor…
Adevărat!🙏Îmi amintesc cu drag de copilărie când bunica făcea niște cozonaci imenși cu un miros care îl sunt și acum , mama făcea sărățele cu brânză și chimen,rulouri cu cremă de vanilie, și ne adunam în jur de 10-15 persoane și era atât de frumos…