CDC confirma oficial: vaccinatii pot raspandi la fel de usor varianta Delta ca si cei nevaccinati!

A trecut mai bine de un an si jumatate de cand pandemia asta am incercat sa o documentez pe aici in functie de ce schimbari au aparut cu privire la abordarea ei, inca din mai, anul trecut, prinzandu’ma ca de la pandemie am trecut neoficial la plandemie, adica un soi de plan bine definit care a cuprins mai multe etape ce au fost sustinute de panica sadita mereu. Am trecut de la izolete la inutilele masti obligatorii, dezinfectari si distantari sociale la fel de inutile, la valuri peste valuri si restrictii tot mai absurde care incalcau drepturi si libertati pe termen nelimitat.

De la #conspirationist la #terorist, de la #antivaccinist la #sosocist

Singurul bastion al plandemiei care ramasese in picioare dupa ce CDC (Centrul pentru Prevenirea si Combaterea Bolilor din SUA) a anuntat ca retrag licenta acordata de urgenta celebrelor testele PCR pentru ca nu fac diferenta intre gripa si covid, ramasesera si mai celebrele vaccinuri pentru care lumea a investit zeci de miliarde de euro, neglijand gasirea unui tratament la indemana care sa puna cu adevarat capat acestei nenorociri care incepe sa devina tot mai evident pentru toata lumea ca e una minutios planificata in care profiturile si controlul sunt singurele interese vadite. Am scris de mi’au sarit capacele pe tema asta intreband mereu: de ce nu isi bate nimeni capul cu un tratament ieftin si eficient? De ce dupa un an si jumatate toate studiile in directia asta au fost abandonate ca alternativa la vaccinare? Mi’am luat de toate, de la #conspirationist la #terorist, de la #antivaccinist la #sosocist … ca deh, traind intr’o lume polarizata in care nimeni nu’si mai pune intrebari ci toti inghit ce le este gata mestecat, e greu sa fi ala care mai are mereu de pus o intrebare.

CDC confirma oficial: vaccinatii pot raspandi la fel de usor varianta Delta ca si cei nevaccinati!

Atunci cand scriam articolul legat de retragerea licentei inutilelor teste PCR, aflate la baza plandemiei, deoarece aceste teste nu fac nici macar diferenta intre gripa si covid (primind in felul asta si raspunsul la intrebarea: unde a disparut gripa?), decum povestile cu secventionarea altor variante, la final imi exprimam opinia ca probabil va veni o zi cand vom primi si un comunicat in care va fi demolata si vaccinarea, respectiv ultima reduta a plandemiei, dar sincer nu ma asteptam sa vina chiar atat de curand, de unde trag concluzia ca plandemia probabil ca a intrat intr’o noua etapa, atat ca inca nu stim care e aia ca nici artizanii ei trecand probabil ca de acum inainte la presiuni si mai mari cu privire la vaccinare si tinand in paralele cu dinti de segregarea social intre vaccinati si nevaccinti pe baza celebrelor certificate verzi a caror minciuna inutila plecase de la faptul ca odata aprobate vor fi folosite in scopuri strict medicale, respectiv evidenta vaccinari la nivel european, „dar in nici un caz pentru a limita drepturi si libertati”.

In continuare va las aici un comentariu scris de Crenguta Nicolae int’un editorial pentru Mediafax.ro, fara a mai avea o opinie personala la final, concluziile urmand sa le traga fiecare dintre voi:

Evenimentul săptămânii a fost confirmarea de către Rochelle Walensky, directoarea Centrului pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor din SUA, a unui raport al instituției după care cei vaccinați, atunci când se infectează, pot răspândi la fel de ușor varianta Delta ca și cei nevaccinați. Sigur că mulți fani ai imunizării naturale au sărit în sus de bucurie, cu gândul că acum le vor da peste nas în sfârșit tuturor celor care îi fac „teroriști” sau „șoșoci” ori îi amenință cu restricții la intrarea în mall. Doar că nu e cazul acum de niciun meci între vaccinați și nevaccinați, ci de o cale de comunicare între o societate nu prea sănătoasă, cu multe persoane vulnerabile la formele grave de Covid-19, și un guvern complet absorbit de apropiatele alegeri din partidele componente și gata pregătit să arunce vina pe societate dacă noul val de infectări va da iarăși peste cap sistemul sanitar, potrivit mediafax.ro.

Delta nu e mai mortală decât variantele dinaintea ei, ci doar se răspândește mai repede și are o perioadă de incubație mai scurtă, iar vaccinurile nu feresc de infectare (ba mai mult, cercetătorii de la George Washington University School of Medicine au constatat că una din mutațiile ei scade capacitatea de acțiune a anticorpilor produși de vaccin, ceea ce explică o rată ceva mai mare de infectare în rândul persoanelor vaccinate), nici de transmiterea mai departe a virusului, nici nu elimină posibilitatea formelor grave de boală ori a deceselor, în schimb reduc considerabil numărul celor grav bolnavi și al deceselor: e o ecuație cât se poate de simplu de înțeles.

Cea mai recentă cercetare a Public Health England pe tema eficienței vaccinurilor contra formelor simptomatice de Covid-19 cu varianta Delta, publicată la jumătatea lui iulie, arată o eficiență ceva mai mică decât contra variantei Alpha: 36% pentru Pfizer și de 30% pentru AstraZeneca după prima doză, respectiv 88% pentru Pfizer și 67% pentru AstraZeneca după a doua doză. În rest, mai toate cercetările arată că Moderna este asemănătoare la eficiență cu Pfizer, iar o doză de Johnson & Johnson (Janssen) are cam aceeași eficiență ca o singură doză de AstraZeneca – concluzii normale, ținând cont de asemănările de tehnologie dintre vaccinurile bazate pe ARN mesager, respectiv cele cu vector viral.

Prin urmare, vaccinurile nu sunt nicidecum perfecte, ci o armă din arsenalul existent acum contra pandemiei. Numărul celor care vin la vaccinare cu prima doză va mai crește probabil din nou pe măsură ce se va vedea mai clar că internările cu Covid-19 se accelerează și că numărul deceselor e mai mare în rândul celor nevaccinați. Majoritatea celor veniți să-și facă injecția nu vor mai crede că odată vaccinat poți scăpa și de mască, și de distanțare fizică, ba mai și ai drepturi în plus față de concetățenii nevaccinați. Ci își vor da seama că niciuna dintre măsurile imaginate până acum contra pandemiei nu dă roade singură, dar cu cât cineva încearcă să asocieze mai multe, cu atât reușește să se ferească mai bine de boală și să-și ferească mai departe familia și prietenii.

La fel, nimic nu împiedică guvernul să aprobe în sfârșit vaccinarea heterologă, cu prima doză dintr-un vaccin și a doua doză din altul (așa cum s-a vaccinat Angela Merkel, de exemplu). Nu doar fiindcă imunitatea produsă astfel e mai solidă, ci și pentru că așa ar fi încurajați să accepte rapelul o mulțime de oameni care după o primă doză dintr-un anumit vaccin au avut reacții urâte sau chiar au căpătat contraindicații pentru el. Și nimic nu împiedică autoritățile să-i lase în pace și să nu-i mai considere nevaccinați sau antivaxeri pe cei care nu mai vor să facă rapel după ce au avut înainte boala și au primit apoi o singură doză de vaccin. Așa cum de mult a constatat Franța, pentru aceștia este suficientă o singură doză, întrucât ea funcționează ca un rapel, cu rezultate chiar mai bune decât reușesc două doze de vaccinare în cazul celor care n-au făcut niciodată boala.

Rigiditatea guvernului în cazurile de mai sus e o greșeală. Dar cea mai stupidă și de neiertat greșeală ar fi ca guvernul să păstreze pe mai departe diferențierea la intrarea în țară între vaccinați și nevaccinați. Această diferențiere menită să încurajeze vaccinarea, premiindu-i pe cei care și-au făcut ambele doze, ar trebui să fie înlocuită de teste și de carantină pentru toți călătorii, vaccinați sau nu, veniți din zonele roșii și galbene, respectiv de teste pentru cei veniți din zonele verzi. A menține pe mai departe privilegiile pentru călătorii vaccinați, în virtutea iluziei că ei nu se pot infecta și nu pot infecta pe alții, înseamnă a încuraja cu bună știință propagarea bolii în România.

Și asta cu atât mai mult cu cât guvernul știe că sunt destui români, în special, care intră în țară cu teste și certificate de vaccinare false, așa cum a reclamat șeful DSP Iași. Anul trecut, în primăvară, primii s-au infectat locuitorii din județele cu aflux mare de români întorși din străinătate, iar situația urmează să se repete acum într-un mod la fel de grotesc, ținând cont de rata mică a vaccinării în mediul rural și în multe din orașele unde aceștia se întorc. Iar aici nu trebuie să se prefacă nimeni, din motive electorale și economice legate de curtarea turiștilor din România și a alegătorilor din diaspora, că nu pricepe ce înseamnă asta: mai multe infectări înseamnă mai mulți pacienți cu forme grave și mai mulți morți.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura