Azi incepe vizita liderului chinez, presedintele Xi Jinping la Moscova, unde a fost invitat de liderul rus, presedintele Vladimir Putin, pentru a „discuta chestiuni de actualitate privind dezvoltarea în continuare a relaţiilor de parteneriat cuprinzător şi a cooperării strategice dintre Rusia şi China”, urmand sa fie „semnate o serie de documente bilaterale importante, se preconizează un schimb de opinii în contextul aprofundării cooperării ruso-chineze pe scena internaţională”, potrivit unui comunicat al MAE chinez. Dincolo de incercarile occidentale de a minimiza pe cat posibil aceasta intalnire istorica si a arunca in derizoriu intalnirea celor doi lideri, aceasta vizita pe langa importanta in sine a pus in miscare si o serie de alte evenimente planetare care au fost partial trecute cu vederea, dar care arata ca China si’a inceput exapansiunea si impunerea ca lider si mediator al noii lumi multipolare care ameninta direct hegemonia ultimelor decenii ale Statelor Unite ale Americii.
China isi incepe expansiunea ca mediator si lider al noii lumi multipolare
Pana vom afla ce se va intampla la Moscova in aceste zile si ce se va anunta de acolo, voi puncta pe scurt cateva evenimente care sunt strans legate de acesta intalnire istorica ce poate insemna startul unor schimbari ce vor remodela lume asa cum am stitut’o pana acum.
Presedintele Chinei va incerca o mediere a pacii in Ucraina
Potrivit unor zvonuri, presedintele Xi Jinping, recent reconfirmat pentru un al treilea mandat in fruntea Chinei, dupa discutiile purtate la nivel oficial cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar urma sa solicite de la Kremlin si o discutie video cu presedintelui Ucrainei, Vladimir Zelensky, in tentativa unei propuneri de pace in care mediator al discutiilor sa fie China.
Summit China-Statele Arabe organizat in Decembrie 2022, la Riad (Arabia Saudita)
Acest summit a fost descrise de purtatorii de cuvant al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, cat si de presa chineza drept „cel mai important eveniment diplomatic organizat la nivel înalt între China și țările arabe de la fondarea Republicii Populare Chineze și un alt exemplu de succes de diplomație al unei mari puteri cu caracteristici chineze”. In cadrul summit-ului cu tarile din Golf, presedintele chinez a pus accent pe „unitate, dezvoltare comună, securitate comună și civilizație” si a prezentat „cinci domenii cheie ale cooperării cu aceste țări în următorii 3 până la 5 ani.” Cele doua parti au emis o declaratie comuna a Republicii Populare Chineze si a Comisiei de Cooperare pentru țările Arabe din Golf (CGG) precum si un plan comun de actiune 2023-2027 pentru „dialog strategic între Republica Populară Chineză și Comisia de Cooperare pentru țările arabe din Golf”, anuntand consolidarea oficiala a parteneriatul strategic China-CCG.
Iranul si Arabia Saudita au convenit sa reia relatiile diplomatice intr’un parteriat istoric mediat de China
Un prim rezultat al acestui summit a fost reluarea dialogului dintre cele doua tari, care au rupt toate relatiile in urma cu peste sapte ani, a fost intermediat de China, care, potrivit analistilor, in urma intermedieri acestui acord istoric face pasi tot mai apasati pentru consolidarea rolului de lider in regiunea Orientului Mijlociu. Restabilirea relatiilor intre cele doua tari va avea in viitorul apropiat consecinte globale, de la incheierea conflictului din Yemen, unde fiecare parte sustine cate o tabara si pana la Casa Alba, care pana acum a fost aliatul sauditilor, dar inamic declarat al Teheranului. De asemenea, reluarea acestor relatii mai arata faptul ca Arabia Saudita nu a tinut cont de faptul ca Iranul este unul dintre aliatii declarati ai Rusiei, armamentul modern iranian livrat neoficial Rusiei, facand ravagii in razboiul din Ucraina. In baza acestui acord de reluare a relatiilor diplomatice, presedintele Iranului, Ebrahim Raisi, urmeaza sa efectueze o vizita oficiala la Riad, la invitatia regelui Salman al Arabiei Saudite, pentru a intari apropierea celor doua tari.
Apropiere fara precedent intre Iran si Irak
Un alt rezultat istoric al summit’ului din 2022 de la Riad, a fost ca la 20 de ani de la invadarea ilegala a Irakului de catre Statele Unite si aliatii lor, legaturile dintre Iran si Irak au devenit mai stranse ca niciodata! In acest sens si pentru recunoasterea relatiilor de prietenie si buna vecinatate, responsabilul iranian pentru securitate, Ali Shamkhani, a semnat duminică (19 martie) la Bagdad un acord de „protejare a graniței” dintre Iran și Irak, unde se afla mai multe grupuri de opozitie kurda iraniana vizate de Teheran, a anuntat biroul premierului irakian, relateaza Le Nouvel Observateur.
Presedintele sirian Bashar al Assad, vizita oficiala in Emiratele Arabe Unite
Aliatul Rusiei si dusmanul declarat al USA, presedintele sirian Bashar al Assad, a efectuat duminica o vizită oficiala in Emiratele Arabe Unite, aliat al USA, intr’un moment in care sub influenta tot mai mare Chinei si Rusiei in Orientul Mijlociu, mai multe state arabe si’au exprimat deschiderea asupra reconsiderarii izolarii Damascului si relaxarea relatiilor diplomatice cu aceasta tara supusa sanctiunilor severe ale SUA.
Presedintele Braziliei, Lula da Silva, va vizita China in fruntea unei importante delegatii de oameni de afaceri
Presedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, perceput ca aliat al USA dupa rasturnarea lui Jair Bolsonaro, va efectua in cursul acestei luni o vizita oficiala in China, in fruntea unei importante delegatii de oameni de afaceri, informează dpa, citată de Agerpres. Aproximativ 90 din cei 240 de delegati care il vor insoti pe presedintele Braziliei, in vizita care va avea loc in intervalul 26-31 martie, provin din sectorul agricol, a declarat Ministerul brazilian de Externe.
Franta isi incheie rusinos epoca coloniala in Africa, francezii find alungati cu coada intre picioare de Rusia si mercenarii Wagner
Doar 6.000 de soldati francezi ar mai fi pe teritoriul african, potrivit rapoartelor locale. Motivele pentru slabirea influentei franceze in regiunea Sahel sunt complexe, dar problemele mari pe care Parisul le intampina in ce era odata dominiatia coloniala a Frantei in Africa sunt reprezentate de a ambitiilor Rusiei de a isi extinde si intari prezenta pe acest continent, in special dupa declansarea razboiului din Ucraina, pe continentul african aparand in tot mai multe locuri steagul Rusiei decat al altor state coloniale, Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, facand recent un turneu de forta in mai multe tari din Africa.
Opinie personala
Desi noi, occidentalii ne’am invatat sa reducem lumea la cea occidentala pentru ca occidentul a fost cel care a dominat lumea vreme de secole, azi, daca vom casca ochii incepem sa intelegem ca lumea e mult mai mare decat eram noi obisnuiti sa stim, iar ce am stiut pana acum, incepe sa nu mai existe. Ca o fi bine, ca o fi rau, drumul schimbarii irevesibile a lumii a inceput, razboiul din Ucraina find doar varful icebergului unui razboi al lumilor, al carui final inca nu il poate nimeni prevede dincolo de faptul ca s’a trezit dragonul si si’a inceput expansiunea ca mediator si lider al noi lumi multipolare.
Dupa fiecare intalnire Putin – Xi Jinping s-au intamplat chestii majore, sa vedem ce mai gatesc impreuna anul asta?!
Xi n’ar fi venit pana la Moscova in contextul actual, daca nu ar exita niste chestii majore de negociat, nuantat, semnat si ulterior facute publice, chinezii sunt oameni seriosi si pragmatici cu un proiect serios pana in 2050 si nu cai verzi pe pereti si unicorni roz cu care ne prostesc „lideri occidentali”, Da, astea 3 zile sunt extrem de importante si cu siguranta ca vom avea parte de anunturi majore. Urmarim, discutam si dezbatem cat ne pricepem.
Mai nimic special. Doar o imensa piata cu schimburi in valute acoperite in aur, petrol si gaze, vinderea cu viteza hipersonica de catre chinezi a bondurilor americane (cu viteza mai mare decat poate prinde printerul de la FED) si multe alte „bunatati”. Sa speram ca tata Joe chiar il aresteaza pe Trump. Va fi o veselie mare in ‘Murica cu multe artificii. Asta asa, la prima strigare.
PS La Moscova prima valuta tranzactionata mai nou e yuanul. Dolarul se mai foloseste doar prin diverse stabilimente ca … stiti voi ce!
PPS „Noroc” cu Manole ca a trimis tot aurul la Londra ca britzii vor avea mare nevoie de el. Noi nu, noi niciodata. Mare bancher, mare caracter!
Cand eram mic rula in cinematografe filmul „Caderea imperiului roman”. L-ati vazut? Eh, acum vom vedea „Caderea imperiului ‘murican” live in 3D! Claba!
Anuntul britzilor despre munitia cu uraniu saracit ne aduce mai aproape de momentul „kaboum” sau „badaboum”, cum vreti voi. Pana la toamna avem sigur ww3 live si in 3D. E singura modalitate in care ‘ricanii spera (speri mata da’ speri degeaba) sa nu piarda manetele lumii. Nu mai pun ramasag ca nu e corect. Daca-l pierd, platesc doar eu. Dar daca il castig, cine mai plateste dupa? Eh?
Domnule, mă rept, dai dovadă de un optimism indecent!
Nu se va sfârși/începe atât de repede.
Fiecare își testează armele, muniția, doctrina militară cam cum au mai făcut în Spania, în războiul civil.
Va mai dura ceva vreme. Până acum, ambele tabere au probat că pot lupta într-un război de uzură.
Cert e că nu vom scăpa de frăsuiala asta mai repede de 2 ani, iar pentru noi, indiferent de cine își va declara victoria va fi la fel, doar cu deosebirea că numele doctrinei oficiale va fi altul.
E ca o conservă care poate purta eticheta albastră, ori roșie fără a-i varia și conținutul.
Cât despre pariu, dacă îl convertim în bere, îl suport eu prima oară cînd ajung în București.
Aprob pozitiv. Ideea e ce facem daca am dreptate!?
Mai luăm un rând mon cher.
Tuca l-a inlocuit pe Vali Stan cu Dungaciu. Normal, baiatu’ e aliniat la dunga, doar ca nu-i ajunge lu’ Stanica nici pana la glezne. E subtire si straveziu. Gata, s-a dat si Tuca pe brazda. Urmeaza Turcescu probabil!