Cipru – un precedent periculos


Retragerea economiilor din bancile cipriote a devenit practic imposibila, limita de retragere fiind de maxim 100EU/saptamana iar depozitele de peste 100.000EU negarantate de stat urmand sa fie taxate cu 40%.

Cam asta este povestea pe scurt a ceia ce este posibil sa se intample in viitorul apropiat cam peste tot si mai ales in tarile care vor avea nevoie de fonduri de urgenta in UE. Oricate asigurari am avea de la guvernanti nostrii sunt la fel de linistitoare si adevarate ca si cele de prin 2008 cand ne asigurau ca Romania nu va fi lovita de criza.

Sistemul bancar actual la nivel UE probabil ca va fi lasat sa intre in faliment pentru o restructurare ulterioara iar exemplu Cipru este destul de graitor pentru o posibila apocalipsa financiara … care oricat de ciudat ar parea este cam singura solutie ramasa pentru iesirea din criza.

O metoda de protectie a sumelor mici ar fi retragerea din timp a acestora si puse sub salteaua bunicii. In felul asta se poate evita macar statul la cheremul bancilor care pot impune sume maxime de retragere ca si in cazul cipriotilor. Cei care au bani mai multi ii pot plasa in mai multe banci in sume mai mici de 100.000EU pentru a evita o suprataxare a sumelor negarantate.

Orice am zice … Cipru din punctul meu de vedere a fost un experiment facut intr’o tara mica dar importanta din punct de vedere al sistemului bancar supradimensionat. Daca acest experiment da rezultatele scontate este posibil sa il vedem in urmatori ani aplicat peste tot unde va aparea problema unor imprumuturi de urgenta, iar Romania este experta in asa ceva ca sa nu mai punem ca romanii sunt cei mai indatorati cetateni din UE in raportul venituri/datorii.

ice4you®

Sunt un scrijelitor independent pe peretii internetului si jurnalist 2.0 nemiluit inca de prin 2005, cand inca nimeni nu avea habar cu ce se mananca, cum nici eu nu prea intelegeam atunci mare lucru despre fenomenul asta! Scriu si aici, mai scriu si prin alte locuri, in timp adunand mii de articole, advertoriale, analize ... din toate cate nimic, scrisul find una din pasiunile mele. Bun venit in IceWorld, blog de opinie si polemica libera!

You may also like...

2 Responses

 1. Yamasha says:

  usor, usor comunismul revine!! sper sa nu dam in totalitarism.

 2. ice4you® says:

  Asa cum discutam si cu Nautilus acum ceva vreme, istoria are obiceiul sa se repete odata la cateva decenii, cele doua sisteme de baza ale guvernari umane moderne (capitalism si socialism) rotindu’se periodic.

  Daca ne uitam bine la ce se intampla in lume socialismul si ideologia de tip nationalist a inceput sa prinda cheag cam peste tot ca urmare a acestei crize financiare care nu este prima si cu siguranta nu va fi nici ultima.

  Unele state au dezvoltat un surogat al acestor guvernari (exemplu Chima) … o tara – doua sisteme … si acum din cate am vazut vor chiar sa puna la punct un sistem bancar propriu.

  Am mai scris eu ca … se contureaza tot mai clar o noua ordine mondiala.