Grasii, noua amenintare globala – amintiri din comunismul anilor ’80

Prin anii ’80 tovarasa savant doctor academician Elena Ceausescu hotara ca romanii sunt prea grasi sub presiunile datoriei externe, aparand invocata inbuibarea care duce la „risipa de alimente”, motiv pentru care cere luarea de masuri, in sensul asta stabilind si o norma de hrana, ce azi poarta pomposul nume de „Cos zilnic”, care includea urmatoarele ratii lunare de alimente de baza, pentru o persoana:

 • 300 grame de paine/zi; 0,5 kg carne de porc cu os şi grasime; 600 grame mezeluri; 1 kg de carne de pui; o jumatate de pachet de unt; o jumatate de kilogram de branza, 10 oua; 0,7 litri ulei; 1 kilogram zahar.

Toate aceste alimente se ofereau populatiei in baza unor cartele lunare in masura in care aceste alimente de baza se si gaseau, multe dintre ele devenind destul de repede un lux ce le’au transformat in reale monede de schimb, trocul fiind unul infloritor pentru a contracara cat de cat foamea care incepea sa roada tot mai tare din romani, victime fiind mai ales cei de la orase si care nu aveau vreo ruda la tara. In tot acest timp, propaganda din ”presa de partid” sustinea din plin aceasta rationalizare evocand „Epoca de Aur” a comunismului in care romanii erau mai sanatosi si fericiti neavand nimic decat atunci cand era „chiabureala” (ptiu drace, ce deja’vu) in sprijinul acestui deziderat Institutul de Cercetari in Domeniul Chimiei, condus de tovarasa savant de renume mondial Elena Ceausescu, anunta introducerea in industria alimentara a diversi substituti sintetici care de care mai ingeniosi printre care se numara si „carne tocata” artificiala, prin „Circurile Foamei” din Bucuresti tronand la loc de cinste pe langa celebri crevetii vietnamezi si un soi de sunca sintetica care duhnea a plastic; „salamul cu soia” (inlocuitor de carne); „nechezolul” (inlocuitorul de cafea); margarina sintetica (inlocuitorul de unt); gheare de pui in loc de carne; ciocolata sintetica si indulcitorii sintetici, facand parte din traiul amar de zi cu zi al romanilor.

Grasii, noua amenintare globala

Un nou studiu al OMS arata ca ratele de supraponderabilitate si obezitate au atins niveluri mortale si „continuă să crească in întreaga Europă”, 59% dintre adulti sunt supraponderali sau obezi, la fel ca si 8% dintre copiii sub 5 ani si unul din trei copii de varsta scolara.

„Prevalenţa obezităţii în Europa este mai mare decât în orice altă parte a lumii, cu excepţia Americii”

scrie in raportul prezentat la Congresul european privind obezitatea care este legată de o serie de alte boli netransmisibile. Raportul ma precizeaza ca „excesul de grăsime corporală duce la deces prematur şi reprezintă un factor de risc major pentru dizabilităţi, fapt ce pune presiune pe sistemele medicale”

„În întreaga regiune europeană a OMS, este probabil ca obezitatea să fie direct responsabilă pentru cel puţin 200.000 de noi cazuri de cancer anual, această cifră urmând să crească în următoarele decenii, pentru unele ţări din regiune, se preconizează că obezitatea va depăşi fumatul ca principal factor de risc pentru cancerul care poate fi prevenit.”

se arată în raportul OMS, care mai precizeaza ca:

„Nicio ţară din Europa nu este pe cale să îndeplinească obiectivul global al OMS privind bolile netransmisibile (NCD) de a opri creşterea obezităţii până în 2025, motiv pentru care trebuie luate masuri imediate la nivel european!”

Criza alimentara din pricina risipei alimentare, ca un deja vu

Despre o asa zisa criza alimentara se vorbea inca inainte de carambolul din Ucraina, acum fiind schimbat doar narativul. E drept ca imbuibarea din ultimi 80 de ani a Vestului si foametea din aceiasi ani in Est au dus treptat la o crestere a risipei alimentare, cauza de baza insa fiind diferita, respectiv la primi din prea multa imbuibare, in vremea la care la altii de frica foamei care li s’a implantat cumva genetic. Si uite asa, pentru a se justifica criza alimentara, care defapt e urmatorul pas al impunerii agendei „green” in care grasii au devenit inamicul public numarul 1, celebra „risipa alimentara” revine ca laitmotiv si impuls motivational pentru grasii din Vest care aplauda „masurile sustenabile” si ca un cosmar pentru aia din Est care traiesc zi de zi cu trauma fricii de foame.

Algere, meduzele si gandacii, printre „deliciile” alimentare intens promovate ca mancare sanatoasa a viitorului „de aur”

Desi se incearca promovarea lor de ani buni de zile, aceste „delicatese” au prins foarte putin si in mare parte doar pe la entuziasti din Vest, iar prin Estul Europei cu atat mai putin. Odata cu rostogolirea fricii unei crize alimentare si declararea grasilor ca inamici publici, campania de promovare a acestor subtituti alimentari a devenit una tot mai intensa iar probabil ca in curand si odata cu scumpirile tot mai agresive la alimentele ce pana mai ieri erau de baza, aceste alternative vor incepe sa le surada la tot mai multi in paralel cu „alimentele” sintetice „sustenabile”, pe val fiind acum si carnea sintetica eco durabila, cam tot aia pe care o promova cu toata mandria si tovarasa savant de renume mondial Elena Ceausescu, diferenta fiind ca acum avem imprimante 3D.

Opinie personala

De cativa ani buni de zile ma gandeam sa scriu o carte despre toate cele traite in comunism pe care mi’o doream ca un soi de povesti de viata adunate la un loc ce sa serveasca ca un soi de mic indrumar pentru ca cei mai tineri care nu au cunoscut mizeria comunismului si sa ii ajute sa nu o mai repete. Am tot amanat sa ma apuc de scris pentru ca nu mi’am permis boemia necesara fiind prins mereu in micile furtuni ale vietii de zi cu zi in care am incercat sa fug tocmai de saracia ce am trait’o atunci, in vremurile alea, si pe care speram sa nu le mai traiasca nimeni, niciodata. Partea proasta e ca nescriind acum cativa ani buni cartea aia, acum vazand in ce viteza si forta revine comunismul inapoi intr’o forma mult mai perversa si urata decat ce am trait noi atunci, stau si ma gandesc ce rost mai are sa ma apuc de cartea aia si ce titlu sa ii dau? Amintiri din viitor?

Sanatosi sa fim, ca grasi am fost destul!

P.S. Dar sa va dau totusi si o veste buna: algele nu au nevoie de ulei sa fie „gatite”!

53 de comentarii la „Grasii, noua amenintare globala – amintiri din comunismul anilor ’80”

 1. In satul sotiei au vandut toti pamantul ca apucatii, preturile oferite fiind tentante si cum mult s-au mutat pe la orase, s-au apucat sa le vanda. Am fost noi tentati sa il vindem, nevasta-mea mostenind 2 hectare de teren agricol, dar am stat putin si dupa ce ne-am mai gandit, am hotart sa il pastram totusi ca poate la batrante ne retragem la tara unde avem si o casa batraneasca ce se poate foarte usor moderniza. Acum in noul viitor care se arata cred ca aia a fost cea mai buna decuzie pe care am luat-o atunci, multumindu-ne sa incasam doar banii pentru concesiunea reinoita anual cu unul dintre investitorii din zona, bani cu care platim impozitele aferente. Parerea mea este ca in scurt timp o sa ne intoarcem de unde am plecat in urma cu 33 de ani, la vremurile alea cand traiam din ce aduceam de pe la tara, alternativa aia cu meduze si gandaci nefiind una care imi surade! bad

  Răspunde
  • Sa speram ca agricultura de subzistenta va fi permisa in continuare, problema fiind ca si in cazul ei, probabil ca vor exista niste conditii cum ar fi alea legate de semintele folosite, fertilizanti si cine mai stie ce dracului le mai trece astora prin cap, ca mediu, ca amprenta de carbon, ca dracu-lacu. Cu toate astea, e o decizie buna ca ati pastrat pamantul ala, multi facand greseala sa il vanda si de banii aia sa isi cumpere mai nimic, eventual o masina de care s’a ales intre timp rugina. Tine acolo de pamant si de casa aia ca nu ai nimic de pierdut si macar ai unde sa te retragi cand o veni vremea sau vremurile! smile

   Răspunde
 2. Vor veni vremile cînd a fi foamete și prăpăd, și și chiar dacă o să fie multă mîncare, cu toate aiestea mulți or să moară de foamete. Și or să mai vină vremi cînd oamenii vor fi din ce în ce mai răi, și se vor lupta unii cu alții, și nu din cauza femeilor (alias Elena din Troia). Și vor veni vremuri cînd tehnolojia va fi atît de avansată, că vom putea să ne videm unii cu alții de la mare distanță, și ne-am putea audzi și om putea băsădi, apoi în medicină or să fie tot felul de vindecări și de operații…

  Și uite că vremile celea chiar or vinit: în secolul sateliților și cuceririlor galactice, sînt oameni care chiar mor de foame, alții de obezitate(!), și chiar se aruncă la gunoi mai multă mîncare decît se mănîncă !!!… și oamenii chiar sînt răi, grație filmelor horror, a știrilor sinistre și macabre, se promovează răutatea prin orice mijloace de comunicare… acum avem smartfoane și supozitoare cu vibrații telecomandate, libertatea atît de mult dorită de a înfinge belciuge și alte fiare, și și medicină care poa să facă femeie din bărbat și vice-versa…

  Stau și mă întreb dacă chiar asta am vrut cu adevărat, dacă așa ceva or visat bunii și străbunii noștrii, dacă pentru aceste „libertăți” s-or jertfit atîția și atîția, eroi dar și anonimi, pe care istoria nu-i menționează. Și mai stau cîteodată și mă întreb, pur și simplă mă întreb dacă nu cumva eu sînt cel nebun… Și cînd spun asta, îmi aduc aminte de o foarte frumoasă vorbă: nu egzistă 99 de proști și un dăștept, ci 99 de dăștepți șun prost !… Ei hai, că nu o să vă egzplic… cine pricepe pricepe, cine nu nu…

  Și apropos de carte, mi-aduc aminte de un alt mare comunist, care avea o emisiune cu un titlu interesant: Profeții despre trecut !… N-am idee dacă poate fi „adaptat” ca și titlu de carte.

  Răspunde
  • Tovarase Sorin, nu cred ca mai stie nimeni ce si’au dorit cei jerfiti ca noi sa fim liberi cum nici nimeni nu mai stie ce vrea si incotro merge fiind toti prinsi in acelasi malaxor in care lumea asta se zbate sa supravietuiasca sub uriasa presiune a celor care au trecut de la ambitia de a avea doar o tara pe persoana fizica si acum vor lumea toata. Apropo de asta:

   Răspunde
   • Știi ce e ciudat? Că multora care gândesc ca noi vizavi de toate pe care le dezbatem noi pe aici, oameni școliți, nu- i vorbă, și cu frică de Dumnezeu! – le pute groaznic naționalismul. Sau îl împart în bun și rău. wacko La ce seminarii și ale cui or fi participat și nu realizează că au fost infectați și pritocesc prostii oamenilor care îi ascultă?

    Răspunde
    • Dragostea ciudata a romanilor pentru straini e blestemul ala care o sa bantuie natia asta cat o fi ea si de aici ni’se trag toate. Deci, nu prea e nimic ciudat, e doar ceva ce repetam la infinit.

     Răspunde
 3. Nu este decât un alt adevăr confiscat și pervertit pentru a deveni o nouă cauză care să instige masele de tefelei împotriva celorlalți, divide et impera. Toate organizațiile astea internaționale și- au trăit traiul și și- au mâncat mălaiul, sunt infestate de paraziții care le- au măcinat din interior, complet decredibilizate, și- au pierdut rostul pentru care au fost fondate…mai devreme ori mai târziu vor dispărea…pentru că adevărul este precum uleiul în apă. Și să nu uităm că la creșterea obezității au contribuit din plin cei doi ani de #staiacasă…Încep să mă gândesc dacă în spatele a tot ce ni se întâmplă nu stă un întreg mecanism, vorba lui Cola, mulți nu știu la ce lucrează, marea resetare e meșterită de noi toți în lohn…fiecare fază finalizată declanșează o alta…
  #galbenidefoame laugh Râd și acum de când mi- ai reamintit expresia galben de gras. O uitasem. mosking

  Răspunde
  • Pai cred ca deja orice om cu mai mult de doi neuroni functionali observa din avion ca ce s’a declansa in 2020 nu e decat un ciclu in mai multe etape pe modelul pieselor de domino. victory

   Răspunde
   • Da, dar pălmașilor li se aplică modelul ” Noi muncim, noi nu gândim!” – de ne vom trezi cu un ditamai așternutul meșteșugit cu propriile mânuțe, cu materialele cumpărate tot de noi de la ei, așternut în care ăștia ne vor sufoca în somn. Când vor trage linia, toți vom fi galbeni, unii mai grași ca inainte și alții ca ceara, Doamne, iartă- mă! vava

    Răspunde
 4. Ăia ieșiți (vii) din buncărele azovstal erau foarte ‘fit’, să mă exprim așa .. la cauza rușilor cu lupta împotriva nazismului, să fie atașată rapid și cauza luptei împotriva obezității .. inflația și cartela de alimente ajută la slăbit, dacă nu era clar .. in your face Putin! – ne spălăm odată pe lună și mâncăm odată pe săptămână…

  Răspunde
 5. #stayhome #growyourownfood #youarewhatyoueat #itsabuglife #beyou #beacockroach #sayestothestink #buildbackbetter#beternal yess crazy
  #welcometojoestoilet sarcastic

  Răspunde
  • Warning: pentrusănătateadvsconsultați===>#dontlookup !!! Acestvideoclipdăuneazăgravstomaculuisensibil!!! Nota autorului laugh : stomacul ar trebui să fie la ora aceasta desensibilizat beton în urma reclamelor la ciuperca piciorului și altor slăbiciuni omenești generate de bigpha și msm, sensibile la rândul lor la dedulceli gen money pardon

   Răspunde
 6. Si melcu, țuști… Mă, ideea e ca totul e comestibil, chiar și ciupercile alea otravitoare pot fi mancate odată. Altfel, eu care nu sunt fan pui, de foame aș bagă și un copanel. Noi, aici , in colțul asta de lume suntem norocoși…ca am avut cat de cat ce baga sub nas. Altfel, zona asiei unde gandacul e garnitură la potaie ma gandesc ca au mâncat scarbosenii de foame nu ca nu le plăcea carnea de porc. Altfel, vezi ca si elvetienii ăia mai tradiționaliști încă au metode de preparat saint bernardul:))
  Altfel, cred ca șătrarii lu Zaharia Stancu nu s-au bătut cu câinii pe cartite doar in mintea lui…
  La conspirații nu ma bag…da sunt de acord cu tine ca va fi o idee mai scump. De penurie nu stiu ce sa zic… va fi după posibilități și după cat de gravă va fi foametea. Ca degeaba mai am eu un colț al meu de grădina cand tot satul e flămând…or sa ma mănânce aia și pe mine. Da stii cum e, noi sa fim sănătoși sa avem de unde da jos pana ies iar urzicile.

  Răspunde
 7. Fac sport. De performanta. Ratia aia nu are nimic gresit pana la ultimele 2 item-uri.
  0.7l ulei si 1 kg de zahar PE LUNA???
  Atat consum intr-un an cu indulgenta.
  In rest da, suntem nu imbuibati ci mega imbuibati.
  Funny ca al treilea link de la „related” e despre slabit si lupta cu boala regilor (imbuibati si ei), guta…

  Răspunde
  • Nu stiu care e sportul ala de performanta practicat de tine, dar eu am facut inot de performanta si aveam regim controlat de nutritionist care se baza pe proteine si carbohidratii la greu, in paralel cu un aport controlat de grasimi. A, da, pe vremea aia cand faceam eu sport, nu existau tot soiul de mizerii, aka „suplimente” traduse prin batoane proteice, prafuri si alte chimicale „naturale”. Ia renunta la „suplimentele” alea „sanatoase” si limiteaza’te strict la ratiile cu care zici ca esti de acord si in afara de sah, zici ca ai mai putea face vreun sport de performanta, in adevaratul sens al cuvantului? hi
   Articolul ala din related e scris de un prieten colaborator pe aici. smile

   Răspunde
   • Foarte corecta observatia ta referitoare la suplimente. Suplimentele nu au nicidecum pretentia de a fi naturale, dar fac posibil un control foarte bun al proportiei de macronutrienti fara a adauga calorii inutile si sunt necesare in activitatea sportiva.
    Personal am o ratie 70-20-10, unde 70 sunt carbs (legume), 20 proteine (din legume si supliment) si maxim 10 grasimi. Greutatea tb mentinuta foarte jos.
    Evident, toate astea variaza in functie de sportul practicat – un inotator nu va manca niciodata ca un alergator de maraton sau ca un gimnast, si nici nu are de ce sa restrictioneze caloriile si greutatea.
    Dar postul tau nu se refera la sport, ci la omul mediu, care e sedentar. Consumul de 2500 cal/zi la 75 kg e mult supra evaluat in ziua de azi, in conditiile in care pentru multi e o provocare sa faca 10000 de pasi pe zi.
    Imi e destul de greu sa inteleg frica de foame, care se vede in majoritatea comentariilor, in conditiile in care sunt atat de vizibile supraconsumul si risipa in aproape orice cos de supermarket.

    Răspunde
    • Ideea articolului meu a plecat din alt punct de vedere, tu ai dus discutia inspre sportul de performanta iar eu am venit cu observatiile legate de subiectul asta. Acele suplimente sunt un dezastru pentru organism mai mare decat obezitatea, lucru care nu apare prin studii descat destul de firav pentru ca fiind o industrie infloritoare, nici nu s’a pus accentul pe parte dezastrului provocat de acele suplimente, dar efectele pe termen lung se pot observa mai tarziu si sunt dramatice in cazul utilzarii acelor „suplimente” ca un obicei alimentar.

     In alta ordine de idei, consumul ala caloric e o teorie si atat! Nici un om nu e la fel ca altul, exista oameni care au un metabolism forte rapid si oameni cu un metabolism redus si de aici apar numeroasele probleme, plus o gena care e responsabila de ingrasarea in exces, la care se adauga eventuale probleme cu tiroida, stresul si asa mai departe! Pe langa asta, daca mai adaugam si dezastrul substitutelor din industria alimentara si folosirea unor produse care sa creeze dependenta printre care si zaharul, avem un tablou complet si apropo de zahar, mananci zahar cat habar nu ai, pentru ca e ascuns mai mult sau mai putin in orice produs alimentar modern. A discuta despre grasi doar din punctul de vedere al lacomiei alimentare este complet gresit, iar niste cifre nu sunt deloc suficiente! Pe langa asta si cel mai important, exista dreptul fiecaruia de a face ce isi doreste cu el si viata lui, nimeni si nimic nu poate sa ii dicteze asta!

     La sfarsit, dar nu in ultimul rand, nu ai cum sa intelegi foamea si frica de foame atata vreme cat nu ai trait’o! Din cate scrii, nu ai prins acei ani si probabil ca ai fost si unul din norocosii care a avut de toate pe masa, de unde si inclinatia ta inspre mofturi de genul numarului de calorii! Eu si multi ca mine am trait foamea aia si lipsurile la propriu, iar tot ce pot sa iti doresc este sa nu sti niciodata cum este si ce traume produce! smile

     Răspunde
     • Exact! Din păcate este vorba despre o nouă ” facere de bine” cu sila, venită de la trâmbița păpușarilor și care, ce mirare! se potrivește perfect cu valul de crize pregătite în scenariul resetării… Arată- le cum să prindă peștele și lasă- i să îl prindă DACĂ vor….ne pierdem vremea comparând țuica de prune cu compotul de prune…Mâncăm prost și mult, categoric, suntem varză la kilograme și sănătate, raționalizarea unor alimente DE BAZĂ nu va fi niciodată o măsură constructivă, bine intenționată. Una e să îți raționalizeze medicul, antrenorul, ție personal, alta e să pui o populație întreagă la regim…e fix ca sarea iodată care se bucură de exclusivitate în comerț. Sunt chestii de bun simț și ăștia ne fac teoria chibritului din ele.
      App, zilele trecute am văzut la raft ceafă de porc INJECTATĂ cu sos barbeque, nici nu vreau să mă gândesc la conținutul amestecăturii respective. Afumăturile din comerț numai cu fum nu se fac…bad

     • Problema mancatului mult este datorata in mare parte faptului ca mancarea aia pe care o consumi in timp, datorita lacomiei industriei alimentare bazate pe consum, a ajuns sa contina tot mai putini nutrieni esentiali fapt pentru care organismul si calculatorul lui intern de calorii (cel mai precis din cate exista) iti dicteaza acea foame care este in fapt reflexul lui de a iti comunica ca ce ai bagat in tine cantitativ e departe de ce ar trebui sa fie calitativ si asa se ajunge la excesul alimentar prin care instinctual oamenii au ajuns sa incerce sa compenseze lipsa nutrientilor esentiali, problema fiind ca defapt in loc de nurtientii esentiali indeasa in ei tot mai multe chimicale, zahar de proasta calitate, grasimi saturate, sodiu in toate formele si alte mizerii care sunt prezente acolo tocmai pentru a crea dependenta si a intretine consumul in exces! Sunt lucruri cunoscute, dar in acelasi timp ignorate pentru ca narativul e cu totul altul si intr’un final totul se reduce la profit. #dacat atat. smile

     • Da, da, cunoscutul modus operandi de năravul lupului…care ne este administrat cu succes în toate aspectele vieților noastre… Azi suntem la faza surselor de informare impuse cu factecării proțăpiți în cefe, mai ieri ne spunea Badea că telespectatorii cer mizeriile cu pretenții de divertisment, ca apoi să ne bată obrazul cu telecomanda, dacă nu ne convine… În curând ne vor scuti de alegeri, că tot nu ne pricepem la ce e mai bine pentru noi și nici nu prea mai știm ce suntem, având grijă să ne dea la genuri cât să ajungă până în fund la taxatoare…
      pardon
      https://youtube.com/watch?v=eKUWtt93lbc

      https://youtube.com/watch?v=n8UR3CUyE-A&cbrd=1

     • Șaize! N- am pus clipul bun la primul, la sfârșitul scenei, tovarășul recent înțărcat este lecuit de legătura cu mamă- sa contra unui dolar, după care devine un obicei… așa și ăștia, mor de nu mai pot de grija grașilor, toleranții lui pește, vor o lume diversă creată cu banii tuturor, dar în clubul lor să aibă acces doar diverșii recunoscuți și aleși de ei…restul, să crape, să dispară, eventual să o facă în chinuri, ca să le ofere niscaiva plăceri anormale, spre slava zeului lor, Ego, la care se închină non- stop.

  • 1 kg de zahăr pe an ? Cu indulgenta ? Fă în continuare sport .. de performanță .. e greu sa calculezi exact când consumi doar atâta zahăr.. nu de alta, dar consumul de zahăr al creierului e mult, mult, mult mai mare .. doi la mâna, e principiul vaselor comunicante în economie – pentru economia ta de zahăr îl explic – măsurile luate să slăbească niște grași din Europa, vor omora de foame câteva milioane de copii în Africa și Asia .. succesuri la sport .. de performanță…

   Răspunde
   • Ma refer la zaharul pe care il cumperi de pe raft…
    Fructele au zahar.
    Nu vad nicaieri in ratiile alea vreo restrictie la fructe, legume, nuci, cereale

    Răspunde
    • Netraind pe vremurile alea, nu ai de unde sa stii ca pana si legumele, fructele, nucile si cerealele erau un lux, singura perioada in care le gaseai fiind cea a lunilor de vara ca in rest lipseau cu desavarsire, de unde si obiceiul romanilor de a pune conserve, atat cat pot si isi permit! Pe langa asta, „abundenta” de azi vine cu uriasul cost al pesticidelor pentru sanatate, pesticide care sunt prezente in cantitati tot mai mari in tot ce exista leguma, fruct sau cereale, fie ele eco/bio si alte povesti cu zane #green! Pe langa chimicalele alea, daca mai discutam si despre productia de produse modificate genetic care duc la dereglari hormonale ce pot afecta inclusiv metabolismul, intram deja pe un alt teritoriu de discutie ce s’ar putea sa iti spulbere cam orice viziune ai momentan despre o viata sanatosa. smile
     P.S. Legat de zahar, asa cum am scris si in comentariul anterior, e doar iluzia ta ca mananci un kg pe an! Zahar e prezent vizibil sau mai ales ascuns in tot ce inseamna produse alimentare moderne, pana si in batoanele alea proteice, fiind ascuns in spatele altor ingrediente! Si ca sa ii dau si lui Cola dreptate, consumul de zahar din fructe si legume (fructoza) este prea putin pentru consumul de care are nevoie creierul tau ca sa aiba o functionare normala, de unde si mierea care in vechime era folosita in loc de zahar si nivelul de intelect redus din alte vremuri, pentru ca nu toti oamenii aveau acces la zahar in masura nevoilor pe care le aveau! Explozia industriala a avut la baza inclusiv accesul la zahar al oamenilor, e un lucru dovedit stiintific. Acum ca oameni au ajuns sa faca exces de zahar cu sau fara voia lor ca in mare parte habar nu au de cat consuma ascuns prin produsele alimentare pus langa ce consuma ei direct, asta e alta discutie.

     Răspunde
    • Fie cum zici tu .. în același mod aș putea combate ideea crizei de apă potabilă pe planetă, susținând că nu beau mai mult de doi litri de apă pe lună.. perfect adevărat, eu beau doar cola, pepsi și cafea .. și repet, problema este că ne ducem după fentă , în sensul că se găsește un pretext să se bage categorii largi de populație, defavorizate economic, într-un mare căcat .. problema obezității nu se tratează nici ea cu ‘vaccinare obligatorie’ precum covidul ..

     Răspunde
     • Ca sa completez doar, atata vreme cat lumea de guvernata de lacomia BIG FOOD INDUSTRY si BIG PHARMA, care acum nu fac decat sa isi reorieteze strategia cresterii profiturilor prin reducerea cheltuielolor cu productia din care sa rezulte maximizarea profiturilor prin marirea preturilor, problema nevralgica ramane! Industriile astea si lacomia lor au distrus obiceiurile alimentare ale oamenilor in masura in care a stimulat consumerismul in exces, dereglarile hormonale si genetice deja fiind unele drastice ce nu pot fi combatute nici cu „diete obligatorii” pe modelul „vaccinarii obligatorii” nici cu alergatul prin parc sau trasul „la sala” cu batoane proteice in ghiozdanel, vorbim de mult de atat.

     • Ice, ai pus i- ul sub punct. Problema e la toți Bigii ăștia, ei sunt cei care au devenit prea bigi, prea ca la țară! Li s- a suit grav la cap. beee

     • Corect, dar na, multi merg dupa fenta si halesc manipularile astea cum le sunt mestecate de Big astia … trist, dar adevarat.

 8. Eh, grasii sunt grasi din lacomie si atat. Nu de la big pharma, big food si glanda. Eventual de la glanda cu dinti.
  Pe langa rationalizare, n-ar strica sa fie taxati suplimentar pana mai dau jos osanza.

  Răspunde
   • A zis Cercel că ăștia de umblă cu moleculele legate sunt contagioși. E dăcât știință și o măsură de siguranță, nimic personal, dăh!

    Răspunde
  • Așa este, taxa pe osânză, taxe pe țâțe mari, taxa pe cur bombat, taxa pe laba piciorului prea mare .. eu propun și o taxă pe înălțime, că oricine este mai înalt de 1 metru consumă resurse în exces, și leșină planeta.. încă nu știu la ce să incadrez ideile astea – prostie sau nazism .. dar sunt bune de tot .. și ți-o spune unul care a stat toată viața lui în limitele de greutate optimă – dar știu și de ce – bag doar carne roșie, pâine mai deloc, legume nu, fumez de rup, nu beau apă, cum am mai amintit.. după ce te lași de sportul de performanță, vezi să treci pe regimul folosit de mine, că altfel te faci cât porcul, și cine știe, vin taxele peste tine..

   Răspunde
    • Vezi că te caută Musk…îi plac ăștia plini de platitudini, pardon, certitudini, așa ca tine, utili, you know, piese de schimb și stuff … ca de secolul lui Harari. Poate le arăți și nou descoperitele: gaură la macaroană, mersul pe jos și apa…plată. Dacă nu merge, nu renunța! Încearcă la Gabi Diaconu. Multe,multe Succesuri!
     LE: te- au trimis ca să o înlocuiești pe Claudia/ Ukraina? :)))

     Răspunde
     • laugh .. nu prea merge nici pentru piese de schimb pentru musk.. din ce se observă, șefu la bani s-a îngrășat ca porcu, și piesele de schimb de la atleți din ăștia de ziua a 7-a nu se potrivesc la bucșe.. suntem în alt secol, există imprimante 3D..

     • laugh Există și roboți de bucătărie și mașini de spălat vasele…și mai există G Diaconu, e drept, acum e prins cu influensăreala și nici nu ar avea de- a face cu vreo provocare…dar, poate că pentru unul de- al lui, cine știe?…Mare e Harari! #slava crazy

  • Ok, boomer (mamaie/tataie)
   Ii numa’ fun sa va bag batu prin gard.
   Atat va triggaruieste goana asta dupa mancare zici ca stati la coada la tigai nu alta.
   Relax, nu moare nimeni de foame. Ii greu si sa dati osanza jos sa nu mai aratati ca niste bile, daramite sa crepati

   Răspunde
 9. Distractie fratilor! In Australia (unde in alta parte?) cica s-ar fi votat interzicerea cresterii legumelor in gradinile particularilor. Asta e o veste excelenta. Inseamna ca Australia ne-a luat locul ca laborator al savantilor nebuni. Iar am picat pe locul doi. Iuhuhuhu!!! laugh

  Răspunde
  • Probabil o fi o ‘stire’ pe feisbuci, că nu găsesc nimic de genul ăsta în vreo sursă cât de cât credibilă .. posibil să existe vreo restricție legată de apa folosită pentru grădinărit, cum au mai fost în alte părți, din motive de secetă .. și chiar și așa, putem iriga cultura de morcovi cu gatorade, ca în filmul ăla apreciat de publicul de p’aci, Idiocracy.. care va să zică creștem porci în cadă dacă porumb nu avem voie în balcon..

   Răspunde
  • Mă duc la colț să plâng, cu ce obraz vom mai ieși de mâine în lume? laugh
   @Cola, n- o fi încă, fum fără foc… deja Idiocracy nu mai e film, e reality șou. Tefeliștii sunt in stare să dea peste cap și viața de apoi, la o așa știre, Ceaușescu garantat ar fi relocat. pardon

   Răspunde
 10. Să mori tu că fix 10×1024 pași faci pe zi ?
  Să-ți crape linia de cod copiată de pe stack overflow dacă minți ? Să-ți rămână trotineta fără baterie când pleci la război să lupți cu rușii ?
  Nu poți tu să ne bagi o limbă în cur in loc de băț prin gard? Că tot faci tu sport .. de performanță.. și închei tot cu o întrebare – cât mai este roboru ? Că bitcoinul se duse și ăla p..ii de suflet…

  Răspunde
  • Io pe astia de mor de grija grasilor si isi ghideaza viata dupa cantar si ceasu’ cu program „cardio” i-as pune sa manance numai stevie si lacuste ( noul meniu UE) si pe urma sa stea iarna afara 12 ore (regim santier), chiar fara sa faca nimic (fara pauze de incalzire si fara bauturi calde). Iti garantez ca in doua zile vor plange si se vor cere la mamica. Daca ar fi vorba sa mai dea si la baros sau alte indeletniciri „telectuale”, cred ca si-ar arunca si trotinetele de la etaj, de nervi, of course. dance

   Răspunde
  • Acesta nu e decât un alt buboi fătat de disonanța cognitivă gravă de care suferă cretinii. Pe de- o parte aceiași tuți și tute influenceri ne vin cu textele că e în regulă să fii oricum, important este ca să te simți bine în pielea ta, să te iubești pe tine, frumusețea vine din interior etc. Le știți. Pe asta cu frumusețea xxxL au dus- o în tot felul de campanii, pe copertele revistelor, in muzică, polologhia despre păpușile Barbie șamd…
   Acum o dau cu ” epidemia” de obezitate, deci este ceva bolnav, oms a dat, oms a luat crazy ….iar la tv se promovează în clipurile publicitare la săpun, de exemplu, femei ( sau se le spun persoane? că nu sunt biolog laugh ) a căror piele suferă de diverse afecțiuni, adică bolnave…cred’ că până când ăștia ( cretinii ) nu vor fi tratați, cu sila, cum le place lor, nu vom avea liniște.
   laugh
   https://youtube.com/watch?v=yDSK91mUNLU

   Răspunde
   • Da, reclamele alea la sapunuri cu babaciuni si piei lalai sunt gretoase de’a dreptul! bad In rest singura lor grija tine de cheltuieli cu sanatatea, adicalea … costa prea multi bani sa tina animalele sanatoase care se incapataneaza sa si traiasca mult si vor si bine cand planul e sa ne imputinam ca suntem prea multi pentru nevoile lor. hi

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura