M’am trezit zilele trecute ca mi’a adus fiica’mea de la scoala o hartie pe care sa o semnez. Era vorba despre o cerere prin care isi dorea sa participe in continuare la ora de religie.
Am discutat cu ea si am lasat’o sa decida singura daca asta isi doreste, mi’a raspuns cu un raspicat: DA!
Nu am intrebat’o care sunt motivele acestei decizii si de ce isi doreste asta, doar i’am respectat decizia care nu pot spune nici ca ma bucura nici ca ma supara mai ales ca din punctul meu de vedere, predarea religiei in scoli trebuia sa se faca de la bun inceput in acest mod optional si nu de voie de nevoie ca si pana acum.
Mie cel putin mi se pare normal si firesc ca , parintii sa fie chestionati daca copilasii lor vor sa faca sau sa nu faca religia .
Si mie la fel mai ales ca avem de a face cu o tara care tolereaza de secole bune mai multe forme de culte religioase chiar daca religia predominanta este cea ortodoxa. Nu ma opun desfasurari orelor de religie atata vreme cat participarea la aceste ore este una strict optionala, iar in forma actuala mi’se pare de bun simt ca in sfarsit parintii si copii sunt intrebati daca vor sau nu sa participe.
Grav era daca se scotea de tot religia din scoala …
La tine aveai variante de vot cu DA si NU? Pe aici au fost doar DA parca. Anyway, si daca nu vrea sa faca religia la scoala, pe bune, tot o va face. va sta in clasa daca se nimereste ora intre alte ore, deci tot asculta.
Am primit si eu o d-aia de la scoala. Aveam varianta doar de a alege ”DA”. O metoda foarte buna de a ii ”obliga” cu acordul lor pe oameni sa aleaga ora de religie. Asta e un subiect foarte lung pe care l-as discuta cu placere insa in alta conjunctura. Nu la ora 01:50 pe un blog. :)) Eu am fost de acord sa fac religia (eu sa fac, nu am copii) si asta nu pentru ca as fi vreun mare credincios (religia/credinta mea e complicata) ci pentru ca pur si simplu proful mi se pare de treaba si imi face placere sa asist la ore chiar daca uneori ma minunez de unele aberatii din biblie si cartile religioase pentru copii.
Din momentul in care nu erai obligat sa o semnezi cred ca venea de la sine optiunea „NU”. Pe voi va las sa dezvoltati subiectul si chiar va rog sa o faceti … eu cum am zis nu am ce sa dezbat, ce aveam de spus am spus in rest sincer mi’se pare ca se face mult prea multa zarva pentru nimic.
@Ciprian Lospa te contrazic. Elevul nu este obligat sa stea in clasa la ora de religie daca nu este de acord. Am vorbit cu un profesor de religie mai multe detalii despre scoaterea religiei din scoli si mi-a spus ca elevul poate pleca de la ora respectiva. Nu il obliga nimeni sa ia parte la ora.
Eu am doar o mica curiozitate, sper ca nu depasesc vreo limita intreband asta: fiica ta ce varsta are ?
Consider destul de relevant acest factor pentru situatia descrisa.
Stai linistit, nu depasesti nici o limita …. Fiica’mea implineste luna asta 17 ani. Credeam ca am scris undeva pe aici … si oricum, de pe la 8-9 ani eu cu ea am avut si aveam o relatie destul de apropiata si deschisa in privinta discutiilor despre lucruri care o privesc, pentru ca nu am vrut sa creasca ca o leguma neadaptata.
Nu e un lucru rau faptul ca vrea sa faca ore de religie. Poate ca are parte de un profesor/profesoara pe care o agreaza ca persoana sau ora respectiva chiar inseamna ceva pentru ea. Clar, vorbim de unul dintre cazurile fericite, si-a dorit, nu a fost fortata de circumstante.
Si eu sunt de parare ca religia in scoala nu este un lucru neaparat rau atata vreme cat obligatoriu trebuie sa fie optionala … cum de altfel daca stau eu bine sa ma gandesc, ar cam trebui sa fie si cel putin jumatate din materiile care se predau. Probabil ca ai dreptate, o fi avand vreun dascal cu care se intelege bine si pe care il agreaza, ma bucur ca a avut sansa sa aleaga deoarece uite ca sunt copii care isi doresc asta … sa le interzici este la fel de grav ca si sa le impui. Invatamantul romanesc are nevoie de o schimbare majora … am mai scris eu despre asta si am pe teava inca un post pe tema asta, mai ales ca fiica’mea a avut zilele astea simularile de bac pentru clasa a XI.