Cum ne pacaleau astia cu „dublu standard” la produse – oficial!

Dupa ani de zile in care estul a fost groapa de gunoi a Europei, pe aici ajungand doar produse de proasta calitate, pline de chimicale si alte E’uri de unde a rezultat si faptul ca pe aici cancerul e la fel de comun ca raceala in vremea in care marile companii din industria alimentara negau orice acuzatii, CE a incheiat ancheta in acest sens concluzionand ca existau patru moduri in care aceste companii pacaleau deliberat consumatorii de pe piata est europeana, si anume:

  • În primul rând, există companii care plasează produse de diferite calităţi pe pieţele din Est şi Vest, dar cu acelaşi aspect şi cu acelaşi ambalaj. Mai grav este că funcţionari europeni au descoperit că uneori se umblă şi la gramajul produselor.
  • Există producători care „plasează produse de diferite greutăţi pe piaţă, dar cu acelaşi aspect şi cu ambalaj similar sau cu diferenţe care nu pot fi distinse de consumator“, arată documentul.
  • Sunt și producători care plasează pe diverse pieţe produse cu arome şi compoziţii diferite, cu un ingredient principal diferit, dar având acelaşi aspect şi acelaşi ambalaj. În cel mai bun caz, relevă documentul, există nişte mici diferenţe pe ambalaj, diferenţe considerate de funcţionarii europeni insesizabile pentru consumatorul care îl ia de pe raft.
  • Producătorii care vor să-şi păcălească clienţii finali denaturează în timp reţeta unui produs. Concret, la lansarea pe piaţă, produsele au o calitate şi în timp aceasta se modifică deliberat.

Sursa.

Ancheta a fost extinsa si la produsele cosmetice, de ingrijire personala sau cu medie lunga de viata (electronice/electrocasnice) cu aceleasi rezultate.

De ce au facut asta? Pentru ca au putut!

Din punctul meu de vedere, in Romania prima si ultima metoda a functionat cu un deosebit succes, cunoscute fiind numeroasele cazuri cand te furau vizibil la gramaj, dar mai ales lucrau la reteta si calitatea ingredientelor la putin timp dupa lansarea unui produs care se bucura de succes. Cazuri sunt numeroase de cand lumea si pamantul, am scris si eu despre ele pe aici.

Rezolva doar asta ceva si vom avea doar produse de bune calitate de aici inainte pe rafturi?

Eu zic ca nu! In ciuda amenzilor drastice anuntate si schimbari modului de control al calitatii produselor de pe intreaga piata din UE, pana cand in Romania nu vom avea o legislatie clara si drastica in aceasta privinta, acei producatori vor gasi noi metode sa ne pacaleasca pentru ca … pot! De asemenea schimbare ar veni doar daca si in Romania ar exista si functiona asociatii independente ale consumatorilor pe modelul celor descrise aici.

In concluzie, daca UE a intervenit pana la urma urmand sa elaboreze o noua legislatie in acest sens, de acum inainte ce vom avea pe rafturi si ce vom consuma o sa depinda in mare parte doar de noi, iar aici teama imi este ca nu o sa fie nimeni in stare sa faca nimic, cum nu a facut nici pana acum.

Un comentariu la „Cum ne pacaleau astia cu „dublu standard” la produse – oficial!”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura