Discursul lui Erdogan legitimeaza Turcia ca si campion al lumii musulmane si al revizionismului istoric

Pozitionarea Turciei ca si campion al lumii musulmane cu privire la razboiul din Israel-Gaza, pentru mine nu este o surpriza, intuind dorintele de revizionism istoric ale lui Erdogan, Putin si XI, inca de acum vreo 3 ani de zile, cand prin lume doar se auzea ca ar veni o pandemie, tragand atunci si un semnal de alarma cu privire la miscarile autonomiste din Ardeal si ambititiile tot mai clar si conscvent exprimate de Viktor Orban, la pachet cu interesele si sicanarile Austriei.

China, Turcia si Rusia redevin imperii absolutiste?

Dupa ce Xi Jinping a devenit noul MAO in China,  iar Erdogan, noul sultan in Turcia dupa ce a epurat tot ce insemna opozitie, peste 50% dintre rusi isi exprimau dorinta in 2018 ca Putin sa fie incoronat ca TAR in Rusia. Vladimir Putin, ca un bun rus ibitoriu de tara, nu a stat pe ganduri si a anuntat acum vreo doua zile ca a gasit metoda pentru a ramane la putere pana la incoronarea ca TAR, preconizata de presa rusa a se intampla efectiv prin 2024, metoda fiind modificarea Constitutiei actuale si prelungirea ramaneri la putere cu inca doua mandate de presedinte, adica pana prin 2031. Si uite asa, dragi mei, s’ar putea ca in viitorul foarte apropiat sa asistam la revenirea la hartile de dinainte de 1918, miscarile autonomiste de prin Ardeal care au cunoscut o crestere importanta in ultimi ani, nefiind deloc intamplatoare in noul context in care Germania va sprijini probabil o refacere a unei noi forme a imperiului Austro-Ungar.

scriam atunci.

Discursul lui Erdogan legitimeaza Turcia ca si campion al lumii musulmane si al revizionismului istoric

Despre discursul presedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, cu moschea Al-Aqsa din Ierusalim proiectata in spatele sau, si in fata a peste 1,5 milioane de turci convocati in Istambul pentru a legitima pozitionarea Turciei ca si campion al lumii musulmane la 100 de ani de la proclamarea Turciei, se va vorbi mult si bine atat de parerologi cat si de deontologi, desi esenta este una destul de simpla: Turcia, din putere regionala, si’a exprimat cu subiect si predicat pretentiile de putere globala, in spatele ei incercand sa adune intreaga lume musulmana, respectiv peste 1 miliard de oameni.

Ce este interesant aici este faptul ca acesta masa uriasa de oameni nu sunt doar din tarile traditional musulmane, ci imprastiati prin intreaga lume occidentala, unde alcatuiesc uriase si tot mai puternice comunitatii, lucru demonstrat prin masivele marsuri de protest impotriva bombardamentelor din Gaza si sustinerea cauzei palestiniene, desi pana acum, palestinienii au fost mereu vazuti ca diferiti de restul lumii mulsulmane.


Vladimir Putin a legitimat doctrinar Rusia ca si campion al crestinismului rasaritean inca de anul trecut, la Valdai

In vremea in care atentia noastra este distrasa cu carambolul din Ucraina si intamplari de prin latrina politica a Romaniei anulate care se afla sub ocupatia unui stat esuat, prin lume se intampla lucruri, sau mai bine zis sunt marcate borne istorice care duc inspre viitorul noii ordini mondiale care se construieste sub ochii nostri, dar e acoperit de fumigenele ce ne distrag mereu atentia inspre lucruri care nu conteaza!

Un asemenea moment istoric este si discursul presedintelui Federatiei Ruse, Vladimir Putin de la Club Valdai, unde Putin a dat semnalul pornirii razboiului ideologic clarificand pentru intreaga lume care a avut urechi sa il asculte, doctrina alternativei conservatoare a Rusiei cu orientare inspre Euroasia in opozitie cu doctrina progresista a “occidentului decandent” de orientare Euroatlantica, creionand liniile directoare ale constructiei unui nou bloc rasaritean.

scriam la acel moment.

Opinie personala

Desfasurarea evenimentelor precursoare celor doua razboie unde se stabilesc intre marile puteri scorurile pentru nasterea noii globalizari multipolare, sunt tot mai evidente si cu fiecare zi care trece, se scrie inca o pagina din acest nou capitol al istoriei umanitatii. Pentru cei care se intreaba pe unde este Romania in acest mare joc, raspunsul este unul singur: pe nicaieri, ca dealtfel intreaga Europa, care nu este nimic mai mult decat scroafa moarta din cotet din care urmeaza sa se infrupte marile puteri atunci cand scorurile vor fi suficient de clare pentru a se aseza la masa noii lumi.

De oprit ma opresc aici pentru a lasa loc deontologilor si analistilor mai mult sau mai putin impostori mituiti ai „jurnalismului” pe burta.

25 de comentarii la „Discursul lui Erdogan legitimeaza Turcia ca si campion al lumii musulmane si al revizionismului istoric”

  1. Democratiile au murit, urmeaza reintoarcerea la dictaturi globale odata cu renasterea vechilor imperii, cam asta cred eu ca traim ca revizionismul istoric de care povestesti.

    Răspunde
    • E un curs firesc al istoriei, pe care romanii au incercat doar sa il contracareze prin impunerea politici unui dictator strict pentru situatiile de criza. Modelul a functionat pana cand Caesar s’a prins ca dupa ce a schimbat istoria prin trecerea Rubiconului, poate sa o schimbe si ca dictator pe viata, iar de acolo Roma nu am mai fost niciodata o republica.

      Răspunde
  2. Observații doar aparent criptice crazy :
    1. Corespondentul contemporan nouă al Sultanului Abdul Hamid al II-lea este Joseph Robinette Biden Jr. Și la fel cum în epocă sultanul evocat era proptit în „fereastră” de structura primului cerc de putere imperială, Biden beneficiază de aceleași mecanism . Comparația între cele două personaje și evenimentele istorice, transced localizarea geografică a Crimeii, în discuție fiind prăbușirea unor structuri imperiale cât și realitatea care înfrânge doctrina.
    2. Structura actanților diferă , scopul coflagrației, nu, în dicuție fiind controlul Orientului Mijlociu.
    3. Turcia își va schimba tabăra pe parcursul derularii conflictului, în urma negocierilor unor avantaje cuantificabile financiar.
    4. În soluția de pace acceptată la final, de părțile beligerante, Turcia va fi obligată să își negocieze existența statală prin compromisuri inimaginabile în acest moment.
    popcorm

    Răspunde
        • Maestre, nici Rusia nu va scapa de tavalugul schimbarilor dupa ce noua lume se va aseza! Hai sa privim putin in trecut, sau mai exact in perioada de dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, cand pacea a schimbat tot establishmentul ce parea vesnic! In USA, venirea la putere a lui Truman a maturat intreaga Europa de vechea clasa politica prin implementarea Planului Marshall care a fost mult mai mult decat un program economic, lucru de care s’a prins doar De Gaulle, motiv pentru care nu a sfarsit la fel ca restul care l’au muscat. In UK, Churchill a pierdut alegerile anfanfare, pentru ca toata lumea voia sa scape de el. In URSS, desi parea imposibil, moartea lui Stalin nu a inseamnat doar moartea lui fizica, ci si ideologica, toate simbolurile staliniste find sterse de noua brigada. Asa va fi si acum si se va intampla peste tot, inclusiv in Rusia unde orice intelegeri ar fi facut Putin si oricat de nemuritor ar parea azi, va veni ziua in care Rusia se va recalibra sistemic, pentru ca ce a inceput, nu mai poate opri nimeni, nici macar artizanii! hi

          Răspunde
        • Am o veste bună, nu te înseli! good
          Am și o veste proastă, indifernt de ce tabără își va asuma victoria nebunia micromanagementului guvernamental, îndreptat împotriva individului și a libertăților sale nu va fi abandonată. sorry
          Personal nu fac partizanat cu nici una dintre tabere. M-am lehemetit de atâta propagandă și parcă la finalul vieții nu aș mai suporta ca unii de teapa lui Rog să-mi facă lista interogațiilor permise sau și mai graav să mă declare persoană de interes doar fiindcă propagandiștii promovați de sistem nu au aderență la public.
          drinks friends

          Răspunde
          • Eu incerc pe cat posibil sa nu am certitudini de nici o forma si culoare, pentru ca suntem in momentul in care nici macar idiotii care se cred sefi la lume, habar nu au incotro se indeapta lumea! Legat de „micromanagementului guvernamental, îndreptat împotriva individului și a libertăților sale” … pai in toata istoria lumii, acest deziderat pur uman, a fost vreodata abandonat?! De la forma de organizare sociala din pesteri si pana azi, asta a fost obiectivul pentru toate „elitele”, accidente ca democratia find doar sporadice, iar Agorele doar unele acceptate pentru o anume vreme. Ce difera doar a fost implementarea si modul tentativelor de control, ieri se practica aruncatul la lei in arene, azi „deplatformizarea” si ostracizarea sociala. Lupta asta dintre individ si estrablishment e una vesnica, de libertate si drepturi acesta putandu’se bucura doar sporadic si pentru perioade scurte de timp, sau mai exact pana se reia lupta pentru recastigarea lor. In concluzie, nu e parte de care sa fim si nici nu trebuie sa fim in vreuna, ce conteaza este sa ne adaptam vremurilor si sa nu abandonam niciodata principiile fundamentale in care fiecare individ se regaseste. hi

          • Stai!
            Nici eu nu am certitudini.
            Am doar întrebări.
            Ți mai am pe cât stă în puterea mea , o listă cu evenimente luate sub beneficiul de inventar.
            Pe lista mea micromanagemtul până prin 1990 n-a fost. Au fost doar diferite formule de management care au beneficiat de upgrade-uri în ritmul evoluției tehnicii.
            Zona în care era aplicat managementul era mai restrînsă, libertatea reală de circulație , pe cale de consecință, optiunea pentru un alt tip de management , funcționa!
            Managementul viza spațiul real, nu pe cel virtual. Derapajele puterii de a controla individul în intimitate au existat, însă nu puteau avea o finalitate, nu puteau infrânge natura umană și biologia. Acum, asistăm la o escaladare, la asaltul asupra biologiei și naturii umane, natură care trebuie modificată conform doctrinei momentului.
            Asta mi se pare teribil și … ireversibil dacă nu ne trezim.

          • Sunt cumva adeptul credintei ca lucrurile trebuie sa se intample si orice am face, asa e mersul vremurilor prin care noi oricum suntem doar niste bieti calatori. Dincolo de perceptia noastra ca timp si spatiu, exista mult mai mult, iar evenimentele in desfasurarea lor au curs al lor pentru a se ajunge acolo unde trebuie, cu sau fara noi. Faptul ca ne punem intrebari si le dezbatem, este pasul spre ceea ce candva se numea evolutia speciei si probabil ca si de aia oamenii astia au fost vanati de sistem, find cei care reprezinta realul pericol ce poate pune mereu la indoaila insasi existenta lui. In concluzie, sa continuam sa ne punem intrebari, zic! smile

  3. Nu cred ca Turcia mai poate impresiona pe cineva si nici ca va mai ajunge la gloria de altadata oricat ar vrea Erdogan sa fie asa! De aia in afara de discursuri razboinice nu am vazut nimic pana acum si nici nu cred ca o sa vedem.

    Răspunde
    • Jocul e unul mare, poate cel mai mare dupa cel de al Cel de al Doilea Razboi Mondial, iar cum rezultatele franamtarilor sunt incerte, nimeni nu indrazneste inca sa miste mai mult decat atat, toti asteptand ferestrele de oportunitate! Turcia s’a afirmat ca e acolo si joaca.

      Răspunde
  4. Nu conducătorii schimbă ideile oamenilor simpli, ci liderii cu viziune simt când ideile și aspirațiile oamenilor se schimbă.. progresiștii și neoconii încearcă să impună interesele unor minorități majorității, ăilalți au înțeles că majoritarii sunt foarte enervați că regulile sunt strâmbe și doar în favoarea unor minorități, prin urmare articulează posibile soluții .. creșterea tehnologică exponențială aplatizează câmpul de luptă. Un avans tehnologic de 20 de ani acum un deceniu, se reduce la ceva nesemnificativ la ratele de creștere tehnologică de azi .. orice trib fără apă curentă și curent poate produce mijloace de ripostă eficiente împotriva opresorului avansat .. care va să zică, există o fereastră de oportunitate pentru reașezări și revoluții autentice, nu colorate..

    Răspunde
    • Foarte bine punctat! In sprijinul a ce ai scris tu, las aici si opinia prof. Peter Frankopan, care preda istorie globala la Oxford, devenit celebru deoarece cu o luna inainte de declararea pandemiei de Covid19, publicase un articol în care prezicea izbucnirea unei pandemii globale, find considerat si unul dintre cei mai influenti 50 de ganditori contemporani.

      Reporter: Domnule Profesor, unii au comparat criza din Orientul Mijlociu cu situația din Europa din 1914, în ajunul Primului Război Mondial: ar putea fi atacul Hamas noul Sarajevo?

      Peter Frankopan: Una dintre temele ultimilor ani a fost nașterea unei noi ordini mondiale: ca istorici, încercăm întotdeauna să înțelegem când aceste tensiuni pot produce efecte dramatice. Așa că, 1914 prezintă o paralelă evidentă: pe atunci, multora nu le păsa ce se întâmpla cu un arhiduce austriac într-un oraș din Bosnia, ci aprindeau un lemn care aștepta numai o scânteie pentru a lua foc. Recunosc o poveste asemănătoare acum. Șansele unei înțelegeri pașnice s-au îndepărtat, posibilitatea concretă a unei soluții bazate pe două state va fi acum înlocuită cu multe alte acte de teroare. Atacul Hamas din 7 octombrie a alterat dramatic echilibrul Orientului Mijlociu.

      Reporter: Care ar putea fi consecințele pentru Israel?

      Peter Frankopan: Multe vor depinde de ceea ce se întâmplă acum și de cât de departe va ajunge armata israeliană: predicția mea este că eforturile militare ale Israelului vor fi mai dificile decât s-a anticipat, dar, în egală măsură, Hamas și afiliații și succesorii săi vor avea puține șanse să-și atingă obiectivele. Prin urmare, ne vom îndrepta către o fază lungă de incertitudine și suferințe. Pe termen lung, vom vedea o creștere a sprijinului pentru partidele extremiste din Israel, care vor face promisiuni dramatice cu privire la cum să obțină răzbunarea.

      Reporter: Ce fel de realiniere are loc în lumea arabă?

      Peter Frankopan: Sunt unii care văd o oportunitate în a juca un rol de mediatori, cum ar fi Qatar, dar nu sunt sigur că vom vedea o realiniere: deocamdată, așteaptă să vadă ce se întâmplă și, apoi, vor reacționa. Cel mai imprevizibil actor nu se află în lumea arabă, este Iranul: deciziile luate la Teheran în zilele și săptămânile următoare vor fi critice.

      Reporter: A demonstrat conflictul inutilitatea Europei pe scena globală?

      Peter Frankopan: Nu are rost să încerci să joci un rol pe scena globală, decât dacă ai un plan și o soluție: nu îmi este clar dacă acestea există pe coridoarele puterii în Europa sau în altă parte.

      Reporter: Rusia poate să exploateze criza în favoarea sa?

      Peter Frankopan: Concentrarea pe Orientul Mijlociu distrage atenția de la Ucraina. Dar poate, mai important, sentimentul de șoc în fața atacurilor îi face pe mulți să dorească să întoarcă spatele lumii exterioare și să-și piardă interesul pentru scenariile complicate și înfricoșătoare.

      Reporter: Există riscul ca Sudul global să acuze Occidentul de un standard dublu, unul în Ucraina și unul în Gaza?

      Peter Frankopan: Cu siguranță, se întâmplă într-un mod clar și în toată regula. Se fac comparații directe între utilizarea forței de către Israel și cea a Rusiei și mulți se întreabă de ce Occidentul îi sprijină pe ucraineni, ci nu pe palestinieni. Acest lucru determină, la rândul său, acuzații de rasism, islamofobie și imperialism. Toate acestea fac parte din durerile nașterii unei noi ordini mondiale, parte a unei călătorii lungi și dificile către ceva care va arăta foarte diferit de ceea ce am trăit după al Doilea Război Mondial. Mă tem că aceste scene apocaliptice din Israel și acum din Gaza fac parte din acest plan. O lume multipolară este incertă și, mă tem, nefericită pentru mulți.

      Sursa: Revista Presei Rador Radio Romania

      Răspunde
      • Well, fix ultima propoziție strică totul .. alt discurs pro establishment.. dintotdeauna discursul colonialist sau pro apartheid sau pro sclavie a băgat aceeași șopârlă – e adevărat că starea actuală de lucruri nu e fair sau morală, dar, dacă îți recapeți opțiunile, o să te simți mizerabil, fiindcă vei avea responsabilitatea alegerilor tale .. lucru adevărat, dar natura umană reală este despre alegeri și consecințe.. altfel nu suntem decât niște personaje într-un joc digital.. motivația reală din spatele unui astfel de argument este pierderea privilegiilor unei minorități .. acum acea minoritate privilegiată este occidentul..

        Răspunde
        • Finalul ala e de inteles, pentru ca occidentul si ganditorii lui sunt in faza imperialista de negare, aia in care sunt atat de buimaciti de prabusirea accelerata a valorilor in care au crezut, incat nu pot accepta adevarul ca occidentul si modelul sau nu mai este relevant ca model unic in noua lume care azi e in chinurile nasterii, desi sunt constienti de asta! In concluzie, il inteleg pe om, nu ii e usor sa paseasca zi de zi printre ruinele imperiului si nici sa se minta singur ca e doar o etapa, vremea onestitatii in gandire si a acceptari realitatii find urmatoarea etapa, aia fara speranta.

          Răspunde
          • Uite pe unul mai onest, care observă aceeași realitate!

            Și zice un lucru extrem de profund și înfiorător – religia noastră este modul nostru de viață .. deci este un război religios – dar nu între semilună și cruce, cum zice Erdogan .. bine, el o formulează așa ca sa pună o tușă groasa pe un tablou încă tulbure..

          • Din articolul indicat de către cola :
            „…. Nu m-am schimbat prea mult. Nu am nimic. Nu un apartament, nu o casă care este a mea. Multă vreme contul meu bancar a rămas în roșu de la 1 ianuarie până la 31 decembrie. Nu am împrumutat bani de la nimeni decât de la bancherii mei cu care am avut discuții telefonice în fiecare dimineață….”
            Îmi cer scuze că îndrăznesc să intervin, insă nu e o dezvoltare a delirului ideologico-economic promovat de WEF, „You’ll own nothing and you’ll be happy” ? cool

          • Ba chiar așa, mai mult, identifică modul ăsta de viață drept religie personală, nu degeaba Franța e profund seculară.. prin inducție logică, înseamnă că dacă nu ești de acord cu ce propune WEF, ești fanatic religios .. de aia am și spus în comentariu că aserțiunea este înfiorătoare ..

          • Franta e intre secularizare si islamizare …. e, aici nu stiu cine poate face predictii ale unui castigator, dar cum e in firea lucrurilor, de obicei natalitatea demografica castiga! laugh

          • Demografia câștigă în democrație reală .. altfel câștigă cum au câștigat și palestinienii până acum .. decât atât..

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura