Dr. Pompiliu Barbu: de ce este bine sa purtam masca de protectie COVID19, clarificari

Câteva argumente medicale referitoare la purtarea măștii la nivel de populație: Un virus este mult mai mic decât spațiul existent între fibrele unei măști; masca nu ar putea bloca nici pe departe virusurile în mod individual.

Însă virusurile nu sunt transmise individual ci prin intermediul unui vector format din microparticule de salivă sau de spută. Aceste microparticule sunt mult mai mari ca dimensiuni, putând conține sute de mii de particule virale. În timp ce vorbim, sunt emise milioane din aceste microparticule purtătoare de virus, atunci când strănutăm eliminăm încă și mai multe. Acestea pot fi blocate de masca purtătorului viral fie el simptomatic sau nu.

Ultimele studii sugerează (fără să dovedească), că într-o mai mică măsură suntem și noi protejați de posibilii contacți infestați prin purtarea măștii. Este necesară atingerea unei anumite încărcături virale care să scape răspunsului imun înăscut, pentru ca virusul să se poată intra în celule. Chiar și în condițiile în care masca chirurgicală oferă o reducere de doar 90% a încărcăturii virale, poate fi suficient pentru a preveni infecția. Este important să purtăm masca inclusiv peste nas pentru că în cazul COVID-19 epiteliul mucoasei nazale are foarte mulți receptori virali; structurile pe care le folosește virusul pentru a pătrunde în celule și a se reproduce. Chiar dacă nu este o măsură perfectă, folosită împreună cu celelalte măsuri cunoscute, masca va fi un plus pentru prevenția răspândirii COVID-19 în rândul populației.

Este foarte important să înțelegem că masca chirurgicală sau măștile home made NU NE PROTEJEAZĂ DE COVID19! Toate celelalte reguli de distanțare socială și igienă trebuiesc respectate la fel de strict ca și până acum, doar în aceste condiții purtarea măștilor va reprezenta un plus. MĂȘTILE OBIȘNUITE NU SUNT UN FILTRU EFICIENT DE AER (precum sunt măștile FFP3 sau N95), ele reprezintă doar o barieră fizică pentru microparticulele purtătoare de virus eliminate prin vorbire/tuse/strănut. Astfel purtarea măștilor devine o măsură eficientă prin SCĂDEREA RATEI DE TRANSMISIE a virusului în condițiile în care este purtată de întreaga populație, NU PRIN PREVENIREA INFECTĂRII CELUI CARE O POARTĂ.

Trebuie să rămânem la fel de vigilenți în respectarea distanțării sociale ca și până acum. #poartăomască Și o eșarfă obișnuită își face datoria!

Dr. Pompiliu Barbu.

Alte sfaturi utile cu privire la preventia infectarii cu COVID19, scrise pana acum:

5 comentarii la „Dr. Pompiliu Barbu: de ce este bine sa purtam masca de protectie COVID19, clarificari”

 1. Tovare Capitan!…Permiteti sa iau cuvintul!…Sint soldat razvatree,iubitor de Pora,Cartarescu!…Daca mai pot posta din putul prostiei mele va sint recunoscator!… smile hi

  Răspunde
 2. Dragă domnule M,

  Respect foarte mult activitatea dumneavoastră. Știu că este mult mai dificil de produs în domeniul presei libere și cu principii; știu că mass media a programat oamenii să citească doar știri de tip senzațional și că mesajele temperate și de bun simț rămân puțin auzite și obscure. Faptul că ați ales calea grea a independenței spune multe.

  De mai bine de un an am în lucru două cărți pe care le dezvolt în paralel: ,,Sănătate pe bune”- o carte medicală despre principiile unei vieți sănătoase, foarte clară și bazată strict pe lucruri științifice și ,,Manifest pentru virtute”- o carte subiectivă, în care expun niște principii de viață morală. Prima carte îmi propun să o lansez cel târziu în Septembrie 2021 și a doua cel târziu în Martie 2022 (cu toate că sunt niște cărți relativ scurte durează mult să culeg și să organizez toate ideile în mod coerent).

  Acesta reprezintă în parte și motivul pentru care am început de curând să mă expun public; pentru a forma o minimă identitate publică înainte de a lansa aceste două cărți. În următorul an îmi propun să postez informații medicale de interes general și să studiez responsivitatea publicului.

  Cred în informare clară fără ,,manipulare spre binele maselor”, cred în medicina de prevenție, cred în seriozitate și în moralitate ca principii de viață; tot ce voi publica va ține cont de toate acestea.

  Fac aceste precizări pentru a vă oferi contextul clar a ceea ce fac în spațiul public. Aveți acordul meu să folosiți pentru blog orice considerați util din postările publice de pe facebook, twitter sau youtube.

  Vă rog să imi scrieți unde informațiile sunt neclare sau merită precizări adiționale, acest feedback din partea unui om cu experiență în presă îmi va fi foarte util, iar eu o să revin negreșit cu informații în plus sau corecturi după caz.

  Numai bine!

  Răspunde
  • Va multumesc domnule doctor! Nu e usoara misiunea asta de independent si mai ales e total neprofitabila atat in presa si nici in rest, dar as vrea sa va felicit la randul meu pentru curajul de a va expune public si sa abordati subiecte care pana sunt TABU, nimeni din sistemul de sanatate neavand foarte mult curaj sa faca asta! Pe aici un bun amic si comentator va avertiza sa aveti grija cu ca s’ar putea sa deranjati idiotii cu mintea dumnevoastra deschisa si sa va puna vreo eticheta de bolsevic, dar banuiesc ca odata asumat acest drum, ati luat in calcul si toate mizeriile de care ati putea avea parte!
   Va multumesc pentru ca mi’ati permis sa preiau informatiile de la dumnevoastra si de asemenea, daca va pot ajuta cu ceva in ce priveste studiul dumnevoastra sau orice altceva, o fac cu cea mai mare placere si o spun asta aici, in mod public!

   Mult succes domnule doctor, o sa facem tot ce se poate sa iasa o treaba buna, am pe aici cativa oameni adunati cu mintea la ei, sunt convins ca se vor implica si ei in cazul in care vor considera necesar! Doamne ajuta si multa sanatate! smile

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura