Preluarea Twitter de catre Elon Musk si „eliberarea” acestuia continua sa creeze numeroase reactii, cea mai recenta dintre ele aducandu’l in fata unui conflict direct cu Apple dupa ce i’a acuzat direct ca prin suspendarea reclamelor de pe Twitter, Apple nu dovedeste decat ca uraste libertatea de exprimare care a devenit si noua politica a Twitter de la preluarea de catre Musk. Un al motiv pentru de suparare al celor de la Apple a fost anuntul lui Musk ca daca va fi fortat de situatia va lansa un smartphone alternativ despre care exista zvonuri de cel putin un an, (Tesla Pi Phone), fara a oferi mai multe detalii in acest sens, lansare care ar urma sa fie un raspuns un direct la amenintarile ca aplicatia Twitter ar putea sa fie eliminata din GooglePlay si AppStore.
Twitter renunta la politica de cenzura a informatiilor despre COVID19
O alta lovitura grea data de Elon Musk cenzurii sistemului este anuntul conform careia asa zisele „măsuri împotriva dezinformării privind pandemia de Covid-19” aplicate discretionar de fostele echipe de moderare ale Twitter din 2020 pana la concedierea lor, au fost eliminate dupa ce s’a ajuns la concluzia ca aceste masuri discretionare au tintit exclusiv in tabara celor care vehiculau informatii alternative la varianta oficiala, fapt ce a dus la eliminarea abuziva de pe platforma a peste 100.000 de postari si a peste 11.000 de conturi care au fost suspendate in urma acestei cenzurii impuse, care a afectat grav libertatea de opinie, motiv pentru care conturile suspendate care nu au incalcat legea si nici nu sunt suspecte de SPAM, au fost reactivate dupa un poll in care au votat favorabil acestei decizii peste 3 milioane de utilizatori Twitter .
Opinie personala
In contrast cu decizia unor promotori de a isi retrage temporar publicitatea pe Twitter dupa preluarea acestuia de catre Elon Musk si aplicarea noilor politici de libertate a opiniei, numarul de utilizatori a crescut exponential, Twitter inregistrand un numar de utilizatori activi zilnici monetizabili la valoarea de 229 de milioane, in crestere cu 15,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In SUA, numarul utilizatorilor a crescut cu 6,4% fata de acelasi perioada a anului precedent, respectiv cu 39,6 milioane de utilizatori noi. La nivel international, numarul utilizatorilor zilnici a ajuns la 189,4 milioane, in crestere cu 18,1% fata de anul precedent. Avand in vedere aceste cresteri raportate de Twitter dupa preluarea de catre Elon Musk, este fireasca ingrijorarea gigantilor din BigTech, care in comparatie cu Twitter au inregistrat pierderi uriase in 2022, Elon Musk profilandu’se ca un adversar puternic in viitorul apropiat, lansarea unui telefon Tesla despre care s’a tot vorbit in ultima perioada, putand reprezenta un cutremur in industrie, Elon Musk find singurul capabil sa produca o alternativa interesanta si viabila la monopolul detinut de Apple si Google pe aceasta piata, un sondaj de opinie relevand faptul ca in cazul aparitiei unui asemenea telefon, majoritatea utilizatorilor de Iphone care acceseaza Twitter, ar trece la un telefon Tesla care sa respecte confidentialitatea si securitatea utilizatorului.
Am avut un cont pe facebook acum cativa ani, pana cand am fost blocat pentru ca mi-am exprimat si eu cu parerea despre 10 august si am fost blocat pentru 30 de zile fara explicatii. De atunci am renuntat definitiv si nu simt ca am pierdut ceva. Pe twitter nu am intrat niciodata dar poate ca imi fac candva un cont la oha ca sa citesc ce mai scrii si pe acolo. Ar fi imbucurator sa existe un loc al libertatii la expresie, dar nu stiu daca sistemul va permite multa vreme acest lucru pentru ca asta e cea mai mare spaima a dictaturilor iar toate semnele sunt ca acolo ne indreptam. O alternativa la ce telefoane exista ar fi interesanta pentru ca niciun monopol nu e bun si acum cam asta avem.
Greu de crezut ca un Tesla phone ar avea mare succes, dar asa s-a spus si despre Iphone cand venea pe o piata dominata autoritar de Nokia, Motorola, Ericsson, branduri ce azi sunt mai mult simbolice. Depinde cu ce ar veni, probabil ca garantarea intimitatii utilizatorilor ar fi un mare avantaj mai ales ca in ultima perioada apar tot mai multe brese de securitate ale telefoanelor si aplicatiilor actuale, plus intruziunea producatorilor. Pana acum tot respectul pentru Musk si faptul ca se tine de cuvant cu privire la liberalizarea dreptului la opinie pe Twitter!
Wow, ce bucurie, n-o sa ne mai spioneze Goagal sau Applea, acum ne va spiona Musk, adica aia care-l papuseaza si p-asta, ca doar nu crede cineva ca baietu’ si-a facut cascavalu’ ca era el mai ciumec decat restu’. Traiasca si infloreasca NSA, ca are sociologi de cea mai tare clasa. Bine, la ei in batatura. Nu in China si nu la „orci”, ca acolo nu tine smenu’. Hai, va pupa tetea!
PS Pentru naivi: toate SO (MS. Apple, Linux chit ca asta e kernel da’ nu conteaza) au backdoor la serviciile amuricane. C-asa-i in tenis, toarasi!