Festivalul Medieval al Cetati Transilvane SIBIU, editia a XI-a

Cand toata Romania se dadea de ceasul mortii cu nunta lui Borcea zis Shakira din Carpati (anul viitor probabil uitandu’se la divort) eu am ales sa ma bucur de arta si cultura acolo unde ii este capitala! Inainte de a incepe sa va povestesc in cuvinte si imaginii ce am vazut/trait/gustat/respirat acolo, vreau sa va spun ca am simtit din nou Sibiul, ca un loc ce nu face parte din Romania pe care o vad in fiecare zi in jurul meu sau imi este infatisata de televiziuni si ziare. A fost este si sper sa ramana, ca o oaza de verdeata culturala, intr’o mare de mizerie si nonvalori a caror promovare agresiva a ajuns sa ma sufoce. Ii multumesc lui Dumnezeu pentru ca exista acel loc in tara asta si le multumesc sibienilor ca dincolo de mizeria promovata, ei au ales sa faca altceva, sa inlature chiciul si promovarea lui, iar in locul acestuia sa aleaga cultura si frumusetea artelor.
Un astfel de eveniment s’a desfasurat in zilele ce au trecut, la care multumita lui Dumnezeu am putut sa fiu si eu martor, pentru a ii da hrana sufletului, flamand de evolutie prin arta. 3 zile la rand, strazile si Piata Mare din Sibiu, au fost luate cu asalt de cavaleri si domnite; trupe de teatru; formatii de muzica medievala si multe alte lucuri frumoase dincolo de chici. Poate ca asta am apreciat cel mai mult, dincolo de spectacolele in aer liber, dincolo de costume, dincolo de iarmarocul medieval sau alte manifestari ce au pastrat aceiasi tematica. Printr’o minune, au reusit sibienii, sa imbine armonios, aerul timpurilor demult apuse cu modernismul, exprimand asta prin arte, un exemplu aveti mai jos, in care, Trupa de teatru stradal din Sibiu, a sustinut o mica reprezentatie a unei vechi povesti medievale, intr’o prezentare moderna a „Sarutului Mortii” …

Cavalerul Hartmann impreuna cu strajerii si domnitele din cetatea Bistritei au sustinut o demonstratie de dans, bune maniere cavaleresti si bineinteles lupte de cavaleri …

… Precum si alte momente artistice ce au bucurat privitorii de toate varstele.

Evident ca toate terasele au fost pline in aceste zile de festival, de apreciat faptul ca s’a pastrat acelasi aer de civilizatie si aici, ocupantii lor bucurandu’se de un suc, o bere rece sau un meniu medieval, cu bun simt si respect pentru eveniment si cei ce participau la el!

Am trait clipe de mare bucurie aici, reusind sa ma deconectez complet de la cotidianul ce erau in afara zidurilor acestei cetati si mi’a prins extraordinar de bine, mai ales dupa o perioada aglomerata!

Nu pot sa inchei, inainte de a ii felicita pe organizatori si a le multumii gazdelor din Sibiu! Sa le dea Dumnezeu sanatate oamenilor de acolo si sa pastreze in continuare acel loc ca o oaza de verdeata a mintii si sufletului!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura