Isteria coronavirus cuprinde Romania. Ce va recomanda specialistii

De vreo doua luni o tine langa isteria #coronavirus, mass media si social media contribuind masiv la promovarea acestui flagel mai ceva decat pe cale naturala. Cata vreme a fost pe la chinezi numai, a mai fost cum a mai fost, dar de cand a inceput sa apara si prin Europa, isteria asta urca de la o zi la alta, prin Romania deja fiind panica ca vine mult asteptata diaspora din Italia, cu coronavirus cu tot, dupa ce pe acolo au aparut focare de infectie in zonele locuite de mari comunitati de romani.

Si uite asa, am ajuns la situatii ridicole, in care panica a ajuns sa tina avioane pe aeroport sau sa fie asteptate cu mascatii, nu mai dechizi vreun televizor sau ziar sa nu ai parte de macar un titlu pe tema asta care sa sadeasca si mai mult panica ce intr’un final, Doamne fereste, o sa fie si principala cauza a raspandirii acestui virus, cum a fost ciuma neagra prin evul mediu de cate se pare ca nu suntem departe ca nivel de informare, diferenta fiind ca acum traim in unul digitalizat ce teoretic ar trebui sa insemne mai multa informare. wacko

Degeaba se chinuie sa explice specialistii de buna credinta care e treaba cu #coronavirus asta, cum te poti feri sa nu te infectezi daca respecti niste reguli simple de igiena  si ca defapt nu e dracul atat de negru pe cat pare pentru ca 90% din cei infectati se vindeca de la sine sau cu ceva tratament simptomatic, ca n’au cum sa faca fata cohoardelor de „specialisti” de prin studiourile de televiziuni si bulelor de pe internet unde se dau toti cu parerea, desi multi habar nu au despre ce dracu e vorba, desi o banala masura cum a fi utilizarea unei masti chirugicale pe care le puteti comanda chiar si ⇒de pe Emag, poate sa va ofere un oarecare grad de protectie.

Pentru buna informare si inainte sa va ia panica de cap, iaca ce zic si ce va recomanda specialistii de la Institutul National de Sanatate Publica:

Ce sunt coronavirusurile?
Coronavirusurile fac parte dintr-o familie de virusuri care determină infecţii la om şi animale, inclusiv la păsări şi mamifere cum ar fi cămilele, câinii, liliecii. Coronavirusurile pot determina zoonoze, boli care se transmit de la animal la om.
Aceste virusuri pot determina la om de la o răceală comună, la unele mai severe și chiar boli respiratorii fatale, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).
Ce este 2019 n-CoV?
Este un coronavirus nou, identificat pentru prima oară în decembrie 2019 într-un focar de pneumonie din China (Orasul Wuhan, provincia Hubei), care nu a fost identificat anterior la om. Face parte din familia Coronaviridae, din aceeaşi familie făcând parte şi virusurile care determină Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) și Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și pare să aibă caracteristici epidemiologice similare acestora.
Care este sursa acestui focar epidemic?
Epidemia din Wuhan a fost iniţial legată de o piață mare de fructe de mare și animale, sugerând o posibilă cauză zoonotică. Cercetarea cauzelor epidemiei este în derulare.
Cum se transmite?
Se presupune că transmiterea este similară cu cea a MERS-CoV şi SARS, pe cale respiratorie, prin picaturi de secreţie, produse când o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Transmiterea este posibilă şi când are loc contactul direct cu fluidele (sânge, materii fecale, urină, salivă, spermă) de la o persoană infectată. Este considerată şi transmiterea de la animale la om prin contactul cu animale bolnave sau cu produse de la acestea, de aceea se recomandă evitarea contactului cu animale bolnave şi aplicarea măsurilor generale legate de manipularea animalelor şi produselor de la acestea, prepararea alimentelor.
Se transmite de la om la om?
Da, autoritățile din China au confirmat transmiterea de la om la om a noului coronavirus, inclusiv la personalul medical care a îngrijit bolnavi.
Care este perioada de incubaţie?
De la infectare până la apariţia semnelor şi simptomelor este o perioadă de 2-14 zile, în medie 7 zile.
Care sunt simptomele?
Infecțiile umane cu coronavirusurile comune sunt mai mult asimptomatice sau cu simptome clinice medii, semănând cu o răceală comună (tuse, febră, nas înfundat, etc.), însa au fost observate infecții severe și chiar fatale. Aceste virusuri sunt capabile să cauzeze la om infecții ale tractului respirator inferior, inclusiv pneumonii.
Simptomele pentru infecţia cu 2019-nCoV observate până acum au fost: febră, tuse, dificultate în respiraţie (dispnee).
Care sunt opțiunile de tratament?
Nu există un tratament specific (antiviral), de aceea se tratează simptomatic, în funcție de starea pacientului. Tratamentul de susținere (de exemplu oxigenoterapie, administrarea de lichide și tratament empiric) pentru persoanele infectate, poate fi foarte eficace.
Exista vaccin?
Deocamdată nu există un vaccin împotriva coronavirusurilor.
Cine este la risc pentru infectia cu 2019 n-CoV?
Persoanele care trăiesc sau cele care călătoresc in zonele afectate de 2019 n-CoV, persoanele care au contact cu persoanele infectate inclusiv personalul medical.
Recomandări generale pentru protejarea sănătății
În vederea reducerii expunerii și a transmiterii virusurilor cu transmitere respiratorie includ igiena mâinilor și igiena respiratorie, precum și practici pentru o alimentați sigură:
– Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, sau cu soluții pe bază de alcool;
– Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini; – Evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră;
– Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i medicului dacă ați călătorit recent;
Recomandări pentru călătorii din Regiunea Europeană
OMS nu recomandă restricții pentru călătorii sau comerț. Se recomandă călătorilor spre zonele afectate (în prezent China- Wuhan, provincia Hubei ):
– evitarea contactului apropiat cu persoane care suferă de infecții respiratorii acute și cu animale (vii sau moarte) sălbatice sau domestice;
–  spălarea frecventă a mâinilor, în special după contact direct cu persoanele bolnave sau cu obiectele acestora;
– acoperirea nasului și a gurii în timpul tusei și a strănutului, cu un șervețel sau cu pliul cotului, și contactarea medicului sau a autorităților naționale de sănătate în caz de simptome de infecție respiratorie acută.
– evitarea contactului direct și neprotejat cu animale vii și cu suprafețele aflate în contact cu animalele atunci când mergeți la piețele cu animale vii aflate în zonele în care au fost înregistrate cazuri de coronavirus nou;
– evitarea consumului de produse animale crude sau gătite foarte puțin. Carnea crudă, laptele crud (nefiert) și organele crude trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea cu alimentele gătite.
Pentru călătorii care se întorc din China – Wuhan provincia Hubei şi care prezintă semne clinice, de boală se recomanda :
– să se prezinte la cabinetul medical al aeroportului și sa menționeze istoricul de călătorie , dacă prezintă semne clinice de boală la sosirea pe aeroport,
– să sune la 112 şi să se prezinte imediat la Spitalul/Secţia de Boli Infecţioase dacă prezintă semne clinice de boală într-un interval de 14 zile de la  revenirea în țară. Pentru a preveni transmiterea infecţiei persoanelor din jur, acestia trebuie să-şi acopere nasul şi gura cu o mască de protecţie.
Sfaturi privind utilizarea măștilor în comunitate, în timpul îngrijirii la domiciliu și în spitale în contextul situației actuale de circulație a noului coronavirus (2019-nCoV)
Purtarea ⇒măștii chirurgicale este una dintre măsurile de prevenire și limitare pentru răspândirea anumitor boli respiratorii, inclusiv cea determinată de noul coronavirus. Cu toate acestea, doar utilizarea unei măști nu este suficientă pentru a asigura un nivel adecvat de protecție și ar trebui adoptate și alte măsuri la fel de relevante. Folosirea măștii trebuie combinată cu igiena adecvată a mâinilor și cu alte măsuri de prevenire și control a transmiterii noului coronavirus de la om la om.
Purtarea măștii, atunci când nu este indicată, poate provoca costuri inutile, încărcarea achizițiilor și poate crea un fals sentiment de securitate care poate duce la neglijarea altor măsuri esențiale, cum ar fi practicile de igienă a mâinilor. Mai mult decât atât, utilizarea incorectă a unei măști poate afecta eficacitatea acesteia în reducerea riscului de transmitere.
În comunitate
Persoanele fără simptome respiratorii ar trebui:
 • să evite aglomerațiile și să evite frecventarea spațiilor închise aglomerate (de ex. supermarketuri, mall-uri);  să mențină o distanță de cel puțin 1 metru față de orice persoană cu simptome respiratorii  (de ex. tuse, strănut);
 • să-și spele frecvent  mâinile, folosind apă și săpun atunci când mâinile sunt vizibil murdare sau antiseptic pe bază de alcool dacă mâinile nu sunt vizibil murdare;
 • să utilizeze tehnica de a tuși sau a strănuta în interiorul cotului flectat sau să-și acoperă nasul și gura în timpul tusei și strănutului cu un șervetel de unică folosință, urmată de aruncarea acestuia după utilizare și spălarea IMEDIATĂ a mainilor cu apă și săpun;
 • să se abțină de la atingerea gurii, nasului și ochilor;
 • să respecte regulile privind modul de purtare, îndepărtare și eliminare a măștilor asociate cu o igienă corectă a mâinilor după îndepărtare.
Persoanele cu simptome respiratorii trebuie să respecte indicațiile de mai sus și următoarele:
 • să poarte o mască dacă prezintă febră, tuse și respirație dificilă și să solicite consult medical la medicul de familie, cât mai curând posibil;
 • să urmeze sfaturile de mai jos cu privire la gestionarea adecvată a măștilor
Reguli de utilizare a măștilor:
Utilizarea și eliminarea corespunzătoare a măștii reprezintă una din măsurile eficiente pentru a limita transmiterea noului coronavirus
– în timpul utilizării, trebuie să evitați atingerea măștii;
–  să îndepărtați masca folosind tehnica adecvată (nu atingeți partea din față, ci îndepărtați snururile din spate), acțiune urmată de spălarea IMEDIATĂ a mâinilor cu apă și săpun;
– să nu reutilizați măștile de unică folosință.
– Măștile cu pânză (de ex. bumbac sau tifon) nu sunt recomandate în nicio situație
În spitale, persoanele cu simptome respiratorii trebuie:
 • să poarte mască în timp ce se află în zonele de așteptare/ triaj sau în timpul transportului în spital;
 • să poarte mască atunci când stau în zonele de așteptare dedicate cazurilor suspectate sau confirmate;
 • Atunci când sunt izolate în încăperi individuale, în lipsa altor persoane, acestea pot să nu poarte mască, dar trebuie să-și  acopere gura și nasul cu șervețele de unică folosință atunci când tușesc sau strânută, pe care le aruncă IMEDIAT după utilizare și se spală pe mâini cu apă și săpun.
Personalul medical trebuie:
 • să poarte mască atunci când intră într-o cameră în care sunt internați pacienții suspectați sau confirmați cu infecție cu noul coronavirus (2019-nCoV) și în orice situație în care îngrijesc un pacient suspect sau confirmat;
 • să utilizeze o mască de protecție respiratorie ( N95 certificat NIOSH, EU FFP2 sau echivalent), atunci când efectuează proceduri ce pot genera aerosoli (de ex. intubația traheală, ventilație noninvazivă, traheotomie, resuscitare cardiopulmonară, ventilație manuală înainte de intubație și bronhoscopie).

Asadar, inainte sa va ia panica de cap si sa cadeti in capcana „senzationalului” sau sa ajungeti sa muriti de la excesul de dezinfectante si alte aberatii, puneti mana si va informati macar putin mai mult decat ce cititi in titluri ca nici nu va strica si nici nu doare, ba dimpotriva! cool

Ca ramasag acum la final, am eu asa o vaga banuiala ca prima victima a #Coronavius #nCoV19 din Romania va fi Raed Arafat. Pornim pariurile? pardon 

In rest, sa stati linistiti, Sica Mandolina ne’a asigurat ca totul e in regula, Romania este complet pregatita sa faca fata unei epidemii pentru care s’au pus la dispozitie in cantitati suficiente de tuica fiarta, ciorapi cu otet, descantece si afuriseli, coliva …

16 comentarii la „Isteria coronavirus cuprinde Romania. Ce va recomanda specialistii”

 1. Dacă incubează pe la noi, va fi apocalipsa, tovarăși .. nu avem nici statul autoritar chinez, nici disciplina occidentală .. după ciuma numită Iohannis și dreapta, diaspora ne procopsește și cu pandemie de gripă.. deh, am fost ocoliți de cutremurul ăla mare, dar nu putem fenta chiar toate nenorocirile. Nu e vorba de câți vor mierli, deși procentul pentru peste 60 de ani e urât de tot, dar hai sa vedem cum e când un milion de români vor da navală la UPU, când vor fi reguli să nu ieși din casă nici cu trotineta electrică .. noroc că vine încălzirea globală să ucidă virusul ..

  Răspunde
  • Prietene Cola, sincer … Dumnezeu fereasca sa bubuie si la noi ca or sa moara mai multi de prostie decat de virusul pacii … care vorba ta, cu ceva noroc il omoara incalzirea globala, dar dezastrul idiocratic de pe la noi, nici macar aia!

   Răspunde
   • În aceste condiții eu mă tem pentru grete. Eu în locul lor aș merge la școală sau, mă rog, după caz, că nu știu cât de bine mai prind acum discursurile și lupta împotriva încălzirii globale. Să nu îi bată vreo selecție naturală, zic, pardon, coronagripa.
    Eu am spus că treaba asta nu- i lovește doar pe chinezi. Nebănuite ar putea fi căile… laugh

    Răspunde
    • Pai cica Greta si’a gasit nasa intre timp … n’am stat sa urmaresc, dar s’a mai prins o nemtoaica d’aia mica de faptul ca pot sa iasa niste bani frumosi din asta . laugh

     Răspunde
     • Prea târziu, prea ca la țară. A dat corona peste ele. Acuma mapamondul își pune toate speranțele în încălzirea globală. laugh Tu de ce crezi că Firea a renunțat la taxe? E moldoveancă, a făcut rapid un pas în fața lui pas…cu…..pas…..de sibiu și speculează oportunitatea politică . Vizionară sau ce? laugh

 2. OMS ar spune că nu se transmite de la animale acest coronavirus.
  V- ați făcut provizii? laugh
  Completez eu subiectul cu recomandări de filme de sezon gripal numa’ bune de vizonat în carantină: I am legend, World War Z, Los ultimos dias, Carriers, The walking dead, Fear of the walking dead – mai puneți și voi niște titluri, poate ceva cu conspirații. laugh
  Mi- e milă de Cărtianu. Grigoare Cărtianu. Apă și săpun? Spălare frecventă a mâinilor???

  Răspunde
  • Sa inteleg ca ti’ai facut si lista de filme pentru vizionat in vreun doom’s day bunker? laugh

   Ma, cum sa zic … selectia asta naturala facuta de apa si sapun lipsa, cum ar fi si cazul lui CaCartianu … nu stiu daca e un lucru chiar atat de rau?! shock sorry

   Răspunde
   • Ești neserios, tovarășe, ești neserios și lipsit de empatie, mai ales vizavi de bietul Cărti. Vrei să moară de plictiseală corporatiștii cu adn- ul bușit de Dragnea? Nu scrie la recomandări să se evite zonele aglomerate? În Poiană nu au voie, la proteste nici atâta, dezvoltare personală, spirale și mindfulness prin campusuri, nț…cum vrei să supraviețuiască ei neculturalizați până la Neversea și Untold?

    Răspunde
    • Imi fac autocritica tovarasa si recunosc ca de multe ori sunt neserios si empatic … niste naravuri ale mele la care tot lucrez sa le corijez, dar e greu sa mai inveti calul batran la ham. laugh
     Ai perfecta dreptate in rest … firar mama lui sa fie de coronavirus cate probleme poate sa faca …

     Răspunde
     • Lasă, tovarășe. Nu fii prea aspru cu tine. Tu ai acoperit zona medicală, eu m- am ocupat de zona de ” entertainment ” a tefeliștilor. wink Poate ar fi bune și niște titluri de cărți, că de acum până la vară gata cu Cărtureștii! laugh ( mvai, Lichi! ce opinie politică și- ar lua în plină mutră! ) Stephen King e numa bun de zen la vremuri de pandemie. ( diablo )

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura