Lectia de istorie – Gorunul lui Horea

In localitatea hunedoreana, Tebea se afla unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru toti cei cu suflet de roman. Pe langa faptul ca aici se afla mormantul lui Avram Iancu, acest loc este mai cunoscut pentru Gorunul lui Horea, vechi de aproape 400 de ani.

Importanta istorica:

Sub acest copac, în anul 1784, Horea i-a chemat la luptă pe moții adunați, îndemnându-i la răscoală. În apropierea gorunului (aflat în cimitirul satului), la circa 30 metri mai la nord, este îngropat Avram Iancu (decedat la 13 septembrie 1872).

Avram Iancu (portret de Barbu Iscovescu)

Pentru a fi protejat de distrugerea prin uscare și putrefacție, în anul 1924 a fost legat cu cercuri de oțel și cimentat în interior. Pentru a permite dezvoltarea coroanei, trunchiul arborelui a fost retezat la înălțimea de 9 metri, de unde s-a dezvoltat o creangă laterală.

Coroana gorunului a fost doborâtă la puternica furtună care s-a abătut asupra regiunii în iulie 2005.

Alți goruni plantați la Țebea

În decursul timpului, în semn de recunoștință pentru eroii moților și ai neamului românesc, au mai plantat goruni în Cimitirul Eroilor de la Țebea conducători ai națiunii cum ar fi Regele Ferdinand I și Regina Maria. În anul 1966, prezent la Țebea, Nicolae Ceaușescu a dorit să planteze și el un gorun la căpătâiul mormântului lui Avram Iancu, dar acesta nu a prins rădăcini. Ca să nu se afle acest lucru, lucrătorii silvici au plantat în mare secret un alt puiet, care a avut aceeași soartă și abia al treilea puiet s-a prins în pământ. Acest puiet a avut o soartă tragică, el fiind smuls din pământ, dus în fața fostului Consiliu Popular, tăiat și dat pe foc în decembrie 1989 de către localnicii revoltați din Brad, oraș situat la mai puțin de 10 kilometri de Țebea.

În septembrie 2005, președintele Traian Băsescu a plantat un puiet de gorun la aproximativ 5 metri de sarcofagul de ciment care proteja vechiul gorun al lui Horea și la 15 metri de locul în care este înmormântat Avram Iancu.
Sursa:wikipedia.org

Asadar, daca aveti drum in judetul Hunedoara, nu ratati acest obiectiv daca va gasiti cateva minute din timpul vostru sa le acordati istoriei acestui neam. Luati si copii cu voi, acolo o sa gasiti la intrare o doamna dornica sa va impartaseasca cu lux de amanunte toate detaliile istorice legate de acel loc si sunt destule. Ii multumesc pe aceasta cale, pentru ca nu s’a limitat doar sa ne taxeze la intrare in acest adevarat templu al motilor.

Locatie:

Loc. Tebea, Jud. Huneodara, Romania

Pret intrare: 3 lei pentru adulti, elevi 1 leu

8 comentarii la „Lectia de istorie – Gorunul lui Horea”

  1. Am vizitat de curand acest obiectiv de la Tebea si am fost profund marcat de valoarea istorica a acestor locuri.
    Dar se vad urmele omului contemporan.Ramasitele gorunului lui Horia nu sunt inscriptionate (un vizitator doar poate presupune care este) si nu este protejat.Chiar in momentul cand il vizitam erau 2 copii catarati pe bucata de gorun ramasa.Femeia care e platita sa se ingrijeasca de aceste monumente motaia in casuta de la intrare.Rusine ar zice eroii nostri.Si noi la fel.Poate se sesizeaza bugetarii nostri de la Consiliul Judetean platiti sa apere istoria si demnitatea acestui neam.Dar poate motaie si ei printr-un birou.
    O sa scuturam gorunul lui Avram Iancu sa vada pentru cine a luptat

    Răspunde
  2. Domnule Toma I.

    Cu noi doamna de acolo a fost extrem de amabila, ne’a tinut chiar o mica lectie de istorie. Probabil ca nu vorbim de aceiasi persoana si este mare pacat!

    Iti multumesc pentru acest post care ma face sa fiu mandru si in acelasi timp sa nu ma simt singur ca roman care isi aduce aminte de istorie pentru a nu uita viitorul!

    Toate cele bune si Doamne ocroteste’i pe romani! 😉

    Răspunde
  3. Am trecut de curand pe la Tebea si am vizitat din nou locurile pe unde a poposit Horia, Avram Iancu, Regina Maria sau Regele Ferdinand.Locul arata mult mai ingrijit si m-am bucurat. Dar ca orice treaba facuta de bugetarii nostri contemporani, facuta pa jumatate. Gorunul lui Horia este imprejmuit dar nu are nici o placa memoriala care sa zica ceva in memoria lui. Probabil ca atunci cand apare placa ,o sa dispara protectia cu lant! O tara cu conducatori de toata jena.

    Răspunde
  4. Domnule Toma,

    Eu am renuntat de multa vreme sa cred ca vreodata pe pamanturile astea lucrurile vor fi facute de la cap la coada si de aceia ma multumesc cand vad ca totusi se mai face cate ceva macar.

    Răspunde
  5. Nu e bine sa renuntam.Trebuie sa ne luptam cu mentalitatea gresita a unor bugetari corupti si incapabili si sa-i inlocuim cu generatia noua, scolita pe drept, dar care mai are inca dragostea de pamantul si traditiile romanesti.
    Sa vedem ce se mai intampla si cu gorunul lui Horea……

    Răspunde
  6. Lupta noastra este inutila atata vreme cat nu facem si noi ceva. Eu am incercat … macar in paginile acestui blog fie sa promovez fie ca macar sa trag un semnal de alarma si ma bucur ca nu sunt singur chiar daca dupa cate se observa implicarea a venit doar din partea unui singur om … desi multi altii au citit si citesc acest articol. Sa speram ca generatiile viitoare vor fi ceva mai responsabile cu mostenirea si indentitatea lor … dincolo de ce vor altii sa le „vanda” pe cativa arginti!

    O zi buna sa ai domnule Toma si multumesc pentru implicare! Te astept in continuare pe paginile acestui blog aici sau la alte articole! 😉

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura