Lumea vazuta de pe varful petrolului
Sunt un mare amator de carti si documentare despre varful petrolului. Si nu numai.
La noi in tarisoara discutam de petrol si gaze doar in coordonate gen Rusia, Pungesti, Marea Neagra … Si cam atat …
In lume discutiile merg ceva mai departe, inclusive despre ce s-ar intampla daca vom epuiza aceste resurse energetice, in special petrolul, mai exact daca am ajunge in fapt in acel punct in care ar fi nesustenabil sa le exploatam si folosi.
De ce este petrolul important? Hai sa va dau un singur exemplu: este cea mai concentrata, cea mai usor de transportat, de prelucrat si de folosit forma de energie mecanica de transformat ulterior in lucru util existent pe Pamant. Nimic nu il egaleaza, nimic nu il poate substitui eficient, inclusive din punctul de vedere al costuri de productie si exploatare.
Aici este marea buba a lumii de azi. Resursele ieftine se cam termina. Darul gratis care continua sa fie gratis s-a terminat. Economistii numesc asta parabola fructelor din copac.(low hanging fruit tree). Le-am cules pe cele de jos, cele mai suculente si usor de obtinut si acum trebuie sa luam scara, sa ajungem la fructe mici si care ne strepezesc dintii.
Bineinteles o gramada de idioti cred ca va aparea vreo inventie miraculoasa. Gen aia din Silicon Valley, care i-au spus unui reputat profesor in domeniu, ca daca nu vom mai avea resurse naturale, vom baga in prize tehnologia viitorului; evident, nataraii lu’peste de la Google, nu realizau ca lipsa resurselor energetice ar face TOATA TEHNOLOGIA un morman de plasticuri si circuite inutilizabile.
Altii cred ca in tot felul de teorii, de departe cea mai tampita fiind the abiotic origin of oil. Va las placerea de a citi si a rade….
Evident, dezbaterea despre peak oil este mai acerba azi cand pare, datorita pretuirlor scazute ale resurselor, ca vom evita acest varf. Cauzele scaderii sunt insa destul de clare si nu vom evita inevitabilul.
Economia mondiala este insa o retea imensa si are nevoie de o crestere continua pentru a supravietiu, ceea ce logic este imposibil, deoarece traim intr-o LUME FINITA.
Exista si oameni care gandesc, cum este Richard HEINBERG, dar ei din pacate sunt vocile din pustiu, pentru ca noi restul preferam sa fim struti cu capul in nisip.
Traim pe varful petrolului. Suntem la acel punct cand avem nevoie de mai multe resurse ca oricand pentru a exista. Si nimeni nu prea face nimic.
Personal, eu cred ca vom ajunge mai repede decat cred multi la un punct de RUPTURA.
Ganditi-va doar:
– in 1950 raportul era de un baril de petrol investit, 100 scosi; azi suntem in raport de 1 la 10; Cand vom ajunge la 1 la 1?
Si azi ma urmareste o replica din celebrul film ET: Is in your nature to self distruct.
E vizibil că ochiul liber că ne îngropăm singuri. Dacă nu ne adaptăm mai repede la noile surse de energie, atunci cu siguranță că-n vreo 50 de ani o să ajungem să ne împușcăm pentru un litru de benzină. Vrem motoare cu capacitate cilindrică tot mai mare, dar nu ne gândim o clipă că accelerăm consumul de resurse tocmai când acestea se află pe ultima sută de metri a existenței.
Acum eu nu vreau să par un adept al teoriei conspirației, dar ca să ne adaptăm la noile surse de energie, trebuie să-și dea acordul tot ăia care se află la vârful petrolului. Sunt atât proiecte pe care ei le-au distrus încă din fază incipientă, din laborator, ca să elimine orice urmă de concurență. Până ei nu se vor opri să pună la colț orice altă resursă alternativă de energie, până atunci, acestea ni vor părea de domeniul SF-ului și lumea nu se va îngrămădi să le folosească.
Marea belea este ca trebile alea alternative sunt o investitie total negative. Amprenta lor de carbon si energie investita este enorma, intretinerea lor fata de energia clasica este f scumpa si vai ce surpriza! iti trebuie energie clasica : sa extragi metalele rare care se folosesc, sa produci panouri, eoliene, samd. La un moment dat toti innnebunisera cu hidrogenul, pana cand s-a descoperit ca investeste mai multa energie decat scoti.
Bottom line: NU EXISTA NIMIC CARE SA INLOCUIASCA METODELE CLASICE DE PRODUCERE A ENERGIEI.Lumea crede ca vom renunta la fosili. Da, este posibil/;revenim la 1 milliard pe gogoloi si atunci nu mai avem nicio belea.
Marea buba este in fapt ceea ce Grupul de la Roma au prezis in 1970 LIMITS TO GROWTH.Nu putem sa ne dezvoltam la infinit pentru ca traim intr-o lume finita. Marele pericol nu este doar peak oil, ci un concept f dur:PEAK EVERYTHING.
Nu sunt prepper dar zau ca ar trebui sa ne pregatim pentru orice eventualitate….OOOOPS SARACI SI FARA BANI CUM POOLA ME SA TE PREGATESTI?
Dar poate este OK sa ne prabusim. Vezi tu Stefan, orice societate umana a trecut prin ceea ce istoricii numesc ciclu secular. Initiere, dezvoltare, atingerea limitelor, prabusire. Suna familiar, nu? Suntem in faza 3 spre 4 zic eu si conteaza nu cand ne vom prabusi – total societal collapse – ci cum. Adica ne taiem unii pe altii sau ne ducem lent de rapa?
“Nu știu cum se va lupta în al treilea război mondial, dar pot să vă spun ce vor folosi în al patrulea – pietre! ” —Albert Einstein …
Radu – nu te contrazic în ceea ce spui despre energia clasică. Da, avem nevoie de ea, nu trebuie să uităm de ea, nu asta am vrut eu să spun. Ceea am vrut eu să spun e că folosind și resurse alternative mai putem salva din resursele care sunt pe cale de dispariție. Poate dacă am învăța să reciclăm, poate dacă am învăța să nu ne mai hazardam la motoare cu consum așa mare, poate că așa am reuși să-i mai prelungim durata de viața. Dar dacă-l luăm pe NU în brațe și continuăm punem la colț variantele astea alternative, sfârșitul nu va fi departe.
Da, îmi sună cunoscut ceea ce zici cu privire la ciclu secular. Dar mai există și acea etapă de relansare, adică tentativa de a ne ridica de la pământ. Cine știe, poate atunci vom mai avea o șansă. Că așa e omul, se trezește doar când simte cuțitul la os.
Ice – Adevărat grăiește senior Einstein.
Tehnologiile alternative exista din anii 70. Crede-ma ca stiu ce vorbesc, patronal meu a vrut sa bage bani in eolian si solar si hidro. Cred ca reuseau nepotii sa scoata profit….
O mare problema a energiei produsa din regenerabile, cu exceptia hidro, este ca trebuie SA AI MEREU BACK-UP O CENTRALA CLASICA TERMO SAI HIDRO, ca daca nu bate vantul sau nu ai soara cade curentul si el trebuie sa vina de undeva.
Randamentul este destul de slab, trebuie sa ocupi pamant agricol, plus costa f scump;crede-ma, am participat la studii detaliate si asa zisa energie verde e o MARE BASINA, o turbina care produce pe hidro este cred de vreo 4 ori mai ieftina ca una eoliana, in plus TOATE CENTRALELE ASTEA AFECTEAZA MEDIUL, INTR-O FORMA SAU ALTA. Bottom line, ori ne schimbam radical felul de a fi ori…
As zice ca mai destept ar fi sa se modernizeze hidrocentralele si sa facem cat mai multe dintre ele in sistem pompaj. La noi Tarnita Lapusesti va fi asa daca se face.(doua lacuri, unul sus unul jos, ziua dai drumul la apa la vale, iar noaptea preiei din SEN excesul de energie si pompezi cat mai multa apa in amonte).
aR TREBUI CA TERMO SA TREACA TOATE LA GENERARE IN TREI CICLURI: ardere directa si apoi recuperatoare pe ciclul apei si pe partea de evacuare a fumului, am vazut una facuta de Siemens, ramai mut cat se poate produce cu 1 mc de gaz metan acum fata de trecut, singura belea fiin codoiul.
Reciclarea este o treaba care sa stii ca cel putin in anumite domenii merge snur.
Marea provocare este insa schimbarea obiceiurilor: sa mergem mai mult pe jos sau in comun, sa folosim electronice si electrocasnice cat mai putin consumatoare, sa rationalizam noi insine orice consumsamd. Solutii exista, dar toate presupun oMASIVA SCHIMBARE SOCIETALA, ADICA DE LA CONSUMERISM SI MATERIALISM LA AUSTERITATE RATIONALIZARE SI ECHILIBRU. Adica sa punem pret pe fericire si social, nu pe cate masini avem.
Cam greu nu?
Ok … ia sa ma bag si eu in seama si sa zic …
Informatiile aproximative despre resursele existente, se cunosc teoretic doar de un cerc foarte restrans. Spun aproximative, pentru ca exista locuri destul de intinse pe pamantul asta care inca nu au fost explorate datorita imposibilitatii tehnologice din acest moment, exista doar indicii ca sunt in cantitati uriase ce doar pot sa fie estimate. Unele dintre aceste zone sunt la Poli unde se duce o adevarata lupta secreta pentru acapararea lor. O alta lupta se duce pentru viitoarele posibile exploatari care s’ar putea face pe fundul marilor si oceanelor, exista studii facute deja care confirma faptul ca exista zone pe fundul acestor mari si oceane cu resurse mult peste tot ce s’a descoperit si exploatat pana acum! Un caz concret este si la noi in Marea Neagra … ce s’a gasit ca posibil a fi exploatat fiind considerat un varf al iceberg’ului. Aparent, nu avem inca tehnologiile de exploatare, desi eu sunt aproape convins ca in secret se investeste si se lucreaza la aceste tehnologii care vor aparea la momentul oportun!
Nu cred ca suntem nici macar pe aproape de acel varf al petrolului … se confirma doar faptul ca treptat trebuie sa cam trecem la scari pentru a ajunge la fructele de mai sus. 😉
Pe langa asta, exista metode de rafinare a petrolului sintetic la scara industriala inca din cel de al doilea razboi mondial, cu o eficienta de 65-75% era un rezultat de exceptie inca de pe vremea aia. Daca acum 75 de ani avem deja aceste tehnologii, de ce am crede ca au fost total abandonate si nu studiate in secret?! Bombardarea si distrugerea ulterioara a fabricilor germane a fost facuta de catre aliati, continuarea exploatarii sale nemaifiind considerata necesara datorita petrolului foarte foarte ieftin importat din tarile arabe unde anumite tari (tot alea de azi) puneau bazele monopolului actual, si nu datorita faptului ca nu era o alternativa eficienta! Resursele de carbune mondiale sunt inca uriase, doar cele estimate ale Romaniei ajungandu’ne pentru inca, cateva sute de ani si nu este singura tara! 😉
Daca ar fi sa vorbim de generarea a energiei electrice, exista atat tehnologie Tesla tinuta si testata in secret de aproape 100 de ani ( expemplu: TELN = Tehnologia Energiei Libere Neconveţionale) cat si moduri mai putin conventionale de producere a ei, cum ar fi energia ce poate fi relativ usor si ieftin recuperata din valurile marilor si oceanelor. Variante exista … insa cei care sunt responsabili cu involutia umanitatii in ultima suta de ani nu mai este biserica catolica ci un grup restrans de oameni care dupa ce au pus mana pe tot ce inseamna energie au si subjugat’o intereselor lor mai mult sau mai putin obscure. Recomand ca literatura sa cititi cate ceva legat de razboiul dintre Tesla si Edison … care in esenta a fost un razboi al celor din spatele lor al carui final a decis soarta intregii lumi de atunci si pana azi! Aveti idee ca primele motoare cu combustie interna au functionat unul cu praf de carbune (OTTO) si celalalt cu ulei vegetal nerafinat (Diesel) … sau mai exact ulei de alune … ce azi este cunoscut ca Biodiesel? Randamentul acestor motoare era redus la inceput … dezvoltarea lui ulterioara inspre combustibilii fosili datorandu’se nu necesitatii ci faptului ca unii oameni (Rockefeller) aveau la dispozitie vaste rezerve ale acestui miraculos lichid negru cu care nu prea avea ce face in afara de sa il vanda unei lumi intregi, pentru asta implicandu’se in dezvoltarea unor motoare care sa foloseasca acest tip de combustibil al carei rafinari a mai durat o vreme.
Sunt foarte multe de spus pe marginea acestui subiect … ma opresc deocamdata aici … sa las loc si altora … dar o sa revin daca primesc si ceva replici.
Salut! Aruncati si un ochi pe la peakoilromania.blogspot.com Ma bucur ca mai sunt si romani care sa inteleaga problema asta ca aveam senzatia ca sunt un ratacit care a uitat sa ia pilula albastra in Matrix si s-a trezit de unul singur in fata unei realitati terifiante. Eu cred ca solutii exista pt Ro….dar inseamna sa se intoarcem la epoca lui Nea Nicu, cu cozi, cartele si lumea ciorchine in autobuze….ceea ce oricum nu ar fi atat de rau ca un scenariu din Mad Max…numai ca e nevoie de un leadership puternic si o coeziune sociala puternica ca sa trecem de acest hop
ice STIU DESPRE CE VORBESTI DAR NU ESTE FEZABIL, DEOARECE DRAGUTA de M(UE) tocmai ne-a fixat targeturi de reducere a risipei de energie si a poluarii de atins in urm 20 de ani. Pentru a scoate petrol sau gaze sau altceva din carbune trebuie folosita energie or asta se vrea la nivel global o reducere a poluarii si o eficientizare a productiei de energie, iar folosirea carbunelui tocmai asta nu face: nu este ficienta si consuma enorm de mult oxygen si apa, or de-astea sunt si ele vai mama.Pe scurt, carbnele cred eu ca va ramane in pamant, ca si nisipurile petroliere.
Da sunt resurse in diversa locuri dar sunt f scumpe din pdv costuri de extractie, or companiile petroliere tocmai ce o iau masiv in bot cu pretul scazut al petrolului. Sa stii ca un pret scazut al petrolului nu e totuna cu scaderea costurilor de extractie si prelucrare.Toate companiile energetice tocmai ce reduc masiv bugetele pentru ca nu incaseaza bani, logic si productia va scadea si vom asista la o mare volatilitate a preturilor resurselor, poate chiar o noua criza mondiala, daca am iesit vreodata din ea.
De aia spun multi ca suntem in varful petrolului, adica suntem in acel punct de maxim de exploatare dupa care ne vom duce in jos, iar mare parte din resurse este posibil sa ramana doar bolovani, fiind prea scumpe.
Trebuie sa ne schimbam radical ca omenire altfel ne omoram singuri lejer si asta inca in timpul vietii noastre.
Eu nu cred in tehnologii tinute ascunse sau miraculoase, ci mai degraba cred in puterea noastra de a ne schimba pane nu e prea tarziu.
http://www.dcnews.ro/oc-global-pre-ul-petrolului-distruge-afacerile-viitorului_462174.html
Un efect pervers si paradoxal al scaderii preturilor resurselor energetice…..dar de fapt nu este, investitorii fug de afacerilor unde investitia directa initiala este mare si recuperarea lenta si se duc spre ceva care da un profit imediat, or energia verde este o afacere care este ca si profit un dezastru, dezatru ascuns de subsidiile acordate gen credite de carbon, certificate verzi, ajutoare de stat sau scutiri de taxe si impozite. Veti vedea in curand cresteri ale consumului de resurse energetice clasice cu effect pervers al cresterii poluarii globale. Exista insa si alt pericol: spirala deflatiei. Cum consumul unora este profitul celorlalti si cum industriile energetice sunt lovite masiv, consecinta number 1 este…somajul masiv, pentru ca cea mai rapida metoda de a scade costurile este oprirea unor investitii si concedierile de personal. Cum somerii consuma mai putin, asta duce la scaderea productiei in cascada in alte ramuri, fapt care duce la noi concedieri si iar scade consumul. Pana acum a mai absorbit China din socuri sau FED si Banca Angliei si BCE cu Quantitative easing(cum dobanzile sunt peste tot aprope de 0, QE este singura metoda ramasa de a scapa din ceea ce numesc economistii liquidity trap, adica lipsa de cash pe piata monetara – DAR NU LA NOI, dar asta deja e o alta discutie), dar cum economia Chinei a inceput sa gafaie si ea desi tocmai a ajuns prima – pare un paradox, dar incetinirea Chinei este vizibila – , iar bancile centrale tocmai au inchis QE, cu exceptia BCE, cred ca ne ducem iar spre criza mondiala. Sigur ca o scadere generala a preturilor ar ajuta pe termen lung producatorii de bunuri, dar asta momentan nu este fezabil, deoarece vor sa isi conserve profitul (managementul SALARIILE SI PRIVILEGIILE URIASE), nefiind in interesul lor sa isi ajusteze structural sanatos costurile de productie – si implicit stufosul aparat administrative, adica sefii sefutii si lingaii lor , de aici cam multi sefi, cam putini indieni. In fapt in lumea de azi nu se gandeste decat din bilant in bilant, nu multiannual si pe termen lung, nu se gandeste decat orientat spre profit si dividend, nu catre piata si client. Desi multe companii mari stau pe munti de cash, ca si multe banci, nu accepta sa mearga in pierdere pana si-ar ajusta costurile operationale, iar aceasta aberatie nu le lasa prea mult loc de manevra daca clientii lor dispar din piata – spirala aia de va spuneam eu. Iar companiile mari in dificultate si cei deja indatorati fie vor da faliment accentuand criza – in special cele din pietele in care pretul este stability la nivel mondial si nu pot arunca costurile in pret – fie se vor zbate ani de zile intr-o stare de avarie.
Drept urmare va urma un foarte dragut 2015.