Marele rapsod: Ion Creteanu, regele cobzei

Nascut in Voineasa de Olt, de mic i-a placut cantul popular autentic.Primul cântec l-a cules chiar de la bunicul din partea tatălui.

„La el am auzit prima dată «Cântecul lui Mihai Viteazul». Nu mai ştia decât o strofă. Şi, să vedeţi întâmplare, textul integral l-am descoperit pe colţul psaltirii Sfântului Paisie de la Neamţ“

… mărturiseşte cobzarul.

A invatat dupa ureche a canta la voce si vioara. Plecat la Craiova, este descoperit si dus la celebrul cobzar al Mariei Tanase Ion Serban, zis Tarzan. Creteanu va fi coleg de studii al cantatului la cobza tot cu doi olteni: Dan Voinicu, tot din Olt, azi pe nedrept uitat, si Tudor Gheorghe. Este in prezent unul din putinii cobzari ai Romaniei.

Azi conduce ansamblul Doina Oltului, pe care doreste sa il scoata din invartelile din trecut si sa il transforme in ceea ce trebuie si a fost: un ansamblu de promovare a folclorului oltenesc arhaic authentic.

Ascultati….

https://youtu.be/49TDbWN6Fis

ice4you®

Sunt un scrijelitor independent pe peretii internetului si jurnalist 2.0 nemiluit inca de prin 2005, cand inca nimeni nu avea habar cu ce se mananca, cum nici eu nu prea intelegeam atunci mare lucru despre fenomenul asta! Scriu si aici, mai scriu si prin alte locuri, in timp adunand mii de articole, advertoriale, analize ... din toate cate nimic, scrisul find una din pasiunile mele. Bun venit in IceWorld, blog de opinie si polemica libera!

You may also like...