Frate, este o adevarata boala la romani datul foc la miristi. Anul asta insa pare ca se va bate recordul.
Vorbeam chiar azi cu baietii de la ISU – pompierii sunt foarte buni sportivi – ca au mai multe interventii pe incendii de vegetatie decat pe alte tipuri , dar ca in 2016 ca niciodata; plus ca vegetatia este toata iasca din cauza secetei si se poate oricand declansa un incendiu masiv care ar face prapad, Romania neavand capacitati aeriene de lupta contra incendiilor.
Exista insa si consecinte negative nebanuite:
- focul ucide sau alunga fauna si insectele
- scade calitatea solului
- se accentueaza lipsa de apa in sol
- poluare – seara aerul efectiv pute a ars pana in Slatina!!
Pe langa asta agricultorul prins ca va da foc intentionat la miristi va pierde subventia pentru suprafata incendiata.
In caz ca nu stiti in ce conditii puteti arde resturi vegetale, ia de colea:
„În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:
– Permis de lucru cu focul, obţinut de la Primărie;
– Aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului.
Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.
În perioadele de caniculă şi secetă prelungită, arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale este interzisă.
Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantina fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
e) asigurarea, până la finalizarea, arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
f) asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne de apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
d) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
g) supravegherea permanentă a arderii;
h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
i) interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, cu valori cuprinse între 1000 – 2500 lei.”
Vazand prevederile legii va dati seama ca prolifereaza incendierea ilegala, multe dosare penale ramanand cu autor necunoscut; uneori, culmea tupeului, chiar cel ce pune foc cheama pompierii si politia indignat nevoie mare ca sa nu piarda subventia!
Va place cum merge treaba in Romanica?
La noi orice tip de foc in camp deschis, chiar si controlat e interzis din aprilie si pana in septembrie si incalcarea legii in acest sens se pedepseste cu parnaie. Chiar si asa avem parte de incendii in fiecare an. Uneori avem norocul sa fie maxim 100 de hectare afectate si alteori putem avea 3000 cum a fost in 2013 cand timp de 2 saptamani vreo 30 de hidroavioane si elicoptere impreuna cu 1000 de voluntari s-au chinuit sa stinga un astfel de incendiu. Despre situatii similare de prin Portugalia si pe la peninsula nici nu mai discut.
Asa ca nu doar romanii sunt idioti in privinta asta ca au si altii idiotii lor. Iar ei se impart in doua categorii.
1. Turistii si hipsterii locali idioti care arunca chistoace din masini sau dau foc hartiei igienice dupa ce se sterg la fund cum s-a intamplat acum 3 saptamani in insulele Canare.
2. Hipsterii locali care vor sa salveze lumea de turistii ce nu sunt la fel de hipsteri ca si ei si care pentru a salva omenirea dau foc intentionat ca sa „sperie” turistii cum s-a intamplat ieri, si ajung astfel sa puna in pericol o intreaga localitate.