Romania a castigat procesul Rosia Montana, impotriva Gabriel Resources. In urma ramane praful cianuric al populismului si saraciei

Cu o majoritate de 2 la 1, instanta arbitrala de la Washington a stabilit definitiv ca Romania nu datoreaza despabugiri companiei miniere Gabriel Resources pentru exploatarea Rosia Montana si ii obliga la plata cheltuielilor de judecata in valoare de 1.154.774,34 EUR, 30.284.053,32 RON și 928.641,70 USD, impreuna cu o dobanda simpla la o rată fara risc, asa cum este reprezentata de rata dobanzii la un bon al Trezoreriei SUA pe trei luni, incepand cu data prezentei hotarari si pana la plata integrala.

MINUTA Curtii Arbitrare

„Pentru motivele prezentate mai sus, tribunalul arbitral decide următoarele:

1. Respinge în unanimitate obiecțiile pârâtului cu privire la competența Tribunalului și la admisibilitatea pretențiilor.

2. Cu majoritate:

a. Respinge pretențiile reclamanților pe fond în temeiul TBI Canada-România și în temeiul TBI Regatul Unit-România.

b. Obligă reclamanții să ramburseze pârâtului costurile procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc, reprezentată de rata dobânzii la un bon de trezorerie al SUA pe trei luni, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.

c. Obligă reclamanții să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30.284.053,32 RON și 928.641,70 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc, așa cum este reprezentată de rata dobânzii la un bon al Trezoreriei SUA pe trei luni, începând cu data prezentei hotărâri și până la plata integrală.

d. Respinge toate celelalte pretenții formulate de părți”.

se arata in minuta instantei arbitrale.

Cronologia acestei escrocherii sulfuroase cu iz de tradare nationala

1997Gabriel Resources bate palma cu Guvernarea Victor Ciorbea si obtine acordul statul român pentru explotarea aurului de la Roşia Montană

1998 – Gabriel Resources înfiinţează Roşia Montană Gold Corporation (RMGC);

2002-2008 – RMGC cumpără proprietăţi în zonan proiectului în baza unui proiect de strămutare;

2002 – Primele proteste împotriva exploatarii de la Roşia Montană;

2011Emil Boc, premier atunci, afirmă public că este nevoie de regândirea proiectului

2013Au loc ample proteste organizate de ONG’urile sponsorizate de Soros împotriva exploatării la Rosia Montana, ia nastere miscarea #Rezist si ceva mai tarziu emanatia USR;

2013Guvernul Ponta, proaspăt în funcţie, nu acordă avizele de mediu pentru începerea exploatării la Roşia Montană

2016Guvernul Cioloş, prin Vlad Alexandrescu, a iniţiat procesul de integrare a Roşiei Montane în patromoniul UNESCO;

2015 – Începe arbitrajul internaţional Gabriel Resources vs. statul român

30 iulie 2015 – Secretarul General înregistrează o cerere pentru instituirea procedurilor de arbitraj.

19 noiembrie 2015 – În urma numirii de către pârât, Zachary Douglas (australian) îşi acceptă numirea ca arbitru

09 martie 2024 – Romania castiga procesul de arbitraj importriva Gabriel Resources.

Romania s’a aflat in procedura de arbitraj cu Gabriel Resources pentru exploatarea Rosia Montana

Pretentiile de despagubire ale companiei miniere canadiene si controversatului proiect de minerit de la Rosia Montana, se ridicau la o valoare maxima de 6,7 miliarde de dolari. Procedura de arbitraj s’a desfasurat la Centrul International de Reglementare a Disputelor privind Investitiile de pe langa Banca Mondiala (ICSID) de la Washington.

Ce a ramas in urma escrocheriei Rosia Montana

Prima reactie a companiei Gabriel Resources la aflarea verdictului

Reprezentanții companiei Gabriel Resources anunta ca analizeaza posibilitatea contestării deciziei instantei internationale de arbitraj, avand pentru depunerea contestatiei un termen de 20 de zile, desi, in asemenea situatii, conform statisticilor, sansele ca o asemenea decizie sa fie rasturnata sunt foarte mici, procentul find de sub 5% sanse de castig in cazul unei eventuale contestatii.

Opinie

Dincolo de victoria poporului astuia amarat, care in alte conditii s’ar fi vazut in dezastrul platii unei sume uriase de bani ce trebuia imprumutata la dobanzi uriase pentru a fi platita unor nenorociti ce au pus la cale aceasta escrocherie sulfuroasa, ramane praful cianuric al populismului pe care il vor ridica acum in aerul toxic toti nemernicii care acum baga capul in poza „victoriei”, desi sunt defapt vinovati pentru aceasta problema care nu trebuia sa existe! Intr’o lumea normala, toti nemernicii responsabili de aceasta nenorocire, de la cei care au aprobat proiectul si pana la cei care l’au impiedicat, sunt la fel de vinovati, pentru ca si unii si altii nu au nimic in comun cu interesele nationala ale Romaniei, ci cu interesele externe ale unor nemernici care s’au luptat intre ei pentru a specula aurul si metalele rare din acea exploatare, in vremea in care Romania pierde in ambele variante, atat exploatarea cat si neexploatarea acelor resurse naturale reprezentand o uriasa pierdere pentru Romania, inscrierea in patrimoniul UNESCO a acelei zona, condamnand’o in continuare la subdezvoltare! In concluzie, incercati sa va pastrati mintea limpede si dincolo de capitalul electoral pe care vor incerca sa il traga TOTI nenorocitii de aici, si intelegeti macar odata ca niciunul din tradatorii astia care azi vor trambita victoria pe persoana fizica, nu are nimic in comun cu tara asta, sunt la fel de tradatori si nenorociti, la fel de pagubosi si la fel de departe de orice interes national!

Da Doamne, (macar o singura data) mintea romanului de pe urma! 

27 de comentarii la „Romania a castigat procesul Rosia Montana, impotriva Gabriel Resources. In urma ramane praful cianuric al populismului si saraciei”

  1. Sunt curios sa vad motivarea instantei.
    Acolo intelegem exact ce s-a petrecut.
    E pe temeiul ca a fost legala intreruperea exploatarii?
    Daca da…

    Răspunde
    • Va mai dura vreo 4 luni pana cand acea motivare va fi publicata pe site’ul oficial, conform procedurilor. Una peste alta, afacerea a fost una sulfuroasa de la bun inceput, in ea find implicati niste asasini economici de pe dincolo inca cardasie cu aia de pe la noi, din nefericire nu cred ca se va gasi macar vreun vinovat sa plateasca, desi in spatele aceste victorii, vinele raman! Probabil ca vor urma cateva luni in care se va bate toba populista pe subiectul asta ce va deveni unul de campanie electorala, si cam atat.

      Răspunde
  2. Sa-i arda focul IADULUI pe toti tradatorii si nenorocitii care au dat tara asta de pomana pentru propria lor imbogatire in vremea in care noi am stat ca prostii si am privit doar cu „atentie si ingrijorare”, vorba dulapului pe care tot noi l-am imbogatit tinandu-l 10 ani ca pe un trantor, ce ne-a vandut pentru a trai in lux cate zile o mai avea, cum am facut si cu aia dinaintea lui, ca noua ne plac tradatorii. Bine ar fi sa ne fie o lectie din care sa invatam ceva, dar sunt asa de dezamagit de oamenii din tara asta incat nu stiu daca vreodata pot sa mai zic ca am vreo speranta!

    Răspunde
  3. Cand ii vad pe aia de la USR cum isi infoaie penele, ca si cum nu si din cauza lor era sa platim miliardele alea, imi vine sa vomit, cum bine ai zis, ei dealtfel find emanatia puturoasa a protestelor lui Soros si mizeriile care ne-au bagat in incurcatura cu UNESCO, care nu aduce absolut nimic bun nici pentru tara si cu atat mai putin pentru acea zona amarata si distrusa, unde putini oameni ramasi, traiesc de pe o zi pe alta! Treziti-va bai romani si scapati de otravitii astia, nu mai puneti botul la propaganda lor!

    Răspunde
    • Probabil ca mai bine le’ar fi cazut daca Romania pierdea procesul, dar e bine si asa rau, ca incearca sa isi asume in ochii prostilor ce ii au ca electorat, ceva la care au fost defapt partasi.

      Răspunde
  4. Am văzut azi-noapte. M-am bucurat. Indiferent de motivare, cert e că am scăpat de o belea mare! Și așa nu ne scoatem cămașa cu o grămadă de datorii.
    Și eu am întrebările mele. Ca de exemplu, de ce am fost tocați de mai bine de o lună cu vânturarea unui verdict, care s-a dovedit fals? Uite unul dintre acele momente în care mă uit șui la unii:

    psnews.ro, Bogdan Stoica, 6 februarie:

    Azi a venit nota de plată: miliarde de dolari. Trebuie s-o plătim și mi se pare irelevant cine e de vină pentru ea, cât timp nimeni nu se va duce la pușcărie.

    Răspunde
      • Reiau și scurtez, că văd că am baiuri cu netul, nu înainte de a te saluta, tovarășe. smile
        Am intuit corect cu Tucker și grija lui pentru Transilvania. thank_you Noroc cu articolul lui BTI, că m-a făcut să dau un tur pe Google și în nici minute, și voila, decembrie 2013:

        “ Printre aceste semnale, a amintit de susţinerea Guvernului Ungariei, condus de Viktor Orbán, de consensul realizat în organizarea marelui marş al secuilor, de solidaritatea civică de mare amploare, creată în vederea stopării exploatării miniere de la Roşia Montană“

        Sursa.

        Eu cred că și Charlotă, urmașul lui Vlad, aprobă. Asta că pomeneam de intuițiile mele… Dar cine mai are timp pentru o știre deja învechită ori de intuiții?

        “ În timp ce spațiul mediatic general e ocupat de știri despre tocmeala candidaților, viitorul loc de muncă al președintelui, impactul piesei Macarena la tineri ori alegerile din Rusia, undeva, prin spatele scenei, defilează tăcut adevăratele știri…”

        Sursa.

        pardon

        Răspunde
        • Calduroase salutari, tovarasa! bye

          De cand oare scriu eu despre „dezmatul” economic si social nestingherit de nimeni al Ungariei in Transilvania? De cand am atras atentia ca aici se fac jocuri interesante cu ingaduinta tacita a celor care ar trebui sa aiba lucrurile astea in atentie? De cand unul ca Dan Tanasa a scris si semnalat toate lucrurile dubioase, achizitiile si faptul ca toate obiectivele importante din Transilvania tacit au ajuns in mana Ungariei, fie prin retrocedari dubioase, fie cumparate pe bani de nimic?! Cui i’a pasat? Cine a facut ceva? Dar pana la urma, tovarasa, stii ceva … duca’se tot, duca’se la cine o aprecia mai mult. Pacat de sangele varsat si oasele lasate de batranii nostrii pe campurile de batalii in razboaie care nu au fost ale lor, dar au murit crezand in ceva. hi

          Răspunde
          • Și mie mi se întâmplă să gândesc la fel ca tine, milimetric, atunci când, după citirea unei știri, mă umplu de furie. Dar la tine se simte atâta amărăciune! friends Este evident că nu merităm, nu apreciem, nu suntem capabili…După povestea care ne-a adus pleașca acestui verdict, la care am niște dubii că am fi contat ori că doamna cu balanța în mână ar fi contat, și după alte povești dubioase, dar de obicei scandaloase, despre resursele noastre, cam asta e și ăștia suntem. Pentru că i-ai pomenit pe bătrâni și sacrificiile lor, ba să nu se ducă! Să rămână acolo…că e mai sigur așa. Și poate, POATE ! copiii noștri vor merita, vor ști, vor aprecia. În orice caz, la câte rahaturi le-am făcut, măcar atâta bun să le lăsăm . Le-o datorăm lor și bătrânilor… Iar povestea asta cred că ne arată niște fragmente dintr-un scenariu mai mare, că tot se schimbă lumea, care cu cine își freacă mâinile și spinările șamd. mda

    • Motivele pe care le banuiesc sunt doua, mari si late:

      1. S’au platit din niste surse obscure trompetele din presa mituita ca sa scrie/publice/trambiteze prin studiouri „verdictul” pentru a creste presiunea publica ce sa duca la o eventuala renuntare la asteptarea verdictului in favoarea unei „intelegeri amiabil-avantajoase” cu „pagubitii”;
      2. S’a creat aceasta presiune pentru ca find campanie electorala, in cazul unei pierderi, aceasta era ghioaga pregatita pentru a face culoar anumitor personaje, in baza unei operatiuni de manual al manipularii emotiei colective (experimentata cu mare succes de ‘N ori la noi in ultimi 20 de ani), respectiv crearea unui mai mult decat necesar moment cu puternic impact emotional la nivelul societatii, care sub impulsul manipularii emotiilor, sa aleaga „salvatorii” scosi din palarie.

      Probabil ca mai multe raspunsuri vom avea odata ce se va mai asterne din praful electoral si intre timp vine si motivarea deciziei. hi

      Tucker are destule probleme de rezolvat la el acasa, trist e doar ca nu avem si noi unul, ca atotlaudatul asta de Bogdan Stoica nu’mi parea mie a fi, si amu cica nici nu este! laugh

      Răspunde
        • Tov’sa, e greu cu independenta reala in jurnalism, pentru ca independenta nu aduce nimic pe cardul ala cu care scoti banii din zid! smile Iti spune asta unul care a ales sa traiesca pe barba lui si ale carui opinii scrise aici, macar sunt opiniile unui om liber, ca bune sau nebune. friends In rest, aseara prin studiourile cocinilor miluite a fost priveghiul de pe lume, toti, dar absolut toti, fara exceptie cantau prohodul, singurul care avut coloana vertebrala si a plecat din studiou scarbit de mizerii si faptul ca Alexandreasca nu i’a permis sa vorbeasca din postura unui profesionit, a fost avocatul Piperea. Nu e nici el usa de biserica, dar macar a avut bunul simt sa nu fie partas.

          Răspunde
          • Greu sau nu, ei și-au ales. pardon
            Știu că eu sunt cea care l-a tot plimbat pe BS pe aici, dar în contexte bine alese de mine. Spre deosebire de alții, e atent la subiectele ținute în spate și se documentează, nu preia copy/paste. Acum a fost momentul în care i-am arătat latura care mie îmi dă cu virgulă. laugh Nu sunt o cititoare a Tipului din filme, căci nu există pardon , nu am fost niciodată o fană isterică în adolescență a niciunui artist, nu m-am tâmpit acum! laugh
            Nu am urmărit. Printre altele, ieri fiind ieri, am fost la coafor, gen. Uite de ce stau mai mult cu voi! laugh După două podcasturi din astea, aveam părul vâlvoi-vâlvoi! laugh Doamne, parcă l-am văzut Yoda cu ruj pe buze, perfect coafat!

          • Mai traieste Teo (cu Meteo)? rofl Habar nu aveam ca exista asemenea podcasturi, dar no, uite ce bine e ca ne luminezi si pe noi, astia, mai putin coafati! laugh

          • In alta odine de ideei ….

          • Vezi că i-a uns Dănuța cu ceva maro. După ce i-a revenit piuitul și s-a repliat basculând victoria în coada ciolacului.
            Alți influențări încă tac precum cestia din cucuruz. Or fi tot din barca șmecherilor despre care face vorbire domnul Piperea, că tot l-ai pomenit. Dânsul are o explicație ceva mai lumească, ceva mai palpabilă.

          • Legat de Danuta, pot doar atat … pardon
            8 martie
            In rest, pe X’ul lu’ Musk, am fost si eu asaltat cu oarece intrebari legat de treaba asta si am mai putut #dacat atat … wacko

          • laugh
            Știi ce mi-aș dori să văd? După fotografia-dovadă cu userismul lui Simion, de fapt, mai rău, cu Roșia! laugh tot ți dezamăgiții ălora să îl voteze pe ăsta! Asta ar fi sublim.😈

          • La cum vad eu treaba si zbaterea, o sa fie show dupa europarlamentare, Danunta s’ar putea sa inceapa subit sa o laude pe Ilinca lui Simion! laugh

  5. Eu am o singură întrebare, e pentru domnul Isărescu , cum de s-a pierdut dreptul de poanson al României când munţii noştri aur poartă şi noi iar cerşim din poartă-n poartă? Domnul Isărescu poate apela la ajutorul unui prieten, eventual exagerat de în civil, nu neapărat cetățean român. Astfel, poate s-ar putea găsi explicația de ce statul a renunțat la a exploata el însuși zăcămintele aurifere.
    Legat hotărârea instanței de arbitrj de la Washington, e prematură jubilația.
    Las 2 trimiteri, despre o cafteală cu aceiași protagoniști, Soros, și Steinmetz. Asta doar ca să nu ne amăgim cu speranțe legate de imparțialitatea ICSID.

    Răspunde
    • De 34 de ani li’se toarna romanilor in urechi aceiasi poezie: „Romania nu poate sa faca nimic pentru ca nu are tehnologie/oameni!” – desi a fost lider mondial in inovatiile extractiei de petrol si gaze, precum si printre cele mai importante tari in privinta mineritului si extractiei de minerale! Tot de 34 de ani se predica teoria conform careia, „privatul e cel mai bun administrator al resurselor nationale”. Tot de 34 de ani, romanii inghit propaganda asta ca atare, multumindu’se cu „Romania e o tara de cacat”! Macar cu un singur lucru suntem toti de acord cu Iohannis, „Romania (este sub ocupatia)un(ui) stat esuat!”. hi

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura