Se ascut cutitele in lupta economica China vs. USA: Vicepresedintele Huawei arestat in Canada!

Meng WanzhouVicepresedintele Huawei Meng Wanzhou, fiica fondatorului companiei Huawei, a fost arestata ieri in Canada in vederea extradarii catre SUA, unde este acuzata, dimpreuna cu Huawei si o subsidiara din Hong Kong a acestui concern, unde Meng a fost CEO, ca a comis multiple incalcari ale embargoului dispus de SUA contra Iranului.

Procurorii federali si statali din New York au inceput in 2016 o ancheta care viza la acel timp transferul de echipament produce de Hewlett Packard si IBM ilegal catre Iran prin intermediul firmei Skycom Tech, subsidiara din Hong Kong a Huawei. Astazi s-a aflat ca arestarea lui Meng este direct legata de aceasta companie, condusa pana recent chiar de ea.

Ministerul de Externe de la Beijing si o parte a presei statale chineze au reactionat furios, unii ziaristi chinezi catalogand acest act ca fiind o declaratie de razboi a SUA si criticand Meng Wanzhou is one of the vice chairs on the Chinese tech firm’s and the daughter of company founder Ren Zhengfei.Canada ca fiind caine al Americii. Hilar, unii ziaristi au criticat Canada ca…incalcand drepturile omului!

Lasand la o parte diferendele economice chino-americane, stand sa inceapa negocieri dure intre cele doua parti pentru rezolvarea razboiului comercial in plina desfasurare, Huawei se afla de ceva timp in plina controversa, fiind acuzata ca dispozitivele vandute, in special servere si telefoane, pot servi pentru spionarea clientilor de catre serviciile secrete chineze.

De altfel, taman in aceeasi zi British Telecom a anuntat ca va renunta la toate echipamentele Huawei, in timp ce mai multe guverne au anuntat ca vor lua masuri similare, inclusiv pentru a preveni folosirea de servere de origine chineza la tehnologia 5G.

De altfel, la auzul stirii pietele asiatice au suferit o scadere, iar actiunile Huawei sunt in cadere libera!

Personal, cred ca Trump tocmai a tras o salva zdravana catre presedinte chinez Ji. De altfel, Trump a avertizat de mai multe ori si publicul american si pe aliatii SUA sa renunte le tehnologia telecom chineza.

Se  prea poate ca de data asta the Donald sa aiba dreptate…ptiu drace!

14 comentarii la „Se ascut cutitele in lupta economica China vs. USA: Vicepresedintele Huawei arestat in Canada!”

 1. Samsung, Huawei, Nissan, Volkswagen, DBank .. e riscant sa fii șef de multinațională când se supără unii președinți de țară … La fel cum e riscant să fii președinte de țară, când se supără unele multinaționale .. depinde ce multinațională și care țară .. pușcăria e la modă, am fost și noi, românii, odată și odată, avangardiști ..

  Răspunde
  • Adică să renunțe cum ? Poate să le convertească la rata 1 dolar/eurocent , iar peste vreo 10 ani, când se vor fi lămurit ce corecți și cinstiți sunt nemții, să treacă înapoi în dolari la cursul 1 euro/cent .. chinezii sunt mult mai înțelepți de atât, altfel se chemau români, și aveau MCV …

   Răspunde
 2. Am uitat sa pun „renunte” in ghilimele sau ar fi trebuit sa zic inunde piata cu dolari, pana cand cererea se prabuseste wink , China isi poate permite cand are 3000 mld. rezerva, oricum au cumparat aur la greu in ultimi ani, de aia s-a si dus pretul in sus!

  Răspunde
  • Păi de ce nu spui așa, tovarășe Vasile .. de fapt am o soluție mai practică, fiindcă dolarii, oricât de lichizi, au o vâscozitate de rahat , și e greu să inunzi până și vecinii cu ei.. să cumpere din banii ăia gatorade, că-l produc americanii, și îl vând fix pe dolari, și să-l pompeze in sistemele de irigații, cum am văzut toți în filmul ăla vizionar, Idiocracy , parcă ..

   Răspunde
  • Poate tre sa invete boborul noua moneda… cica petrolul se vinde mai nou in yuan, nu degeaba a iesit Qatar din OPEC, de cand China a depasit SUA la consum wink

   Răspunde
   • Nici milionarii chinezi, mulți de altfel, nu își țin economiile in yuani .. nu îmi fac iluzii că șeicii arabi sunt încântați să o facă .. cu yuani nu poți agatza o pițipoancă la Mamaia .. n-am incercat, dar sunt convins de asta .. macao e mai tare ca vegas-ul, dar tot dolari cheltuie ăia pe acolo ..

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura