Sorcova, vesela – originea si traditiile acestui obicei

Obiceiul mersului cu Sorcova dateaza pe aceste meleaguri inainte de Hristos, primele date despre acest obicei aparand in anul 46 i.H., cand Anul Nou incepea la 1 martie, data de la care exista obiceiul de a colinda din casa in casa cu o mladita inmugurita de mar. Ea se punea in apa in noaptea Sfantului Andrei si pana in ziua de Sfantul Vasile, era inflorita. Asa ne explicam si de ce in colindele romanesti se canta, in plina iarna, despre florile dalbe, flori de mar, sau despre marut, margaritar. Astazi sorcova este confectionata dintr-un bat, in jurul caruia s-au impletit flori de hartie colorata. De mentionat este ca Plugusorul si Sorcova sunt legate de innoirea anului, neavand nici o legatura cu ciclul religios al Craciunului.

De unde provine numele de Sorcova

Etimologic, „sorcova” vine de la cuvantul bulgar „surov” (verde fraged), aluzie la ramura abia imbobocita, rupta odinioara dintr-un arbore. Cu sorcova se batea de mai multe ori umarul unei anumite persoane, jucand rolul unei baghete magice, inzestrate cu capacitatea de a transmite sanatate, tinerete si fertilitate celui vizat, scrie crestinortodox.ro.

Legendele aparitiei obiceiului Sorcovei la romani

O legenda este cea in care Sfantul Vasile l-a rugat pe Dumnezeu sa’i dea si lui o zi de sarbatoare, iar Dumnezeu i’a dat cea dintai zi a anului, ziua Anului Nou. De bucurie si ca multumire, Sfantul Vasile a luat un clopotel si a legat la toarta lui o crenguta de busuioc si s’a dus la Dumnezeu sa’i ureze. Astfel s’ar fi nascut sorcovitului intre crestinii care au preluat si dus mai departe acest obicei.

O alta legenda transmisa prin viu grai spune ca, in seara de Anul Nou, Sfantul Vasile statea la fereastra casei sale si isi scria viata de rugacine cu lacrimi în ochi. Dracii il necajeau zdranganind la geam cu un clopot. Din bunatate si cu credinta in Dumnezeu, sfantul Vasile a binecuvantat ca ziua de Anul Nou sa fie pentru oameni o zi a veseliei si sa se umble cu uratul pe la ferestre.

Superstitii legate de obiceiul uratului cu Sorcova

  • cu sorcova merg doar copiii, deoarece ei sunt puri, nevinovaţi şi urările lor se împlinesc;
  • daca in dimineata de Anul Nou te sorcoveste un baietel, urarile se vor implini mai repede decat daca te sorcoveste o fetita;
  • sorcova facuta in casa este mai buna decat una cumparata deoarece aduce bucuria celui care a muncit la ea;
  • de Anul nou nu este bine sa ramai nesorcovit deoarece nu’ti va merge bine tot restul anului;
  • osteneala uratorilor trebuie rasplatita, obiceiul este ca acestia sa primeasca bani pentru ca noul an sa fie bogat.

Sorcova Vesela, sa traiti sa infloriti, ca un mar, ca un par, ca un fir de trandafir, tare ca piatra, iute ca sageata …

Si pentru ca obiceiul zice ca nu este bine sa nu fiti sorcoviti in ziua de Anul Nou si pentru ca sa va mearga bine tot anul, dragi tovarasi si prieteni, nu va las nici eu nesorcoviti, urandu’va un sincer LA MULTI ANI, sanatate, bucurie, speranta si un an nou mai bun pentru toata lumea! drinks

Citeste si despre:

20 de comentarii la „Sorcova, vesela – originea si traditiile acestui obicei”

  1. ????@ice,
    Cică ereziile înfloresc atunci când se împletesc obiceiurile!
    Prin urmare, io te-aș ruga să lași deoparte orice „interpretări” ale oricăriu obicei, de Crăciun sau Paști și , fie să le iei ca atare, fără să cauți explicații (io așa fac și îmi liniștește conștiința) , fie le respingi apriori și lași să treacă pe lângă tine totul, ca vântul, ca gândul??. Altfel riști să cazi într-un ghiveci din care poți ieși, ca din cazanul de țuică??, mahmur și confuz ?. Nu recomand așa ceva, poate marca pe viață!

    Ce vreau să zic este că, manifestările astea, strict exterioare, nu sunt deloc de la Cine-Trebuie, deci lasă-le să se ducă de unde au venit!

    Dacă tot vrei să fim în actualitate, hai să zicem așa: La Mulți Ani! Cu sănătate și pace! 2022 să fie măcar ca 2021, cu bune și rele, că m-am săturat să tot lăudăm din urmă, de când mă știu tot asta fac și nu observ nici o evoluție. De ce aș ura ceva ce e imposibil de atins?! Nu mai bine ne dorim să avem „platou” ????(pe limba tătarilor mediciniști) ?

    Răspunde
    • Cum Dumnezeu a dat liber arbitru, e dreptul fiecaruia in a crede in ce vrea si dreptul oricui sa ureze ce si cum crede de cuvinta, eu asa imi usurez constiinta. Sanatosi sa fim, La Multi Ani cu bine! hi

      Răspunde
  2. La mulți ani, Ice, ție și vizitatorilor tăi! Să aveți parte de un an nou pe inimile voastre alături de cei dragi! smile
    Mulțam’ de sorcoveală! smile

    Răspunde
  3. Pentru ca, asa cum spui, cel care sorcoveste trebuie rasplatit, te intreb daca primesti un gologan, sau ceva parale virtuale. La multi ani tie si celor care cutreiera pe acest blog!

    Răspunde
  4. Sorcova vesela…! Eu zic ca daca avem noroc, poate ne intoarcem la viata de acu’ fo 10 ani. Ca daca mai „avansam inainte” cu viteza de acum, ne oprim fix in Epoca de Piatra. Tot inainte, ca tot inainte era mai bine!
    La Multi Ani! drinks

    Răspunde
  5. Citind acest articol, consider ca am fost sorcovita de un reprezentant al sexului tare( cu pacatele aferente:))), si o sa imi mearga bine tot anul care abia a inceput. La multi ani cu sanatate!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura