Spania refuza planul UE de reducere a consumului de gaze: „UE va trebui să plătească pentru interconexiuni”

Pe scurt, in tentativa de a scapa cumva cu fata curata din rahatul in care s’au bagat odata cu aplicarea idioatelor sanctiuni la adresa Rusiei si care deja se intorc cu efect de bumerang in occident, Comisia Europeana a propus miercuri un nou instrument legislativ si un „Plan de reducere a cererii de gaz la nivel european”, care prevede diminuarea consumului de gaze naturale cu 15% in intreaga Europa pana in primavara lui 2023.

„Toţi consumatorii – administratori publici, clienţi particulari, proprietarii imobilelor publice, furnizorii de energie şi sectoarele industriale – pot şi trebuie să ia măsuri pentru reducerea consumului de gaz cu 15%.”

se arata in comunicatul Comisiei Europene, gazele din Europa urmand sa fie impartite intre statele membre, indiferent de rezervele sau resursele propri pe care le au pana la gasirea unor solutii alternative la gazul rusesc.

Spania refuza planul UE de reducere a consumului de gaze

Prima tara membra care iasa din rand si sparge „unitatea de monolit a UE” este Spania, care anunta ca nu sustine propunerea Comisiei Europene privind aplicarea unui plan de urgenta in scopul reducerii consumului de gaz natural, a declarat miercuri seara vicepremierul spaniol Teresa Ribera, care este si ministru Tranzitiei Ecologice din Spania.

„Considerăm că această propunere a fost formulată fără indicaţii prealabile, fără o dezbatere de orientare generală în Consiliul European, mai ales în contextul în care consecinţele economice şi impactul la nivel de redistribuire a resurselor sunt foarte importante. Nu se poate cere un sacrificiu pentru care nu a fost solicitată opinie prealabilă! (…) Spania şi-a făcut temele în domeniul energetic, acţionând în mod constant şi plătind mult mai mult decât partenerii noştri europeni. Putem fi mândri de ceea ce am realizat şi pentru vocaţia de a contribui la reacţia europeană. Este necesară o dezbatere serioasă şi onestă. În schimb, acest plan impune soluţii care nu sunt adecvate şi eficiente. La nivelul Uniunii Europene, am observat o lipsă profundă de acţiuni. Spre deosebire de alte ţări, Spania nu a trăit din mijloace externe la nivel energetic şi, indiferent ce se va întâmpla, spaniolii nu vor suferi restricţii privind alimentarea cu gaze!”

a afirmat Teresa Ribera, pentru cotidianul El Mundo.

Spania detine mai mare hub pentru import de gaze lichefiate (GNL) din Europa

Spania a investit masiv in ultimele decenii in facilitati de import si stocare a gazelor naturale lichefiate (GNL), fapt ce a redus la minim dependenta tarii de gazul rusesc. La summitul UE care a avut loc la sfarsitul lunii mai in Bruxelles, premierul Spaniei, Hugo Sanchez, a fost ferm si a anuntat ca Uniunea Europeana va trebui sa plateasca pentru orice interconexiuni de gaze naturale dintre Spania si vecinii sai:

„Discutăm despre capacităţi care sunt finanţate prin eforturile plătitorilor spanioli de taxe şi care vor fi disponibile la nivelul blocului comunitar. UE va trebui să plătească pentru aceste interconexiuni!”

a declarat premierul spaniol, conform agerpres.

Reactia pragmatica a Spaniei nu este o surpriza, acesta decizie fiind dealtfel si perfect justificata atat de investitiile facute din fonduri proprii, cat si de ambitiile Spaniei de a deveni exportator de gaze in UE, ambitiile lor pornind imediat dupa ce au vazut o oportunitate in anexarea Crimei de catre Rusia, planul Spaniei incepand de la a isi asigura atat necesarul de gaze lichefiate din import scapand de dependenta de monopolul Germaniei ca hub european al gazului rusesc, cat si la a ajunge Spania la randul ei exportator ca alternativa la gazele rusesti pana in 2031 prin investitii in exploatarea unor campuri de gaze conven­tionale nou descoperite si a invesitiilor in exploatarea gazelor de sist a unor zacaminte din America de Sud, scria The Guardian, care cita o analiza a Deloitte din 2014.

Romania ca tara producatoare de gaze naturale isi imparte productia cu UE fara nicio pretentie

Spre deosebire de Spania, Romania care depinde in mica proportie de importuri find producator de gaze naturale cu rezerve atat continentale cat si offshore, a ales sa isi imparta gazele naturale cu UE fara a avea nicio alta pretentie acest sens, desi in toti anii cand occidentul huzurea cu gaz rusesc ieftin, Romania importa procentul lipsa de gaze via Germania la un pret triplu fata de cel cu care il importa Germania de la rusi. In 2012, Rusia a facut o oferta Romaniei sa cumpere gaz ieftin direct de la ei cu pret minim si sa il exporte mai departe prin acceptarea participatiei Romaniei in proiectul South Stream, insa Basescu si slugile inaltelor porti europene care se aflau la guvernarea Romaniei au refuzat aceasta oportunitate oferita si care ar fi transformat Romania intr’un important jucator pe piata de energie europeana, in schimb acceptand reducerea progresiva a investitiilor in productia interne, lucru ce a transformat Romania dintr’o tara cu reala sansa de a deveni independenta energetic, intr’o tara tot mai dependenta de livrarile din Germania a aceluiasi gaz rusesc care pentru noi era considerat a fi „un mar otravit”.

Ungaria isi trimite ministrul de externe la Moscova ca sa negocieze bilateral suplimentarea livrarile de gaze cu rusii

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, efectueaza joi o vizita la Moscova, pentru a discuta despre noi livrări de gaze naturale, anunta Fidesz, principalul partid de guvernare al Ungariei.

”Cu scopul de a garanta securitatea aprovizionării energetice a Ungariei, Guvernul a decis să cumpere 700 de milioane de metri cubi suplimentari de gaze naturale faţă de cantităţile deja prevăzute în contractele pe termen lung. Ministrului Afacerilor Externe și Externe i-a fost încredințată îndeplinirea sarcinii, astfel că Peter Szijjárt ó se va deplasa joi la Moscova, unde va purta discuții cu vicepremierul Alexander Novak și Denis Manturov și Serg. ey Lavrov cu ministrul lucrărilor publice”

scrie Fidesz pe Facebook.

Pentru restul prostilor se trece la planul B, „Starea de urgenta climatica”

Avand in vedere prabusirea imineanta a Uniuni Europene cu tot cu Statele Unite dupa ea, planul B, despre care scriam pe aici acum vreo luna ca ni’se pregateste, a intrat in procedura accelerata:

Cum ni’se pregateste starea de alerta climatica

Canicula normala din acesta perioada a anului a inceput sa fie promovata ca o catastrofa climatica inca dinainte sa inceapa, consumul urias de energie datorita utilizarii aerului conditionat si problemele tot mai mari cauzate de idioatele decizii de sanctiuni impuse Rusiei si limitarile livrarilor de petrol, gaze si energie incep sa vina cu efect de bumerang in occident, unde tot mai multi din comozii Vestului incep sa zgamaie pe fundul sacului ce candva era plin. In acest context, stirile apocaliptice despre rationalizarea apei prin Italia si alte zone cunoscute ca aride si unde an de an se iau aceleasi masuri de limitare a consumului de apa, azi sunt folosite in preambului psihozei ce sa justifice o stare de alerta climatica ce sa duca la impunerea unor lookdown’uri partiale sau generale care e vazut ca rezolvarea a multe din problemele care nu mai pot fi tinute sub control de #Slava.

Biden dand deja tonul:

„Trebuie să fiu foarte clar: schimbările climatice reprezintă o urgenţă, iar în următoarele săptămâni voi recurge la prerogativele pe care le am ca preşedinte pentru a transpune aceste cuvinte în acţiuni formale, guvernamentale, prin directive adecvate, executive şi în materie de reglementare.”

a declarat Biden, conform Mediafax.

Opinie personala

Desi nu pare mare lucru, iesirea Spaniei din rand este doar o dovada in plus ca Uniunea Europeana in actuala formula este in moarte clinica fiind tinuta la aparate de bula liderilor de carton din Bruxelles, sandramaua urmand sa se duca dracului in curand, urmand ca ce ramane in urma ei sa se reconstruiasca intr’o cu totul alta configuratie decat am stiut pana acum, la Putin iesindu’i pana acum cam toate mutarile de sah de pana acum, si da, stiu, sunt un putinist si prorus mizerabil cu plata in copeici. #Slava

spania nu sustine limitarea gazului 640x399
Cand pleci in graba de acasa …

31 de comentarii la „Spania refuza planul UE de reducere a consumului de gaze: „UE va trebui să plătească pentru interconexiuni””

  1. Nu uita de unguri, Ice, care au etichetat ideea de-a pune in comun resursele de gaz drept ‘comunistă’ .. Ursula trebuie să negocieze cu Pfizer să ne livreze gaz lichefiat in loc de ser, în miliardele de fiole comandate .. poate să-și facă ăștia 100 de buncăre la Bruxelles, e degeaba ..

    Răspunde
    • Unguri s’au opus de la bun inceput la toate aberatiile legate de sanctiuni, avertizand inca de atunci ca asta ar insemna un dezastru din care ei nu vor sa faca parte, apeland chiar si la dreptul de VETO la nevoie! Drept multumire UE s’a pus din nou pe ei cu PNRR’ul ala mort in fasa si culmea ironiei, nu doar pe ei, ci si pe polonezii care si’au luat’o in cap cu harfe de lideri regionali crezand ca scapa daca pun pariul pe #Slava, dar au pierdut pariul, dovada fiind faptul ca dupa anuntul UE ca PNRR ramane blocat pana cand le fac pe plac Polonia n’a mai #Slavit nimic, ba chiar si’a cam bagat picioarele asteptand acum sa vada pe unde isi scot chilotii din cur. Si cand ziceam ca Ungaria a ales tabara castigatoare … heheee … tot putinist, tot prorus eram si atunci. hi

      Da, da, foarte tare idea ta … GNL la fiola! rofl

      Răspunde
  2. Uniunea Europeană nu trebuia să se bage în acest război…mai ales că Ucraina nu face parte din NATO.

    O sa vina randul lui Putin sa aplice sancțiuni și sa vezi atunci preturi.

    Răspunde
    • Uniunea Europeana e doar o iluzie de cand notiunile de baza ale UE au murit odata cu initiatorii acestui proiect, Europa de dupa anii ’90 si victoria de etapa a USA impotriva URSS, devenind treptat o anexa a USA care si’a aplicat treptat politicile expansioniste in toata Europa, Brexitul find primul moment in care unele state europene constiente de pericolul american, au incercat sa scape de aceasta influenta prin eliminarea Angliei de la masa mare. Problema e ca era mult prea tarziu, in Europa find plantati de ani de zile lideri de carton si agenti de influenta care acum au dus acu EU intr’un razboi in care nu avea ce sa caute, dupa ce Germania a profitat la maxim dupa ce a transformat intreaga Europa in dependenta energetic de gazul ala rusesc, promovand intens vrajala aia cu „ecologia” ce a dus la inchiderea mari majoritati a capacitatilor de productie de energie in Europa, pana cand Europa a ramas si f0tuta si in curul gol, partenerul strategic avand grija sa o si dezarmeze intre timp. Sunt multe de zis si am tot scris pe aici de’a lungul anilor articolele pe teme geopolitice, acestea find prin arhiva siteului.

      „O sa vina randul lui Putin sa aplice sancțiuni și sa vezi atunci preturi”

      Vremea aia a si venit, de unde si panica! GAZPROM mai livreaza incepand de azi prin North Stream 1, singura conducat ramasa, maxim 40% din volumul asumat prin contracte si probabil ca aceasta va scadea treptat, Putin avertizand deja Europa ca daca nu se grabeste sa ia o decizie cu privire importul de gaze, Gazprom va orienta productia spre intern, excedentul urmand sa il exporte altor parteneri cu care vor incheia contracte pe termen mediu si lung, adica … adio gaze rusesti! E groasa rau … si e abia inceputul.

      Răspunde
      • Au sărit din baie ‘industriașii’ europeni, care au zis că va fi nasol, dar că ei așteaptă în primul rând ca Europa să nu ajungă în situația respectivă – formulat mai pentru popor – Ursula, rezolvă, chiar și dacă stai in patru labe in fața lui Putin, că ne ia draku pe toți, și în primul rând pe voi, ăia de la Bruxelles

        Răspunde
        • La cum vad si eu pe ici, pe colo … cred inaintea noastra or sa ajunga papusarii sa isi ciomageasca papusile! rofl

          Răspunde
      • Implicarea USA in razboiul si destabilizarea Ucrainei nu e doar prin NATO ci si direct, familia Biden avand implicati si afaceri mari pe acolo, laptopul lui Hunter Biden find un scandal binecunoascute si nu doar atat.

        Răspunde
  3. Canada dorește să intre pe piața de LNG din UE.
    Ar fi o coincidență surprinzătoare ca turbina reparată de ei să pice în scurt timp? bomb

    Răspunde
  4. Tradatorii astia care ne conduc noi i-am ales si tot noi tacem si inghitim totul pana la urmatoarele alegeri cand ii vom alegem tot pe ei si ei isi vad linistiti de treaba. Ce face Spania este admirabil si foarte bine face ca profita acum ca s-a intors roata. Noi dam ca asa le-a ordonat slugilor Manfred Weber, ala la care ii ling talpile tot peneleu cu Iohannis in frunte! Mai vedem cum o fi la iarna cand ne vor aminti astia sa mai punem o haina pe noi si lumina cu ratia! Slava!!!

    Răspunde
  5. Cine CERE REDUCEREA CONSUMULUI , FRANTA SI GERMANIA adica , aia care si-au cladit bunastarea financiara pe spinarea inclusiv a spaniolilor ca sa nu amintesc d e italieni sau d e bulgari iar ungurii… Pai sa-si aminteasca stimata organizatie a LGBT Europa ca , in secunda doi in care ungurii au solicitat aderarea la UE au si fost primiti cu temenelile d e rigoare in vreme ce noua romanilor , ne-a fost acceptat abia cativa ani mai tarziu cat despre acel atat d e ravnit „spatiul Schengen , nici astazi nu putem spera la el desii mai amri sacrificii decat au facut amaratii d e romani pentru asta , chiar nu stiu pe altii care sa fi facut acelasi lucru . Daca Romania ar fi facut jumatate din fartitziile pe care le-au facut Orban si haita lui FIDESZ , in secunda doi eram out din organizatie si aveam si nu stiu cate milioane d e platit ca daune de…participare ! Nu cred totusi ca , UE la care am aderat in 2007 si pe care am dorit-o si-n vis mai are vreo legatura cu ceea ce-a devenit astazi : un fel de Rusia cu capitala la Bruxeless si in locul lui Lavrov avand o…Ursula .

    Răspunde
    • Pai ca sa inteleaga toata lumea cum sta treaba, ieri intr’o reuniune de urgenta a coalitiei de guvernare, subietul numarul 1 a fost graba acordului pentru intrarea in NATO a Suediei si Finlandei, uitandu’se faptul ca Finlanda s’a opus mereu ferm cand a venit vorba de acceptarea Romaniei in Schengen. Nici macar acum slugile nu au reusit sa foloseasca acest resort in favoarea Romaniei, ci doar s’au multumit sa pupe condurul stapanirii, grabindu’se sa fie si printre primele tari care semneaza acest acord desi Turcia e inca in stand by pana cand Suedia le indeplineste conditiile puse!

      In rest, despre opinia Romaniei cu privire la impartitul frateste al gazelor, o sa fac un mic update in articol.

      Răspunde
  6. UE nu conteaza. A devenit un shit urat mirositor de care vor toti sa se descotoroseasca. Deocamdata pe sestache. Bine, mai putin cateii de la Bukresh. In toata povestea cel mai mult pierde SUA daca rusii si chinezii se pun de-a craca. Iar pentru asta americanii sunt in stare sa porneasca WW3. Daca pierd volanul lumii, SUA vor deveni irelevante. Pentru ca au nevoie ca de aer de o fenta externa, societatea lor devenind in ultima vreme un puroi urat mirositor. Sa speram ca Istoria isi mentine bunul obicei de a se repeta, in materie de sucombare a imperiilor. Claba! diablo

    Răspunde
    • Fiindca intotdeauna o lesa are la un capat un catel si la celalalt un stapan. Ghici cine e catelul si cine e stapanul?! music

      Răspunde
        • Stefan, multe din companiile alea s’au retras doar din vorbe pentru ca intre timp unele dintre ele au gasit cai sa ocoleasca sanctiunile, cel mai bun exemplu este MCDonald’s care doar a rebrenduit franchizele sub un al nume (Bun si atat) cu actionariat rusesc, si nu sunt singurii. Altii fie au refuzat sa plece, fie au gasit intermediari prin care produsele lor sa se vanda in continuare pe piata din Rusia prin diverse tari terte! La fel e si cu gazul platit in ruble si cu petrolul rusesc, aici am descris schema prin care baieti destepti castiga acum enorm de multi bani cu rusii de mana. Restul au fost pur si simplu niste cretini care acum se vaita ca sunt in cadere libera dupa ce s’au lasat manati de efectul ala de turma in speranta ca o sa moara rusii de dorul produselor lor si o mai pun de o noua Revolutie Rosie, sau ca moare Putin! Ghinion! laugh

          Răspunde
          • Francezii nu prea au trântit ușa în Rusia – niște mari retaileri au rămas acolo, fără tertipuri, comunicând în clar că ei nu pleacă, alți investitori, gen Renault ( care fie vorba, are intre acționari statul francez ), au spus inițial că nu pleacă, apoi s-au înțeles cu rușii, și și-au cedat participațiile cu un dolar, în ideea că vor reveni în mai puțin de 5 ani .. și au făcut asta nu din cauza presiunilor americanilor, ci fiindcă oricum aprovizionarea era dificilă, și i-au lăsat pe ruși să ocolească embargoul.. ăia care au plecat pe bune, gen mărci de lux, au mari probleme cu vânzările, că rușii aveau bani de cheltuit .. nu o spun eu, ci raportările lor financiare ..

          • Exact! La unii e #dacat ghinion si aia cu luxul lor s’au ales si cu o uriasa campanie de taiat genti si papuci de pipitele „influensare” rusoaice, alea care le umpleau conturile cu milionanele de urmaritori tradusi in bani! Sa „ne radem”, zic! laugh

  7. Nu prea am ce sa comentez, totul e o mare porcarie. Austria si Germania incearca ca deobicei sa-i beleasca pe toti de resurse, din pacate pentru ei Spania si Ungaria au spus stop, ramane doar Romania sa de-a tot ce poate pentru #SlavaUE! wink

    Partial off-topic, o sa va las un banc de pe vremea crizei trecute a gazului, cred ca din perioada 2008/2009 daca-mi aduc bine aminte, cand ucrainenii ciordeau gaz din conducte fara sa plateasca…. #SlavaUcraina crazy

    Vladimir Putin şi preşedintele belarus Lukaşenko îl „gătesc“ pe carbuni la rotisor pe preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko.

    Lukaşenko întreabă: „Vladimir Vladimirovici, de ce îl roteşti atât de rapid? Nu o să se prăjească prea bine“.
    Iar Putin răspunde: „Dacă îl rotesc prea încet, ne fură cărbunele“.

    Răspunde
  8. O parere: daca desteptii de la UE ar fi ramas la o uniune strict economica si i-ar fi invitat si pe rusi in acest conglomerat, bineinteles respectand valorile si traditiile fiecarui membru, s-ar fi nascut un bloc economic, social si militar formidabil care ar fi putut clar eclipsa SUA. Si toata lumea ar fi avut de castigat, mai putin…SUA. Tot ce se intampla se datoreaza puiernitei sorosiste care a umplut Europa de agenti de influenta ai americanilor si care au sapat din greu la temelia acestui plan maret. Asadar UE a aplicat cel mai „inteligent” plan si a picat de fazan in marea batalie pentru resurse si influenta. A devenit total irelevanta pentru restul planetei si continua caderea in cap, spre bucuria yankeilor. #Dacat atat s-a putut. In loc sa apese pe ON, la UE s-a apasat pe OFF. cool

    Răspunde
  9. Din 2007 de cand am intrat in UE s-au primit ordine sa se inchida fabrici , sa se privatizeze totul , sa aducem multa marfa de proasta calitate de afara . De 15 ani de cand suntem in UE nu s-a vazut nici o schimbare in bine

    Răspunde
  10. S-a schimbat iar modificarea. Cica UIE s-a gandit sa anuleze legea cu interzicerea rotatiei culturilor, ca e „za foamea in za uorld”. Da’ numa’ pan-la 2023. Dupe, se va reduce suprafata culturilor pe principiul: cu cat mai putine grane, cu atat mai multa haleala. Fuckin’ weird world is running the white little pussie-pelicans on the trotineten! N-am gasit alta rima! dash2

    Răspunde
    • Răspunde
  11. 1.Cu prețurile, deocamdată este sezonul călduros, o să vedem (care mai rămâne pe aici) din noiembrie.

    2. Intrarea Ro în NATO a fost o decizie pur economică, s-a negociat foarte bine atunci cu Bechtel, fiecare parte și-a luat comisioanele și avantaje enorme.

    3. Polonia nu mai e demult ce era odată, aura din WW2 și Rezistența au expirat. Noua generație e la fel de oportunistă ca peste tot.

    4. Nu era în Ucraina, aveam conflict în Taiwan cu înghețarea a 90% din tot ce înseamnă tehnologie (orice cârnat ce funcționează cu curent are nevoie de componentele din Mama China). Au avut de ales, conflict major cu implicarea Rusiei sau în zona chinezilor.

    5. Ne așteaptă vremuri nasoale indiferent dacă și cum se termină războiul din Ucraina.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura