Taxa pe panouri solare

Intr’o perioada in care criza energetica provocata de masurile #greendeal pe care le’a impus Uniunea Europeana tuturor statelor membre la care s’au suprapus si sanctiunile aplicate Rusiei in urma carambolului din Ucraina, statul roman vine cu o prevedere surpriza a Ordonantei de Urgenta prin care se modifica legislatia in domeniul regenerabilelor find introdusa posibilitatea statului de a taxa prosumatorii in viitor, chiar si pentru energia electrica produsa cu panouri solare si stocata in baterii pentru autoconsum!

Taxa pe panouri solare

Conform legislatiei din noua Ordonanta de Urgenta, Guvernului sau Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), poate sa perceapa anumite taxe prosumatorilor, fara insa ca acestea sa fie discriminatorii si să fie “proportionale”, in trei situatii.

  1. Prosumatorii pot fi taxati daca fac obiectul unei scheme de sprijin din partea statului! Acesta prevedere ii priveste pe toti cei care au accesat programul „Casa Verde – panouri fotovoltaice”, un program care pana acum s’a dovedit oricum a fi un dezastru din punctul de vedere al aplicarii lui;
  2. Se pot impune taxe daca puterea instalata in centralele prosumatorilor ajunge sa reprezinte cel putin 8% din puterea instalata totala in sistemul energetic, dar taxarea nu se poate face mai devreme de finalul anului 2026. Taxa urmeaza a fi impusa in urma unui studiu ce va fi comandat de ANRE din care sa rezulte ca prosumatorii fie „afectează sustenabilitatea financiara pe termen lung a sistemului energetic”, fie „au mai multe beneficii decat ar trebui”;
  3. Se putea taxa taxa orice prosumator care detine o instalatie cu o putere de  peste 30 kW.

textul final nu a fost publicat incă in Monitorul Oficial, potrivit economica.net

Opinie personala

Desi energia produsa din surse alternative a fost promovata intens ca „energie gratis” atat de autoritati cat si de campaniile de promovare desfasurate intens prin intermediul influencerilor din social media, odata cu intrarea in vigoare a unei asemenea „taxe pe soare” (cum este cunoscuta in Spania) va omora din fasa orice tentativa a micilor prosumatori care in felul asta sperau sa devina independenti sau macar sa scape de o parte a preturile uriase la energie deoarece rentabilitatea acestor forme de producere a energiei este una redusa, in vremea in care preturile de achizitie al echipamentelor necesare era si asa unul foarte mare si care in cele mai multe cazuri nu va putea fi amortizat niciodata, deoarece Romania este o tara cu doar cateva luni insorite cand teoretic aceste forma de producere a energie ar da ceva randament!

Si cam atat a durat si povestea cu „energia gratis”, urmeaza „taxa pe carbon”. Bine ati venit in #distopia!

UPDATE

A venit si reactia lui ministrului Energie, Virgil Popescu, care in stilul caracteristic, „daca nu’i poti convinge, zapaceste’i”, in ciuda aburelilor la care e artist, nu face decat sa confirme ca in „viitorul indepartat”, adica pana in 2026, aceasta taxa va exista, conditiile find cele prevazute in OUG!

„Posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată, în orizontul de timp al finalului anului 2026 şi presupune îndeplinirea mai multor condiţii. Mai mult, la nivelul Comisiei Europene şi a Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei directive prin pachetul Fit for 55, directivă ce va aduce alte modificări în sensul accelerării implementării energiei regenerabile şi a promovării acesteia. (…) Ca regulă generală, prosumatorii nu plătesc nicio taxă, însă Directiva 2018/2001 vorbeşte de introducerea unei taxe pentru prosumatori în anumite condiţii, acestea regăsindu-se la art. 21 din ordonanţă”, precizează instituţia. Ministerul a precizat că autorităţile administraţiei publice centrale şi ANRE aplică taxe şi tarife, însă doar în anumite condiții!”

a declarat Popescu.

19 comentarii la „Taxa pe panouri solare”

  1. Le-am permis la nenorocitii astia sa puna stapanire si taxe la tot ce a creat si daruit Dumnezeu oamenilor. Cata vreme acceptam si platim, vorbim degeaba!
    P.S. Ma gandeam sa accesez ai eu programul ala si sa pun panouri la tara ca sa consum in oras ce se aduna. Adios si n-am cuvinte! Pe suflet sa le fie, hoti nenorociti!

    Răspunde
  2. Asa au facut si In Spania, unde i-au momit pe oameni sa isi puna panouri fotovoltaice si dupa aia le-au pus taxa pe soare, motiv pentru care multi au renuntat si preferat sa demonteze sau acopere panourile cu prelate ptr ca productia era mai mica decat taxele, desi Spania este infinit mai insorita ca Romania.

    Răspunde
  3. Energia, moneda, alcoolul, tutunul, jocurile de noroc și drogurile in general sunt monopoluri ale statului, oriunde pe planetă .. orice poveste care promite că poți să te extragi din aceste monopoluri e o minciună .. în Statele Unite parcă, primul război în care statul a folosit armata împotriva cetățenilor, a fost să impună o acciză pe alcool.. e in cărțile de istorie, dar mai în subsol..

    Răspunde
    • Corect! Cineva tre’ sa plateasca distractia din ultimi 3 ani, respectiv gaurile fara fund din pandalie si carambolul fara final din Ucraina. acute

      Răspunde
    • Ntz, au fost ale statului, acum sunt ale unor baieti cu mucho dineros. Iar FED n-a fost never ever a statului, a fost o schema Ponzi a altor zmecheri. D-aia, bajetii din BRICS vor sa le dea flit vacarilor. S-au prins si aia in sfarsit ca totul e un Caritas d-ala meseriasu’.

      Răspunde
      • Statul sunt privații ăia de către zici .. și așa a fost dintotdeauna .. nici statul comunist nu a fost vreodată al poporului .. și de fapt privații ăia, nu sunt ăia, ci tot Deep state, care controlează tot, de la miliardari la muritori de foame, exact din motiv că nimeni nu-i alege, nimeni nu-i întreabă nimic..

        Răspunde
  4. Cat de …naiv sa fii sa crezi gogosile autoritatilor, indiferent care or fi, interne sau externe? Si povestile producatorilor de panouri. Pai la ce randament au si la cate zile cu soare avem p-aci p-in batatura, trebuia sa le faca cu ochiul celor care s-au aruncat sau vor sa se arunce in piscina publicitata ca plina. Nene, eu am sa-l cred pe primul care are sistem Off-Grid si care are toate facilitatile normale ca si cand ar fi la retea si asta numai dupa ce imi arata si un bilant de cheltuieli, amortizari si plus fata de reteaua normala, bineinteles traduse in cascaval si confort obtinut. Inclusiv iarna, adeca pe tot anul calendaristic. Da’ nu cred ca s-a nascut ala pe meleagurile mioritice. Chestia e ca off-grid are nevoie de buffer sau bacterii, parca asa-i zice. Sa vedem cam cati ani rezista alea si cum se scad asa lejer din sa zicem bilantul „pozitiv” de care ziceam, dupe niste anisori mai „incalziti climatic”. Despre on grid nici nu discut, e din prima hotie pe fata. Muahahahaha, e naspa sa faci energetica pe feisbuci si sa-ti dai doctoratul pe tuiter! Bre, artimetica, carnea de porc si soferia e chestii grele si nu e pe feisbuci si nici pe tuitere. Hai salam! drinks
    PS Apropo de smenu lu’ Musk cu aifoanele lui electrice si raportul smecheri/papagali. Cat de fraier sa fii sa iei un aifon electric pe care sa-l incarci (la preturile actuale, hohoho) cateva ore, ca sa mergi doua sute de km si dupa cativa ani sa dai cat juma de troaca pe baterii noi, ca alea vechi s-a umflatara si au cazut la 50%. Ca sa nu mai vorbim de foc, alta nenorocire, da’ d-ala de nu-l stingi decat daca arunci taraba in mare. Da’ bacteriile de langa casa, daca ai Off-grid? Ei, n-asa ca e mistoaca duma? Bre, lemnu, carbunele, gazu si petrolu o sa fie regi inca nspe sute de ani, pana ne-om da singuri foc la valiza. Atunci nu vor mai fi necesare. Ca scorpionii si paianjenii nu au nevoie de curent electric si nici de calorifere, ca stie ei mai bine ce si cum!

    Răspunde
  5. Se bucurau toți că vor face bani , eram sigur că se va ajunge la o taxa, era imposibil.
    Când am zis acum ceva timp că e cea mai mare țeapă să îți pui panouri, toți mă contraziceau.

    Răspunde
        • Oamenilor le’a fost indusa panica, nu e vina lor ca incearca sa isi agate sperantele de manipulari ce le sunt vandute ca solutii! E tot mai greu si va fi, iar multi vor apela la solutii disperate.

          Răspunde
          • Oamenilor le place panica. Cat era de greu in plandemie sa te uiti in jurul tau si sa vezi ca nu prea erau oameni carora sa le curga nasul? Poate erau mai multi carora le curgea pe la coltul gurii da’ asta nu s-a vazut ca nu s-a vrut. Deci, asadar si prin urmare, extrem de multa lume are o chestie deasupra gatului, pe care o foloseste exclusiv ca protectie a acestuia impotriva ploii! sarcastic

          • Nu cred ca trebuie generalizat, totusi! Sunt probabil unii carora le place asa sa traiasca, dar cred ca marea majoritate ar vrea sa traiasca in liniste si pace, sa se bucure de viata aia a lor asa cum e, constienti find ca nu e infinita.

          • Ai sa razi dar majoritatea vrea ca altii sa hotareasca pentru turma. Aia care vor sa-si traiasca viata cum vor sunt chiar putini. Intreaba in stanga si-n dreapta si ai sa vezi ca de cele mai multe ori iti vor spune ca au facut si au dres fiindca asa a zis la tembelizor sau pe feisbuci. Daca oaia ar fi periculoasa, la stana ar fi mai multi caini decat oi. Da’ nu e! music

          • Sa nu amestecam acum merele cu perele! smile Una este dorinta oamenilor de a nu’si bate capul cu conducerea si problemele sociale si sa isi vada de viata lor punand botul uneori la manipulari tampe si alta sa isi doreasca a sta in tensiune. A fost asa mereu, azi e doar la moda internetul care a inlocuit ziarele de ieri si televiziunile. smile

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura