Alegeri in America – faza: bataie la bar

Pe 1 Martie a avut loc un eveniment electoral unic pe planeta: Super Tuesday, urmat ieri de Super Saturday. Practic, in aceasta saptamana candidatii republicani si democratii s-au luptat pentru a capta electoratul propriu si a castiga cat mai multi delegati pentru congresele care vor desemna finalistii pentru alegerile din toamna.

De partea democrata Hillary Clinton, desi avand ceva probleme juridice si perceputa de multi drept candidate Wall Streetului, a reusit sa castige detasat confruntarea cu democratul radical Bernie Sanders, ajungand practic la un pas de castigarea numarului de delegate necesar de a castiga nominalizarea democrata. Dupa slabul debut in Iowa, Clinton a parut mult mai hotarata si decisa, si-a nuantat discursul si a fost extrem de atenta sa nu isi atace rivalul. De mentionat ca a reusit sa castige detasat si in teritoriile americane din Pacific, cum este Samoa Americana, si votul Democratilor din Diaspora!! Fara dubii ea va fi candidatul democrat pentru Casa Alba.

La republicani e bataie ca la bar in western! Donald Trump a reusit sa castige pana acum simpatia alegatorilor republicani, conducand cu 32% din numarul de delegate, urmat de senatorul de Texas, Ted Cruz. Campania electorala a fost insa punctate de insulte, atacuri foarte dure la persoana si promisiuni atat de idioate, incat conducerea partidului s-a vazut nevoita sa ceara candidatilor sa se abtina de la anumite declaratii si sa-i ameninte ca vor nominaliza pe altcineva decat ei candidat daca nu se potolesc. S-a ajuns inclusive la referinte anatomica, spre deliciul ziaristilor, Trump asigurandu-si alegatorilor ca este”dotat”.

Bineinteles, Trump este de departe cel mai vocal. Printre cererile sale:

    • deportarea tuturor  imigrantilor ilegali (11 milioane);
    • construirea unui zid intre Mexic si SUA;
    • torturarea suspectilor de terrorism si uciderea familiilor teroristilor.

Primele doua promisiuni deja au starnit furia comunitatii latino, iar urmatoarele doua, daca s-ar pune in practica, ar fi crime de razboi, fapt pentru care mai multe personalitati, inclusive fosti generali si directori CIA, sa atraga atentia ca Fortele Armate ale SUA si CIA ar refuza sa execute aceste ordine!

Practic insa, Trump va castiga nominalizarea, dar are deja probleme, deoarece a lansat tot felul de promisiuni pe care, foarte sigur, nu le va putea respecta, dand deja inapoi cu privire la torturarea teroristilor!

La fel de sigur, spun multi, este faptul ca va pierde in fata lui Hillary Clinton, multi alegatori republicani deja anuntand ca fie nu vor merge la vot  sau fie vor vota cu Clinton, conform dictonului traditional:

„America First”

Fapt ce ingrozeste liderii partidului, deoarece vor pierde o gramada de alte lucruri, printre  ele controlul Senatului. De aceea multi se chinuie sa creada imposibilul, adica NeverTrump, deoarece ei cred ca Trump este candidatul Frankestein ce va distruge reputatia Partidului Republican.

De cealalta parte Hillary are sanse doar impotriva lui Trump, asa ca probabil se roaga fierbinte in acest sens.

Ce credeti voi? Care ar fi un presedinte mai bun?

9 comentarii la „Alegeri in America – faza: bataie la bar”

  1. chiar vara trecuta discutam cu niste amici din sua, nu de origine romana .. americanul mediu in genere nu da doi bani pe politicieni.. discutia, la o tzuica romaneasca, a decurs cam asa (traducere aproximativa):
    ei : cred ca vom vota clinton, e singura care macar aminteste ca distributia bunastarii , educatiei si accesului la sanatate nu e in regula in sua.
    eu: nu as vota ever cucoana aia .. cred ca e o persoana periculoasa si foarte rea.
    ei: cum asa ? ai vreun argument ?
    eu: pai , clinton, cel mai tare om de pe planeta la vremea lui, era ingrozit de madama asta .. atat de tare, de a ajuns sa minta si congresul si publicul.
    ei: da, e un argument de luat in seama.

    Trump nu mi se pare vreo lumina, dar sigur e mai sincer si mai direct decat restul establishmentului politic de varf de la ei .. totul a inceput sa se duca draku la vale de cand cu tavalirea lui clinton in scandalul cu monica cu rochitza – de parca atunci se afla prima oara in istorie ca presedintii barbati au si ei nevoi si placeri. a urmat un prim exercitiu de frauda electorala (cu mult inainte ca geoana sa si-o ia de la voturile super-rapide de la ambasada din paris, gore si-a luat-o de la voturile impunse de cuie boante in florida), o serie de razboaie care mai de care distrugatoare si ciudate.. o supercriza care i-a marcat pe toti – generata prin dereglementarea sistemului financiar/energetic dusa la limite iresponsabile (desi cazul enron putea sa le deschida ochii).
    Trump nu va fi presedinte, chiar daca ar fi votat majoritar.. sistemul se protejeaza.. si ne protejeaza si pe noi prin binom laugh

    Răspunde
  2. Ca deobicei …Cola,bun punct de vedere! laugh

    In rest … din punctul meu de vedere pot sa zic ca e trista treaba daca USA a ajuns sa aleaga intre un mascarici si panarama, ce dracu sa te mai astepti la noi?!
    Daca ma intrebi pe mine, pe langa faptul ca sistemul se protejeaza de la sine, tot pe miss Clinton mizez si eu pentru ca dupa ce la americani le’a fost (re)vandut acum 10 ani american drimu cu un presedinte negru, in scenariu acum e un presedinte femeie. Daca la iluzii nu se pricep americanii, cine dracu?!
    Deci 99% va castiga tanti asta, care vorba lui Cola, e dracu intruchipat! laugh

    Răspunde
  3. Draga Cola, mister Trump nu este ceea ce cred multi. Cam toti liderii si intelectualii republicani sunt ingroziti de el si propunerile sale, dar recunosc spasiti ca atacarea clasei de mijloc, incercarile disperate de a stopa comunitatile de negri si latini de nu se inscrie la vot, negarea dreptului la avort, fetisizarea extrema a pietei libere si a dereglementarii si antagonizarea liderilor democrati ca socialisti pentru ca doreau o mai mare egalitate social-economica au contribuit la extremizarea Partidului Republican. Si nu de azi de ieri, ci din vremea lui Clinton…
    Nici Trump, nici Ted Cruz, singurul sau rival, nu sunt moderati, ci extremisti islamofobi, xenofobi, adepti ai creationismului si ai taierile de taxe a la Bush si a principiului trickle down economy. Vor sa distruga legislatia Obama pentru ca e a lui Obama, un musulman deghizat si un socialist! Da asemenea tampenii cred multi republicani.Cum un alt candidat nu exista, momentan, Trump va castiga, mai ales daca va castiga in Florida sI California. Demografic si cultural , va pierde. Fara voturile feminine, ale negrilor si ale comunitatii latino nu poti castiga in SUA alegeri.
    Nici Clinton nu e usa de biserica; e ca un batran sobolan raios, care a vazut multe ; madame e harsita, dura , versata si patrioata. Inclusiv multi republicani o vor vota!
    Da, cred si eu: intre un extremist si un politician versat e greu sa alegi!
    Momentul in care Trump va concede infrangerea sa in fata lui Clinton va fi in sine un moment istoric: pentru prima data cele mai puternice forte militare ale lumii vor avea un comandant-sef femeie!

    Răspunde
  4. Sa speram ca iese Clinton, ca e vai si amar de noi, presedintii republicani au fost idiotic in politica externa, cu exceptia lui Eisenhower!

    PS Cola, buna observatie, da , chiar daca castigi la voturi, poti pierde alegeri in SUA, datorita sistemului electoral extreme de ciudat.
    Totusi, personal cred ca Hillary va invinge pe toate fronturile DACA si numai daca il infrunta pe Trump.Cu orice alt candidat ar avea serios de furca!
    In orice caz la americani dinastiile politice sunt inca active: Bush, Clinton, Kennedy…

    Răspunde
  5. Toate ca toate … dar pe mine unul sistemul asta al lor de vot ma zapaceste compet … pentru ca cel putin aparent, este atat de ambiguu cum rar am vazut.

    Răspunde
  6. La Presedentie e nebunie, in rest e ca la alegerile de la noi.
    Simplificat: fiecare partid organizeaza alegeri primare, in care un numar de candidate se lupta In fiecare STAT pentru un numar de delegati si super delegate, diferit de la stat la stat si de la partid la partif. Traditional se incepe cu Caucusul din Iowa, urmeaza apoi cateva state din est si apoi Super Tuesday si Super Saturday, apoi iarasi o Super Tuesday in 15 martie, culminand in 14 Iunie cu California sui cateva state din vest. Apoi delegatii astia merg la o Conventie Nationala, care desemneaza candidatul partidului si este prezentat coechipierul sau , viitor vicepresedinte.
    Apoi in toamna tot in fiecare stat se organizeaza alegerile prezidentiale, pebtru care trebuie sa te inregistrezi ca sa votezi, alegandu-se nu presedintele, ci mari electori, care corespund nr de senatori si congrssmeni din fiecare stat si DC, fara a include teritoriile dependente de SUA. Teoretic, acesti electoripot allege pe cine vor, practice, vor desemna intotdeauna candidatul ptr, care au fost desemnati. Daca nu se desemneaza astfel un presedinte si un vicepresedinte, Congrsul voteza presedintele, Senatul un vicepresedinte. Alegerile 2016 vor fi 8 noiembrie, din 1845 incoace intotdeauna prima marti din Noiembrie, iar depunerea juramantuluiare loc pe 20 ianuarie din 1933 incoace, dar daca cade duminica, atunci se muta luni; inainte inaugurarea avea loc pe 4 martie.
    Roosevelt este singurul presedinte care a fost inaugurat si pe 4 martie si pe 20 ianuarie.

    P.S. Scuze de typo

    Răspunde
  7. Adica in concluzie: e lasat loc de manareala ca in Vestul Salbatic. laugh Ar trebui sa invatam de la ei ca sa scapam de alegatori la secunda prin diaspula … Paris like. laugh

    Răspunde
  8. Nu prea, si oricum voteaza si americanii din diaspora!
    Marii electori sunt, din motive practice, promisi de la inceput unui candidat. De exp, un stat ofera 60 de electori, deci candideaza 120 de peroane republicani si democrati; in functie de votul popular un candidat va castiga cei mai multi electori, care sunt promise- pledged- lui. Au existat in istorie mari electori nepromisi, dar sunt cazuri rarisime.
    Statele fie pedepsesc drastic mari electori care nu voteaza pentru candidatul caruia I-au fost promisi, fie le anuleaza votul.
    Guvernul federal NU are niciun amestec in alegeri; toate alegerile la americani sunt organizate de fiecare stat in parte.
    Odata cu alegerile prezidentiale au loc si alegeri pentru : o parte din locurile din Senat, toate locurile din Camera, alegeri pentru guvernatorii statali, alegeri pentru diverse entitati adtive locale,primari, inclusive in mari orase, serifi, judecatori, acuzatori publici – district attorney- samd.
    Practic, pe 8 noiembrie America isi da votul pe un intreg lot de vechi si noi politicieni. Va cam dati seama ce banet se ruleaza anul asta….
    Iar noua ni s-a vandut gogosele ca trebuie sa separam alegerile. Iar la uncle SAM e TRADITIE!!

    Răspunde
  9. Deci cum spuneam: decat sa inventam „traditii” mai bine le invatam de la cei mai buni pe modelul meu patentat:

    cand nu poti convinge pe cineva de ce vrei tu …

    … continuarea e pe bani, primesc orice dar … nu oricat! laugh

    Sa ma mai acuze careva ca nu sunt capitalist! laugh

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura