Din ce am citit pe ici, pe colo, se pare ca efortul RDS&RCS de a intra pe piata de energie nu se lasa trecut cu vederea de catre jegosii de la ENEL, care pusi in fata unor oferte avantajoase din partea RCS&RDS pe piata libera au inceput sa mai taie din ele, astfel ca au inceput sa lucreze la un soi de pachete lunare de energie care ca si pret sunt sub cele oferite de RCS&RDS. Diferentele sunt minime, vorbim deocamdata doar de cativa bani, insa este un semnal destul de important ca piata energiei incepe sa se miste abia acum cand in sfarsit incepe sa apara si ceva concurenta reala ce ameninta monopolul din distributia de energie bine protejat de pana acum!
Daca ar fi sa fac o paralela in timp, acelasi lucru s’a intamplat si pe piata de voce/date de acum cativa ani, cand gigantul ROMTELECOM detinea un monopol ce parea imposibil de spart avand in vedere faptul ca detinea o retea vasta de telecomunicatii si monopol pe tot ce insemna trafic de voce si date la costuri absolut fabuloase. Dupa intrarea in piata a ISP’istilor privati, treptat acest monopol a cazut din interior pentru ca la un momendat nu au mai reusit sa tina piept preturilor in scadere si serviciilor in crestere oferite de cei care pana mai ieri erau niste banale firme de net in cartier. Azi RDS&RCS nu mai este o banala firma de cartier, ba chiar dimpotriva, iar odata ce au intrat pe aceasta piata sunt convins ca lucrurile vor incepe sa se schimbe fiind urmati si de altii care in acest moment se pregatesc sa ia si ei o felie din imensul tort ce pana mai ieri cei de la ENEL nu il imparteau cu nimeni.
Voi ce credeti? Oare vom ajunge ziua aia cand nu o sa mai facem vizite dese pe la contoar de frica sa nu sarim prea mult cu consumul? O sa scapam in sfarsit de monopolul mafiot din energie? Vor ajunge in sfarsit preturile accesibile pentru oricine la fel cum s’a intamplat si cu revolutia internetului broadband?
Si in Spania a fost la fel la inceput, pe urma si-au facut toate astea de energie cartel si in 10 ani s-au dublat preturile in ciuda faptului ca au scazut costurile datorita la renovabile asa ca nu te bucura prea tare…
Problema in acest moment e reteaua de transport, Transelectrica. Atata timp cat toti folosesc aceiasi retea totul e vrajeala si „jocul” de aici vine. Ce difera e doar distributia impartita pe regiuni. Cei care vin acum sunt doar niste „baieti destepti” si sunt interesati de acele certificate verzi si pe moment plimba niste hartii si se dau producatori de energie electrica. Asa ca repet, problema e reteaua si sistemul national de transport, destul de depasit dupa cum se spune si care genereaza mari pierderi ce se regasesc apoi pe lantul de distributie si la urma in pretul umflat la consumatorul casnic sau industrial. Schema e veche si pe moment e doar o noua gaselnita de a ne arde tot pe noi consumatori. Chestia asta cu energia verde e o porcarie, aceasta implicand cheltuieli ascunse suportate de stat prin subventii care sunt din taxele si impozitele noastre, practic platim de doua ori kwh.
Desigur as vrea o parere de la cineva care a migrat la un distribuitor nou. Totul e frumos, concurenta e buna dar sa nu ne furam singuri caciula, in cazul de fata fiind vorba doar despre alti „baieti destepti” ce se folosesc de noile prevederi impuse de UE si implementate gaunos de statul roman
Nici macar pentru o secunda nu mi’am imaginat ca o sa ne loveasca in sfarsit vreun bine ca si consumatori finali. Cartelul de care vorbesti Maline, aici exista de dupa ’90 incoace, acum probabil doar ca vor si altii la masa … atata tot. Nu imi fac mari iluzii, cunosc problemele din transport si mai ales distributie unde se fura fara numar, probabil ca odata cu introducerea mizeriilor alea de contoare „inteligente” (inca sper ca totusi sa nu le mearga planul pana la capat) furatul va fi ca in codru pentru ca comunicarea aia bidirectionala este cel putin dubioasa. Din cate am citit, pe unde s’au montat pana acum si sunt si functionale, costurile facturilor au crescut spectaculos si asta nu doar din cauza ca montarea lor o suporta consumatorul final, desi ei la un momendat negau asta, au cam dat’o totusi la intors in ultima vreme recunoscand ca tot noua in factura o sa ne vina „investitia” aia a lor ca asa e si directiva europeana cica. Mai pe scurt, scoate banii de pe prosti cat de multi poti. Cu toate astea … ramane sa vedem ce se va intampla in continuare, eu deocamdata clar raman in sistemul reglementat, macar asa stiu cine ma fura.
Problema nu e Transelectrica: ei gestioneaza un Sistem Energetic National care are exact aceiasi parametri cu ce are toata lumea, ca nu s-au mai inventat cabluri noi de transport.
Asa zisele pierderi sunt numite tehnic energei reactiva si rezerva de putere, adica energia necesara transportului si energia necesara in cazul unei pene sau intreruperi. Astea sunt treaba furnizorului si a transportatorului.
Beleaua e la distributie. Distributia preia din sistem, cu niste costuri de extractie, energie la 110kv si o coboara in LEA la 6kv, apoi o duce in transformatoare si o coboara iar la 220v. Aici sunt pierderile si aici intervine si furatul de curent, care se regasesc in pretul cerut tuturor. Adica profit capitalist si pierderi socialiste.
Nu cred ca vom avea o concurenta acerba. La un moment dat toata lumea va cadea la pace pe un pret sa se imogateasca ei si sa nu murim noi.
Exact cum zice Malin, cartel tata, luna asta scadem noi, luna viitoare voi, mai dam un promo de iarna samd. Jigodii!!
Radule pe undeva m-am exprimat gresit insa treaba e aceasi, toti incearca sa-l fure pe ala de-i da energie si de asemeni toti isi scot parleala de la consumatorul final si cea mai mare paguba provine din transport, fie cel national de 110kv, care e de pe vremea lu’ Ceausescu, indiferent ce ne mint unii, fie din distributia locala unde e jale, mai ales prin mediul rural, iar aici suntem fraieriti noi astia marunti cu varf si indesat din parametri energiei furnizate sau din contoarele care nu arata niciodata realitatea si sunt gandite sa „combata” economia si zgarcenia consumatorului
O concurenta adevarata ar fi un distribuitor care sa vina cu „cabluri noi”, care sa produca el insusi o parte din energie sau daca o preia din SEN sa o faca de la A la Z, asa doar pe hartie cu energie luata de pe OPCOM sau alte giumbuslucuri, e greu si fraieri o sa fim tot noi pentru mult timp de acum inainte.
Solutia este sa economisim energia sa folosim aparate electrice cu adevarat din clasa A si de ce nu sa devenim noi pe unde se poate producatori de energie pentru noi insine, solutii sunt, doar sa vrem
Aparatele alea cu clasa energetica A sunt alte inventii care sa iti scoata de’an sulea banii din buzunare, economia reala fiind infima iar daca punem in discutie si pretul mai ridicat al acestora ajungem la concluzia ca ce castigi pe mere dai pe pere! Treptat s’au facut imbunatatiri, nimic de zis, insa … departe de pragul unei economii care sa se vada in buzunarele noastre. Asa ca Vasile draga, tot pe pierdere suntem oricum o dam, oricum o luam.
P.S. Aia cu produsul energiei pentru noi, de vreo 10 ani studiez treaba asta, inca nu sunt in clar atata vreme cat costurile sunt mari pentru a produce energie cu adevarat fezabila.
A fi producator individual de energie ar fi o treaba daca ai trai undeva departe de lume si nu ai retea, altfel arunci banii pe fereastra, costurile unor instalatii individuale sunt enorme, plus ca mai ai o alte belea, ce faci cu energie daca ai perioade si nu consumi, ca nu ai voie, teoretic , sa o vinzi.
Utopii de genul’ o dau in retea” sunt exact utopii.
Costurile unei retele de transport noi sunt enorme si, repet, altfel de cabluri decat cele folosite acum nu s-au inventat.
Smecheriile se fac la distributie, acolo trebuie facute cu adevarat investitii, si la contorizare.
Energie verde …stiu cu ce se mananca, fir-ar ea a dracului sa fie, era cat pe ce sa dam faliment din cauza ceferticatelor verzi si a cogenerarii…
Alte smechereli, daca nu stiati, se fac cu padurile; mai nou multi nu mai taie, le trec in acte pe firme straine si fac bani din certificatelel de poluare; daca insa esti fraier si ai firma inreg in RO ciuciu, ca sa vedeti cat de patrihoti suntem….
„costurile unor instalatii individuale sunt enorme”,
Enorm poate sa fie 200 de lei sau 10000 de euro, depinde de posibilitati, cunostinte tehnice, diversi factori. Eu personal am un sistem cu panouri fotovoltaice de prin 2008 cu o putere de 5 kw. La anu’ as vrea sa-l modernizez un pic si sa-l aduc la 7,5 kw. Nu pot sa zic ca a fost scump sau ieftin, investitia a fost in timp. Am inceput cu un kit de 6000 de euro adus din Olanda, apoi cu diverse optimizari la management, stocare, etc. am ajuns pana la 10000 de euro. Din cate stiu anul asta s-a revenit la subventia pentru sisteme de genul asta, daca vrei eu zic ca se poate. Cum am inceput eu cu o casa, aproape pe camp, unde „Electrica” imi cerea 18000 lei sa ma racordeze, a fost o solutie buna. Acum tehnologia a avansat mult fata de 2008, panouri mai eficiente, acumulatori mai fiabili, electronica pentru managementul produceri si consumului mai performanta, am mai acumulat si eu experienta , deci nu e chiar utopic un astfel de proiect si combinat cu o mica eoliana, te poate face independent intr-o locatie rurala.
In primul rand nu cred ca trebuie privita treaba asta ca fiind buna doar pentru o zona rurala ci buna peste tot, dar cum ziceam costurile din punctul meu de vedere sunt destul de maricele, 10.000EU nu este o suma deloc marunta pentru veniturile de pe la noi, sau cel putin mari pentru veniturile mele. Facand un calcul simplu, amortizarea sumei la o factura medie de ~250 lei/luna (am luat un exemplu)*12 luni = 3000 lei/an … pana pe la ~45.000 lei ai avea nevoie cam de ~15 ani ca sa iti vezi investitia initiala scoasa, fara a mai lua in calcul mentenanta si faptul ca durata de viata a panourilor e cam aprope de limita cand crezi cand te apropii de recuperarea investitiei initiale, ca de baterii ce sa mai vorbim.
Cu eolienele e povestea si mai lunga mai ales daca nu stai intr’o zona in care ai vant din plin, in cazul tau (baragan) nu se pune problema. Rentabil ar ramane ceva pe hidro dar aici lucrurile se complica la nivel ecologic ca sa nu mai punem ca ai nevoie de accesul aproape de un raulet.
Eu cam asa privesc/socotesc lucrurile si de aia zic ca preturile sunt destul de mari, sau cel putin gandite in asa fel incat independenta energetica sa fie un soi de utopie. Nimeni nu vrea asta cu adevarat pentru ca ar avea granzi de pierdut!
P.S. Am vazut ca se pot fabrica ieftin si relativ simplu panourile solare. La varianta asta te’ai gandit?
Panourile mele au fost alese din start sa reziste la intemperii: grindina, furtuna, viscole, etc. E mai greu sa construiesti „in casa” asa ceva, oricum eu am avut 5 ani garantie la ele la o durata de viata, fara sa scada randamentul energetic sub 90 % de 25 de ani, asa ca amortizarea am calculat-o la 20 ani. Ca sa zic asa instalatia e un mijloc fix si se calculeaza un pic alfel amortizarea fata de cum ai facut tu, nu intru in detalii, ideea este ca la consumul meu pretul kwh produs de mine raportat la aceasta perioda de amortizare a iesit intodeauna mai mic decat cel din retea. Desigur mai tarziu m-am conectat si eu, la „Electrica”, ultimul si toata treaba m-a costat fata de estimarea de la inceput pana intr-o 1000 de euro, pentru ca intre timp nu am mai fost pe camp
Probleme am avut iarna, in prima faza, in perioadele foarte noroase, dar am rezolvat treaba marind nr. de acumulatori, luind si un generator si mai apoi montand panourile pe un sistem mobil ce urmareste soarele, obtinand astfel un raport de expunere maxim posibil. Au fost multe chestii pe care le-am rezolvat din mers, solutiile nefiind uniform valabile din cauza multor factori. Ca si concluzie acum din retea iau cam 5 – 15 procente pe an, cu variatii functie de sezon, dar consum undeva la 1800 – 2000 kwh/luna. As putea fi independent daca as face un pic de economie
Erata: 800 – 1200 kwh/luna in loc de 1800 – 2000 kwh/luna. Multumesc!