Fara caldura la iarna

De 25 de ani mineritul din Valea Jiului a fost distrus sistematic, un real genocid national din punct de vedere economic si social la care nimeni nu a avut nimic de zis, ura impotriva minerilor (implantata de’a lungul anilor) tinandu’le loc de creier multora care s’au crezut razbunati dupa ce minele de huila au fost inchise una dupa alta. O vara secetoasa ca cea din 2015 a fost insa suficienta pentru a scoate la suprafata lacunele din piata de energie a Romaniei care este sustinuta in proportie de peste 60% de termocentralele care ard carbune. Datorita cereri uriase de carbune din acest an pentru a suplini lipsa de energie hidro si a faptului ca in toata Valea Jiului se mai extrag doar 4000 tone huila/zi, in vremea in care doar necesarul pentru judetul Hunedoara este de 5000 tone/zi pentru cele doua termocentrale din judet, Mintia si Paroseni, depozitele acestor termocentrale sunt aproape goale iar pana la inceputul iernii mai sunt doar 3 luni de zile. Situatia a devenit disperata pentru ca intregul judet risca sa ramana fara caldura si apa calda la iarna iar solutii nu prea exista in acest moment, desi cei responsabili promit ca incearca sa gaseasca.

Desi pare o situatie trecatoare eu sunt aproape sigur ca este doar inceputul efectelor unor politicii dezastruoase duse de catre cei care ne conduc in ultimul sfert de secol. Mineritul din Valea Jiului este in moarte clinica, resuscitarea lui ar presupune investiii fabuloase pe care nu vad sa le mai faca cineva! Importul de materie prima a fost si este o prostie pentru ca nu sunt sustenabile datorita costurilor operative foarte ridicate.

Am eu o vorba:

„Sa nu iti para rau cand iti pare bine!”

No … ca mie imi pare de la foarte bine in sus ca s’a ajuns in sfarsit aici pentru ca sunt curios pe unde vor scoate cei responsabili camasa cand se vor trezi cu cateva zeci de mii de oameni in strada.

2 comentarii la „Fara caldura la iarna”

  1. O sa iasa nana pe strada, scuze ICE, dar asta e realitatea. Sunt foarte neoptimist vizavi de mobilizarea semenilor mei…

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura