La alegerile din Moldova s’a numarat in „diaspora” atat cat a fost nevoie pentru Maia Sandu la Chisinau

Cei care isi aduc aminte cum in 2009, Geoana a fost presedinte pentru o noapte in Romania, pentru ca a doua zi sa fie tot Basescu „cel ales” cu „voturile” la secunda din „diaspora europeana”, probabil ca au avut un deja-vu cu privire la rezultatul Maiei Sandu din Moldova, unde cel de al doilea mandat a fost castigat pe acelasi model patentat la noi, in „diaspora” aia buna, „europeana”, numarandu’se voturi pana cand au iesit cate trebuie pentru iluzia unei legitimitati, in vremea in care in diaspora „aia naspa”, „ruseasca”, s’a facut tot posibilul sa nu fie prea mult de numarat, pentru ca „accidentul” Georgia sa nu se repete, iar Romania sa duca in continuare in carca enclava asta sovietica,  intr’un fel de unire, fara unionism.

Maia Sandu, un presedinte alifie de galbenele

Desi s’ar crede ca pe la Kremlin e vreun necaz ca a iesit tot sovietica Masha Stahanova aka Maia Sandu, dupa cum scriam in legatura ca o eventuala intrare in UE a Moldovei l’ar face fericit pe Putin, tot la fel de bine este si cu acest rezultat prin care Moscova are linistea alegerii unui presedinte pe care il stiu foarte bine si au toate parghiile necesare pentru a il controla la nevoie. Practic Masha e un soi de presedinte alifie de galbenele, bun la toate si pentru toti.

Moldova va ramane aceeasi enclava tampon la fel de saraca

Dincolo de populisme si vise europene, Moldova nu este nimic mai mult decat o copie in miniatura a Ucrainei, unde daca a fost nevoie de un razboi pentru impartirea ei, din fericire in Moldova cea cat o palma de pamant, nu s’a socotit a fi rentabil, impartirea fiind oricum deja facuta, existand cele doua enclave proruse si Chisinaul tinut economic si energetic in carca de Romania, pentru a continua cu iluzia numita „visul european”. Din nefericire pentru oamenii de acolo, saracia va tine de ce poate Romania sa le dea, iar la ce vremuri se arata, nici Romania nu va putea prea multe.

Opinie

Desi se face mare valva, in esenta avem de a face cu mult zgomot pentru nimic, cel de al doilea mandat al Maiei Sandu ca presedinte al colhozului de peste Prut nu este nicio surpriza pentru nimeni, un presedinte alifie de galbenele fiind lucrul dorit de toata lumea, cel putin pana cand se gata cu deranjul din Ucraina. Asadar putem incheia aici subiectul asta, felicitand echipa tovarasului Petrov pentru rezultatul obtinut pe o metoda patentata pe modelul „good old times!”.

33 de comentarii la „La alegerile din Moldova s’a numarat in „diaspora” atat cat a fost nevoie pentru Maia Sandu la Chisinau”

  1. Eu am întâlnit un diasporez, probabil cu drept de muncă în spațiul UE pe bază de pașaport românesc. Ceea ce o fi puțin la câte or fi îndurat înaintașii lui basarabeni. Well, ne-a spus că limba moldovenească se aseamănă mai mult cu rusa decât cu limba română. Flăcăul avea în jur de douăzeci de ani, n-a fost nici locul, nici momentul, iar diferența de vârstă era evidentă, astfel încât am lăsat-o cum a căzut.

    Răspunde
    • E de inteles, sunt sovietizati pana in maduva oaselor, tocmai de aia sunt pe nicarii dupa caderea blocului sovietic, la fel cum sunt si ucraineni spre deosebire de restul sovietelor care si’au gasit cumva directia.

      Răspunde
      • Când visezi cai verzi pe pereți… e de mirare? Trist! Îmi par siniștri influencerii ( cu boii acasă ), care comentează rezultatul alegerilor ca și când ar fi fost decis de acel flăcău gen, când știu mult mai bine…

        Răspunde
        • Moldova a pierdut sansa unui viitor prin unirea cu Romania atunci cand si’au bagat nasul „fauritorii de democratie” peste tot si a crapat acolo unde a fost tradarea mai mare. Georgia a fost ultimul exemplu in acest sens si intr’un final par ca macar dupa foarte multa vreme sa se fi linistit oarecum lucrurile dupa ce aparent au ales o cale cat de cat realista fara a nega cine sunt, chiar daca nu sunt neaparat fericiti cu ce a iesit, macar au avut atata minte cat sa puna macar acum capat nebuniei, dupa perioada urata si plina de convulsii sangeroase in care au pierdut la randul lor teritorii. La basarabeni in anii 90 le’a fost umflat capul cu nascocirea unor povesti nationaliste, ca mai apoi sa mearga ca fluturii de noapte acolo unde le’a fost aratata lampa, azi umfanduli’se capul cu alte nascociri si povesti europene.

          Legat de influenceri … aia predica ce sunt platiti sau fortati sa predice, dupa cum vine banul sau ordinul. Daca sar din linia trasata, sunt demonetizati sau scosi de pe platforme, ca sa nu mai zic ca pot pati mai mult decat atat, ca la toti li s’a cam aratat pisica deja. victory

          Răspunde
          • Dacă au pierdut-o ei, atunci și noi am pierdut-o. Știu puțin spre deloc despre ei. Dar au așa o încrâncenare de a nu fi luați de români, de a avea limba lor, ceea ce e absurd, indiferent cât se strofoacă ei să pronunțe a la rusă dialectul moldovenesc… cred că ține de un trecut pe care noi nu l-am trăit, nu cred că i se datorează exclusiv sovietizării ori a ceea ce a urmat după destrămarea URSS-ului. Nu prea ne au la inimă…

          • Asta este efectul sovietizarii intensive, respectiv anularea pana la ADN a tot ce a insemnat vreo legatura, romanii care au trait candva in Basarabia find de multa vreme oale si ulcele, urmasi lor de azi find doar „Homo sovieticus”, produsul de laborator al indoctrinarii, de unde si bantuirea asta fantomatica a lor dupa indentitate si agresiva xenofobie. La fel au fost anulati si romanii din teritoriile furate de Stalin si alipite de Ucraina, respectiv Bucovina de Nord. Practic, prin ruperea brutala a radacinilor indentitare nu mai au nimic in comun cu noi in afara de o limba romana pocita si cateva cruci ale parintilor lor, romani ce azi ingrasa pamantul din cimitire.

  2. Păi când se sfârșește cu deranjul din Ucraina? Că semnle-s ca ar fi un război de uzură si astea durează.
    Văd că suporterii lui Mașa ar fi preponderent în diaspora, nu-i văd în caz de conflict cu rușii să zicem în Transnistria, ca diasporezii să rupă ușa comisariatelor militare să fie recrutați.
    Vor face ce au făcut de fiecare dată, vor săruta mâna pe care nu o pot mușca.

    Răspunde
    • Sa vedem ce „se tabara castiga alege” in USA si ce directie vor lua lucrurile in urmatorii patru ani de constructie a noii lumi, adica cam tot atat cat e si mandatul Mashei ca presedinte de colhoz. victory

      Răspunde
      • Dacă mă uit la relația dintre Peter Thiel și JD Vance… cre`că-mi trebuie muuult hopium….se aplică și in cazul contracandidatei, evident.
        Real, speranța mea e doar ca in prima variantă viteza va fi mai mică, centurile de siguranță trebuie utilizate , la fel, in ambele variante comanda ”brace for impact” nu trebuie ignorată. Săruta in ambele variante comanda ”brace for impact” nu trebuie ignorată.

        Răspunde
          • De cand au „updatat” plugin’ul de editare, in noua varianta functioneaza doar pentru useri inregistrati, nu am reusit nici cum sa il conving sa mearga si altfel. Nu e o scuza, e o chestiune enervanta pana si pentru mine! smile

            UPDATE: Am mai facut niste modificari prin site, te rog sa imi spui daca functioneaza acum. hi

          • Păi sa facem un
            test .

            Funcționează partial, se poate reedita textul, însă Turcan si Kamala rămân precum le știam.

  3. Toata sharada asta nu cred ca va aduce prea multa liniste in Moldova iar rezultatele se vor vedea la alegerile Parlamentare unde copia USR care o sustine pe Maia Sandu va fi o minoritate mai ceva decat este acum.

    Răspunde
  4. Las la o parte faptul ca vad cam multe prorusism, si iti dau opinia mea. Maia Sandu a castigat nu cu voturile din diaspora, ci a castigat limitand la maxim votul prorus, liber sau cumparat, ca au cumparat rusii ca la taraba, din interiorul tarii. A pierdut, e adevarat, dar doar cu 50000 de voturi, ceea ce dovedeste ca a reusit sa mobilizeze foarte multi indecisi si o parte a electoratului lui Usataii.
    De asemenea, a castigat detasat Chisinaul si suburbiile si a castigat la Orhei, fieful lui Ilan Sor, dar a adunat voturi si din Transnistria.
    Votul din Diaspora nu este o uimire, Moldova a oferit mereu sectii de vot diasporei chiar mai mult decat o face Romania, dar mult sub Turcia, de exemplu.
    Stoianglu a pierdut si din cauza trezirii a o parte din votanti cand au vazut live ca omul de abia vorbeste in romana, e dispus sa acopere in continuare pe Dodon, Platon, Sor, Filat si nu prea are habar ce face , concret, presedintele Moldovei, care are rol diferit fata de cum stim noi din Romania.
    Ce va fi la anul nu stim, ca mai sunt luni buni pana atunci, momentan avem alegeri la noi, iar eu am o optiune clara: Cristian Terhes si partidul lui, ca sunt satul sa votez cu hotii sau contra.
    Moldova are o sansa, unica.
    Cat despre Unire…ba baieti, voi stiti ceva istorie?Cine dracu sa ne uneasca, Iliescu si Snegur cu studii facute la Moscova? Si cu armata a 14 a a Rusiei ajutand pe fata separatistii transnistreni de s-a ajuns la un razboi sangeros, pierdut de Moldova, care nu avea nici armata, si careia Romania de -abia i-a dat munitii si ceva TAB-uri??
    Unirea a murit pentru multa vreme sub senilele tancurilor ruse si sub povara sangelui varsat in Batalia de la Tighina din iunie 92. Ea va veni in cadrul UE si nu in afara ei.
    Si, poate nu stiti, dar va spun eu, care am studiat ceva drept la viata mea: unirea cu Moldova nu poate fi facuta acum , pentru ca la intrarea in UE si NATO AM SEMNAT DRACULUI CA NU AVEM PRETENTII TERITORIALE FATA DE NICIO TARA. S-a auzit? Bun, luati pastile si faceti nani, va trezesc eu daca vin rusii…

    Răspunde
    • Sa stii ca era apreciata si citita opinia ta si fara nuantele de „superioritate” ‘telectuala, cat mai ales daca nu simteai neaparata nevoie sa bagi marota aia de cacat cu prorusismul, nu de alta, dar pe aici chiar nu e cazul si nici un ii da mai multa „valoare” de intrebuintare! hi

      Răspunde
    • @Radu,
      Interesant și stranie ințelegere a democrației, din partea unui absolvent de drept, când tu aflat la putere, la Masha mă refer, câștigi alegeri, pe care tu le organizezi, limitând dreptul de a vota, celor care nu te votează, ba chiar mai mult, lași ca soarta celor care contribuie prin taxe și impozite pe teritoriul țării tale să fie decisă de cei ce nu trăiesc în acel teritoriu, și nici nu contribuie cu ceva la existenta acelui stat.

      Tu Masha împilezi și sădesti ură intre cetățenii tăi, impărțindu-i în 2 categorii, pe cei buni ce te votează și pe cei răi și trădători, cei ce nu-ți acordă votul. Și îi și ameninți pe cei ce nu te vor vota cu represalii ulterior alegerilor….

      Mai interesant este că fără a avea măcar o hotărâre de instanță,definitivă, te lansezi in acuze legate ce cumpărarea voturilor, ca și cum ar fi fapt dovedit, mai mult, nu-ți pui întrebarea legată de legitimitatea ta ca și conducător, de vreme ce votul prin care esti ales poate fi tranzactionat la prețurile derizorii pe care le vehiculezi in media.

      Și toate astea se petrec intr-un stat eșuat, incapabil să ființeze fără pomeni externe, bani, gaze, electricitate, lemne de foc etc.

      Și ca totul să devină apoteotic, după ce tinerii acelui stat fac studii în România, pe burse susținute de către noi cetățenii români, studenți trecuți din milă și silă de către profesori, căci vai mie ei sunt ce să vezi, rusofoni, ne trezim certați de către unii dintre ei pentru că ne exercităm dreptul la liberă exprimare.

      Si ca să fie clar, ei veneticii pe care noi ii intreținem au drept de vot și vor să ne hotărască și soarta. Mă întreb dacă alături de basarabeni n-ar trebui să le dăm cetățenie și drept de vot și refugiiaților ukrainieni, căci dacă ei dezertează la noi, n-ar fi păcat să nu ne trimtă pe noi, pe front în locul lor?

      Și eu zic că-i bine așa, căci este în firea viului că dacă un parazit își omoară gazda, moare și el.

      Da Radule, nu pe tine te învinovățesc. Vina e a celor care prin inacțiune și lipsă de diligență în exercitarea drepturilor cetățenești am făcut posibil ca societatea noastră să fie parazitată. Da, noi purtăm vina ta.

      Așa că dragul meu, profitați de noi cât încă ne mai puteți parazita, căci după va trebui să vă apucați și de o construcție statală viabilă, nu o sa mai mergă cu lozincile progresiste și pomeni de la frații de la altă mamă. Iar în materie de construcție statală din ce am văzut până acum, slabe șanse să vă iasă, după cum în istorie ați și făcut dovada, în mod repetat. hi

      Răspunde
      • A fost la mustață să îmi scot pălăria pentru comentariul tău. Din păcate nu o voi face pentru că nu sunt de acord cu tine aici “ Vina e a celor care prin inacțiune și lipsă de diligență în exercitarea drepturilor cetățenești am făcut posibil ca societatea noastră să fie parazitată. Da, noi purtăm vina ta.” E adevărat că nu ai specificat drepturile la care faci referire, bănuiesc că e inclus dreptul la vot sau poate că te-ai referit doar la el, pluralul mă încurcă. Și nici la chestia că ar fi paraziți. Necunoscând trecutul foarte bine, nu știu dacă e bine să-i judecăm atât de dur.
        @ Radu, da, măi, așa e! Toate melodiile și secvențele din filmele pe care eu le postez aici sunt rusești, eu sunt cea care am afirmat că “ limba moldovenească se asemănă mai mult cu rusa”. Ce am relatat eu, bag sama, că nu e un caz singular. Și Denis (The Motans ) tot așa îi explica lui Selly… O fi Selly prorus… wacko

        Răspunde
  5. După ce a recunoscut senin (nu că pe unii ne-ar surprinde ) că l-a votat pe KWI, faptă pe care o banalizează pe motiv că mulți l-au votat (hai, mei Chirilă! Oare tu nu ai contribuit la numărul acesta mare de votanți? ) și afirmă că lui și celorlalți votanți nu li pot imputa lipsa lui de caracter ( a lui KWI) și ticăloșia tot a “ ticălosului impostor” KWI, la câteva zile distanță, Tudor Chirilă postează un mesaj în care afirmă că, dacă el ar fi cetățean al rep Moldova, ar ieși la vot și ar vota-o pe Maia. Pe Maia de care, în opinia lui, și noi am avea nevoie…

    Via Facebook, pagina publică a “tânărului și patriotului” Tudor Chirilă. Așa e văzut de cititorii lui recunoscători habar nu am pentru ce mai exact.

    Totuși ce îl face să creadă că ar deține competențe în a da indicații celorlalți în ceea ce privește votul? Nu de alta, dar “impostorului” i-a acordat voturi pentru două mandate…10 ani i-au trebuit lui Chirilă ca să îl vadă precum îl descrie azi pe KWI…

    Povestea umanitară a fost preluată de PRO. Au spus la știri că nicio guvernare nu a făcut nimic. Chirilă are treabă doar cu Ciolacu și cu Rafila în această problemă, doar pe ei îi nominalizează și le reproșează situația care are o vechime de peste 30 de ani! Mda, marota cu “greaua moștenire” merge într-un singur sens, întotdeauna în favoarea celor cu care optează Chirilă.

    Răspunde
  6. Hai sa o luam metodic.
    Diaspora din Moldova cam tine tara aia. Anul trecut au trimis acasa 2 miliarde de euro. In plus, nu poti priva de vot cetatenii unui stat, oricare ar fi el, de dreptul de afi ales si de a alege liber, care drept este fundamental pentru a exista democratie, decat in anumite conditii foarte stricte si, in general, interdictia este data condamnatilor penal. Si exista destul state care dau diasporei drept de vot.
    Cu ce nu sunt eu de acord sunt metodele gen vot in absenta, vot prin corespondenta si vot anticipat, astea predispun la fraude masive.
    Cand am zid de prorusism, ma refeream la faptul ca o parte din comentatori au impresia ca putler e vreo lumina si ca va mai fi tratat ca un sef de stat de restul lumii.Pana una alta este acuzat oficial de GENOCID, CRIME impotriva Umanitatii si Crime de Razboi. Mai usor cu admiratie,zic eu.
    Vizavi de cumpararea de voturi, exista dovezi clare si neechivoce. Atat politia cat si serviciile secrte moldovene, plus o parte a presei au devoalat mecanismul, iar o parte dintre cei cumparati, chemati la documentare, au recunoscut ca au vandut votul si au primit amenda 37500 lei MDl, vreo 9000 ron, vinderea votului e contraventie in Moldova. Si sunt cautati capii. La noi toti ar fi riscat ani grei de inchisoare.
    Si exista pe surse informatii ca anumite servicii occidentale au detectat circuitele prin care Rusia a transferat in Moldova peste 100 de milioane de dolari.
    Au reusit clar sa cumpere 100000 de voturi pentru primul tur, se vede statistic.
    Nu degeaba Moldova a protestat oficial, in scris. Nu stiu cat stiti despre asta, dar a protesta diplomatic IN SCRIS este fix sub rechemarea ambasadorului si ruperea relatiilor diplomatice, deci nu iei asa o decizie de a raci relatiile cu alt stat fara dovezi clare si palpabile.
    Cat despre guvernarea PAS, decontul a fost in doi timpi, pierderea alegerilor locale si heirupismul si aroganta cu care s-a tratat referendumul si alegerile prezidentiale, fapt ce a fost decontat de Maia Sandu, care a gresit ca nu s-a implicat mai mult in politica interna. Degeaba esti fruntas la oras, daca la tine in sat esti codas. Adliteram, ca a pierdut alegerile la bastina ei, vorba din Basarabia.
    E insa miraculos ca nu s-a prabusit Moldova sub povara crizelor prin care a trecut. Criza energetica, criza cu refugiatii, pierderea pietei din Rusia, pandemia, astea au adus tara in genunchi. Fara ajutor extern se prabusea efectiv.
    Eu personal am avut colegi basarabeni cu sutele in anii 90 si NU au fost trecuti in sila, ci pe bune. Oameni decenti in mare parte, unii fiind fosti voluntari in Razboiul din Transnistria.
    Romania are o mare hiba, e prea timida. Noi trebuie sa devenim mai vocali si sa cerem sa fie recunoscut pe fata, public, ajutorul dat de Romania Moldovei.
    CAt despre ce a facut UE si ambasadele, o stim de la dl Terhes, care a fost observator acolo…degeaba dai bani tarii daca la firul ierbii nu ajunge nimic. Trebuie o reforma de profunzime in Moldova si trebuie deschisa piata UE pentru produsele din Moldova, pentru a mari nivelul de trai. Altfel tot ruzzia castiga pe termen lung.

    Răspunde
    • A, gata am înțeles. Ești activist sau de pe la echipa de zgomot și lumini a surselor deschise. Păi de ce nu spui așa?!
      Credeam că esti basarabean diasporez.

      Hai să fie pe inima ta, slava Maia Sandu președinta diasporei basarabene !

      Răspunde
      • Draga domnule, nu sunt niciun activist, dar ma gandesc tot mai des sa ma inscriu intr-un partid conservator. E de altfel pe potriva varstei si a experientei de viata.
        ICe, ma stii, nu sunt arogant. Am doua facultai facute pe bune, vb 3 limbi straine fluent. Lucrarea mea de diploma din 1999 a fost in drept international, relatiile dintre state in lumina Conventiilor de la Viena si a noilor doctrine interventioniste.Am studiat constitutionalism pe paine.
        Am fost si in politichie prin vreo doua partide. Simplu membru. Am fost observator la 3 randuri de alegeri, stiu de la firul ierbii cum se fura voturi si se cumpara voturi.
        Moldova nu trebuie sa ne fie indiferenta. Este teritoriu romanesc de iure si de facto, doar ca politicienii NU AU SANGE IN EI!! Pe ambele maluri.
        Avem nevoie de acest teritoriu si avem nevoie de romani sa vina acasa. TOTI, daca e posibil. Altfel dracu ne ia, adliteram, ca natiune, o sa pierim.
        Vb lui Kelemen Hunor: daca nu avem grija de tara asta, cu totii, indiferent de origine etnica, afiliere politica samd si vrem sa plecam, atunci Romania va fi a altora , care nu au legatura cu noi, ca nu va ramane locul gol – Europa fm, chiar acum

        Răspunde
        • Te stiu Radule, te stiu … si tocmai ca si tu banuiesc ca ma stii, am apreciat si tinut mereu la principiul opiniei libere, dar fara nuante de superioritate, mai ales aici, in locul asta!

          De dus … nu cred ca ne ducem ca popor, ca noi suntem un accident al istoriei, si daca nu ma crezi, consulta alea doua facultati cu care olteanul din tine se bate in piept! laugh Si apropo de asta … in armata la unitatile militare de pe aici din Ardeal, doua lucruri erau regula la fiecare ciclu de incorporare, cand ajungeau racanii:

          1. Moldoveni intrebau cum e mancarea si unde a cantina;
          2. Oltenii intrebau cum e treaba cu gradele!

          Deci e ok, va stiu! laugh

          Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura