Romania acum 100 de ani de la cel mai mare macel al umanitatii

11 noiembrie 1918 este data la care ia sfarsit cel mai mare macel din istoria umanitatii, un razboi de uzura care a durat 4 ani (28 iulie 1914 – 11 noiembrie 1918) si  al carui rezultat au fost cateva zeci de milioane de morti si o reconfigurare a hartilor Europei din istoria careia dispar cam toate marile imperii.

Data aceasta surprinde Romania intr’o noua stare a ostilitatilor dupa iesirea din razboi de la incetulul anului (7 mai 1918) in urma victoriilor obtinute pe mai multe fronturi de armata romana, campania din vara anului 1917 a fost una de succes, reusindu’se, in faza initiala, infrangerea trupelor Puterilor Centrale in bataliile de la Marasti, Oituz si Marasesti. Situatia pe frontul de est a evoluat intr’un mod negativ, astfel incat dupa ce Rusia a incheiat pacea de la Brest-Litovsk cu Puterile Centrale, Romania a fost nevoita sa ceara armistitiul si apoi să fie nevoita sa iasa din razboi si sa semneze o pace separata in conditii umilitoare, in primavara lui 1918. Refuzul regelui Ferdinand, care a jucat foarte bine si abil cartile Romaniei prin amanarea la nesfarsit a gestului formal de a semna acest tratat, a facut posibila reinceperea ostilitatilor in ultimele doua zile ale razboiului, prezervand in acest mod statutul României de stat beligerant la Conferinta de Pace de la Paris.

La sfarsitul Primului Razboi Mondial, Imperiul Austro-Ungar a disparut din istorie si astfel a fost posibila formarea Romaniei Mari prin Unirea Banatului, Bucovinei și Transilvaniei cu Romania la 1 decembrie 1918.

In acest razboi a luptat si strabunicul meu ca tunar in armata austro-ungara unde romanii din Transilvania au fost luati cu japca pana la fuga lor peste munti pentru ca sa lupte de partea armatei regale. Nu mi’a spus multe povesti legate de acest subiect, imi aduc aminte cum era marcat de fiecare data cand isi aducea aminte de carnagiul la care a luat parte, pentru ca nu multi ani mai tarziu sa fie din nou incorporat in trupele de rezerva ale unui nou carnagiu caruia i’a supravietuit dupa ce a bagat si putin gulag rusesc ca recompensa, dupa luptele de pe la Cotul Donului.

Dumnezeu sa ii ierte si odihneasca in pace pe toti eroii nostrii care ne’au lasat mostenire tara si pamantul asta, pentru care au platit jerfa de sange!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura