Sa fim chiar in pragul unei crize majore si sa nu ne dam seama?

Citesc si eu ce scriu altii, ca nu sunt nici Mama Omida nici Roubini. Si beleaua e ca incep sa se cam puna cap la cap indicia ca o criza majora sta sa erupa.

Banca Centrala a Chinei vinde in prostie titluri de stat si actiuni americane. De la reserve totalizand in trecut 4 trilioane de dolari s-a ajuns treptat la putin peste 3 trilioane de dolari, de departe vanzarea de actiuni fiind principal cauza a scaderii rezervelor. Nevoia de lichiditati – China a incasat cam 500 de miliarde de dolari din  aceste vanzari din 2014 incoace – arata ca sanatatea economiei chineze este cam subreda, deci economia mondiala este cam subreda!

O alta mare problema este scaderea tuturor pietelor financiare de anul trecut incoace, in special cele majore. Degeaba s-au pompat sume enorme de bani, scaderea economiei chineze trage totul in jos. Chiar daca este doar a doua economie ca si marime, economia chineza pare a fi devenit prima ca si punct nodal , iar daca acesta economie sufera, suferim toti!

In fine, Brexit deja creeaza probleme pe pietele financiare intr-atat, incat Banca Centrala Europeana si Banca Angliei au anuntat ca vor coopera activ pentru calmarea oricarei turbulente. Personal, cred ca englezii vor vota sa plece, caz in care va urma o mare furtuna pe piete, iar UE isi va incepe disolutia. Cred ca Putin a pus deja sampania la rece, mai ales ca nemtoii deja tipa sa se ridice sanctiunile si sa se reia relatia cu Rusia.

In plus, economia americana a inceput sa gafaie vizibil taman in an de alegeri.

Poate cel mai evident semn de recesiune este indicele Cass Freight Shipping, care indica volumul de marfuri transportate, ecluzand resursele energetice:

US-Cass-freight-index-2016-04-shipments

In fapt, se transporta mai putine marfuri, deci inventarele de marfuri sunt imense si consumatorii reticenti a cumpara. De aici concedieri masive in economia Americana si in lume, pe langa cele deja operate in industria petroliera.

Cat despre petrol…toti analistii sunt de accord ca pretul va cadea din nou spre 30 usd, odata ce petrolul Canadian si cel Nigerian vor reveni in piata. Un semn sigur ca acesta criza a petrolului va continua este faptul ca rezervoarele sunt aproape pline pe tot mapamondul! Ceea ce denota un singur lucru: consumul de  resurse energetice este in scadere, deci economia mondiala este sigur in scadere!

Personal, sunt de parere ca de data asta vom avea o intrare in recesiune mai temporizata, nu ca in 2008. Balonul pompat cu bani ieftini de atunci incoace deja fasaie de prin 2015 si  treptat se va goli. 2016 se va termina urat.

Concluzie: va urma in curand o premiere … crestere economica zero ani la rand!

 

ice4you®

Sunt un scrijelitor independent pe peretii internetului si jurnalist 2.0 nemiluit inca de prin 2005, cand inca nimeni nu avea habar cu ce se mananca, cum nici eu nu prea intelegeam atunci mare lucru despre fenomenul asta! Scriu si aici, mai scriu si prin alte locuri, in timp adunand mii de articole, advertoriale, analize ... din toate cate nimic, scrisul find una din pasiunile mele. Bun venit in IceWorld, blog de opinie si polemica libera!

You may also like...