Am trait s-o simt si pe asta: “Il marinaio” are dreptate in scandalul interceptarilor

Lamaie, grapefruit’uri, malox ceva anti-voma. Cam asta e senzatia ca a trebuit sa scriu asa ceva.

Sa lamurim: il urasc pe Base, il consider calamitate, nu imi doresc sa il mai vad in vreo functie samd. Dar … s-o luam calm…

Curtea Constituţională a decis, în 16 februarie, că prevederea din Codul de procedură penală potrivit căreia supravegherea tehnică poate fi efectuată de ”alte organe specializate ale statului” decât organul de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei este neconstituţională.

CCR arată, în motivare, că decizia se aplică dosarelor aflate pe rol. ”Aceasta înseamnă că, pe toată perioada de activitate a unui act normativ, acesta se bucură de prezumţia de constituţionalitate, astfel încât decizia nu se va aplica în privinţa cauzelor definitiv soluţionate până la data publicării sale, aplicându-se, însă, în mod corespunzător, în cauzele aflate pe rolul instanţelor de judecată”, potrivit motivării CCR.

În ceea ce priveşte hotărârile definitive, Curtea precizează că ”această decizie poate servi ca temei de revizuire, în baza art.453 alin.(1) lit.f) din Codul de procedură penală, în această cauză, precum şi în cauzele în care au fost ridicate excepţii de neconstituţionalitate similare, înaintea datei publicării deciziei în Monitorul Oficial.

Acum nici o ora base a dat un interviu lui herr Ciutacu. Am prins cate ceva. Subiectul: decizia CCR privind interceptarile facute de SRI in favoarea DNA si DIICOT. Pe scurt: CCR a gasit o parte a prevederii CPP privind interceptarile neconstitutionale, aruncand in aer toate dosarele DNA.O chestie foarte greu digerabila de mare parte a presei care proslavea lingusitor DNA, mareata lupta cu coruptii, curatarea societatii de corupti samd, cea mai schelalaitoare voce fiind a lui JB Macovei – care a fost insa contrata perfect tot de o doamna cu D mare.

Sursa: radu-tudor.ro

Declara Base:

“S-a spus că schimbările ne vor costa un miliard de euro, dar eu spun că nu costă mai nimic. Platforma de interceptări a SRI trebuie upgradată continuu, chiar dacă este de ultimă generaţie. La această platformă sunt ataşate serverele tuturor operatorilor de telefonie pentru a se evita apelul la operatorii de telefonie să facă ascultări, a declarat Traian Băsescu.

Acum DNA vrea o platformă, DIICOT vrea platformă, poliţia vrea şi ea. Numai pe cei inteligenţi nu i-am auzit că vor. Pentru că ei au făcut ce a trebuit. Şi-au tras terminale din platforma SRI, au realizat un calculator care este interfaţă, au pus echipament de codificare a semnalului pe platforma SRI şi au pus un decodor la ei. Şi au instalat şi o unitate de comandă. Unitatea de comandă înseamnă că SRI nu mai ştie nimic despre ce faci tu legat de interceptări. Vorbim de parchete care au dreptul legal. Unitatea de comandă este aceea în care introduci numărul de telefon. Nu se mai face cum face DNA acum, care se duce mandatul la SRI, care trimite semnalul la DNA şi decriptorii de acolo scriu săracii până ameţesc. Tot SRI nu ştie pe cine ascultă, deşi utilizează propria platforma.

Toţi vor putere, pentru că cine ascultă are putere. La ce văd acum despre instituţiile acestea, am impresia că fiecare şef e avid să apuce cât mai mult din controlul pe populaţie. Şi de ce nu, să se mai asculte unii pe alţii,  a spus fostul președinte la România TV.

E o aberaţie că cer milioane, sute de oameni. Trebuie să-şi instaleze câteva echipamente şi e o chestiune de câteva săptămâni să se instaleze aceste echipamente şi la DNA, şi la DIICOT, şi la DIGIPI. E o instituţie în România care are dreptul la interceptări, şi-a pus aceste echipamente pe la sfârşitul primului meu mandat. S-a exagerat formidabil, iar explicaţia pe care o am este dezinformarea populaţiei şi faptul că unii dintre aceşti şefi de instituţii sunt avizi de putere”

Sursa: RomaniaTV

Ceea ce a declarat mister Base este absolut halucinant: faptul ca pe o decizie judecatoreasca se nasc noi servicii de ascultare a noastra, adica mamutul CYBER al SRI- Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor – va face “N” pui si ca deja se dau lupte la baioneta intre servicii fiecare vrand o ciosvarta din banu care se va cheltui. Si ca, evident, info obtinute vor fi utilizate in scop politic.

Dar altceva, mai important, a razbatut si din interviu si din luarile de pozitie ale altora zilele acestea: ca procurorii trebuie sa se bazeze in acuzarea unui om PE toate mijloacele de proba puse la dispozitie de lege si nu doar pe stenogramele interceptarilor, unele scurse in presa pentru demonizarea suspectilor.

Iata ce spune raspicat Ion Cristoiu chiar azi:

“SRI acordă sprijin tehnic DNA de 10 ani. Chiar dacă sentinţele definitive nu mai pot fi constestate juridic, totuşi ele pot fi contestate moral şi politic ca fiind bazate pe probe procurate anticonstituţional.

De ani întregi mi se spune zi de zi că Lupta împotriva corupţiei e obiectivul numărul unu al României, temelia curăţirii mizeriei din România, temelia ridicării nivelului de trai, în fine, o chestiune de maxim interes naţional.
Eu nu cred asta.
În dese rînduri am susținut că modernizarea României nu se poate reduce la anchetele DNA şi DIICOT.

Sînt însă om logic.
Şi din această perspectivă Motivarea CCR m-a lăsat cu gura căscată.
Nu numai că un timp de acum încolo, procurorii nu se pot baza pe supraveghere tehnică – dimensiune crucială în anchetele penale moderne – dar mult mai grav, potrivit Motivării, toate dosarele pe rol sau pe cale de a fi constituite nu mai pot folosi probele din supravegherea tehnică operată de SRI.

Ce înseamnă asta?
Răspunsul e simplu.Toate marile dosare de corupţie ale politicienilor – de la cel al lui Viorel Hrebenciuc pînă la cel al lui Marian Vanghelie – se reduc la nişte biete foi.
De ce? Pentru că procurorii DNA, convinși de legalitatea procedurii, dar și din comoditate, s-au bazat în chip copleşitor pe probele obţinute din supravegherea tehnică. Aceste probe sub formă de stenograme, erau folosite pentru terfelirea acuzatului prin publicarea în presă. Potrivit Motivării, ele nu mai sînt probe. Ce face procurorul dacă – fără să ştie că va veni Decizia CCR – s-a bazat pe supravegherea tehnică?
Reface Dosarul? Cu ce alte probe?
Poate obţine autorizaţie pentru noi interceptări?
Da, dar nu în speţa pentru care a făcut deja Rechizoriul acuzatului!”

Sursa: cristoiublog.ro

Va cam dati seama ce dus rece au primit multi in perioada asta…….

Si acum parerea d-lui Striblea, la care subscriu:

“SRI nu este parte a sistemului penal. Înțeleg rolul său de-a lungul timpului în prinderea diverșilor mafioți, dar este momentul ca societatea să meargă mai departe. Îmbinarea asta între siguranță și penal e de natura unor state de prin alte părți”.

Asta era, domnu Striblea. De ani de zile ne straduim sa explicam ca nu are ce cauta un serviciu secret in lupta cu coruptia. Si apoi adaugati:

“Sunt îngrijorat că o grămadă de procese pe rol și dosare în lucru o să fie afectate de lipsa unor înregistrări. Aceasta este de fapt principala îngrijorare. Dar aici cei în cauză ar fi trebuit să știe că sistemul acesta nu poate ține la nesfârșit. Iar procurorii sunt datori să găsească și alte metode decât clasica interceptare. Sunt convins că alte probe pot fi scoase la iveală.”

Ei , aici ati pus punctul pe I. Domnii procurori DNA ar trebui trimisi in suturi inapoi in anul 2 la Drept sa invete din  nou bazele procesului penal. Probele care se aduc in dovedirea vinovatiei unui om, adica exact obligatia ce incumba procurorului, trebuie sa fie multiple, pertinente, concludente, utile cauzei, legal administrate si sa contribuie la aflarea adevarului. Nicaieri in teorie si in practica nu se face vorbire de O proba, adica aceste interceptari, iar o condamnare data in baza unei singure probe este nula absolut. Solutia, în opinia lui Base, este una care sa vina “în favoarea democraţiei”, in sensul în care nici o institutie sa nu mai poata dispune interceptări în mod “discreţionar”.

“Toată structura de interceptare trebuie scoasă de sub controlul oricărei instituţii de forţă. Trebuie pusă sub control civil. Salariaţii de acolo trebuie transformaţi în funcţionari publici cu statut special, iar toate instituţiile (…) să aibă procedură de acces la ascultarea populaţiei”.

Sursa: striblea.ro

E, aici Base a dat o lovitura de mare bastan al serviciilor secrete. Stiti voi, dragi cititori ai acestui blog, ce a propus Base?

Nimic, nimic? Pai sa va mai dau un indiciu: marele licurici!

In fapt, Base a intuit perfect ca ar fi bine ca interceptarile astea – in spionaj avem culegere de informatii  sigint si humint – adica activitatea de tip sigint sa fie luata de la toti si creat UN NOU SERVICIU SECRET dupa modelul National Security Agency NSA a SUA, iar humint sa ramana acolo unde e si acum, DNA utilizand deja in acest scop  ofiterii detasati din politie, ofiterii DGA si ofiterii Politiei de Operatiuni Speciale, fostul Serviciu filaj al Militiei, iar DIICOT ofiterii BCCO. Logica e fara cusur si ar obliga serviciile sa puna osul la treaba in stil clasic, exact ca Mossadul.

Momentan guvernul tehno si Johan bajbaie. Se arunca tot felul de destepti la comentarii, barfe, cifre. Circ total!

Cum credeti ca se va termina circoteca asta? Vor capata parchetele propriile servicii sigint sau se va crea o agentie gen NSA?

P.S. Totusi, gura pacatosului : ACCES la ascultarea populatiei!!! Sper ca va dati seama ca a dat-o cu directie si intentie…

ice4you®

Sunt un scrijelitor independent pe peretii internetului si jurnalist 2.0 nemiluit inca de prin 2005, cand inca nimeni nu avea habar cu ce se mananca, cum nici eu nu prea intelegeam atunci mare lucru despre fenomenul asta! Scriu si aici, mai scriu si prin alte locuri, in timp adunand mii de articole, advertoriale, analize ... din toate cate nimic, scrisul find una din pasiunile mele. Bun venit in IceWorld, blog de opinie si polemica libera!

You may also like...

6 Responses

 1. Vasile says:

  Baselu’ are cunostinte vaste despre parghiile puteri, ca nu degeaba a fost 2 mandate Presedinte, ce-i al lui e pus deoparte. Pe de alta parte, la noi stiut fiind ca nu exista bun simt ar trebui sa existe drecului o lege in care in care fosti presedinti sa-si tina gura pe probleme sensibile, ca asa e corect, pai nu! Acum daca ai fost Prezident si stii ce stii trebuie sa te transformi in oracol si sa vomiti in stanga si-n dreapta ca de, ai avut parghii, ai fost la putere si stii?!

  Cat despre acest “nou scandal senzational”… daca as veni azi in Romania, inapoi dupa 2 ani as avea impresia ca tot Base e Presedinte

 2. cola says:

  daca nu-ti curge scuipat din gura, nu inseamna ca nu poti fi un ticalos .. asta asa, in general .. ce ne spune basescu – si de fiecare data a avut succes macar la o parte a populatiei – este ca puterea corupe, si ca sefii institutiilor de forta sunt lipsiti de morala si cam idioti,in acelasi timp .. o parte a populatiei stie aspectele astea.. ce nu e deloc clar , este daca arhitectura asta de urmarire a comunicatiilor de la sri este conforma legii si cutumelor din lumea civilizata, sau s-a realizat birjareste/securistic, prin amenintarea si santajarea companiilor de telecom ? nu de alta, dar ne-a descris basescu (cine altcineva), cum niste ‘destepti’ dintre ‘organe’, au rezolvat problema, fara investitii masive, avand acelasi raport cu sri-ul vis a vis de secretul ascultarii, cu cel care ar fi trebuit sa-l aiba sri-ul cu societatile telecom de la noi .. la cum s-a exprimat basescu, alocarile de numere, planurile tarifare, felicitarile aniversare ne cam vin de la sri, rebranduit comercial in vodafone, orange, telekom, samd .. daca asa sta situatia, numai consiliul concurentei ne mai scoate din belea ..

 3. Costin says:

  Explicatia este mult mai simpla decit pare la prima vedere. Si aceasta hotarire, ca atitea altele, ne-a fost impusa din afara tarii. O parte a gastii politice este vinduta unor interese straine mai rau ca sclavii din vechime, ori Zegrean (banuiesc ca prin santaj) a fost determinat sa dea hotarirea cu pricina. Scopul ? Protejarea surselor ale respectivelor interese. Si asta cu pretul nedevoalarii hotilor ce-au dus tara mai aproape de evul mediu decit de secolul 21.

 4. ice4you® says:

  Ptiuuuuu … puschea pe limba Radu mami, Radule! laugh Eu i’am zis la un amic de al meu care anul asta are de gand sa intre in politica locala sa fie atent la Marinar si sa il urmeze ca asta stie cum e mersu si va dau ca sigur de pe acuma ca in toamna o sa il avem iara pe cai mari. Tot ce trebuie e sa ajunga el in parlament ca de acolo asta e ca herpesul. laugh
  In rest … daca Zeus nu le stie cum e cu serviciile … cine mama dracului sa stie?! Cred ca il si doare inima cand vede ca isi fac astia de cap … da vine el Zeus inapoi sa faca ordine! laugh

  P.S. Ca era sa nu uit. Johan cu tara luata inapoi in viata asta va saluta cu prietenie dintr’o noua vacanta prin locuri unde isi dorea el inca din alta viata sa ajunga cu doamna Carmen. Bag seama ca in alta viata nu a putut ajunge prin Ierusalim/Palestina ca aia se prosteau pe acolo cu Cruciadele … da acum … alta e treaba si nu putem decat sa ne bucuram ca doamna Carmen este multumita. De tara luata inapoi … se ocupa Base si serviciile. laugh

 5. radu says:

  Eu zic ca base s-a pozitionat in tot mismasul asta exact unde trebuie si a altoit in stanga si in dreapta cu calm, in special in fosti colaboratori si pupile, taindu-le elanul de mariri si ganduri prezidentiale.
  Pe cat puneti pariu ca la un moment dat base va fi prim-ministru?

 6. ice4you® says:

  Pai na … nu pot sa pun pariu cu tine ca suntem avem aceiasi opinie se pare ca, si nu are nici un haz! laugh