Batranica de la taraba

De o buna bucata de vreme, pe la intrarea in piete si chiar la tarabe o sa gasiti babute amarate care vand legume si fructe, imbracate destul de prost si cu o marfa ce pare a fi din ograda propie. Nu de putine ori m’am oprit si eu si am cumparat de la ele, in gandul meu fiind ideea ca le ajut sa isi suplimenteze veniturile probabil  mici. Treaba asta a functionat pana cand am inceput sa le cunosc si sa le vad din ce in ce mai des cu marfa din ce in ce mai diversa si mai ales de sezon. Curiozitatea m’a impins sa studiez mai indeaproape fenomenul,  si mi’am dat  seama ca defapt toata treaba este o escrocherie destul de bine pusa la punct de catre intermediarii care fie nu isi gasesc loc in piete, fie in felul asta au gasit o cale sa isi sporeasca vanzarile apeland la mila oamenilor, babutele alea amarate fiind defapt ori angajate cu ziua ori rude de ale lor. Am incercat sa discut cu cateva dintre ele in  vremea in care ma dadeam drept musteriu de ocazie, fiecare are o poveste destul de induiosatoare si  bine crosetata, o voce amarata si umila, dar totusi insistenta pana cand incepi sa le descosi in ce priveste locatia si provenienta marfii, de unde totul se transforma intr’o cearta ce se lasa cu injuraturi si blesteme, riscand sa iti iei si cateva capace de la cei care au impresia ca te’ai apucat sa hartuiesti biata babuta ce stie sa isi joace perfect rolul de victima.

Nu as vrea sa se creada ca generalizez, insa sunt sigur ca multe asemenea babute nu  sunt nici pe departe ceea ce par pentru  ca cele care ar avea cu adevarat nevoie de bani nu isi mai gasesc locul in piete alungate fiind de tocmai de aceste impostoare si cei care sunt in spatele lor. Eu unul am ales sa fiu mult mai atent in cazurile astea pentru ca nu imi place sa fiu luat de prost si v’as recomanda sa faceti acelasi lucru pentru ca nu aveti de a face decat cu o forma de escrocherie destul de abjecta!

Ati intalnit asemenea babute? Aveti obiceiul sa cumparati de la ele?

ice4you®

Sunt un scrijelitor independent pe peretii internetului si jurnalist 2.0 nemiluit inca de prin 2005, cand inca nimeni nu avea habar cu ce se mananca, cum nici eu nu prea intelegeam atunci mare lucru despre fenomenul asta! Scriu si aici, mai scriu si prin alte locuri, in timp adunand mii de articole, advertoriale, analize ... din toate cate nimic, scrisul find una din pasiunile mele. Bun venit in IceWorld, blog de opinie si polemica libera!

You may also like...

4 Responses

 1. Radu says:

  Acum ca sunt de toate! in gradina de la tara, nu prea mai iau din piete, dar se practica fenomenul, hai maica, ia, ca sa prind si eu rata samd, dar uitati-va cu atentie la fata si maini, cam prea de oras, nu arse de vant si soare si battue de munca!!

 2. evenuta says:

  Si in pietele din Bucuresti sunt nenumarate babute din cele mentionate aici. Eu nu cumpar de la ele ci de la tineri cu mainile batute de munca si care vin cu marfa de doua sau trei feluri si nu dintre cele mai aspectoase, dar proaspete si bune. Romanul s-a invatat sa speculeze pana si mila oamenilor!

 3. Marius says:

  Ma gandesc ca acelasi lucru se intampla si cu “magazinele” de pe marginea drumului.

 4. ice4you® says:

  Exact acelasi! laugh