Parteneriat Google – TVR

Incepand de ieri TVR si Google Cultural Institute au devenit parteneri într-un proiect in premiera pentru Romania, imagini din Arhiva TVR de la Revolutia din 1989 fiind incluse în expozitia „Caderea Cortinei de Fier”. Unele dintre filmarile cuprinse in acesta expozitie au fost filmate pe pelicula de 16mm niciodata nefiind facute publice pana acum.

Materialele selectate din Arhiva TVR sunt grupate în patru colecţii:

Timişoara, primul oraş liber – expoziția se concentrează pe izbucnirea revoltei împotriva lui Nicolae Ceaușescu și a regimului comunist. Colecţia conține povestea protestului împotriva evacuării pastorului reformat László Tőkés şi oferă detalii despre cele două zile de protest, în primul oraș care s-a opus regimului.

București, orașul Victoriei – expoziția prezintă protestele în masă din 21-22 decembrie 1989, atunci când o “întâlnire populară” se transformă într-o revoluție împotriva regimului, iar dictatorul trebuie să fugă cu elicopterul. El pleacă din Bucureşti, în timp ce protestatarii intră și preiau controlul asupra clădirii Comitetului Central – marcând căderea regimului Ceaușescu.

Revoluția Româna, transmisă în direct – selecția principalelor momente ale primei transmisii mondiale în direct a unei revoluții. Descrierea exactă a atmosferei și tensiunea acelor momente sunt ilustrate prin materiale video redând diferite anunțuri, zvonuri, acuzații de terorism, etc

Procesul şi execuţia – imagini care surprind procesul şi execuţia dictatorului Nicolae Ceauşescu şi a soţiei sale. Arestarea cuplului Ceauşescu este relatată prin imagini video şi texte despre proces şi execuţie.

sursa: tvrinfo.ro

Din punctul meu de vedere este o initiativa mai mult decat laudabila atat din partea celor de la Google cat mai ales din partea arhivelor TVR care au pus la dispozitia publicului larg aceste filmari, marturii si informatii adunate si procesate de o mana de oameni inimosi.

 

Aici puteti vizita acesta expozitie! n’Joy!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura