Cornel Nistorescu pune degetul pe rana: „Multe știri din conflict sunt comentate de ziariști români de religie iudaică sau de etnie evreiască. Pot fi ei obiectivi?”

Cornel Nistorescu, unul dintre veteranii presei din Romania, intr’un editorial taios scris in ziarul pe care il pastoreste, pune degentul pe rana si ridica o intrebare cat se poate de legitima, chiar daca nu e deloc pe placul multora si unii ar putea chiar sa o considere a fi antisemita:

„Multe știri din conflict sunt comentate de ziariști români de religie iudaică sau de etnie evreiască. Pot fi ei obiectivi?”

Voi prefera sa nu ma pronunt in aceasta chestiune si sa las loc unei eventuale dezbateri la comentarii

Si tot ce pot doar sa spun este ca dincolo de posibila infierbantare a unora, din punctul meu de vedere este o intrebare ce poate fi oricand extinsa atat in cazul pandemiei cat si al conflictului din Ucraina, independenta „comentatorilor” si „jurnalistilor” concinilor de propaganda miluita din mass media find mai mult decat discutabila avand in vedere faptul ca fie sunt mituiti pe o cale sau alta, fie reprezinta niste interese bine camuflate dupa bune intentii, care mereu au uns un intreg aparat de manipulare in masa.

Presa noastră crăcănată de partea Israelului

Nu-mi place acest subiect și nici această situație. Dar nu o pot ocoli. Mă obligă profesia mea pe care am servit-o o jumătate de secol și mă încearcă un sentiment al datoriei. De aceea semnalez un fapt care ne poate discredita pe mulți dintre noi. Nu suntem echilibrați și nici obiectivi!

Balanța știrilor și comentariilor din relatările privind situația din Gaza și de la granița israelo-palestiniană este vizibil prăvălită într-un subiectivism pro-israelian. Înainte de a continua, trebuie să precizez un lucru. Nu am nici un strop de înțelegere pentru atacul terorist comis de Hamas. Este condamnabil și merită judecat. Autorii lui trebuie să plătească pentru crimele comise, dar nu omorîți la grămadă, ca animalele, fără o decizie pronunțată de o instanță de judecată.

După părerea mea, ne aflăm în fața unei situații în care comunitatea internațională, dacă mai are busolă și coerență, trebuie să-și spună cuvîntul.

Urmăresc cu sufletul la gură conflictul israelo-palestinian și situația din Gaza și nu pot să nu remarc dezechilibrul din presa română. Parcă am asista la un efort de a înclina balanța percepției publice în favoarea Israelului. Jurnalele, relatările și comentariile arată de parcă presa noastră s-ar fi înrolat într-o campanie de propagandă în favoarea Israelului. Ceea ce este nefiresc și incorect profesional, chiar dacă România are un parteneriat strategic cu Israelul și o mare parte din populația acestei țări este de origine română.

De cîteva zile, văd pe micile ecrane cum un fost militar cu dublă cetățenie, română și israeliană, evaluează situația din conflict ca analist, ca martor și specialist. Se mută de la o televiziune la alta și opiniile sale sunt preluate pe diverse site-uri. El se numește David Maxim. Nu-i știu gradul. Poate fi David Maxim un comentator obiectiv? În nici un caz. Punctele sale de vedere nu pot contrazice opiniile ministrului apărării din Israel și nici ale statului său. Nu poate critica nimic și nici nu poate apăra pentru că nu este credibil. Eventual, poate fi mai dur. În mod normal, ofițerul israelian în rezervă ar fi trebuit să dea fuga acasă și să răspundă la mobilizare, cum fac și alți israelieni de aiurea. El bate televiziunile. Punctele sale de vedere nu ar fi putut fi difuzate decît în pandant cu măcar un refugiat palestinian. Nu cu un luptător Hamas, ci cu un refugiat palestinian, cu un român surprins în Gaza sau cu un palestinian care a studiat în România. Regulile elementare ale jurnalisticii despre dispute și conflicte se supun celebrului dicton „audiatur et altera pars” (ascultă și cealaltă parte). Comunicarea balansată este valabilă inclusiv în politică și în diplomație, dar în acest conflict, mulți dintre colegii mei de breaslă nu o mai respectă. Cel puțin, în acest caz, în presa noastră, nici măcar nu se mai mimează. Nici vorbă de echilibru. În potopul de comentarii acuzatoare din ultima vreme, abia a încăput vocea unui palestinian, dacă nu mă înșel, jurnalist, dar acesta n-a apucat să spună mare lucru, pentru că a fost cel mai adesea acoperit de moderator și de invitați.

De cîte relatări am avut din Gaza și de cîte din Israel? Disproporția este evidentă. Care este proporția între victimele Hamas din Israel și cele comise de IDF și Shin Bet în Gaza? Parcă n-ar ști nimic și n-ar avea detalii despre drama civililor!

Luni, televiziunile difuzau aproape în buclă  știrea privitoare la recuperarea unui ofițer israelian (răpit de  Hamas) ca rezultat al  pătrunderii multiple în Gaza. A mai fost salvată de armata intrată în Gaza din captivitate și o „soldată”, dar nimeni nu a încercat să afle prețul, adică numărul morților, să ceară informații privitoare la numărul de vieți de palestinieni sau de persoane surprinse de conflict în Gaza!  Imaginile difuzate din Gaza (atîtea cîte au scăpat!), condițiile în care civilii încearcă să supraviețuiască arată o devastare totală, arată mai degrabă a exterminare.

Tolerează israelienii acest comportament nemilos după ce au supraviețuit unui holocaust? De ce tac politicienii români și  de ce presa ignoră tragedia și vorbesc numai despre situația prizonierilor luați de Hamas?

Și încă un fapt. Multe știri din conflict sunt comentate de ziariști români de religie iudaică sau de etnie evreiască. Pot fi ei obiectivi în prezentarea acestui conflict? Unii sunt cunoscuți chiar cu dublă cetățenie. Nici vorbă de o derobare elegantă sau de o precizare a identității lor. Cît de credibilă poate fi prestația unui jurnalist care aparține unei părți? Ce reacție am fi avut dacă o televiziune ne propunea un talk show despre situația din Gaza moderată de un palestinian?

Presa românească în cea mai mare parte a  relatărilor transmite preponderent  punctele de vedere  ale Israelului, cu nenumărate  declarații ale miniștrilor israelieni, interviuri telefonice cu cetățeni israelieni de origine română, cu rude sau cu prieteni. Declarațiile politice ale premierului României și ale președintelui au fost unele de un vizbil suport pro-israelian, fără o contextualizare a conflictului. Iar ziariștii se avîntă în  considerații de parcă ar fi scăpat toate hățurile gîndirii.

Conflictul arabo-israelian este vechi și ține de secole. Cel puțin în ultimul, românii și România s-au străduit să păstreze un echilibru, să țină balanța într-o judecată dreaptă.

De ce am renunțat la asta, mai ales că mintea de pe urmă ne trimite întotdeauna la o socoteală?

a scris Cornel Nistorescu, in Cotidianul.

29 de comentarii la „Cornel Nistorescu pune degetul pe rana: „Multe știri din conflict sunt comentate de ziariști români de religie iudaică sau de etnie evreiască. Pot fi ei obiectivi?””

 1. Nu cred că mai este de actualitate subiectul părtinirii in media, Ice .. e clar pentru lumea că există un munte de ipocrizie și de minciună .. pentru noi, românii, ar fi importantă altă întrebare – ce a căutat jegosul de ciolacu în Israel imediat după startul evenimentelor, ca să dea un cec în alb tuturor acțiunilor ulterioare ale guvernului de acolo ? Ne face complici la genocidul palestinienilor.. cu ce drept, cu ce mandat ? Dat de cine ? .. că un jegos analfabet și semi-infractor s-a cățărat la putere e una, că beneficiază de privilegii nemeritate , la fel .. dar să mă facă părtaș la acțiuni oribile la scară istorică, e deja prea mult .. de ce nu se duce covrigarul de buzău și să se dea peste cap să salveze sutele de palestinieni cu cetățenie română ? Pentru mine, individul ăsta a devenit mai odios decât orice politician cu care ne-am pricopsit in ultimile decenii..

  Răspunde
  • Tovarase Cola, ca de obicei foarte bine punctat, si tocmai de aia nu am comentat subiectul in articol, pentru ca are conotatii multiple, inclusiv vizita lui Ciumpalacu in Israel si implicit, stigmatizarea unei intregi natii, un gest de prea plecata sluga, ce a raspuns la ordin si calcat pe urmele stapanilor care deja legitimasera genocidul cu un cec in alb dat in numele intregii Europe! Da, confirm, este unul dintre cei mai odiosi politicieni pe care i’a avut tara asta in istoria ei si tot ce sper este ca macar acum in ceasul al 12-lea trecute fix, sa priceapa dracului si romanii astia ceva! hi

   Legat strict de subiectul partinirii in presa, consider ca este de datoria mea, ca modest scrijelitor pe peretii internetului sa atrag atentia ori de cate ori pot asupra manipularilor acestui aparat infernal de propaganda, chiar daca poate fi considerat un subiect ce nu mai este de actualitate la modul general, pentru mine ramane si o sa scriu pe tema asta, ori de cate ori am ocazia in speranta ca poate trezesc macar o singura constinta! Stiu, idealist … dar eu fac macar voluntar acest demers, fie si pentru a apara dreptul la independenta si libertatea dreptului la opinie! smile

   Răspunde
   • Pai ar fi bine ca românii să priceapă bine sursa revoltei mele .. ursula s-a dus și ea repede de tot, dar ea nu reprezintă nicio nație in particular, nu a fost aleasă de vreo nație pe buletin de vot .. covrigarul de buzău s-a dus în numele voturilor noastre.. grav, grav de tot .. noi, românii, nu suntem criminali, nu suntem ucigași de femei și copii .. sau cel puțin vreau să cred asta ..

    Răspunde
    • Pe firul scurt al discutiei asteia, hai sa punem aici si tot sacrificiul, inclusiv teritorial, pe care tara asta l’a facut pentru Ucraina, fara ca macar un singur roman sa fie intrebat, desi romanii continua sa fie scuipati si batjocuriti! Da, este un personaj absolut odios .. si teama imi e ca asta o sa fie ala ce o sa ne faca sa il regretam pe Iohannis!

     Răspunde
     • Sper să nu fie cazul, aia cu regretul .. în secunda in care bibi pleacă, și cred / sper că va fi curând, marcel trebuie sa plece și el .. preferabil într-o pușcărie, dacă ar fi după mine..

     • Cât despre concesiile și umilințele românilor din teritoriile ocupate de alții, cu atât mai mult e de neacceptat să susținem ce li se întâmplă palestinienilor.. america nu are decât să facă asta – e un imperiu, și face parte din modul de operare al imperiilor, dar dacă nici noi nu înțelegem ce înseamnă să nu ai drepturi pe pământul pe care te-ai născut, înseamnă că nu suntem capabili sa înțelegem nimic ..

     • Sa te auda Dumnezeu! Sper sa il vad pe Marcel de la Buzau intr-un loc unde sa primeasca doar covrigi cu apa ca sa aiba timp de reflexie la cat rau a reusit sa faca acestei tari in atat de scurt timp! AMIN!

    • Una e să crezi, alta e să ai certitudinea, ca să nu mai zic de dorințe. Până una- alta, Adelinii și Cătălinii nu au prezentat galele premiilor Oscar și nici n-au sărit ei din cavalerie pentru apărarea excepționalei. Tușele alea despre care ziceai sunt necesare, din păcate, altfel unii nici acum n-avem habar (deși post factum s-au recunoscut oficial niște minciuni sau ni s-a spus că a meritat ) peste ce am călcat ori de câte ori în drumul spre țările la care înainte ne erau îngrădite dreptul la libera circulație, dreptul la muncă, studii etc, e drept că până la Schengen! Mda, priveliștea nu e deloc idilică, din contră…trăsnește a usturoi.
     Știu ele, casele de modă, ce fac…Adevărul e că nu avem trăsături de păpuși, nici proporții de manechine, deci modelele nu prea aveau corespondent în planul real: pe stradă, la muncă sau la piață.

     Răspunde
     • Și ce karmă ne-am tras! Toate ne stau în gât … și ne-am întors la a ne încuraja cu calitățile noastre de descurcăreți. dash

     • Pai ce naibii mai putem sa facem, tovarasa? Supravietuim cum putem, ca asta se pare ca stim cel mai bine … „cand ne’o fi mai rau ….”

     • *din cavalerism; **sau de câte ori
      @Tovarășe, mi- e că de această dată nu mai merge figura asta. sad Contractul de concesiune cu karma a fost reînnoit, la o dobândă strigătoare la cer. sad

     • In ce mă privește, nu am ucis niciun animal cu mâna mea.. știu că sună ipocrit, că doar mănânc animale ucise.. la fel , nu am rănit niciun animal, cu intenție, și din ce îmi amintesc, nici din greșeală .. poate un iepure înghețat de faruri într-o noapte, dar nu sunt sigur, că am verificat de urme a doua zi, și nimic.. hominizi da, am pleznit peste bot pe câțiva în cursul anilor, și pe și mai mulți i-am amenințat.. fair game .. ce mă supără este că unii se folosesc de vot pentru legitimitatea gesturilor lor imbecile .. nu am nicio problemă să se ducă unul mercenar unde vrea el, să ucidă pe cine vrea el, dar nu cu votul sau ca reprezentant al meu .. nu există karma aplicată colectiv, decât dacă poate Dumnezeu are și ideologie .. sper că nu are ..

     • Merge, merge tovarasa, in toata istoria noastra, a fost si muuuuuuult mai rau … merge ca Dumnezeu iubeste oaia (mereu) ratacita, si asta ne e norocul!

      @Cola, #sustin

     • Cola, nimeni nu s-a dus pe persoană fizică. Dar bucurii am avut cam toți, până și “frățiidepeste”, că de asta suntem sfidați în asemenea hal. Voi nu întrebați, noi nu vă spunem cum o împachetăm, toată lumea e mulțumită. Cam la fel cu “fierul vechi”, l-au îngropat sub niște “ordonanțe”, urmate pentru mulți de pensionare anticipată, ura! Au venit multituti, cu ele și marea realizare de a accesa credite fără număr, nu ca știrbii de asistați social, de le dau odoarele peste bot lascoanelor. În afara lui Rujroz a mai făcut careva promisiuni pentru care să fie ales? Nu cumva li s-au dat cecuri în alb tuturor? A, da. Mai e ăla cu apa caldă. După 89!
      În afara refuzului de a-mi exercita dreptul, nu mai știu alternativă.
      Cu Dumnezeu…e greu… fiecare cui ori la ce se închină. În Biblie e și cu potop, și cu scoatere din robie, și cu popor ales, și cu cetăți rase, de am ajuns la mântuirea personală, poate-poate, ceva bun tot s-o alege de omenire.
      Ice, oaia asta rătăcești cam demult în pustiu, între timp s-a și micșorat.

 2. Nu e nimic antisemit in intrebarea lui Nistorescu, pentru ca nu ataca pe nimeni ci doar pune la indoiala ceea ce este evident: obiectivitatea jurnalistica! E greu sa fi obiectiv find intr-un fel sau altul legat sufleteste sau moral de un subiect atat de fierbinte si este de inteles, tocmai de aia Nistorescu atrage atentia asupra subiectivitatii desantate a presei din Romania, presa din care nu a mai ramas nici macar o urma de independenta, exceptie facand unele oaze de dezbatere pe ici, pe colo!

  Răspunde
  • Exemplu de jurnalism pe burta cred ca a fost bomboana de pe coliva care mai lipsea cu privire la asa zis independenta!

   Răspunde
 3. Cea mai mare tampenie pe care am auzit-o in ultima vreme este antisemitismul in Romania!!! Nu exista asa ceva, in Israel traind foarte multi romani de etnie evreiasca, care au legaturi stranse cu Romania ce le-a fost tara pana au ales sa plece, in urma lor ramanand familii mixte ce au trait si traiesc in buna pace si liniste! Cum sa fie antisemita o intrebare? De unde pana unde? Nu imi e deloc simpatic personajul, dar Nistoresc doar a semnalat o realitate care tine strict de breasla din care face parte si probabil ca e si un strigat de revolta cu privire la subiectivismul colegilor de breasla care dupa ce au fost trambitele covidului si ale propagandei de razboi din Ucraina, acum au schimbat doar subiectul si fara nici ce mai mic discernamant sustin un genocid pe care multi dintre noi nu il inteleg si nu pentru ca sunt de partea cuiva sau impotriva cuiva! Cine are macar putina minte de la Dumnezeu, intelege!

  Răspunde
  • Nu cred ca are rost sa mergem pe firul asta al discutiei, pentru ca este un nonsubiect inventat de unii in ultimi ani pentru a isi pupa in cur stapanii sau justifica lefele grase si functiile pe care le’au capatat in schimbul slugarnicei unor oameni lipsiti de cea mai mica valoare intelectuala! Nu as accepta niciodata pe aici vreo discutie cu cea mai mica tenta antisemita sau xenofoba, decum sa promovez una! Deci cred ca putem trece peste asta si da, problema ridicata de Nistorescu e strict legata de breasla si lipsa de obiectivitate cu privire la un subiect extrem de sensibil ce de la o zi la alta tinde sa se transforme in cel mai mare genocid la care a fost martora umanitatea!

   Răspunde
 4. Dezagreez total persoana Cornel Nistorescu, dar, la ce propaganda desantata si mizerabila sunt martora sporadic, pentru ca ma uit tot mai putin la stiri, ma face sa rezonez cu expunerea din articolul ce il semneaza.

  Răspunde
 5. Reactia asta a lui Nistorescu cred ca a fost totusi provocata de ceva, din cate am auzit ar fi intrat si in ceva clinci cu Ciutacu.

  Răspunde
 6. Sinistra pozitionarea asta de orice parte ar fi ea din partea presei, cand acolo mor zeci de oameni pe zi, iar complicitatea politica de-a dreptul criminala! Urate vremuri traim!

  Răspunde
 7. E o întrebare retorică, firește. Nu pot fi obiectivi. Prin natura meseriei am cunoscut faptul că evreii sunt foarte uniți, bogați și inteligenți. Și descurcăreți.

  Legat de ce se întâmplă acolo în Fâșia Gaza, nu știu ce să spun deocamdată. Sunt și mulți nevinovați care mor, cred.

  Să nu uităm totuși că Hamas nu are milă de nimic și nimeni și sunt foarte cruzi. Am vrea oare și la noi în România atentate?

  Răspunde
  • Cunosc si eu destui evrei si i’am respectat mereu in primul rand pentru ca sunt mari admiratori ai artei si culturii internationale, isi cresc in spiritul asta copii, ii orienteaza inspre profesii banoase si influente, sunt uniti ca si comunitate, au un spirit mercantil imbatabil. Am avut bune relatii cu ei si tocmai de aia, nu trebuie ii confundam cu israelitii, pentru ca evreii sunt in toata lumea si nu neaparat sunt toti de acord cu politicile Israelului si nici ce se intampla acolo, sunt si ei mai multe semintii cu idei si abordari diferite si de aia trebuie foarte bine inteles, la fel cum si palestinieni sunt multi, chiar si pe la noi prin tara, si nu toti teroristi! Una e una, alta e alta … iar ce se intampla in Gaza nu poate nimeni nega ca este o nenorocire pe care istoria va fi cea care va o judeca atunci cand va veni momentul, acum e totul mult prea tulbure!

   Răspunde
   • Ar trebui să-ți faci pomana până la capăt, Ice, cum ziceau babele pe vremuri, și să faci o secțiune de istorie a lumii a blogului tau, măcar ultimele două secole – nu de alta, dar discutăm despre Israel și lumea poate crede ce discutăm despre evrei , fâșia gaza find plasată sub administrație marțiană probabil, că statul palestinian există doar in rezoluții ONU .. și când te gândești că mizeriile recente au început odată cu pretextele folosite pentru distrugerea Iugoslaviei – ce a fost considerat un act de dreptate și violență legitimă pentru eliberare in cazul Kosovo, să zicem, a devenit o abominatie in cazul Donbass sau Palestinei..

    Răspunde
    • Sa stii ca m’am gandit si eu fac pomana aia pana la capat si sa ma apuc tot pe barba mea sa fac o sectiune din aia speciala, in care sa ma apuc sa scriu cateva file de istorie ori de cate ori se intampla cate o nenorocire de asta, si spre care sa fac ulterior trimitere cui e nelamurit sau macar in articolele mele, pentru ca istoria niciodata nu va oferi vreo solutie la problemele prezentului, in schimb in ea se regasesc mereu toate raspunsurile! hi
     #KosovoJeSrbija

     Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura